Правен въпрос за ЧЕЗ
Модератор: Общи модератори
36 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- Eмилио Димитров
- младши ентусиаст
-
Re: Правен въпрос за ЧЕЗ
bum_bum написа:paxaH написа:Съгласно Законът за собствеността, собственикът на земята е собственик и на сградите, изградени върху земята му. И ако няма учредени права на строеж или ползване сградата е твоя. Само, че основната ценност е машината, а не сградата (може би).
Интересно ми е как са обслужвали трафа, при положение, че трябва да влизат във вашето място?
Макар, че основното е дали си сигурен, че е изграден в твое място?
На ъгъла на двора е и се явява дефакто част от оградата. Гътнали са на времето оградата и са го вградили в нея, като предните му стени са продължение на оградата, а задните са в двора. Вратата от където влизат е от към тротоара. Ако наистина нямат право на строеж за което баба ми и дядо ми не помнят някой да ги е питал изобщо и нещо да са подписвали трафопоста си е 100% в двора.
това, че не помнят, в никакъв случай не означава, че не са. И моите уж не са били нищо подписвали и нищо правили, ала един ден цъфва документ, че баба ми вписана в регистъра на винопроизводителите в България, а дали имат и декар място засято с лозички от преди над 15 год. И то с някакво помпозно удостоверение от Камарата на винопроизводителите, което бе с дата от 2008г. Има няма 1-2 години закъснение от датата на получаване. Просто дали на баба ми нещо да подпише и тя се подписала на няква хартийка и така... Така че... кой знае някой им е дал нещо да подпишат, не са погледнали какво и работата се опекла. А и там сам си каза, че тогава времената си бяха други

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
По принцип хората са си доста с акъла, ако да гонят деветдесет години и помнят, но задължително първо ще проверя.
А за гърменето лесно, ама нали после и тях ще ги оставя без ток
А за гърменето лесно, ама нали после и тях ще ги оставя без ток

В моят квартал има подобно нещо.Трафопостът се намира в честен имот, като едната му стена опира в стената на къщата на собственика на имота, на 15м по назад има начално училище.Т.е. трафопостът е на няколко метра от оградата на училището и на още няколко от самата сграда
Още по-странното е, че от другата страна на улицата има детска градина.Детството съм си прекарал и в двете учебни заведения, ефектите от облъчването тепърва ги чакам
Говорих със собственика на имота, който го наследява от родителите си.Той има документи само за мястото, на което са къщата и двора му, но парчето, на което стой трафопостът не фигурира на скиците.Незнае, а и няма документирано да е имало договорка между родителите му и общината/държавата, но посторойката е строена преди '89 и явно никой не ги е питал.В момента не получава никакви дивиденти заради въпросната сграда, а и не смята да се опитва да се занимава с ЧЕЗ.По ирония на съдбата днес имаше голяма повреда точно там, което ме остави без ток 6-7 часа заради това, че не екип на ЧЕЗ, а друг частен изпълнител се е заел с отстраняването на повредата и явно не си е свършил работата.Днес за пръв път чух и видях друг освен екип на ЧЕЗ да се занимава с подобно нещо.
Тъй като познавам момчетата от групата и началника им го попитах по въпроса с изплащането на някакви вредни.Незнам колко е компетентен той, а и си мисля, че не е много наясно с правните разпоредби, но по неговите думи за подобно нещо неможе и да става дума след като земята и постройката не са на частното лице.От него разбрах, че това не са изолирани случаи и до сега никой от познатите му такива не е предявил иск.
П.С.Аз винаги съм приемал въпросната сграда като нещо нормално и чак сега осъзнавам колко близо е до училището, детската градина, а и домът на човека.

Говорих със собственика на имота, който го наследява от родителите си.Той има документи само за мястото, на което са къщата и двора му, но парчето, на което стой трафопостът не фигурира на скиците.Незнае, а и няма документирано да е имало договорка между родителите му и общината/държавата, но посторойката е строена преди '89 и явно никой не ги е питал.В момента не получава никакви дивиденти заради въпросната сграда, а и не смята да се опитва да се занимава с ЧЕЗ.По ирония на съдбата днес имаше голяма повреда точно там, което ме остави без ток 6-7 часа заради това, че не екип на ЧЕЗ, а друг частен изпълнител се е заел с отстраняването на повредата и явно не си е свършил работата.Днес за пръв път чух и видях друг освен екип на ЧЕЗ да се занимава с подобно нещо.
Тъй като познавам момчетата от групата и началника им го попитах по въпроса с изплащането на някакви вредни.Незнам колко е компетентен той, а и си мисля, че не е много наясно с правните разпоредби, но по неговите думи за подобно нещо неможе и да става дума след като земята и постройката не са на частното лице.От него разбрах, че това не са изолирани случаи и до сега никой от познатите му такива не е предявил иск.
П.С.Аз винаги съм приемал въпросната сграда като нещо нормално и чак сега осъзнавам колко близо е до училището, детската градина, а и домът на човека.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Има вече развитие по въпроса. Има актуална скица на която трафопоста е в парцела. Има и по-стара скица на която го няма. Другата седмица ще взема скицата от кадастъра и дупе да им е яко.
bum_bum написа:Има вече развитие по въпроса...
Колега би ли споделил... Питам, защото си спомних за темата докато се разхожда из нивата си в която има стълб от мощен електропровод за високо напрежение. А някой да има мнение по моя случай?
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Отговориха ми да го духам. Имало някакъв закон по силата на който имали право да ми ограничат правото на ползване на земята. Пише, че съм длъжен дори при нужда от ремонт да им съдействам и т.н.
Т.е. имаш земя с инфраструктура на ЧЕЗ и нямаш право да я ползваш.
Т.е. имаш земя с инфраструктура на ЧЕЗ и нямаш право да я ползваш.
36 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3