Одобрявате ли новите чуждици в българския език?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Одобрявате ли новите чуждици в българския език?

Да
10
12%
Само тези, за които няма дума в българския език
48
57%
Не
26
31%

Общо гласове : 84
младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Одобрявате ли новите чуждици в българския език?

Мнение от drago_pavlov » 11 Ное 2013, 7:25

pampo написа:Друг път просто нямат аналогична българска дума. В изграждането на българския език, който е доста стар има не една и две чуждици, това не го обезличава, а само го обогатява.

Тези за които няма българска дума се казват заемки. Чуждици са такива, за които има българска дума.
Не винаги обаче измислената българска дума е меко казано подходяща - драсни-пали-клечица и пазидрешник например :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ///M43
Мечтае да кара: в изтребителната авиация
Детайли за колата: компот в сливов цвят

Мнение от _galio_ » 11 Ное 2013, 9:25

Абсолютно съм против това, което е показано на снимката. В офиса ползвам ограничен брой псевдо-английски думи, за по-лесна комуникация, но навън не си ползволявам.

Дори отскоро започнах в ежедневния си говор да ползвам повече архаични думи, дори и турцизми, ползвани в моя край, за да компенсирам тъпотията на псевдо-английския.

Българският език е много, много богат и е грехота да не се ползва в целия му диапазон.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E21 320;E46 320d
Мечтае да кара: E36 M3 GT

Мнение от nik420 » 11 Ное 2013, 10:04

Като човек завършил Английска Филология бих казъл че ги мразя,дори това е меко казано какви са тия ''френдове,лайкове,шопове,постери'' Даже имах един колега който казваше цитирам: Мене българския въобще не ме кефи човек,това английския си е истината,аз затова като замина за Америка,там ще си остана да си говоря английски'' Това едва ли има нужда от коментар изобщо :banghead: пък и напослеaдък се срещат все повече млади хора,които не намират особен смисъл в това да учат български,защото видиш ли български си се говори само у нас :kuku: то и затова според проучване българчетата са на едно от последните места по владеене на собствения си език :banghead: въпроса е: До къде? До кога?Ами не стига това даже преди време не помня точно кой,но в сутрешното предаване на Нова ТВ на един ''наш'' политик последните му думи бяха:''...аз лично съм (фрустриран) от това''
Направо ми иде да ги фрасна в мутрата такива :ranting: Така ли се показва образованост господа :banghead:
...Нека ценим България и българското :bgflag:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Ное 2013, 13:02

Нямам проблем стига да не се стига до такива излишни неща като "сензитив" наистина. Фрустриран примерно е ОК за мен. На български просто няма аналогична(хубу айде подобна) дума която да значи "ядосан/разочарован, че не си успял да направиш нещо".
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 11 Ное 2013, 16:21

larbi написа:
ivoaudi написа:Поздрави!

Я кажи от първа ръка Французите имат ли навика да използват чуждици и ако да кои са най-често използваните? :bchug:

Имат разбира се колега.Аз по-назад съм ти отговорил вече на този въпрос.Явно не си прочел.Използват и те чуждици главно от Англия щото са си съседи, а си имат и бая обща история например.Но трябва ли да се сравняваме непременно с коѝто и да е?Трябва ли като пръдне съседа, ние пък непременно да се опитваме всеки път да се насерем?Много е глупаво според мен, непрестанното копиране кое как било на запад и подобни.Ние сме си ние.Ние сме си идентични.В много отношения можем да сме си по-добри от много развити страни.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 11 Ное 2013, 16:41

Не бива винаги нещатата да се генерализират така.
Има професии в които използването на чуждици е напълно задължително, понеже на български думите са или прекалено сложни или прекалено малко хора ги знаят. Всички се досещате за повечето от тях, но като цяло в нормалното общуване между хората е тъпо да се използват чуждици, особено когато е да се правиш на интересен. Журналисти, адвокати и политици трябва да говорят с минимално количество чуждици, затова няма 2 мнения.
Нека някой да ми обясни разликата между - политическа отговорност и отговорност?
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 11 Ное 2013, 17:04

А какво ще кажете за новата "българска" дума / добруване/ автор- А.Доган :mhihi:
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 11 Ное 2013, 22:51

ivoaudi написа:Първо че глобализацията не е естествен, а още по-малко пък полезен процес, а изкуствено създаван такъв.Не е полезна глобализацията на почти нито един народ.Второ-усвояването на чужд език(което може и да е полезно да) няма особена връзка с чуждиците.Коѝто си мисли, че ше научи език плямпаѝки смешно и комплексирано чуждици....кураж му пожелавам в начинанието.А относно последното изречение-краѝните проблеми си изискват и краѝни решения-така си функционират нещата.
С други думи-чуждия език си е чужд език-коѝ как може, така да си го учи.Евентуалното ползване на чуждици няма да му помогне-никак дори.Аз самия говоря 4 езика и не ползвам чуждици.Поздрави!

Не съм твърдял, че глобализацията е полезен процес, но както всяко нещо има своите плюсове. И не исках да кажа, че ползването на чуждици помага да научиш някой език, просто използвайки повече от един език нещата в главата на човек е възможно да се объркат. Това че не се случва при теб не значи, че е невъзможно. Лично аз уча в последно време усилено немски, и когато трябва да кажа нещо на английски все немски думи ми идват в главата. Предполагам, така се появяват и чуждици в езика. Естествено има и такива, които се слагат, за да се направи човек на интересен, но в крайна сметка не виждам чак такъв проблем в цялата тази работа, че да се стига до забрани и т.н.

Да добавя, че думата добруване не е нова и Доган не е неин автор.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 12 Ное 2013, 15:05

Doberman_vas написа:Не бива винаги нещатата да се генерализират така.
Има професии в които използването на чуждици е напълно задължително, понеже на български думите са или прекалено сложни или прекалено малко хора ги знаят.

:yes: Аз като се заслушам на някоя оперативка чак ме хваща срам, но българските еквиваленти на терминологията са обяснителни и става много нелепо. Има и друг аспект - понякога наличието на българска дума не замества чуждицата, защото тя носи някакъв конкретен нюанс за определения бизнес. Като се замисля, за "бизнес" също има наша дума, но не е същото, нали?
Never mistake motion for action...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 12 Ное 2013, 16:33

Я кажете ходите ли по "МОЛ" овете :mrgreen:
бафти отвратителната дума :banghead:
В Испания това се казва "Centro Commercial" (търговски център)
При все ,че не са шовинисти,националисти и т.н.
как беше онова с неразумния Юрод :yes:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 12 Ное 2013, 16:42

Leon написа: :yes: Аз като се заслушам на някоя оперативка ...

Прав си за термините, но и оперативките са едно от местата където зорлем се раждат разни "термини"

На една среща една г-жа много държеше да обясни че:

"... по-добре да го кажем експлицитно отколкото имплицитно ... "

направо ми идеше да кажа - Въх уби мА!

та често е въпрос на напъни да сме ... суфистицирани :mrgreen:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 12 Ное 2013, 17:30

Може и да се получи следната ситуация:
В асансьора на голяма фирма,примерно литекс "тауър" :mhihi: се е качил пощальон с много пликове и има за цел да ги раздаде по етажите или някой с рекламни листовки имащ за цел да заспами ( :mhihi: ) работещите,понеже ръцете са му заети и не може да натисне копче,някой от услужливите служители го пита
-За кой етаж сте
-Натиснете random

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 20 Ное 2013, 11:30

Днес получавам следния текст на пощата:
Предвид наближаването на края на календарната година и задължението ни като работодател да изравним годишния данък на работещите по трудов договор, молим тези от вас, които през 2013 г. са работили на друго място по трудов договор (постъпили са през настоящата година и имат предишен работодател или са работили на втори трудов договор) да предадат не по-късно от 30.11.2013г. служебна бележка с получения доход по приложения темплейт.

Ай чИстито както се казва... За сложното изречение и още по-сложната терминология... :banghead: :banghead: :banghead:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 20 Ное 2013, 11:41

В официалната реч изплозлване на такива чуждици го намирам за много тъпо, особено това в супермаркета от снимката или по новините...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 20 Ное 2013, 11:50

гласувах за второто, особено любим ми е терминът "Верифициран доклад" :mhihi:
А относно Франция - до колкото знам там имат някаква служба, която се занимава точно с това - да създава нови френско звучащи думи, за да няма навлизане на чуждици.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата