Работа от вкъщи (work from home) тенденции
Модератор: Общи модератори
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Работа от вкъщи (work from home) тенденции
Пропуска се момента, че не всяка професия може да се работи от вкъщи
Със сигурност обаче при тези, при които е възможно е важен фактор при избора на работно място. За съжаление обаче съм свидетел на няколко хора, затворени хоум офис по свое желание от години преди корида (работят за компании базирани в други страни) и тези хора са направо зомбита...липсата на социален контакт може да повлияе доста зле, та не трябва да се гледа само като удобство на това. Друга страна е, че си е до човек къде може да е по-продуктивен и полезен. И трето - имаш ли обособено удобно място за хоум офис...аз например от както се преместих - нямам и ми е страшно тегаво да работя от вкъщи. Нямам ли допълнителен монитор и удобен офис стол ми е терсене за работа
По темата: мога да работя от където си искам, но ходя в офиса всеки ден по ред причини като основната е, че съм на пъпа на София и го съчетавам с всякакви други лични ангажименти.

Със сигурност обаче при тези, при които е възможно е важен фактор при избора на работно място. За съжаление обаче съм свидетел на няколко хора, затворени хоум офис по свое желание от години преди корида (работят за компании базирани в други страни) и тези хора са направо зомбита...липсата на социален контакт може да повлияе доста зле, та не трябва да се гледа само като удобство на това. Друга страна е, че си е до човек къде може да е по-продуктивен и полезен. И трето - имаш ли обособено удобно място за хоум офис...аз например от както се преместих - нямам и ми е страшно тегаво да работя от вкъщи. Нямам ли допълнителен монитор и удобен офис стол ми е терсене за работа

По темата: мога да работя от където си искам, но ходя в офиса всеки ден по ред причини като основната е, че съм на пъпа на София и го съчетавам с всякакви други лични ангажименти.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Има отговор "невъзможно заради вида работа" в анкетата. Тя се вижда само на комп. 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Според мен много дейности пък могат да се организират ремоут. Поне цели отдели. Просто не искат. Иска се да се следи. Нашумялата обява за уеб-девелопър , на който трябва да му се инсталират 2 камери вкъщи... показва колко абсурдни са някои работодатели. Жената и нея я следят с няква система, която отчита като клика по системата им. Чат-пат им забива и все едно 5 часа не е работила, а работата свършена. Пак обаче обяснение "що не си работила". Тя ходеше на 1-2-3 месеца, като е имало нещо специално.
За мен основния проблем е с хора, на които работната култура им е "хоум офис от басейна", "хоум офис от кафето на плажа", "на палатка" и т.н. И това не за 1-2-3 дни годишно... а всяка седмица. От вкъщи - ок, от терасата - ок, който има двор - прекрасно. Да отидеш на вилата, при родителите - супер. Но от шезлонга на Халкидики ми идва малко в повече. Или единия комшия - по цял ден с детето в двора или парка, забит в телефона. В моя екип (9-10 човека) се е случвало да няма никой в София, всеки в различен град... не се е отразявало на работата. Сега като се събираме в офиса не върви толкова добре.
За мен основния проблем е с хора, на които работната култура им е "хоум офис от басейна", "хоум офис от кафето на плажа", "на палатка" и т.н. И това не за 1-2-3 дни годишно... а всяка седмица. От вкъщи - ок, от терасата - ок, който има двор - прекрасно. Да отидеш на вилата, при родителите - супер. Но от шезлонга на Халкидики ми идва малко в повече. Или единия комшия - по цял ден с детето в двора или парка, забит в телефона. В моя екип (9-10 човека) се е случвало да няма никой в София, всеки в различен град... не се е отразявало на работата. Сега като се събираме в офиса не върви толкова добре.

- steeN
- старши ентусиаст
-
TNT написа: работната култура им е "хоум офис от басейна", "хоум офис от кафето на плажа", "на палатка" и т.н.
Това е рецепта, нито да работиш, нито да си почиваш. Според мен тези хора нищо не печелят, само се самозалъгват.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
TNT написа: Но от шезлонга на Халкидики ми идва малко в повече.
Това не го разбирам защо да е проблем?
Аз затова харесвам резултатно обвързаните неща. Какво значение има ако работя от плажа и се наливам с бира ако задачите са свършени в края на деня

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- TNT
- младши ентусиаст
-
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
TNT написа:Значи са ти малко задачките.

Дай да говорим в числа, кажи ми следните неща за ИТ говоря конкретно:
1/Колко часа на ден работи един човек в офиса ( като не забравяме за кафетата, бъбренето, пътя отиване и връщане и тнт ...)
Какво пречи времето прекарано в пътуване + "small talks" да бъде похарчено за просто почивка, какво ще промени това в края на деня.
Ама не глупости не ме слушай, малко са ми задачите

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
steeN написа:TNT написа: работната култура им е "хоум офис от басейна", "хоум офис от кафето на плажа", "на палатка" и т.н.
Това е рецепта, нито да работиш, нито да си почиваш. Според мен тези хора нищо не печелят, само се самозалъгват.
Има доста такива обаче.
Странно, че хем нищо не правят, сами си признават или да речем правенето е в рамките на 1-2 часа на ден, хем седят защото за нищоправене са доволни на няколко хилядарки заплата.
Отделно си ходят където искат с пуснат компютър само.
Аз си мисля, че колкото повече минават на хоум, толкова по-лесно ще бъдат заменени след време. Заплатите у нас скочиха драстично последните 5+ години и много фирми заминават или ще заминат в близко бъдеще, точно защото ще си наемат по-евтини служители от други места по света.
Имайте предивд, че различните фирми имат различна политика по сигурността и различно отношение към риска от инцидент и изтичане на данни. Както и различни кибер-противници.
Това също рефлектира върху политиката им за хоум офис, който сериозно компрометира сигурността на дадена компания. Ако искаш ефективно да се защитиш трябва да инвестираш сериозни пари, които в крайна сметка може да са сходни с тези спестени от офиси.

Това също рефлектира върху политиката им за хоум офис, който сериозно компрометира сигурността на дадена компания. Ако искаш ефективно да се защитиш трябва да инвестираш сериозни пари, които в крайна сметка може да са сходни с тези спестени от офиси.
Аз не споделям това виждане. Със сигурност много опитват и ще продължат да опитват, но ако искаш качествена работа просто не става. В това отношение съм по притеснен, че AI ще ми вземе работата отколкото индийците.alekangg написа:Аз си мисля, че колкото повече минават на хоум, толкова по-лесно ще бъдат заменени след време. Заплатите у нас скочиха драстично последните 5+ години и много фирми заминават или ще заминат в близко бъдеще, точно защото ще си наемат по-евтини служители от други места по света.

- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
alekangg написа:Има доста такива обаче.
Странно, че хем нищо не правят, сами си признават или да речем правенето е в рамките на 1-2 часа на ден, хем седят защото за нищоправене са доволни на няколко хилядарки заплата.
Отделно си ходят където искат с пуснат компютър само...
Че какво лошо има в това? За мен си е мечта направо.

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Понеже в заглавието има "тенденции" - какви са тенденциите и прогнозата ви за едно недалечно бъдеще за "офисната работа"?
Предвид изложената от някои колеги гъвкавост, като не си задължен да си в офис, аз лично виждам в недалечното бъдеще да се наложи модел на "micro-employment" и съответно на "micro-payment" от гледна точка на възнаграждение. Работиш за който и колкото искаш/договориш, за колкото пари се договориш, стига да си доволен "на края на месеца/седмицата/деня"
Това естествено може би ще стане възможно след въвеждането на "гарантиран безусловен базов доход" под някаква форма и всеки би станал доста гъвкав
Както, и може би, нуждата от наложили се "micro-payment системи" (няма да казвам какво имам предвид
)
Та какво мислите ви по въпроса с тенденциите и прогнозите?
Предвид изложената от някои колеги гъвкавост, като не си задължен да си в офис, аз лично виждам в недалечното бъдеще да се наложи модел на "micro-employment" и съответно на "micro-payment" от гледна точка на възнаграждение. Работиш за който и колкото искаш/договориш, за колкото пари се договориш, стига да си доволен "на края на месеца/седмицата/деня"

Та какво мислите ви по въпроса с тенденциите и прогнозите?

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Тенденциите са ясни. Все повече хора ще работят ремоут. Фирмите в един момент ще се усетят, че трудно си задържат хората, на които не им се работи в офис. Някои вече се усетиха. Скатавки има както в офис, така и ремоут. Просто ремоут успяват да скатават още повече. При нас си отидоха доста читави заради "2 дена в офис". В някои екипи даже си е 51%+. В един момент фирмите, които изискват офис... или ще трябва да дават ебати заплатите, или ще са принудени да работят с посредствени служители.
А тези неща с базовия доход, micro-employment и т.н. са доста далече в бъдещето за мен, за да се коментират.
Според мен ще се отрази на градовете и икономиката им. Леко ще се размие това "ИТ-тата в големите градове", при нас даже "София". В някои градове има къщи с басейни на цената на кутийка в София. Както писах и по-рано, в много други сфери също може да се мине ремоут - просто не искат.
А тези неща с базовия доход, micro-employment и т.н. са доста далече в бъдещето за мен, за да се коментират.
Според мен ще се отрази на градовете и икономиката им. Леко ще се размие това "ИТ-тата в големите градове", при нас даже "София". В някои градове има къщи с басейни на цената на кутийка в София. Както писах и по-рано, в много други сфери също може да се мине ремоут - просто не искат.

Nickelback написа:....... Работиш за който и колкото искаш/договориш, за колкото пари се договориш, стига да си доволен "на края на месеца/седмицата/деня"Това естествено може би ще стане възможно след въвеждането на "гарантиран безусловен базов доход" под някаква форма и всеки би станал доста гъвкав
...
Това не го виждам как ще стане за масовия работник. За нишови специалисти и в момента се случва. Но за останалите не го виждам точно по линия на интелектуална собственост и изтичане на данни.
Иначе масовката(включително и аз) трябва да се чувства сериозно застрашена от ИИ. Ще има някакъв период на адаптация и изтичане на съществуващи договори за корпорациите, но в момента се усеща точно като Cloud вълната преди години. При това не е нужно да чакаме новите версии, които разчитата на "multimodality". И в момента офис позициите се намират в текстова и гласова среда. Някаква временна спирачка може да се окажат данните, пречката с поверителността мисля вече е преодоляна и всеки може да си хоства локално своя версия на LLMите. Остава проблемът с тренирането на тези локални модели върху данни на компанията, което изисква сериозни ресурси и подготовка на данните. Веднъж преодолеем ли това забавяне не виждам какво ще спре ИИ да замени хиляди хора, които не създават нищо концептуално ново, а извършват еднообразни повтарящи се действия или просто пренаписват нещо което друг е създал.

- TNT
- младши ентусиаст
-
Според мен просто за много хора (особено по-възрастните) ще им дойде като шамар факта, че може да не работят една и съща професия цял живот. И ще трябва да се преквалифицират. Някои професии може да изчезнат, но ще се появят други. Винаги е било така и не очаквам да има промяна.

- steeN
- старши ентусиаст
-
TheDriver написа:В това отношение съм по притеснен, че AI ще ми вземе работата отколкото индийците.
Ако не си "зубрач", който просто повтаря заучени действия без да има задълбочено познание за това което прави, според мен, няма от какво да се притесняваш, в която и област да си.
И същевременно също е вярно, че реално няма области, които са имунизирани от "автоматизация", въпреки че изглежда така.
Според мен тенденцията за работата от вкъщи, ще върви към някаква хибридна форма и не мисля, че ще е автоматично, а ще е желана "придобивка" (бенефит както му се казва по модерно). Нито едното, нито другото е абсолютно.