Универсални Пенсионни фондове

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Универсални Пенсионни фондове

Мнение от BMW_POWER » 13 Юни 2013, 14:37

drago_pavlov написа:Какви са другите варианти?
Да купуваш имоти, злато, друго имущество? Обикновения човек не може да извади 100 бона че да купи апартамент и чака възвръщаемост на инвестицията за 20-30 години. Да това е най-сигурната инвестиция, но не всеки може да извади пари накуп да инвестира в имот.
Тук говорим за обратното - 20-30 години да влагаш малка сума и накрая да ги получиш накуп, с малка доходност, която да ти гарантира, че инфлацията не ги е "изяла" тези вноски.

На първо място, не трябва да си държиш всички яйца в една кошница. Сиреч, не инвестирай само на едно място. Стане ли БУМ, ти си до тук. Ще ти кажа едно от нещата, които съм направил и продължавам да правя. През 2001г вложих в апартамент 13 000$. Изплатил съм го с известна лихва, но и пет години имах наематели. Те почти ми върнаха вложената сума. Сега ще го продавам за около 45 000$ (при интерес давам линк с обявата) и ще ги използвам да даунпеймънт за втори апартамент тук. Пак под наем и вноските ще са по-малки, отколкото наемът. Отделно лихвите, таксите и разходите по него ги клеймвам към данъците. Така след 20-тина години ще имам или приличен доход, или прилична сума в банката. Отделно е апартамента, в който живея сега. На нас ни е генетично заложено, да мислим за децата си, нали? Ми като ритна камбаната, синът ще получи нещо. Той ако иска да живее в мой апартамент, ще плаща наем. Аз не съм му длъжен. Отделно, пусна ли ги двата под наем (ако предположим са изплатени на 100%), месечният ми доход към момента би бил чисто около 2500-3000$ след таксите. Прибавете две минимални пенсии и ние с жената бихме имали около 4500-4800$ месечен доход. (Пак уточнявам, това са цени към момента). Все си мисля, че биха ми стигали да живея прилично във Флорида или друго по-топло място.

Инвестирам и в други неща, но те са отделна тема. Всеки гледа света през собствената камбанария и си прави сметките сам. Подиграваха ми се в друга тема, че не карам БМВ, а двете ми коли струват 1000$ :dunno: Аз не съм на 20 и мисля за сравнително близкото бъдеще.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 13 Юни 2013, 15:08

Leon написа:Има и взаимни фондове, които инвестират консервативно, също са някакъв вариант. Смисълът на пенсионните фондове не е да ти защитят парите от инфлация, а да ти гарантират някаква пенсия спрямо вноските, които си правил и нормативната уредба, която ги регулира. Да не би НОИ да гарантира вноските ни срещу инфлация? Инвестирането на пари и пенсионните вноски са две различни неща от гледна точка на платците. Просто частните фондове имат някакви механизми да въртят парите ни, за да гарантират пенсиите след време, а в НОИ гаранцията идва от държавата. Който е решил да се осигурява доброволно, просто трябва да чете дребния шрифт в условията на фондовете или да се посъветва с вещ в областта. Вероятно вече има консултанти и в тази област.

Кратко, точно и ясно :yes:

BMW_POWER написа: синът ще получи нещо. Той ако иска да живее в мой апартамент, ще плаща наем.
:shock:
Имам приятелка, която живее също в чужбина,майка и и беше ПРОДАЛА кола :lol:
напомня ми за вица в който малките еврейчета се питали след празниците какво са им продали майките за Коледа :mhihi:
Иначе хубаво е ,че мислиш трезво за бъдещето и си управляваш активите дългосрочно :yes:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Универсални Пенсионни фондове

Мнение от steeN » 13 Юни 2013, 18:28

Не съм съгласен, че има разлика между инвестиране на пари и пенсионни фондове. Просто в общия случай важи класическата зависимост за риск/възвращаемост. Пенсионните фондове са просто вид консервативна инвестиция, за която плащаш на някой да я управлява - фиксирана такса (както и фондовете междо другото) Тази пирамида в различни варианти сте я виждали всички предполагам - пенсионните фондове са на дъното точно.

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 13 Юни 2013, 19:10

BMW_POWER написа:
drago_pavlov написа:При лихва (доходност от ПФ) 7% и 30 години период, тези 2 лв. ще станат около 11,50 лв.
Тоест ще си купиш с тях между 3 и 20 бири, вместо 20 или между 2 и 10 хляба, вместо 8.
Какви са изводите? Че алкохола и хранителните продукти не поскъпват пропорционално :mhihi: Другия извод е, че днес имаш избор да си купиш бира за 5 лв. или бира за 70 ст. - това е нещо, което не сте можели да избирате през 83-та :wave:
В това твърдение има толкова логика, колкото и в твоето сравнение - аз никъде не видях някой да твърди, че е много далавера да държиш пари на депозит заради лихвата в продължение на 30 години

Или си много млад, или не помниш. При Луканов тези 2 лева бяха обезценени 10 (десет пъти) когато на всички цени се прибави една нула. Не помните опашките за хляб, попитайте родителите си. След това смениха парите два или три пъти, накрая 1000 лева станаха един. Та от горните два лева, преди лихвите днес има може би 0.0000002лв. Прибавете лихвите и спокойно си живейте старините.

Преди време една женица тук плаща паркинг 20$, погледна ме и каза:
Когато бях малко момиченце, за пет цента можех да купя огромен плик с бонбони. Днес и за десет долара не мога да си купя такъв ...
Не зная кой какви лихви смята, но за последните пет години тук бензина скочи над два пъти, храните също. Няма лихви и ДЦК, които да ми запазят това.

Стегни се малко , говориш като бабичка а живееш в страната , където (почти) няма човек който да няма спестовна застраховка .
1во - няма смисъл да се дава пример с хиперинфлацията в БГ . Взимаш примерно Еврото - 1999та година какво можеше да си купиш с 10 000 евро в Германия и какво можеш сега .
След това - ако внасяш парите на вноски , вноските ти си вървят пропорционално с инфлацията . . .
Не зная кой какви лихви смята, но за последните пет години тук бензина скочи над два пъти, храните също.

Има стоки които с времето ще поскъпват все повече , има и такива които ще стават все по-евтини . Типичен пример - един телевизор ЦРТ 21'' 1991ва струваше на баща ми 22 МРЗ , сега стува 0.4 МРЗ .
През 2001г вложих в апартамент 13 000$. Изплатил съм го с известна лихва, но и пет години имах наематели. Те почти ми върнаха вложената сума. Сега ще го продавам за около 45 000$ (при интерес давам линк с обявата) и ще ги използвам да даунпеймънт за втори апартамент тук. Пак под наем и вноските ще са по-малки, отколкото наемът. Отделно лихвите, таксите и разходите по него ги клеймвам към данъците.

Имоти , злато , акции са високорискови инструменти - може да донесът голяма печалба , но и голяма огромна загуба . В БГ примерно , 2005-2007ма всички се бяха засилили да стават финансови акули -с ипотека купуват 2-3 панелки за по 100 000 лв за 30 години с 9-10% ГПР и пускат под наем . Е да ама изведнъж цената се нормализира , тия панелки станаха по 60 000 лв а наемите паднаха на 350лв . И кво - вноската по ипотеката им е (много условно) 500 лв , те взимат 350 от наематели , които логично не са от най-съвестните стопани . Накрая след 30 години имота ще е на рентиера ... само дето ще е на 50 години и ще е по-подходящ за старчески дом .
Естествено съществува и момента в който , хора с пари се усетиха навреме как стоят нещата и преди 2000та купиха имоти за без пари и после продадоха когато беше време . Но имоти , търговия с акции , злато и тн не са за хора с 10к лв и с начални познания по пазари (като мене) .

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 13 Юни 2013, 22:52

аз съм към ING...пращат ми там някакви калкулации колко мноого съм на далавера :lol: ...общо взето ми е все тая...старая се на пенсия да не разчитам
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Юни 2013, 0:15

acho.rs написа:...

Ачо, аз нямам и няма и да имам пенсионна застраховка. Тук има една измама, наречена RRSP. Taм също спестяваш за старини и бла бла. С отделените 10$ днес ще купя 1.5кг пържоли. След 25 години при сегашните лихвени проценти и не знам си какво, моите 10$ ще са набъбнали на 15$ и ще мога да си купя литър бензин. Не, благодаря!

През 2007 плащах наем 525$ за тристаен апартамент. Днес за тези пари ще намеря едностаен. Вноската по моргиджа ми е 1150$ на месец. Ето ти обява за даване под наем на апартамент подобен на моя сравнително близо до мен:

http://montreal.kijiji.ca/c-real-estate ... Z493977828

Същите 1150$, но аз имам два балкона (тук не всички имат два), гараж и още едно паркомясто в двора ни. В момента спокойно мога да го рентвам на 1500$ и друг да ми го плаща.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Юни 2013, 2:36

Да, защото си купил в правилния момент. Ако беше купил 2007ма примерно? Ти го отхвърляш това като даденост, а cost basis-а си е най-важното нещо при една инвестиция. Кажи честно сега, колко познаваш дето сега са под вода, защото са купили имот тогава...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Юни 2013, 4:24

Чакай малко. Не бъркай краткосрочните и дългосрочни инвестиции.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Юни 2013, 6:47

Е хайде сега... Нали за този имот имаш текущи разходи, които изведнъж се покачват(ипотека-наем) от къде ще ги вземеш тези кинти? Не ги бъркам, тук говорим само за дългосрочни инвестиции, все пак. Не ми се задълбава в темата, но това нещо примерно е по-ниско в пирамидата на риска от имотите (но и то трябва да се купи на правилната цена) - https://www.google.com/finance?chdnp=1& ... pmSlAPqpQE

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Юни 2013, 7:54

Пак бъркаш. На мен банката ми плаща всички такси. В седмичната ми вноска (плащам всяка седмица) влизат главница, лихви и такси. Разходите ми извън това са кондофии-то, дето се плаща всеки месец. Това е както в БГ събират такси за вход. Ипотечната криза в Щатите нас не ни закачи поради ред причини. Не знам за какви ипотечни пирамиди говориш, но от 7 000 000 жители на провинцията, кръгло някъде около 4 000 000 живеят в района на голям Монреал. Къде ще отидат тези хора? Най-близките градове са на над 200км и те са малки и там има ограничен избор на работа. Отделно на всеки 10 мин. пристига поредния самолет с 300 новоизлюпени емигранти. Градът се разширява и новото строителство хем не е много свет, хем е далеч или на кофти място. А когато не си близо до транспорт, магазини, училища,започва едно разтягане на ластици с кола за всеки. А колата си е сериозно перо в бюджета. Прибави дечурлига, детски градини .... те обикновено работят до 18:00. Закъснееш ли да си вземеш детето, след това те чарджат 2$ на минута. Изключения се правят само при сериозни снеговалежи или някакви извънредни обстоятелства.
Да, в БГ нещата са извън всякакви икономически закони. През 2005г на Слънчев бряг искаха 2400евро на м2 груб строеж. Ми за лудия и баницата знаеш. Познавам човек, който вкара 150 000 евро в апартамент в София и сега си скубе косите. Аз в България не бих инвестирал и една стотинка. Това е личното ми мнение, независимо дали се харесва на някого или не. Тук имаше човек, който е много навътре в нещата. За мое най-голямо съжаление, някои неадекватни решения на някои хора го принудиха да си тръгне и форума определено загуби от това.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 14 Юни 2013, 8:49

Не бъркам, аз... за такси не съм говорил. Иначе за състоянието на канадския пазар признавам, че не бях наясно... но ти ми обясняваш, защо имотите растат в момента. Канада обаче не е някакво място, в което законите на икономиката не работят. Нищо не расте вечно, това си е неписан закон. Просто така работи абсолютно всичко (и България не е някакво изключение). Но няма смисъл да коментираме повече, мисля че достатъчно се написа.

p.s. под пирамида имах предвид инвестиционна пирамида, картинката е по-нагоре, а не ponzi scheme.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Юни 2013, 14:34

За икономическите закони си прав. Те важат винаги и навсякъде. Но би ли проверил заради мен, какво е било движението на цените на недвижимите имоти и златото (понеже за тях говорихме) в последните 30-40 години? Ще ти дам два примера. Имам колега, който през 1995 за 195 000 е купил триплекс (три апартамента един над друг. Имам две познати, които милалата година купиха триплекси тук. Българки естествено. Едната даде 495 000$, другата 530 000$. Моят апартамент е 1996г и е продаден от строителя за 95 000Г, аз го купих за 217 000 през 2010г. Въпрос на търсене и предлагане. Тук има четири големи града и това е. Единственият вариант за падане на цените е, да се отделят тъпите кебекари от Канада, но това не ми се вярва да стане. Падат цените единствено на техниката, но не вярвам някой да купува плазма или двд всеки месец и га държи ново, с цел препродажба след време.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 14 Юни 2013, 15:48

Без секира , няма оправия!!!!! :bang: :bang: :bang: :bang:

Извън медийния кръг групата Пеевски - Цветан Василев постепено овладя милиарди активи в страната. В центъра на оформилия се гигант е Корпоративна търговска банка, а апогегеят на придобиванията започна при тройната коалиция, но разцъфтя при ГЕРБ. Постепенно групата придоби мултиплексите, "Булгартабак", БТК, "Техномаркет" и т.н. Сега Цветан Василев преговаря да купи и най-големия пенсионен фонд в България - "Доверие".

лошото е че като наближа пенсионна възраст и тия се изгарврят с моите спестявания и пари и ще има взрив! Не мога да повярвам нашите баби и дядовци как се примириха с това
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 14 Юни 2013, 15:56

Всъщност политиците (и тези зад тях) се изгавриха с бабите и дядовците ни, защото знаеха, че комунизЪма ги е научил на смирение.След 2-3 поколения, тези, които са израснали с протестите по телевизията и по площадите няма да са толкова смирени, ако въобще са останали в България. Сега се върнете на темата за пенсионните фондове ;)
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 520dA

Мнение от BMW_1914 » 14 Юни 2013, 21:29

Пенсионите фондове са 3 вида -Универсален (задължителен за всички родени след 31.12.1959 г.) - не можеш да си ползваш парите до 5 години преди пенсиониране, но и никой не може да ти ги вземе - НАП, НОИ, ЧСИ, ДСИ и т.н. , партидата ти се наследява, не може да се запорира. Тук може да гледате как ти се управляват парите - повечето фондове май дават Интернет пароли до извлечение от партидата ти и следиш имали доходност и каква е, ако не те кефят имаш право да се местиш в друг фонд и после в друг и така :mhihi: публикуват състоянието на фондовете и дела им на страницата на КФН ( комисия за финансов надзор).

Доброволен ( ако искаш внасяш пари, ако искаш не внасяш :mhihi: ) - тук далаверата, е че ако решиш да внасяш - парите които внасяш от заплатата ти - не се облагат с данък и пестиш ( т.е. спестяваш и данъка) :!: когато теглиш ти удържат данък , НО тези фондове особено 3 от тях - за момента са с относителна добра доходност и ако спестяваш там пари те трупат и доходност , т.е. лихва и ако теглиш само натрупаната доходност данък не се удържа :idea: ако ти се наложи може да изтеглиш всички пари които си внесъл ( по всяко време), но на "главницата" ще ти се удържи и данък - които принципно си го дължал и е трябвало да ти се удържи при начисляване на заплатата ;)

Професионален - тук се осигуряват само работещите в 1 и 2 категория труд и пак не можеш да ползваш парите до пенсиониране или при ТЕЛК решение.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата