Еврото

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Доволни ли сте, че приехме еврото?

Да
28
61%
Не
18
39%

Общо гласове : 46
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Еврото

Мнение от alekangg » 23 Мар 2026, 16:16

Моджо написа:Слеващия знаещ... та викаш нидерландия си прозвежда домате само за тех , изобщо не са големи производители. Ама хич, ню ню. Само дето са втори износител в света.
Домати от един и същи сорт в един и същи маггазин в нидерландия и в българия цени ДНЕС - айде, дерзай.
Щом потвърждаваш с глупостите, сега станаха втори в света май няма смисъл.
Пак жокер, дори не са втори в Европа какво остава за света.
За 5 секунди ще го провериш, ако те интересува, ама явно не те.
Да в случая изобщо не говорим за знаещи и не знаещи.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 23 Мар 2026, 16:36

Аз все още не съм намерил нещо, което в България да е двойно по-скъпо от някъде из Европа, дори и с 50% не съм попадал... Говоря за хранителни стоки.
Пастърмата е на Попов, ако е произведена за кауфланд няма да е на тази цена.
https://www.bradva.bg/bg/article/article-193409 - 90 кинта за кило през 2022 година, колко да е днес.
То и доматите, дето Моджо е пратил, толкова са домати - но е прав, че и в Холандия най-евтините толкова ще са домати. По-скоро тук можеш да вземеш прекрасни за доста пари, а в Холандия нещо не съм попадал за доста време, без значение цената.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 23 Мар 2026, 21:21

driver69 написа:Аз все още не съм намерил нещо, което в България да е двойно по-скъпо от някъде из Европа, дори и с 50% не съм попадал... Говоря за хранителни стоки.

Сещам се за краве масло Лурпак, в Гърция е 2-3 пъти по-евтино в зависимост от примоцията. Минералната вода пак там също е двойно по-евтина от нашата.
Боровинки в CООР Швейцария 10 франка килото, в София навсякъде 20+ евро килото говорим за цени в един и същи ден.
За домашни ел. уреди също се намират разлики в пъти.
I love the sound of V8 in the morning...

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 23 Мар 2026, 21:24

alekangg написа:
Моджо написа:Слеващия знаещ... та викаш нидерландия си прозвежда домате само за тех , изобщо не са големи производители. Ама хич, ню ню. Само дето са втори износител в света.
Домати от един и същи сорт в един и същи маггазин в нидерландия и в българия цени ДНЕС - айде, дерзай.
Щом потвърждаваш с глупостите, сега станаха втори в света май няма смисъл.
Пак жокер, дори не са втори в Европа какво остава за света.
За 5 секунди ще го провериш, ако те интересува, ама явно не те.
Да в случая изобщо не говорим за знаещи и не знаещи.

Не ги знам колко и какво изнасят, но Холандия и Израел са от лидерите в оранжерийното производство. Вкусовите качества не ги коментирам, ама при тази липса на работна ръка и нас това ни чака.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 23 Мар 2026, 21:28

msi200 написа:
driver69 написа:Аз все още не съм намерил нещо, което в България да е двойно по-скъпо от някъде из Европа, дори и с 50% не съм попадал... Говоря за хранителни стоки.

Сещам се за краве масло Лурпак, в Гърция е 2-3 пъти по-евтино в зависимост от примоцията. Минералната вода пак там също е двойно по-евтина от нашата.
Боровинки в CООР Швейцария 10 франка килото, в София навсякъде 20+ евро килото говорим за цени в един и същи ден.
За домашни ел. уреди също се намират разлики в пъти.

За минералната вода не знам, те нямат и еквивалент на Девин примерно, но Лурпак:

https://www.e-fresh.gr/en/boytyro-soft- ... rpak-225-g
https://www.ebag.bg/premium-miks-lurpak ... len/585654

200 грама при нас 4.1 евро, византия 3.1 евро (на промоция).

Дали можеш да намериш 2-3 пъти по-евтино?

Боровинки:
Швайц:
https://www.coop.ch/en/food/fruit-veget ... 0314_POS_3

България:
https://www.ebag.bg/borovinki-pinguin/606355

13.20 при банкерите срещу 8.7 при нас...

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 23 Мар 2026, 22:01

Краве масло лурпак в момента 6 евро за 500 грама, цената се променя постоянно между 4.50 и 8 в зависимост от деня. Това на линка от ебаг не е същото масло, по-евтин модел е.
https://www.sklavenitis.gr/ayga-voytyro ... gr-246585/
И у нас:
https://www.ebag.bg/search/?products%5B ... oduct=8931

За боровинките, обърни внимание, че в кооп-а са пресни, а тези в ебаг са замразени.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Мар 2026, 22:43

Който иска да снима няколко основно продукта, ако може не на промоция, а може и на двете и започваме сравненията.
Говоря за истински магазин, Била, Кауфланд, каквото искате от големите.
Между 50 и 100% е разликата на повечето неща, особено млечни и зърнени.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 24 Мар 2026, 7:53

msi200 написа:Краве масло лурпак в момента 6 евро за 500 грама, цената се променя постоянно между 4.50 и 8 в зависимост от деня. Това на линка от ебаг не е същото масло, по-евтин модел е.
https://www.sklavenitis.gr/ayga-voytyro ... gr-246585/
И у нас:
https://www.ebag.bg/search/?products%5B ... oduct=8931

За боровинките, обърни внимание, че в кооп-а са пресни, а тези в ебаг са замразени.

Интересен факт - повечето големи опаковки (да не кажа всички) не се предлагат на българския пазар.
От това, което намерих, може да се каже, че разликата стига до 30-тина процента, което в никакъв случай не е малко - доколкото знам в Гърция минималната и средна заплати са по-високи от при нас.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 24 Мар 2026, 9:58

Добре де, много излизаме от темата така, ето тука има толкова хубава тема колко струва кило банани навсякъде по света, че не е истина:
viewtopic.php?f=4&t=445821&p=4782438#p4782438
Сравненията с краставиците и доматите в Холандия са нелепи, явно нямате идея колко се произвежда там. Имам бая познати работещи по парниците, на доматите даже не искат да работят защото стават зелени целите, на краставиците е по-лесно, на пушките също. Тези пушки растат обикновено на 7 метра височина в парниците. :mhihi:
Холандия е била световна империя преди 400 години, останало е много от отмъкнатото, а после не спират да произвеждат всякакви неща. За обикновеният бачкатор винаги е било по-добре да работиш в Холандия, отколкото във Франция, която нали уж е голяма с огромна икономика. Но Холандия е доста добре развита и социално държава, без фирма понятия парници получават по 17 евро на час, с фирма вземат от 25 нагоре. Всичко що расте и се яде, там е издигнато в култ, за цветята също знаете.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Май 2026, 20:47

Това лято всички европейци ги каним на нашето Черноморие да си харчат спокойно еврото и да си пеят Бангаранга. Колкото повече пеят, толкова повече ще пият и ..харчат. :ok: Догодина да дойдат и на Евровизия са похарчат малко евро, покрай Джиро ди Италия като са видяли някакви забележителности да дойдат и да ги посетят като похарчат малко евро, въобщееееее, нека да идват и харчат. :mhihi:
А ако Унгария и Румъния искат да спечелят Евровизия и да ходят още повече хора отколкото ходят сега при тях и да харчат...нека приемат еврото бе, хубаво е! :ok:
Румънецът работил над песента сега му се иска да бяха приели и те еврото, ама...
Даже и лека руска следа има тук, дори това не можа да спре победата, като си приел еврото, всичко ти се получава по-лесно. :ok:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 05 Юни 2026, 14:25

Одеве жената смени малко евро за леи, че на мен ми се сториха много, викам да са се прекарали от чейнча едва ли :mrgreen: явно ще им е паднала леко валутата спрямо еврото и това ще е от това, че са приели еврото разбира се. :mhihi: И викам все пак да цъкна графиката да видя, абе паднала е тази лея наистина, но очаквах да е с повече.
Поне унгарската валута откакто се разбра, че Орбан пее лебедовата си песен е започнала възстановяване.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 05 Юни 2026, 14:42

Майка ми онзи ден купила турски лири, че отидоха на море и каза, че в тавекс я обръснали 5% комисионна. Тия яко са огладнели след влизането на еврото...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Юни 2026, 14:44

То за турска лира яко дерчат от бая време.

Иначе е готино да имаш някъде събскрипшън в турска лира :mhihi: Всяко плащане ти струва по-малко :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 05 Юни 2026, 15:01

А че защо не си изтегли на място от банкомат /в банка/ ами носи предварително ?
между другото в Полша не съм похарчил и 1 стотинка кеш, всичко си плащах с карта, вкл и такси копърка, магнитчета ..абе всичко :)) и съответно не съм носил. Иначе в бг такситата забрави с карта, че даже и гледат лошо, че немали да върнат... :lol: :lol: :lol:
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: RX350 awd / E450 all terrain

Мнение от peshehodetz » 05 Юни 2026, 20:03

Тия тавекс не са ли същите дето продават и злато. По едно време когато златото вървеше над $5к беше стигнало даже 5.5к много често излизаше по фейса с разни рийлсове един с прическа в стил кукуригу, малко на петел прилича в главата. Та тоя не знам собственик ли е или просто има някако участие, ма все разправяше колко е велико да се купува злато. Даже като се срина под 5 беше излязъл да разправя, че не съжалявал, че бил купил на върха, ма сега като взе да пада в ниските 4 нещо не се показва много напоследък. Щом са прецакали така майка ти направо почвай да им правиш анти реклама, пускай постове във фейса, рийлсове, шортове в тубата, бе всичко каквото се сетиш да разбере народа колко са зле. Спомням си средата на 90-те по Витошка се бяха появили някакви измамни бюра с размер на телефонна кабина, та тези обръщаха курсовете за заблуда, първо пускаха курс продава, после купува, което беше незаконно, после отпред не споменаваха, че имат комисионна, а само вътре. Даже обявяваха, че няма комисионна, но с малки букви обясняваха, че става въпрос за големи суми нещо от рода на над хиляда долара или марки, а хората които сменяха по 100 или 200 ги тряскаха много яко. Говореше се, че тези чейнч бюра са на Наско Илянин Раев, макар че ме съмняваше, той не беше толкова силен да го допуснат да завърти такава измама, ма кой знае. В онези години играеше в Славия, може пък сикаджиите да са му ударили едно рамо. Та тези не просъществуваха много дълго, но все пак доста хора пропищяха и изгоряха от измамите им.
Иначе аз лично съм много доволен от двете чейнч бюра срещу НДК. На едното в момента му правят ремонт и не работи, в другото смених вчера долари за евро, даде ми двайсетина евро повече от това което бяха обявили от пред понеже беше по голяма сумата.
За такситата в София - прави ми впечатление че като повикам електричка на yellow през апа им винаги ми излиза с около евро и нещо по малко от това което показва на телефона, за разлика от волтаджиите които са с едни 40 до 50% отгоре, ма последните поне пускат климатиците в колите си.
keep walking

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата