Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от Spunky » 07 Ное 2022, 17:37

mart1nn написа:От скоро и дисктроника функционира само през камерите макар автомобилите да имат радар (а новите М3 и МУ поне вече нямат).

Идеята им е, че броенето на пиксели е бъдещето, сензорите ще изчезнат леко по леко и ще се разчита на видео от стотици хиляди, та и милиони коли в реално време, да учат АI-а, както и хората уж го караме само на видео фиид.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Ное 2022, 19:49

TNT написа:
alx написа: и я намерих през 3 щата и си в докарах- та през това пътуване …

Интересно ми е как си я докара през 3 щата. С колко спирания за зареждане ?

Ми беше съвсем безметежно… въведох си домашния адрес в Навигацията и колата ми каза “ще спреш тука и тука да заредиш- на едното място искаше 20 минути на 250 киловата на второто искаше примерно 10 минути пак на 250 киловата (снимах я)… Води те директно до сюперчарджъра (които винаги са близо до маршрута) и като си на 10тина минути от него изписва че започва дс кондиционира батерията за оптимално зареждане. Също ти казва на сюперчардъра какво има- ресторанти, тоалетни, вифи… един вид блага работа. Забелязах, че така планира пътуването, че да не те оставя на по- малко от 100 мили пробег… иначе за рвзхода- със 70-75 мили/ч и отопление даваше по 3.5- 4 мили на киловат.. батерията е 100 киловата … и друго като зареждах гледах другите тесли около мене- ми имаше от доста далечни щати та хората явно си пътуват на дълги разстояния с тях ….
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 08 Ное 2022, 22:03

Много готино. Разбира се, пътуват хората, с такава инфраструктура звучи супер.
А един въпрос, колко главни бяха пътищата, по които те прекара, на отбивка колко станции средно имаше и имаше ли "трафик" на станциите?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Ное 2022, 0:55

nxn написа:Много готино. Разбира се, пътуват хората, с такава инфраструктура звучи супер.
А един въпрос, колко главни бяха пътищата, по които те прекара, на отбивка колко станции средно имаше и имаше ли "трафик" на станциите?

Само по главни пътища ме прекара… те там са и сюперчардърите… по “коридорите”… за броя на зарядните- по- малко от 8 не съм виждал… обикновенни са 10 или повече… “трсфик” има ама то на навигацията ти излиза колко станции са свободни и ако няма свободни колко трябва да чакаш- обикновено времето за чакане е доста точно защото инфраструктурата знае кой колко ще зарежда … а ако заредиш до горе и не се изтеглиш - глобата е $1 на минута… и няма мърдане щото колата ти е закачена за кредитна карта и ти просто включваш кабела и то си взима парите автоматично като си готов…. Аз до сега не съм видял сюпърчарджър зает на 100% но четох, че в Калифорния се случва редовно на някои по- стратегически разположени зареждала.

Между другото на един от сюпърчарджърите в моя район цената му е 23 цента на киловат… моята вкъщи ако трябва да я плащам е 30 цента… та не е задължително да са по- скъпи от нормалното. Въпреки че повечето са по- скъпи- около 40-45 цента на квч в часовете пик…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 10 Ное 2022, 11:42

По въпроса с Тесла автопилота (не ФСД) не съм усещал някаква опасност за скромните 7 дни и 2000км, които я карах. Всъщност единственото неприятно нещо беше ghost braking-а, който не беше баш ghost, защото го правеше при разминаване в тесен път (без осова лента) с камион. Проблема беше, че го правеше много рязко, но на нормални пътища бях много приятно изненадан от поведението. Докато избирах моята по щатските търгове, сякаш повечето бяха с удари отзад, предполагам заради подобни случаи, та имайте едно наум, когато карате зад Тесла :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 12 Ное 2022, 22:17

Видях Nevera-та. На живо в околностите на Загреб. Тази, която е след на Нико Росберг.

1. Това е кола от друга планета.

2. Мате Римац е супер достъпен и нормален Пич. Нищо общо с големите, мастити CEO-та.

3. Служителите имат пълна свобода, кой каквото иска да прави, когато иска, където иска. Ако ще да ходи в офиса.
Само да си движи проектите, които са му зададени в срок.
Ако някой служител има проблем със сроковете от прекия мениджър - Мате изслушва, отделя време за всеки служител и взима бързи решения.

4. И не на последно място - всички отдели, най-вече Финанси се оплакват, че Инженерите взимат решенията. :D
Чак след това, Мате слуша Финансистите :D

5. Малко снимки от офиса им, за да се онагледи свободата и творческата атмосфера, която идва с тази свобода.
Мате позволява всичко, стига да не се пречи на другите :D

00001_piv_zag_an.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 15 Ное 2022, 10:40

https://www.youtube.com/watch?v=7csgV2CuKNg

Разбира се проблема бил във шофьора, понеже е малоумен и объркал педалите, нищо че светят стоповете през цялото време :?:

https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... os90uI4CKQ

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 15 Ное 2022, 17:20

Няма кола на която мотора да надвие спирачките. Това видео е на типичен паниран шофьор. Дори и да има някакъв проблем и газта да е “залепнала” спирачките винаги са по- силни. Винаги.

Малко впечатления от х плад-а…

Колата е безумно бърза и вероломна, но шасито просто не е на ниво за тази мощност. Сходимоста не се подържа при пълна газ и има чувството, че всяка гума иска да тръгне на своя си страна… напомня ми на силно тунингован сл65 амг…

Здравото скачане на спирачките от висока скорост два- три пъти дава “спирачките са прегряли” съобщение. Погледнах дисковете и спирачните апарати- доста плебейски са за 3 тона кола да не говориме за 1000 коня такава…

Авто климатика- на “ауто” няма представа какво да прави- духа ми топло с пълна сила от духалките на таблото- ама направо ще те отвее. Това при положение, че купето вече е затоплено и няма нужда от резки движения на климатика. Няма духалки за страничните стъкла и са вечно запотени освен ско не пуснеш “дефрост” но тогава духа пак на 11. Един вид ако не си на дефрост- стъклата се запотяват. Със и без климатик…

Авто чистачките са много чувствителни и при няколко капки почват да блъскат на най- бързото. Потърсих контрол на чувствителноста- няма.

Клаксона е на едно малко бутонче на “волана”. Гуд лък да го уцелиш ако искаш дс свирнеш на някой бързо…

Аз си мислех, че тайкана има високи загуби при покой ама теслата е на друга планета. Сигурен съм, че некви братя идват през нощта с един кабел и ми източват… електроните :mhihi: тая кола губи по 7-8 мили пробег през нощта… все нещо бръмчи, вие, щрака… и смуче ток. Като стане по- студено явно ще я прибирам с гаража на топло….

И така. Интересно е да се види как една нова автомобилна компания се развива и се опитва да преоткрие топлата вода и решава нещата които другите производители ги имат за заучени положения…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 15 Ное 2022, 18:46

alx написа:И така. Интересно е да се види как една нова автомобилна компания се развива и се опитва да преоткрие топлата вода и решава нещата които другите производители ги имат за заучени положения…

Това наистина ми е много интересно и на мене да разглеждам :)

Ама ми напомни следното

In May 2017, The Times detailed the safety record at Tesla's Fremont, California, factory. Tesla's injury incident rate topped that of some industries commonly associated with especially dangerous work, including sawmills and slaughterhouses. Tesla did not dispute the numbers but said that it was "learning how to be a car company" and that "what matters is the future."

One way Tesla lowered its injury numbers, according to "Reveal," was by denying ambulance service to some injured factory workers who requested it. Medical staff were told not to call 911 without management permission.

Няма иновация без някой друг отрязан пръст.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от steeN » 15 Ное 2022, 19:15

Това трябва да върви с доста солидни "компенсации" за да си мълчат тези, на които им е "забранено" да звънят на 911.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 15 Ное 2022, 21:14

Тесла са много интересен тип компания - стартъп със 100К+ служители. Решения се взимат с размах отгоре, дисръптване и първи принципи е философията, на което аз съм последовател, но им трябва по-фокусиран лидер и Мъск е добре да пусне кокала и да се даде на професионалисти да оправят организацията. Доста мики маус действат и в развой и в производство, спрямо установени производители(на каквото и да е).

Потребител
Аватар

Мнение от mart1nn » 16 Ное 2022, 10:10

alx написа:Няма кола на която мотора да надвие спирачките. Това видео е на типичен паниран шофьор. Дори и да има някакъв проблем и газта да е “залепнала” спирачките винаги са по- силни. Винаги.

Малко впечатления от х плад-а…

Колата е безумно бърза и вероломна, но шасито просто не е на ниво за тази мощност. Сходимоста не се подържа при пълна газ и има чувството, че всяка гума иска да тръгне на своя си страна… напомня ми на силно тунингован сл65 амг…

Здравото скачане на спирачките от висока скорост два- три пъти дава “спирачките са прегряли” съобщение. Погледнах дисковете и спирачните апарати- доста плебейски са за 3 тона кола да не говориме за 1000 коня такава…

Авто климатика- на “ауто” няма представа какво да прави- духа ми топло с пълна сила от духалките на таблото- ама направо ще те отвее. Това при положение, че купето вече е затоплено и няма нужда от резки движения на климатика. Няма духалки за страничните стъкла и са вечно запотени освен ско не пуснеш “дефрост” но тогава духа пак на 11. Един вид ако не си на дефрост- стъклата се запотяват. Със и без климатик…

Авто чистачките са много чувствителни и при няколко капки почват да блъскат на най- бързото. Потърсих контрол на чувствителноста- няма.

Клаксона е на едно малко бутонче на “волана”. Гуд лък да го уцелиш ако искаш дс свирнеш на някой бързо…

Аз си мислех, че тайкана има високи загуби при покой ама теслата е на друга планета. Сигурен съм, че некви братя идват през нощта с един кабел и ми източват… електроните :mhihi: тая кола губи по 7-8 мили пробег през нощта… все нещо бръмчи, вие, щрака… и смуче ток. Като стане по- студено явно ще я прибирам с гаража на топло….

И така. Интересно е да се види как една нова автомобилна компания се развива и се опитва да преоткрие топлата вода и решава нещата които другите производители ги имат за заучени положения…

Много ми е странно, че гледаш разхода в мили, но това може би е по-скоро въпрос на навик. Аз винаги гледам процентите, защото това с разстоянието е в най-добрия случай guesstimate.

Знам, че не си нов с ел. автомобилите, но май ти е първата Тесла. По това което казваш предполагам, че Sentry mode е включен дори и пред вас (може да го включваш/изключваш спрямо ГПС координатите и например да е изкл. у вас, но пуснат на служебния паркинг) и това дърпа едни 2-300 вата спрямо това колко движение има. Другото е колко често "будиш" колата чрез приложението или други приложения, които ползват API на Тесла. Не че в противен случай загубите са нулеви де, но рядко надвишават 0.5 кВч за 12-14 часа покой.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Ное 2022, 11:25

https://www.youtube.com/watch?v=E3P0KtY_Fxs&t=74s
БМВ също са много интересна компания :lol:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 16 Ное 2022, 11:58

*бяха
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Ное 2022, 14:27

mart1nn написа:[Много ми е странно, че гледаш разхода в мили, но това може би е по-скоро въпрос на навик. Аз винаги гледам процентите, защото това с разстоянието е в най-добрия случай guesstimate.

Знам, че не си нов с ел. автомобилите, но май ти е първата Тесла. По това което казваш предполагам, че Sentry mode е включен дори и пред вас (може да го включваш/изключваш спрямо ГПС координатите и например да е изкл. у вас, но пуснат на служебния паркинг) и това дърпа едни 2-300 вата спрямо това колко движение има. Другото е колко често "будиш" колата чрез приложението или други приложения, които ползват API на Тесла. Не че в противен случай загубите са нулеви де, но рядко надвишават 0.5 кВч за 12-14 часа покой.

За сентри-то знам. Изключено е. Всичко е изключено и колата се е самозаключила което надявам се означава, че всичко дето не трябва да работи е изключено… просто си е такава- шило в торба … :ok:

Милите ги предпочитам защото горе долу ми дава представа за оставащия пробег. Ако искам да знам колко са реални си включвам на главния екран ап-а за консумация и виждам дали реално съм отгоре или отдолу на диагоналната чертата по която комп-а смята оставащия пробег.

Енигма- разбирам. Винаги е така. Изкуството е да не си ти морското свинче освен ако не ти е някакво мазохистичнл хоби. Виновен… :banghead:
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата