WW II митове и легенди

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 N46B20

Re: WW II митове и легенди

Мнение от Luki Junior » 26 Дек 2016, 14:18

Nukem написа:....

Войната на изток е била много повече от конвенционална, па коментари като "жалко че не са победили" са малко контроверзни.

Пишат дедовия Македонците, най-изолираната страна в модерна Европа и винаги другите виновни. ;)
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: е34 516i с 19ки
Мечтае да кара: ЗиЛ
Детайли за колата: Много върви, чак ме е страх сутрин да я паля!

Мнение от alex_th » 26 Дек 2016, 14:36

Zagy написа:А знаете ли кога формално е приключила ВСВ? :mhihi:

* въпрос с повишена трудност :)

ВСВ формално не е приключила и до днес.
Германия все още се води окупирана държава от западните съюзници, а между Русия (наследникът на СССР) и Япония все още няма подписан мирен договор и де юре тези две страни са още във война.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Дек 2016, 14:56

Jordana написа:Относно пакта Рибентроп Молотов .... прочита на тия събития показва че такива договорки за ненападение с Хитлер имат и още страни - Чехословакия например но това не пречи на Хитлер да ги прегази . Другия сходен договор - Мюнхенската спогодба е същото само че със запада . Тоест демонизирането на пакта Рибентроп - Молотов е едностранчиво и тензенциозно представяне на политическата картина в навечелието на войната .

Казах, че пактът е гнусен, не защото и двете страни по него не са мислели да го спазват. Сталин и Хитлер са подписали договор за дружба и ненападение - нищо лошо, само по себе си. А дали са щели да спазят този договор - това си е пак само между тях и не касае трети страни. Гнусният момент в Пакта е разделението на Полша между двамата. Поляците просто са изтеглили най-късата възможна клечка, по отношение на географското разположение - оказали са се точно между двамата мустакати палачи. Не знам дали сте чели - Хитлер напада Полша на 1 септември 1939 г., а две седмици след това Сталин удря поляците в гръб, от изток. В чест на "победата" двамата си организират съвместен парад в същия този Брест:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4_%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%85%D1%82%D0%B0_%D0%B8_%D0%A0%D0%9A%D0%9A%D0%90_%D0%B2_%D0%91%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5

Сечени са дори медали и възпоменателни монети в чест на "победата" над Полша - с петолъчка и свастика. Това историята е интересна работа, жалко, че в училише не й обръщах повече внимание... Но да се върнем на пакта Молотов - Рибентроп. На практика този договор отваря шлюзовете на ВСВ. Защо? Сталин си е направил сметката много точно - след подписването на пакта, Хитлер вече е спокоен за евентуална заплаха от изток, осигурил си е и подкрепата на Сталин (някой по-горе написа за цистерните с нефт, там историята е малко по-различна, но фактът е такъв...) и спокойно напада поляците. Значи в аналите на историята е записано, че Хитлер е агресорът, който напада Полша на 1 септември 1939 г. (и това се приема за начална дата на Войната). Франция и Британия застават на страната на Полша и... ето ви Световна война. Лудият ефрейтор си смисли, че разширява жизненото си пространство на изток, но просто играе ролята на злодея, която Сталин му е отредил. Затова казвам, че пактът е най-гнусният документ - защото отваря пътя на ВСВ.

С много от написаното по-горе не съм съгласен, но (както казах) не искам да споря. Гадна тема е това, защо ни трябва да си разваляме настроението по празниците... Зарежете я и давайте към темата за жените!
Excellent! Steven is my name!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Дек 2016, 16:24

Borymeckata написа:...

Жуков, хм, :OT:

Жуков е един коняр със съответното образование и държание. Велик военачалник е, защото печели най-тежките битки във войната. Но каква е цената?

Напиши

жуков преступник второй мировой войны

в тубата и ако си добре с руския, ще слушаш в оригинал. За него човешкият живот никога не е струвал и копейка. По памет се сещам, как американски генерали го питали, как е минал през минните полета обградили Берлин. И той отговорил нещо от сорта, че просто пуснал пехотата напред, за да пази техниката...

В началото на войната руснаците имат приемущество и това е факт. Но технически 1:1 качеството на техниката е било на немска страна. Руснаците не са имали нито един самолет, който да се доближи до Ме-109.

Отделно огромно количество съветски самолети (и техника) са унищожени още в първите часове на инвазията.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 26 Дек 2016, 16:53

Боримечка , Виктор Суворов не е точния типаж за информация по въпроса :winky: Тоя е просто едно незначително човече от КГБ което бяга на запад и развива фантасмагоричните си теории под егидата на MI6 а и те практически му издават книжлетата . Тоя въпросния предател никога не е имал достъп до архивни единици и няма откъде да черпи достоверна информация , освен от английските разузнвателни служби с които активно работи .
Така ...пакта Рибентроп Молотов . За да е пълна картинката нека си припомним и мюнхенската спогодба . Като отчитаме факта че самият Хитлер лично присъства и подписва а не праща Рибентроп което достатъчно показателно за значимоста на документа . Отчитаме и датите 30 09 1938 ......29 08 1939 г - тоест 10 месеца след като европа забива нож в гърба ва Чехословакия и Полша , СССР подписва пакта за ненападение .
През 29-30 септември в Мюнхен по инициатива на Хитлер се провежда среща между ръководителите на правителствата на Великобритания, Франция, Германия и Италия. Въпреки обещанието в писмото до Чембърлейн обаче чехословашките представители не са допуснати до обсъждането на споразумението.

Представители:
Хитлер и Мусолини – от страна на Антикоминтерновски пакт, и
Даладие и Чембърлейн – министър-председателите на Франция и Великобритания.

Основа на съглашението се явяват предложенията на Италия, практически неотличаващи се от исканията, издигнати по-рано от Хитлер при срещата му с Чембърлейн. Последният и Даладие приемат тези предложения. В 1 ч. през нощта на 30 септември 1938 г. Чембърлейн, Даладие, Мусолини и Хитлер подписват Мюнхенското споразумение. След това в залата, където е подписано споразумението, се допуска чехословашката делегация. Правителствата на Великобритания и Франция оказват натиск на правителството на Чехословакия, така че, въпреки потвърдената решимост на СССР да окаже военна помощ и отказа на поддръжка от Франция, чешкото правителство без съгласието на Националното събрание приема даденото споразумение.

Великобритания, Италия и Франция се съгласяват с германското искане за анексиране на Судетската област, а после и на цяла Чехословакия. След два дни е подписано и Мюнхенското споразумение, уреждащо това. Малката страна е поканена само да подпише. Анексираните от Германия територии имат площ от 29 000 km² и биват населявани от 3,6 млн. души (около четвърт от населението на Чехословакия). Конференцията и спогодбата от Мюнхен дават увереност на Германия да иска още територии, което прокарва пътя по-късно за избухването на Втората световна война. [2]

Тоест същата тая европа в лицето на Англия и Франция която подари Чехословакия на Хитлер , после тръби че СССР бил инициатор на ВСВ ????!!!!
Същата европа която стоя и гледа като препарирана анексията на Полша въпреки че имаше задължение сключено преди това за оказване на военна помощ на Полша и Чехословакия ?
Според мен съвсем сбито да го кажа , целия политически кадрил се върти около това да насъскат Хитлер срещу СССР и когато съветската дипломация успява да парира това като сключва пакт за ненападение с Германия не може да наричаме това заговор на Сталин .
По това време Англия със своя огромен военен флот и колониите си както и Франция със огромната си армия са водещи сили . Америка е военно джудже , с мижав флот от стари кораби и 100 000 армия тя няма нито силите нито възможностите да направи каквото и да било .Така че всичко се решава там - в Мюнхен където Даладие и Чимбърлейн дават карт бланш на Хитлер да удвои армията си с един удар , да завземе изключително добре развитата тежка промшленост концентрирана в судетите и да предприеме следващите си действия .
Последна промяна Jordana на 26 Дек 2016, 17:03, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 26 Дек 2016, 17:02

За да разберем пълноценно действията на страните и избухването на ВСВ, е добре да се върнем към края на ПСВ и да проследим последствията от нея.

Хитлер напада Полша, заради полският геноцид над останалите зад граница германци, който е бил гарниран с невероятни зверства.

СССР също не са им липсвали причини, поради, които да не нападнат Полша - Полско Съветската война 1920-та година.

Според мен - за поляците - каквото повикало, такова се обадило.

Отделно е много важно да се проследят паричните потоци и подкрепата на всяка една от страните участници. Всъщност, това ще отговори на всички въпроси.
Реално погледнато, доворът за ненападание, Молотов-Рибентроп не е бил финализиран на 100%, тъй като не са успели да се разберат за сферите на влияние т.е. германците не са отговорили на последният предложен от СССР вариант (Визирам строго-секретните му клаузи).
Има и още много фактори, които също играят съществена роля, а не се подчертават в учебниците или масовата история.
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 26 Дек 2016, 18:25

Както се разбрахме в темата за соца-хора,които не са живели по онова време-да не коментират :mrgreen:

По темата кратко,защото не съм чел много

В помпозния спален вагон на главнокомандващия войските на Антантата, маршал Фош в Компиенската гора , победените генерали на кайзерова Германия подписват унизителния акт за безусловна капитулация на своите армии. На излизане от вагона, един генералщабен полковник – член на германската военна делегация се обърнал към триумфиращите френски и английски офицери и им казал: ”Довиждане господа. Ще се срещнем отново след 20 години!

А относно войната
Завършила най-ужасната от всички 15000 войни, които хората водили от древни времена до сега. Бойните действия се водели на територията на няколко континента - Европа, Азия , Африка и Океания. В тях воювали над 110 милиона офицери и войници от десетки страни. В пламъците на ужасяващите битки изгорели над 55 милиона души, а причинените огромни щети на икономиките на воюващите страни - ако биха се изчислявали в златни кюлчета щяха покрият страна с територията на България от 111 хиляди квадратни километра !
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Дек 2016, 18:40

Безкрайна тема наистина, но според мен не трябва чак толкова да се разисква самото развитие на войната. Най-важното от нея, което трябва да се знае от всички хора е ЗАЩО е започнала и МОЖЕЛО ли е да бъде избегната, съответно по какъв начин и това да служи за урок на цялото човечество, дори след хилядолетия напред.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 26 Дек 2016, 18:58

На мен тази война ми е интересна заради моите "любимци" евреите :mhihi:
Най-гоненият и мразеният народ в човешката история, който след тази война получава своя държава и става една от водещите световни сили.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Дек 2016, 19:03

Bogat-Beden написа:Както се разбрахме в темата за соца-хора,които не са живели по онова време-да не коментират :mrgreen:

Бъркаш Колега ;)

Едно е да сравняваш две неща, едното от които не си виждал (изпитвал, усещал и т.н.), съвсем друго е да коментираш история отпреди 80 години.

Периодът между двете войни е доста интересен и не се свежда само до взаимоотношенията Германия - Русия. Италианците имат много интересно участие както във Африка (войната в Абисиния), така и после реално във войната. Японците също добре се справят из района на Индо-Китай. Американците дефакто до началото на войната са си били военна сила от регионален характер. Да се дърлят с Мексико и Канада. Имали са флот, но за сметка на остарели и недостатъчни ВВС и малобройни сухопътни войски.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Дек 2016, 19:06

Така е, САЩ са най-големия печеливш от тази война и тя им дава тласъка, който ги изстрелва нагоре. Иронично, но дори не са я започнали те.

drago_pavlov, това е по темата, а след като са ти любими, дайте да разнищим защо са били толкова мразени от толкова много различни култури? А ти лични вярваш ли в Еврейския заговор за владеене на света и т.н?
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 26 Дек 2016, 19:09

BMW_POWER написа:
Bogat-Beden написа:Както се разбрахме в темата за соца-хора,които не са живели по онова време-да не коментират :mrgreen:

Бъркаш Колега ;)

ш е г у в а х се :winky:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 26 Дек 2016, 19:18

drago_pavlov написа:На мен тази война ми е интересна заради моите "любимци" евреите :mhihi:
Най-гоненият и мразеният народ в човешката история, който след тази война получава своя държава и става една от водещите световни сили.

+1 - и на мен ми е интересно от гледна точка на това темата. Именно затова споменах по-горе анализа на паричните потоци.
Отделно - Сталин и Хитлер са имали твърде много общи и допирни точки и са се подкрепяли взаимно преди войната.

КОЙ аджеба ги подлъга е въпросът?

ПС И предвид, че внесохме този ционистки нюанс - Замислете се - Ленин е бил в Мюнхен, Лондон и Женева преди да започне революционна дейност, както и е бил от руско-еврейски произход. След революцията, той буквално е изместен от Сталин, който прави сериозни промени в начина на управление, като ограничава беззаконието и убийствата и налага ред и посока за развитие. (Сега, много моля да не ми изваждате доводите на десталинизаторите на Хрусчов и измислени статистики).
Чисто логически, този сблъсък ми изглежда като отмъщение и към Хитлер и към Сталин.
Последна промяна cod-cdbp на 26 Дек 2016, 19:26, променена общо 2 пъти
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Дек 2016, 19:23

Bogat-Beden написа:
BMW_POWER написа:

Бъркаш Колега ;)

ш е г у в а х се :winky:

:bchug:

cod-cdbp написа:
drago_pavlov написа:На мен тази война ми е интересна заради моите "любимци" евреите :mhihi:

+1 - и на мен ми е интересно от гледна точка на това темата. Именно затова споменах по-горе анализа на паричните потоци.
Отделно - Сталин и Хитлер са имали твърде много общи и допирни точки и са се подкрепяли взаимно преди войната.

КОЙ аджеба ги подлъга е въпросът?

Te винаги са били водещи сили и от всичко имат изгода.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Дек 2016, 19:27

Jordana написа:Боримечка , Виктор Суворов не е точния типаж за информация по въпроса :winky: Тоя е просто едно незначително човече от КГБ което бяга на запад и развива фантасмагоричните си теории под егидата на MI6 а и те практически му издават книжлетата . Тоя въпросния предател никога не е имал достъп до архивни единици и няма откъде да черпи достоверна информация , освен от английските разузнвателни служби с които активно работи.

Никъде не съм цитирал въпросният В. Суворов (Резун). Че съм го чел - да, при това в оригинал. Не мога да отрека, че неговите книги ми оказаха силно влияние... Признавам, че той ме насочи към други източници (например спомените на Жуков), които прочетох след това. Не обсъждам личните му качества - не го познавам и не знам какъв е. Но е факт, че той поне дава някакви отговори на въпроси, които "официалната" съветска история много елегантно заобикаля.

Само да отбележа, че Виктор Суворов никога не е служил в КГБ. Бил е офицер танскист в Армията, след това е вербуван в ГРУ и до края на кариерата си е военен разузнавач. Не знам кой точно му издава книгите, аз съм ги чел на руски. И защо британците да му ги издават, какъв интерес имат? Писателят всъщност не казва нищо лошо за СССР, напротив - опровергава "официалната" версия, според която руснаците са имали малко и калпаво оръжие (една винтовка на трима), армията им е била "обезглавена" от Сталин, немците са разполагали с най-модерна техника в огромни количества, Сталин е бил глупав и уплашен, а пък генералите на Хитлер - военни гении до един, и тн. и т.н.... Пак казвам - бъдете МНОГО внимателни с информация, идваща от руската официална пропаганда.
Excellent! Steven is my name!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата