Криза ли- чушки криза!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 02 Дек 2008, 13:04

Това, което си написал, е една малка част от всички фактори, довели до това положение. А те са много и от различно естество. Ама с радиото не споря вече.
MORE BEER!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 02 Дек 2008, 13:07

Според мен, кризата и фалитите на банките не притесняват обикновенния човек, ако имаш спестявания до 100 000 лв в една банка държавата щи ги върне понеже гарантира, второ ако си теглил кредит и банката фалира - ти си на кяр /нямаш вече кредит/. Тази криза касае други хора не обикновените.

Фалиралата банка ни касае и притеснява много здраво, защото събаря паричното мултиплициране, оттам парите в обръщение и води до сериозни трусове на икономиката и валутите.
Няма да има незасегнат, ако голяма банка фалира... За съжаление, такава е системата и далеч не само депозитите и кредитите ни ще пострадат.

Засега няма изгледи обаче... Поне в публичното пространство.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 02 Дек 2008, 13:15

D3BEP написа:
Според мен, кризата и фалитите на банките не притесняват обикновенния човек, ако имаш спестявания до 100 000 лв в една банка държавата щи ги върне понеже гарантира, второ ако си теглил кредит и банката фалира - ти си на кяр /нямаш вече кредит/. Тази криза касае други хора не обикновените.

Фалиралата банка ни касае и притеснява много здраво, защото събаря паричното мултиплициране, оттам парите в обръщение и води до сериозни трусове на икономиката и валутите.
Няма да има незасегнат, ако голяма банка фалира... За съжаление, такава е системата и далеч не само депозитите и кредитите ни ще пострадат.

Засега няма изгледи обаче... Поне в публичното пространство.

D3BEP, пак лично мнение, парите в обръщение поне за в БГ, ги има и не идват от банките, извън България бачкат 1 000 000 българи, всеки месец, поради една или друга причина пращат или харчат в бълагия поне 500 EU, та сам си направи сметката от къде идват парите, после ми говори за EU, фондове и така нататък, и тук ще държат ниски заплати с години поради по горе посочената причина.

А и поздрави!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 02 Дек 2008, 13:19

Човек,
Аз ти говоря за парично мултиплициране, ти ми говориш за пари в кеш.
Мултиплицирането на кешовите пари е основна функция на банките.

Превеждам го на прост език:
Ако в икономиката има 500 000 долара, все едно от ЕУ, СРЮ, южна африка или малайзия,
банката прави тъй, че тея 500 000 долара да са 1 милион долара в обръщение в икономиката.
Как... поразрови се и ще разбереш. Основна функция на банките е, информация има доста.

А когато банката фалира, в икономиката остават само 500 - те хиляди долара.
Т.е. икономиката е загубила горницата ,създадена от банката.

старши ентусиаст
Аватар

мислех

Мнение от Любо Мегов » 02 Дек 2008, 13:44

Azrail написа::mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Някакси е тъжно хора, които грам идея си нямат от темата, да се включват с разсъждения и философии... Идете поинтересувайте се малко, пък тогава говорете.
Кризата дойде заради китайците най-вече. Американците им отпуснаха 450 млрд. $ кредит... Заради евтината стомана много предприятия от тежката металургия в Европа затварят... Отделно кредитите за жилища в САЩ... Американците се усетиха, ама късно - правителството им се опита да направи една финансова "инжекция", но беше зле обмислена - резултатите са потресаващо лоши... И така нататък, и така нататък... Само швейцарците се усетиха навреме и реагираха овреме с адекватни мерки.
Както и да е де, това само само набързо и грубо нахвърляни факти. Кризата е къде-къде по-дълбока, но вече не сме в 13-ти век... Мерки ще бъдат взети и няма да има световно разорение и глад по света...
Кризата може да отмине за 6 месеца, може да трае и 5 години. Трябва да стегнем коланите малко просто.
Отделно от всичко, Българинът си е Българин - и 50 стотинки да има, ще ги даде за бензин до дискотеката, само и само да се покаже; и 100лв да има, ще ги похарчи в кръчмата, вместо да ги запази. Нищо де, заведенията тепърва ще се опразват. Защото глупакът се учи от собствените си грешки.
Има много какво да се говори по този въпрос, просто съм потресен от мнението на средностатистическия българин по въпроса и неведението, дезинформацията, в което тъне...

мислех да пиша по тая тема, ама добре че попрочетох малко да не се повтаряме :lol:

между другото, много точно казано

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 02 Дек 2008, 14:02

Запоследно, мултиплицирането няма нищо общо с парите в обръщение ,вземи ти се осведоми малко , че ми писна, тва е за D3BEPа.

Кви китайци ви гонат, мислех че темата е за има ли криза в БГ породена от т.нар. "Световна" криза. По преди посочих пример откъде идват парите в България, няма нищо общо с спряни некви 220 млн, присъединителни фондове и т.н.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 02 Дек 2008, 14:22

Сондьора написа:Запоследно, мултиплицирането няма нищо общо с парите в обръщение ,вземи ти се осведоми малко , че ми писна, тва е за D3BEPа.

Ех бате, хубуу че ми го обясни... Аман.
Сега вземи и си го обясни и на себе си, че и на мен ми писна "да ми отваряте очите" за банки.
http://www.businessdictionary.com/defin ... plier.html
Паричният мултипликатор(Споменатата от мене банкова функция, за която ти ме "светна") най - просто е връзката между вкараната в икономиката парична база(банкноти, монети и резерви) и реално предлаганите в икономиката пари. Вкарваш 1 лев, в икономиката са два. Или шест. Да, може да не са в обръщение(т.е. да няма сделка), а просто да се предлагат(но и тогава влияят на цените), извинявай, че не го написах професорски и в подробности, но тогава ме наричат дървен философ и реших да си го спестя.

Иначе за Китай съм съгласен, ама не ми се спори.
Ей ви го Китай...
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=SHSZ300:IND
То по зле и по - насочено надолу от него няма, откак е почнала кризата, аз оттам си спасих парите...
Не знам за кви кредити и далавери става дума. Даже ида е взел огромен кредит в долари и даже доларът да се е качил.. Нещо не му личи на Китай...

Поздрави!

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 02 Дек 2008, 14:25

Айде да си говорим за криза средата или края на януари

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530i Touring
Мечтае да кара: каквато и да е ALPINA
Детайли за колата: току що излязла от завода! :)

Мнение от turboto » 02 Дек 2008, 14:31

Pin2 написа:Кризата е изкуствена. Да си прехвърлиш парите от единия джоб в другия отнема време и ще трябва да почакаме.

Ако и с оная работа пра'иш същото (но-бързо) му се вика "се-куро" :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М5
Мечтае да кара: ВЕЧЕ МЕЧТАТА СИ Я КАРА
Детайли за колата: БМВ М5 3.6 315 КОНЯ ЗЕЛЕН МЕТАЛИК

Мнение от KON4ETO » 02 Дек 2008, 15:20

Само за някой е криза но за повечето хора няма такава защо ли :?: Просто без коментар
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 02 Дек 2008, 18:30

Аз сигурно живея в друга държава . Тук хората карат стари коли и си подаряват фанелки и чорапи за Нова Година . Колкото и народ да има в моловете има 100 пъти повече дето пазаруват на "вересия" . То не напразно има поговорка - "Сития на гладния не вярва"
    Не си правете изводи така наизуст ........ Чакай да си намажа черен хайвер и отивам да покарам баварката . За каква криза говорим ... :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото набара
Мечтае да кара: БМВтурбо
Детайли за колата: Да, неми вярваш но е така BMW–то е наи бързата кола !!!

Мнение от *BMWocb » 02 Дек 2008, 18:52

хихи криза 4е то бг нея е пускало тая криза :mhihi: и едвали ще я пусне в тоз живот ... слабите се боят от хаоса а силните не защото го владеят :D с две думи секи да се спасява :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 03 Дек 2008, 14:14

само при комунизма всички са равни, ама на книга /за долу :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: /
Последна промяна Сондьора на 03 Дек 2008, 14:32, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 03 Дек 2008, 14:26

Сондьора написа:само при комунизма всички са равни, ама на книга

Хм. А... За спартанците не си ли чувал :mhihi: :?:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset