Доматът?
Модератор: Общи модератори
71 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Eliana
- УмНаТа КаКа с чЕрпАка :)
-
- Кара: '96 BMW318 cabrio
Мда, говорим все пак за чисто ботанически определения. Според науката, лютата чушка е точно толкова плод, колкото и черешата. Или пък краставицата и прасковата. Заради семенцата вътре, респективно костилката.
Излиза, че според ботаниката доматът и краставицата са плодове. Ние си поркаме ракиджос с плодова салата.
Това няма нищо общо с нашите ежедневни определения. Ние сме свикнали да смятаме, че щом е сладко, значи е плод. Динята е плод, защото има семенца и е сладка.
Обаче бананът няма семенца, тогава зеленчук ли е?
Спорът може да продължи до безкрай.
А картофът какво е? Плод или зеленчук? Преди някой да е метнал поредния лаф, ще поясня - нито едното, нито другото. Картофът е корен.
А гъбите?
Излиза, че според ботаниката доматът и краставицата са плодове. Ние си поркаме ракиджос с плодова салата.

Това няма нищо общо с нашите ежедневни определения. Ние сме свикнали да смятаме, че щом е сладко, значи е плод. Динята е плод, защото има семенца и е сладка.
А картофът какво е? Плод или зеленчук? Преди някой да е метнал поредния лаф, ще поясня - нито едното, нито другото. Картофът е корен.
А гъбите?
Последна промяна Фил на 12 Юни 2007, 8:26, променена общо 1 път
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
Фил написа:Мда, говорим все пак за чисто ботанически определения. Според науката, лютата чушка е точно толкова плод, колкото и черешата. Или пък краставицата и прасковата. Заради семенцата вътре, респективно костилката.
Излиза, че според ботаниката доматът и краставицата са плодове. Ние си поркаме ракиджос с плодова салата.![]()
А гъбите?
За банана не съм убеден ,че няма семе!!! тези мънички кафявички по средата на банана ?? кво е ? или аз нещо не съм в час

Гъбите са си гъби

Друга порода

- Zapa
- ентусиаст
-
- Кара: сивушка на нафта
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
GaD написа:плод...Това че е солено не го прави зелечнук...
Защо всички свързвате вкусовите характеристики с плод и зеленчук?!
ти ракия с плодова салата пил ли си

- theraven_nz
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15
- Eliana
- УмНаТа КаКа с чЕрпАка :)
-
- Кара: '96 BMW318 cabrio
Да Фил рабрахме, че в ботаниката доматът е плод както и всяко едно растение, което е със семена.
Обаче в ежедневната реч и в ботаниката думата "плод" е съвсем различна.
В кулинарията доматът е зеленчук.
Мен не ме интересува какво е дадено разстение от научна гледна точка, когато го консумирам, а дали става за ядене от кулинарна гледна точка.
Обаче в ежедневната реч и в ботаниката думата "плод" е съвсем различна.
Много често срещани зеленчуци, а също така ядки и зърнени храни, са плодове на растенията от ботаническа гледна точка. Между зеленчуците, които не се смятат за плодове, са доматите, патладжаните и чушките. За ботаниката те са плодове, но се приемат за зеленчуци в готварството. Други зеленчуци, като диня, тиква, пъпеш, се възприемат от консуматора за плодове.
Срещат се и случаи, в които продукт, който се смята за „плод“ в кулинарията, не е плод в ботаническия смисъл — например ревенът, при който само стъблото (дръжката на листото) става за ядене.
В кулинарията доматът е зеленчук.
Мен не ме интересува какво е дадено разстение от научна гледна точка, когато го консумирам, а дали става за ядене от кулинарна гледна точка.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
то и от научна гледна точка от тревата мозъка по добре се оросявал ама нещо не го предписват много много 

71 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5