Какво знаят младите за комунизма в България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Какво знаят младите за комунизма в България?

Мнение от flame » 30 Юни 2012, 21:12

djvisage написа:Иначе знаете ли,че комунягите са измислили любовта за да еб*т кървите без пари :D

Тогава бях още малък и само на теория го знаех... :mrgreen: :lol:

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 30 Юни 2012, 21:17

както някой по-горе добре отбеляза комунизъм в България никога не е имало след 1956 година,само тоталитаризъм с елементи на софтсоциализъм .Ако пък търсите истински комунизъм ,че и с хард наченки в последствие на фашизъм--погледнете историята на Италия.
Само глупав и сляп би отрекъл всичко построено през този период. Не ставало,било безсмислено--сега кое става чалгакултурата ли,липсата на уважение към образование ли,фанатичното прекланяне пред парите още от недоклатени тийнеджъри ли,факта че 13 годишните отдавна са минали бройките на майките си ли,мизерстващите пенсионери ли, и още и още и още.......
Важно е че е имало дисциплина,контрол и резултатност--просто манталитета на българина е бил добре контролиран и умело амбициран било то материално било то със заплахи и страх от властта .Кой знае ако беше се задържал този строй може би щяхме да станем миниКитай на Балканите .И те не бяха цвете за мирисане-едно време думите Китай и китайско бяха подигравателно употребявани само,но сега целия свят им прави фелацио,всички световни марки имат изнесено производство там а автопроизводителите се чупят да ги ласкаят с модели тясносвързани с техния пазар.
Бай Тошо държеше и мангалите /пардон ромите ли беше лустрованата дума/ изкъсо,престъпността беше силно редуцирана а работа имаше и за най-големия тъпунгер и михлюзин.
Преди можеше и само с връзки,сега ти трябват много връзки и още повече пари.
В днешно време ако си дрисльо с автомобил от ниво 5-10К лева и семеен доход под 2000 лева месечно се чустваш не като ревящ репресиран от ерата на така наречените комунисти,ами направо си икономически,социално,емоционално,сексуално смазан от всякъде.
Едно време се кланяха на другарите с волгите,дето посещаваха само Балкантурист,Слънчев Бряг,Ротманс плочката,хубавите жени до тях,луканка и кока-кола за тях по всяко време на масата и телефона се носеше лично до сепарето на което седяха с 20 метров кабел ,сега на гъзарите с лъскави коли,с попфолкдивата на дясната седалка,само файвстарс хотели,само синьо джони в чашата,айфон 4С на масата за да може нонстоп да си ъпдейтваме фейсбука накъде сме си запиляли гъза със съответните снимки за гъзарлък и за дразнене на многобройните ни така наречени приятели в социалната мрежа и пет стека салфетки по 20 лева за хвърляне --къде е разликата в народопсихологията-никъде и управленския метод няма нищо общо,

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 30 Юни 2012, 21:20

jordanpar написа:както някой по-горе добре отбеляза комунизъм в България никога не е имало след 1956 година,само тоталитаризъм с елементи на софтсоциализъм .Ако пък търсите истински комунизъм ,че и с хард наченки в последствие на фашизъм--погледнете историята на Италия.
Само глупав и сляп би отрекъл всичко построено през този период. Не ставало,било безсмислено--сега кое става чалгакултурата ли,липсата на уважение към образование ли,фанатичното прекланяне пред парите още от недоклатени тийнеджъри ли,факта че 13 годишните отдавна са минали бройките на майките си ли,мизерстващите пенсионери ли, и още и още и още.......
Важно е че е имало дисциплина,контрол и резултатност--просто манталитета на българина е бил добре контролиран и умело амбициран било то материално било то със заплахи и страх от властта .Кой знае ако беше се задържал този строй може би щяхме да станем миниКитай на Балканите .И те не бяха цвете за мирисане-едно време думите Китай и китайско бяха подигравателно употребявани само,но сега целия свят им прави фелацио,всички световни марки имат изнесено производство там а автопроизводителите се чупят да ги ласкаят с модели тясносвързани с техния пазар.
Бай Тошо държеше и мангалите /пардон ромите ли беше лустрованата дума/ изкъсо,престъпността беше силно редуцирана а работа имаше и за най-големия тъпунгер и михлюзин.
Преди можеше и само с връзки,сега ти трябват много връзки и още повече пари.
В днешно време ако си дрисльо с автомобил от ниво 5-10К лева и семеен доход под 2000 лева месечно се чустваш не като ревящ репресиран от ерата на така наречените комунисти,ами направо си икономически,социално,емоционално,сексуално смазан от всякъде.
Едно време се кланяха на другарите с волгите,дето посещаваха само Балкантурист,Слънчев Бряг,Ротманс плочката,хубавите жени до тях,луканка и кока-кола за тях по всяко време на масата и телефона се носеше лично до сепарето на което седяха с 20 метров кабел ,сега на гъзарите с лъскави коли,с попфолкдивата на дясната седалка,само файвстарс хотели,само синьо джони в чашата,айфон 4С на масата за да може нонстоп да си ъпдейтваме фейсбука накъде сме си запиляли гъза със съответните снимки за гъзарлък и за дразнене на многобройните ни така наречени приятели в социалната мрежа и пет стека салфетки по 20 лева за хвърляне --къде е разликата в народопсихологията-никъде и управленския метод няма нищо общо,

Любопитно ми е откъде са ти впечатленията от комунизма (и дали са от лични наблюдения) :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 30 Юни 2012, 21:26

Много,ама много точно мнение,аз съм роден 1975 год,на 37 год съм и точно това бих написал и аз.Пък бях и отряден председател еййй,колко от вас знаят какво е това,хахахаха

Аватар

Мнение от Хаос » 30 Юни 2012, 21:32

flame написа:ПС Алоуууу, дъртаняните! :!: Оставете малко младежта да си изяви! :mhihi:

абе моля ти се, да питаш неелекторални единици, които обсъждат в БМВ форума в какъв цвят да си боядисат колелото, какво са чули от родителите си за социализма
няма такъв трол като тебе
на това му викат тролинг
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 30 Юни 2012, 21:33

Аз съм на 35,доживях само чавдарче да бъда,но не ми е трябвало друго.
Нито комунизмът ни е бил истински нито сега така наречената демокрация-така е в държавата на ментетата.
Така че не виждам смисъл да питаш някого за впечатление от нещо,което не е така а само изглежда някакси.
Все едно да искаме някой да сподели лично впечатление за Вейрон само от клип на който го е гледал.

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 30 Юни 2012, 21:46

на 25 съм

комунизъм не съм видял, не видях и зората на демокрацията

но по една или друга причина започвам да си мисля, че наистина по онова време нещата са били по-добре

не знам дали е основателна тази теза или стигам до нея от максимата "това което нямаш те тегли най-силно"
No bling at the Ring

младши ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно.
Мечтае да кара: сАмоЛеТ

Мнение от Димитър Димитров » 30 Юни 2012, 22:11

Прочетох внимателно всички мнения и понеже съм роден 1979г. няма да коментирам комунизма, ще кажа само че: ако един от всичките управляващи от '89г. насам имаше малко желание, разум и акъл сега щяхме да сме много напред.
няма да изброявам поименно но от Ваньо циганчето до Боко пожарникарчето всички са на принципа - разделяй и владей :(

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 30 Юни 2012, 22:42

Аз съм бил и чавдарче и пионер, че и комсомолец :mhihi:

Помня, че в магазина имаше един вид шпек и телешки и едни кремвирши ама бяха от месо. Нямаше "Стара Планина" ама никой не помисляше да слага в салама 100 простотии само и само да не сложи малко месо. Имаше 2 вида сирене ама беше от мляко. Кока-Кола беше лукс ама беше със захар, а не с глюкозо-фруктозен сироп. Имаше 2 вида дънки- Кондор и Панака ама не ти се разпорваха на гъза след второто обличане.

Можеше да ходиш в парка нощем и по улиците без да те е страх дали няма да те оберат или еб@т.

Като идеш в болница знаеше, че получаваш качествено обслужване напълно безплатно. Имаше образование, младите хора не бяха тъпи като гъзове. Висшистите бяха висшисти, а не като сега.

Имаше естествено и много минуси, но то пълно щастие няма как да има. Такава е била системата. Дали е по-добре сега не знам. Факт е, че тогава масово хората бяха по-щастливи.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Юни 2012, 22:49

Ама тез комунисти за много прости ги имате и незнам що тъй върви от едно време.Пък те горките прекръстиха се и тоягата и моркова пак у тях и ни яхат кат за световно.
Я се огледайте къв е тоя "елит" дето ни управлява ? Синовете и внуците на бившите величия плюс малко криминални мутри за разкош .
Та няма нужда да се преразказва кво било то пак същото като преди само дето шоколада е милка вместо кума лиса ракията е уиски и ладичката хлопел или гоуф.Има една приказка Огледал се Илия -пак в тия.То туй ако е демокрация ...да дойде Тато барем се пръкне тоя път нещо износено не да вика че "социализъма бил недоносче"
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2 - BMW E30 touring
Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
Детайли за колата: Детайлите са перфектни.

Мнение от kokala » 30 Юни 2012, 22:51

bum_bum написа:Аз съм бил и чавдарче и пионер, че и комсомолец :mhihi:

Помня, че в магазина имаше един вид шпек и телешки и едни кремвирши ама бяха от месо. Нямаше "Стара Планина" ама никой не помисляше да слага в салама 100 простотии само и само да не сложи малко месо. Имаше 2 вида сирене ама беше от мляко. Кока-Кола беше лукс ама беше със захар, а не с глюкозо-фруктозен сироп. Имаше 2 вида дънки- Кондор и Панака ама не ти се разпорваха на гъза след второто обличане.

Можеше да ходиш в парка нощем и по улиците без да те е страх дали няма да те оберат или еб@т.

Като идеш в болница знаеше, че получаваш качествено обслужване напълно безплатно. Имаше образование, младите хора не бяха тъпи като гъзове. Висшистите бяха висшисти, а не като сега.

Имаше естествено и много минуси, но то пълно щастие няма как да има. Такава е била системата. Дали е по-добре сега не знам. Факт е, че тогава масово хората бяха по-щастливи.

:yes: то и това нащо сега не е истинска демокрация :mhihi: ние сме на авто пилот заради нас самите. Едно време хората са искали демокрация, не знам Адаша (Живков) защо са го свалили, този човек за мен е велик!!! Имали сме си икономика, ред и справедливост и най - вече спокойствие... защо са скочили срещу него тези предатели? Е аз ще ви кажа, защото са искале да дойде това време, да е*ат народа и да си пълнят гушите.
Изображение Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 30 Юни 2012, 23:08

bum_bum написа:Аз съм бил и чавдарче и пионер, че и комсомолец :mhihi:

Имаше и денонощна детска градина,имаше море на златните,за две седмици с карта от завода цялото семейство едва харчеше едната заплата,с една заплата зареждаш 2 тона бензин,адидаса беше немски и т.н........

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 01 Юли 2012, 0:04

СоциализЪма....тогава повечето хора бяха в "Матрицата",но пък не се и оплакваха де......
Има един показател за благосъстоянието на трудещите се и той е какъв процент от месечния доход се харчи за храна... 8)
Ако на някой му се занимава да сравнява онова време с това време....аз мисля,че знам отговора. ;)
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 01 Юли 2012, 0:05

очаквам силно включване по дясното крило от Е.Димитров :mhihi:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 01 Юли 2012, 0:12

ukelichko написа:Разпродава се за жълти стотинки и за скрап, защото толкова струва. Всичко създадено през ония години за нищо не става, с редки изключения. Да, тогава животът беше сигурен, сигурен и мизерен. Ама то какво му трябва на българина. Да се наплюска с нещо евтино, да блъсне някоя чужда лелка, да задигне нещо от работата, да направи някоя мизериика я на колегите, я на комшиите от злоба и завист и да си легне спокоен, че е преебал системата и поради това е велик. По ония времена всекидневното ядане на месо и пушенето на Боро се считаха за просперитет.

Право в десетката... :bowdown: :bowdown: :bowdown:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата