Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Имотният пазар
Цените никога няма да паднат.
Направо невероятно за някой, който твърди, че познава икономическите процеси да каже, че нещо щяло да падне с 50%
То и ако ги познаваше както арогантно демонстрира, да е милионер, в което аз се съмнявам, но как и да е.
Нито жилищата, нито електричките нито нищо няма да падне като цена.
Най-много заплатите леееко да настигат поскъпването на имоти (и електрички), но всичко се движи 3 към едно.
Три части поскъпване към една част повишаване на доходи.
Ако в момента можеш да инвестираш в имущество независимо за какви цели, дали за инвестиция или за собствен дом , трябва да намериш правилната фирма (ако желаеш ново строителство) , фирма, която няма да бие кепенците преди да завърши всичко и да купиш на някакъв етап. След това , пак ако имаш възможност купуваш материалите, които имат срок и смяташ да сложиш вътре и разбира се имаш място да ги складираш.
Тава вероятно можеш да спестиш едни 30% от стойността им. И разбира се проучваш какво ще става след строежа, дали ще има урбанизиране на района, дали няма да цъфне балкон срещу вас и ...чакаш.
В зависи прагматичността, може да постигнеш печеливша позиция след 2-3-4 години, когато всичко е ок.
Направо невероятно за някой, който твърди, че познава икономическите процеси да каже, че нещо щяло да падне с 50%

То и ако ги познаваше както арогантно демонстрира, да е милионер, в което аз се съмнявам, но как и да е.
Най-много заплатите леееко да настигат поскъпването на имоти (и електрички), но всичко се движи 3 към едно.
Три части поскъпване към една част повишаване на доходи.
Ако в момента можеш да инвестираш в имущество независимо за какви цели, дали за инвестиция или за собствен дом , трябва да намериш правилната фирма (ако желаеш ново строителство) , фирма, която няма да бие кепенците преди да завърши всичко и да купиш на някакъв етап. След това , пак ако имаш възможност купуваш материалите, които имат срок и смяташ да сложиш вътре и разбира се имаш място да ги складираш.
Тава вероятно можеш да спестиш едни 30% от стойността им. И разбира се проучваш какво ще става след строежа, дали ще има урбанизиране на района, дали няма да цъфне балкон срещу вас и ...чакаш.
В зависи прагматичността, може да постигнеш печеливша позиция след 2-3-4 години, когато всичко е ок.
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
Е.Димитров написа:Цените никога няма да паднат.
Направо невероятно за някой, който твърди, че познава икономическите процеси да каже, че нещо щяло да падне с 50%![]()
Глупости говориш. В Щатите, Германия и други големи икономики имотите вече паднаха с 10%, рано или късно и тук ще се случи. А там даже има недостиг за жилища, за разлика от тук където е обратното. Електричките също вече паднаха и продължават да поевтиняват. Не знам защо си мислиш че е невъзможен икономически процес нещо да падне, като се случва ежедневно

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Jorixa написа:Е.Димитров написа:Цените никога няма да паднат.
Направо невероятно за някой, който твърди, че познава икономическите процеси да каже, че нещо щяло да падне с 50%![]()
Глупости говориш. В Щатите, Германия и други големи икономики имотите вече паднаха с 10%, рано или късно и тук ще се случи. А там даже има недостиг за жилища, за разлика от тук където е обратното. Електричките също вече паднаха и продължават да поевтиняват. Не знам защо си мислиш че е невъзможен икономически процес нещо да падне, като се случва ежедневноВ дългосрочен план повечето активи винаги се вдигат, да, но в краткосрочен има вдигания и спадове. Дори в България сме били свидетели на срив 2009-та година. Да, с 50% няма да паднат, но то и с 10-20 да паднат не е малко.
Да, тея съм ги слушал , че и на всякъде се слушат.
Там някъде паднало с 10% и онова паднало с 8% и тн.
Дай пример, апартамент еди къде си, преди струваше 100к, сега същият струва 90к. Или Модел на Тесла преди беше 50к, сега е е 30к .
2009 година цените на апартамент в София , конкретен квартал струваше в порядъка на 20-30к $, колко да е паднал "малко", и 20% да е паднал е било за малко, сега същият струва 150к евро и това е минимума.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
В момента повечето сделки включват остъпки от по 10%, че и повече
Ако не ми вярвате, попитайте някой познат брокер
Това не значи, че жилищата ще станат на половина, както се случи около 2011-2015
Аз съм доволен, че стоически издържах на лудостта 2007/2008 и купих 2015
Нещата в момента стоят така. От около година ръст на цените на жилищата няма,
сделките намаляват, съответно почти всички са склонни на прилични отстъпки
След няколко дни излиза статистиката от Имотния регистър и може да се обзаложим,
че поредно тримесечие броят сделки ще е намаляващ
Естествено, който търси нещо по-голямо, нужно му е, има пари и т.н., ще купува.
Но пък при по-спокоен пазар ще има възможност за договаряне, избор, време и т.н.
На графиката ясно се вижда, че цените са паднали 2 пъти преди и колко години са били нужни да се възстановят
Изводите оставям на вас, че някой пак ще се заяде, ама нямам нерви напоследък да споря с хора без аргументи...

Ако не ми вярвате, попитайте някой познат брокер

Това не значи, че жилищата ще станат на половина, както се случи около 2011-2015

Аз съм доволен, че стоически издържах на лудостта 2007/2008 и купих 2015

Нещата в момента стоят така. От около година ръст на цените на жилищата няма,
сделките намаляват, съответно почти всички са склонни на прилични отстъпки

След няколко дни излиза статистиката от Имотния регистър и може да се обзаложим,
че поредно тримесечие броят сделки ще е намаляващ

Естествено, който търси нещо по-голямо, нужно му е, има пари и т.н., ще купува.
Но пък при по-спокоен пазар ще има възможност за договаряне, избор, време и т.н.

На графиката ясно се вижда, че цените са паднали 2 пъти преди и колко години са били нужни да се възстановят

Изводите оставям на вас, че някой пак ще се заяде, ама нямам нерви напоследък да споря с хора без аргументи...

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Jorixa написа:Е.Димитров написа:Цените никога няма да паднат.
Глупости говориш. В Щатите, Германия и други големи икономики имотите вече паднаха с 10%, рано или късно и тук ще се случи. А там даже има недостиг за жилища, за разлика от тук където е обратното. Електричките също вече паднаха и продължават да поевтиняват. Не знам защо си мислиш че е невъзможен икономически процес нещо да падне, като се случва ежедневноВ дългосрочен план повечето активи винаги се вдигат, да, но в краткосрочен има вдигания и спадове. Дори в България сме били свидетели на срив 2009-та година. Да, с 50% няма да паднат, но то и с 10-20 да паднат не е малко.
Дай пример, апартамент еди къде си, преди струваше 100к, сега същият струва 90к. Или Модел на Тесла преди беше 50к, сега е е 30к .
2009 година цените на апартамент в София , конкретен квартал струваше в порядъка на 20-30к $, колко да е паднал "малко", и 20% да е паднал е било за малко, сега същият струва 150к евро и това е минимума.
Ако може дай конкретен пример за апартамент за тези 20-30к долара през 2009, който сега струва 150к евро

- Jorixa
- младши ентусиаст
-
alekangg написа:Дай пример, апартамент еди къде си, преди струваше 100к, сега същият струва 90к. Или Модел на Тесла преди беше 50к, сега е е 30к .
Е буквално така е в щатите

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
alekangg написа:Е.Димитров написа:Jorixa написа:Е.Димитров написа:Цените никога няма да паднат.
Ако може дай конкретен пример за апартамент за тези 20-30к долара през 2009, който сега струва 150к евро
Мой апартамент примерно, който съм продал през 2002 (кв. Гео Милев) и друг , който съм продал 2009 мисля година на младост 3.
И други примери имам, но мисля, че се разбра идеята.
В края на обявата можеш да разгледаш графиката за конкретен имот в Лозенец, като използваш за база целия период на проследяване, който сайта предлага, тоест 19г.
Можеш да видиш как средната цена за многостаен там е била 420 000€ към 30.12.2008, година по-късно на 29.12.2009 средната цена е била 243 500€ за същия тип имот. Сам можеш да пресметнеш какъв процент е спадът. Тази статистика можеш да си направиш с абсолютно произволен тип имот и квартал, за да видиш подобна закономерност в цяла София по онова време. Естествено за 2стайни и 3стайни спадът не е толкова драстичен, като за многостаен, но е над 50%. Тази информация я има и официално, писани са статии, анализи и тн по темата многократно.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... f1=1&fe7=1
Можеш да видиш как средната цена за многостаен там е била 420 000€ към 30.12.2008, година по-късно на 29.12.2009 средната цена е била 243 500€ за същия тип имот. Сам можеш да пресметнеш какъв процент е спадът. Тази статистика можеш да си направиш с абсолютно произволен тип имот и квартал, за да видиш подобна закономерност в цяла София по онова време. Естествено за 2стайни и 3стайни спадът не е толкова драстичен, като за многостаен, но е над 50%. Тази информация я има и официално, писани са статии, анализи и тн по темата многократно.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5 ... f1=1&fe7=1
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
2011 Лозенец цената е била 1000-1200 евро на квадрат (реални продажби от една от големите агенции в Бг)... 2009... 1500-2000 евро на квадрат. И те така.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4

Tesla Price Drops 2023: A Year in Review
1. Model Y Standard: A whopping 32% price drop, from $64,990 to $43,990!
2. Model Y Long Range: Down 29%, from $67,990 to $48,490!
3. Model Y Performance: A 25% reduction, from $69,990 to $52,490!
1. Model 3 Standard: A 12% decrease, from $44,490 to $38,990!
2. Model 3 Long Range: Down 18%, from $55,990 to $45,990!
3. Model 3 Performance: An 18% cut, from $61,990 to $50,990!

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
Друга седмица ще излезе статистиката за 3тото тримесечие за сделките с имоти и ще стане яснa картината. От вчера виждам как разни брокери ги дават по БТВ новините, които припомнят на всички как цените на имотите са се увеличи от 2012 година насам. Това ми подсказва, че информацията която ще излезе няма да е добра за тях и се опитват да минимизират damage-a. Ако в хората изчезне убеждението, че ръста на цените няма да е вечен идва края за тези паразити, така че те ще се опитват да създават още илюзията, че този пазар ще върви все нагоре.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Имаше един лаф "ти на мене ли ще вярваш или на очите си".
Та очите казват друго, различно от някакви статистики.
И аз не намирам за логично цените на имотите да расте, но е факт.
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Имаше един лаф "ти на мене ли ще вярваш или на очите си".
Аз виждам тва че в момента по новините обясняват че 2040-та година в България ще останат 2,5 милиона човека под 60 годишна възраст.. Тия имоти в които сега "инвестирате" не виждам как някога ще струват повече от колкото струват в момента защото просто няма да има кой да ги купува. А защо сега струват толкова, един бог знае.
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
Цените на имотите не растат в момента, растяха до първото тримесечие на 2023. В момента има малък спад, но не в цените на обявите, а в цените които се сключват сделките.
Принципно съм в търсене на по-голям имот последните 2г, в групата от хора, която описа Зак по-горе. Следя изключително активно пазара. Ръст в цените няма от почти година. Понеже търся апартамент с 3+ спални, гарантирано има спад в цените на доста от следените от мен имоти с по 5-10-15%, като отделно при оглед винаги ни се отговаря, че има опция и за допълнителна отстъпка. Досега не сме се спряли окончателно на имот, за да подходим към допълнително пазарене, а за спорта не съм го правил. Но смятам да искам отстъпка в размер на поне още 10-20% в зависимост от намерения имот. Очите ми казват, че нещата вървят към сериозен спад, затова и изчаквам. Последните 2 месеца имаше изключително слабо предлагане, от 2 седмици излизат много нови и интересни обяви, та така, ще се похваля ако има резултат.