Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: Имотният пазар

Мнение от DigitalExile » 27 Сеп 2023, 10:32

Не лош гранитогрес е 40 лв м2
Замаските са по 30 лв м2
Финишно по стени и тавани не знам колко върви в момента, а и те винаги го слагат + боя, ако не искате боя цената е същата в 90% от случайте.
Картона и той не знам колко върви.
Лепене на плочки 50-60 лв. м2 без материали, с материали около 90 лв м2.
Подовото е 110 лв на м2 само инсталация тръби/подложки и тн, без термостатите, без термо помпа или котле.

Ако повечето неща се хванеш сам да ги правиш реално ще е двойно по евтино, резултата без опит не се знае какъв ще е разбира се, но и да вземеш майсторче резултата пак не е ясен :dunno:

То и зависи с какво време разполагаш, ако не бързаш може и на парче вътре, ще стане по бавно, но ще стане.

Апартамента предложен в малинова е хубав, само местоположението му е кофти за мен, то направо си е студентски, а аз там отказвам да живея :ok: все по рядко има такива апартаменти с голям хол и стай по 15-16 м2, повечето вече са 25-30 м2 холокухня + 2 стайчки по 11 м2., 11 м2 стая е нещо ужасно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Сеп 2023, 10:40

Ако има такива стаи ще струват с 50% отгоре и няма да има много мераклии да купят.
Видно е, че за стаи под 10 квадрата си има пазар и то силен, иначе нямаше да ги има.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 27 Сеп 2023, 10:47

Има щото е по-евтино, а не защото е хубаво :mhihi:
Стая под 14 м2 си е чист килер, това че го продават за спалня е друг въпрос.
Това,че купувача е готов на такъв компромис си е негов проблем. Имам познати купили такива със спаллни по 11 м2, само мрънкат колко им е тясно и търсят варианти да се преместят или да преустроят ако имат балкони и въобще е възможно :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Сеп 2023, 11:33

https://webcafe.bg/svyat/kitayski-narod ... ishta.html
В София кога? :mhihi: Никога, вече и не расте, но пак не старее. Нови, нови, купувай, не останаха.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 27 Сеп 2023, 12:01

Kroki написа:Деа знам, цената ми е прекалено висока психолигически, но пък сега такива са цените.. което не означава, че е ок :cry:

ps: и аз много бих искал да имам оглям хладилник две крила САМО хладилник като тия в щатите.. :twisted:

Отново въпросът е "имаш ли избор " - ако искаш да се отделиш със жена ти и няма подарък аапртаментче , тогава само си избери локацията и скачай. Дори и теоретично да паднат цените след 5 години (което много ме съмнява) какво ти дреме - в дългосрочен план няюа да става по-евтино. . . А цените и времнно да паднат , да знаеш че няма да паднат под 1200 евро на квадрат за ново строителство. . . И пак това го мислиш, ако купуваш за инвестиция . Ако купуваш поради необходимост избора е само какво точно да вземеш, а не дали да купуваш

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 27 Сеп 2023, 12:14

DigitalExile написа:Не лош гранитогрес е 40 лв м2
Замаските са по 30 лв м2
Финишно по стени и тавани не знам колко върви в момента, а и те винаги го слагат + боя, ако не искате боя цената е същата в 90% от случайте.
Картона и той не знам колко върви.
Лепене на плочки 50-60 лв. м2 без материали, с материали около 90 лв м2.
Подовото е 110 лв на м2 само инсталация тръби/подложки и тн, без термостатите, без термо помпа или котле.

Ако повечето неща се хванеш сам да ги правиш реално ще е двойно по евтино, резултата без опит не се знае какъв ще е разбира се, но и да вземеш майсторче резултата пак не е ясен :dunno:

То и зависи с какво време разполагаш, ако не бързаш може и на парче вътре, ще стане по бавно, но ще стане.

Апартамента предложен в малинова е хубав, само местоположението му е кофти за мен, то направо си е студентски, а аз там отказвам да живея :ok: все по рядко има такива апартаменти с голям хол и стай по 15-16 м2, повечето вече са 25-30 м2 холокухня + 2 стайчки по 11 м2., 11 м2 стая е нещо ужасно.

Само среден клас електроуреди + климатици (да не висиш у пот) са 12-14к, след това ако няма изградена инсталация и трябват радиатори + газ котел са още 7-8к . Гардероби, кухня, диван , легла под 20к лв не става номера. Това ако са модулни без никаква индивидуализация. Иначе минаваш 30к и нагоре няма граница. После, дори сам да си наредиш плочките (което ако не си майстор ще е ЕПИЧЕН провал) , няма сам да си оправиш банята щото е сложно... а в 3стаен имаш мин 1баня + 1 тоалетна - здравей 8к само за труд. Санитария още 2-3к . А , да - ами врати ? 0.5к на бройка - мин 3к, а прагове ? Осветление ....
Труда на "майсотрите" е зверски надут, но и да спестиш половината от него (тристаен вместо 50к да речем че със роднини и познати ще излезе 25к) пак сметка идва ...както каза колегата 100к лв . Което е напълно нормално за жилище струващо 350-400к. Пак казвам - цифрите за ПЪЛНО обзавеждане . Ако искаш и да стане красиво и функционално се добавят поне още 20% ...нагоре няма граници .

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 27 Сеп 2023, 12:21

1200-1300 на квадрат e нормално. 2000 за малинова долина не е ОК.
Освен това е важно дали ще взима с кредит или кеш.
Ако е кредит, дали ще може да се погасява при 5-6% лихва. В момента само в България лихвите по ипотеките не са се вдигнали, но докога ще издържим - не се знае.
Ако е кеш, рискът е да се чувства набутан следващите 10-15 години, но пък ще си има апартамент.

Цените на ремонтите са много относителни. За тристаен санитарния минимум, ако си правиш всичко сам, е 50хиляди лв. Говоря с уреди, климатици, легла и т.н. Може да се купи обзаведен и да минеш доста по-евтино. Ако хванеш дизайнери и т.н. the sky is the limit дет са вика.
I love the sound of V8 in the morning...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Сеп 2023, 12:24

Kroki написа:Деа знам, цената ми е прекалено висока психолигически, но пък сега такива са цените.. което не означава, че е ок :cry:

ps: и аз много бих искал да имам оглям хладилник две крила САМО хладилник като тия в щатите.. :twisted:

Не се занимавай с глупости. И аз бях пред тоя избор и накрая си взех един Бош, който е доста добре откъм консумация, фризер отдолу, но огромен отгоре и побира всичко. Тия с крилата като ги отвориш половината и са пълни купища ненужни пластмаси, които само отнемат от обема. Ледогенератор е голяма работа явно, заема място колкото ще пъхна доста неща, вместо просто да си имам две формички с ледчета във фризера, макар на мен и една да ми стига. Ако някой много държи нон стоп лед да има, сигурно е хубава екстра. Да не говорим, че с отварянето на крилата е кофти ако е до някой ъгъл или прозорец, все пречи едното крило.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Сеп 2023, 12:37

Ледогенератора и водата не са точно глезотия. Ако държиш вода в хладилника го отваряш нон стоп това гарантира, че вътре температурата ще е мармалад и нещата няма да се съхраняват добре.
Това е на който му пука да не хвърля храна и/или да яде развалена такава де... :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 27 Сеп 2023, 12:40

Пречи на плебеите, които се изхвърлят с голям хладилник в малкото си жилище. :mhihi:
На нормалните ползватели на такъв вид техника няма как да е до прозореца или вратата в огромната им кухня. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 27 Сеп 2023, 12:48

Щом ги има тези неща, като ледогенератор, значи някъде е мислено.
Аз лично смятам ползвам лед от формички а студена вода рядко пия, но един диспенсър за топла и студена вода си е един доста добър вариант.
Иначе, в момента лихвите в Германия, до колкото разбрах от познати е около 2.7-3.2%.
Сега, дали ще нарастват в България или банките ще се стремят на нисък лихвен % и да компенсират от другите им услуги, които предлагат, може би го знаят само рептилите, илюминатите и тея, дето управляват в сянка.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 27 Сеп 2023, 12:49

Бившата ми жена сега си обзавежда новия апартамент - ~100 кв, ново строителство.

На мен нищо не ми казва вече, ама се оплакала на една нейна "приятелка" :mhihi: , че обзавеждането с майстори/труд ще й стъпи към 90-100К.

Кофти си е, след като изсипеш два чувала с пари за апартамента и после, аре земи още 100-тина бинки

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 27 Сеп 2023, 13:31

carmanf1 написа:Бившата ми жена сега си обзавежда новия апартамент - ~100 кв, ново строителство.

Пак ли с твоите пари :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 27 Сеп 2023, 13:45

Покани я във форума бившата. Тя ще попадне на точното място на заможните :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 27 Сеп 2023, 14:07

msi200 написа:1200-1300 на квадрат e нормално. 2000 за малинова долина не е ОК.
...

И аз смятам, че Малинова Долина, Кр Вада и Витоша, както и поне половината М Ливади не стават за нормален градски живот. Ужасна инфраструктура, липса на всякаква градоустройствена програма, всичко е правено на парче, начупени и тесни улици, 40см тротоари (ако изобщо има). Ако трябва да извеждаш малко дете с количка, съответно после проходило на площадки с катерушки, добрите варианти са или затворен комплекс с огромен и поддържан двор в тея "квартали", или стар квартал с готова инфраструктура, паркчета, площадки и тн. Отделно като дойде време за училища, нещата са доста тегави траснпортно, освен ако не си в Кр Вада близо до метро. Иначе са тотална щета откъм добра мобилност (различна от 3 лични автомобила на семейство)
ПП - ето и точната локация на коментираната по-назад сграда и имот за 500 000лв. Бих се разходил с мапса наоколо да си представя къде ще си играя с децата, докато растат наоколо ...
https://www.google.bg/maps/@42.6409742, ... &entry=ttu

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата