Нови гуми - Sailun, Riken или Taurus - мнения?
Модератор: Общи модератори
Re: Нови гуми - Sailun, Riken или Taurus - мнения?
vicho написа:днес карах 10 годишни зимни гуми на пистата
разлика - 2 секунди...
е така... да си знаете...
п.с. на глупаци тип декстър не отговарям...
Тъкмо щях да те питам как се държаха и колко е останало от тях

Като те видях да ги качваш и веднага се сетих за тая тема

Само да поясним, че 2 секунди разлика на Калояново е разлика от "небето до земята"

Аз примерно с един пътник 100кг падам с 1.4 секунди назад

- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
Ако си посредствен чичка и караш с 30 в града и 80 извън, общо взето всякакви гуми ще ти свършат работа, стига да са ок за сезона. Но когато си посредствен чичка, не си разливай акъла в теми за гуми кое става и кое не става, защото не е меродавно, най-малкото говорите от вашата кошница и нямате другата страна на монетата, нито сте си тествали великите гуми в по-динамични ситуации. Освен Вичо, но момчето не е чичка, и си ползва колата на макс и сам може да си сметне кое си струва и кое не. А и сам е казвал, че им дава макс един сезон, а тук има хора, които са разочаровани, че след 3 години рикена не е същият.
И два примера, от собствен опит:
- Карал съм michelin-и за летни, falken-и continental sport и трите на ръба на възможностите на колата, на една и съща кола, та разликата е голяма във всяко едно отношение в полза на по-скъпите и това са фактите от моя гледна точка.
- Преди години с мой приятел на бмв къпа си сменихме джантите и гумите за няколко сесии, неговото време падна с почти 2 секунди, на същото каране, с неговата си кола, но с премиум гуми вместо неговите
Интересното е, че от тази тема излиза, че скъпите гуми са за балъци, които не са се усетили все още, че премиум производителите са си купили втори завод и продават същата смеска и гуми, но по-евтино
то иначе същото.. Но най-вероятно съм балък и рано или късно ще се сетя и аз да си купя рикен и да се преродя. То, нали, същото качество, за по-малко пари, все пак шофьорът кара колата, а не гумите 
- Карал съм michelin-и за летни, falken-и continental sport и трите на ръба на възможностите на колата, на една и съща кола, та разликата е голяма във всяко едно отношение в полза на по-скъпите и това са фактите от моя гледна точка.
- Преди години с мой приятел на бмв къпа си сменихме джантите и гумите за няколко сесии, неговото време падна с почти 2 секунди, на същото каране, с неговата си кола, но с премиум гуми вместо неговите

Интересното е, че от тази тема излиза, че скъпите гуми са за балъци, които не са се усетили все още, че премиум производителите са си купили втори завод и продават същата смеска и гуми, но по-евтино

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
TheDriver написа:Тъкмо щях да те питам как се държаха и колко е останало от тях![]()
Като те видях да ги качваш и веднага се сетих за тая тема![]()
Само да поясним, че 2 секунди разлика на Калояново е разлика от "небето до земята"![]()
Аз примерно с един пътник 100кг падам с 1.4 секунди назад
потресаващо... като на лед, ама по-зле... ти завиваш, колата - не...
носи се като чук без дръжка постоянно, горе завоите преди дългата права ги взимам всичките с дрифт (с предницата)

на обратните по-скоро беше за дрифт шампионат, отколкото за тайм атак... разпарчетосаха се, но така или иначе са за боклука

нищо, де... поне пробвахме нещо новo...
истината е, че трябват адекватни гуми за целта - зимата - зимни, лятото - летни, пистата - семита

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
vicho написа:
нищо, де... поне пробвахме нещо новo...
истината е, че трябват адекватни гуми за целта - зимата - зимни, лятото - летни, пистата - семита(и във всички случаи да НЕ са най-евтините)
Колко да е ново. Още преди 10-тина години имаше хора на които им дойде гениалната идея да карат на пистата посред лято със зимни гуми, че били по-меки и щяло повече да държи с тях. При 30+ градуса започнаха да хвърчат цели парчета от гумите след втората обиколка

За досъсипване предполагам става ама време няма как да се даде с тях. Иначе за зимни гуми, които искаш да хвърлиш може да им обръснеш грайфера и няма да прегряват толкова бързо.
devent написа:Ако си посредствен чичка и караш с 30 в града и 80 извън, общо взето всякакви гуми ще ти свършат работа, стига да са ок за сезона. Но когато си посредствен чичка, не си разливай акъла в теми за гуми кое става и кое не става, защото не е меродавно, най-малкото говорите от вашата кошница и нямате другата страна на монетата, нито сте си тествали великите гуми в по-динамични ситуации. Освен Вичо, но момчето не е чичка, и си ползва колата на макс и сам може да си сметне кое си струва и кое не. А и сам е казвал, че им дава макс един сезон, а тук има хора, които са разочаровани, че след 3 години рикена не е същият.
Интересното е, че от тази тема излиза, че скъпите гуми са за балъци, които не са се усетили все още, че премиум производителите са си купили втори завод и продават същата смеска и гуми, но по-евтиното иначе същото.. Но най-вероятно съм балък и рано или късно ще се сетя и аз да си купя рикен и да се преродя. То, нали, същото качество, за по-малко пари, все пак шофьорът кара колата, а не гумите
Ти чуваш ли се и четеш ли като пишеш нещо? Какво значи да си караш колата на предела бе пич? Като си карам 4 годишния син трябва да я ръчкам и да я тествам колко мое да държи в завоя ли? Аре малко по-сериозно на колко си? Колата, която карам няма окачване за спортно каране и Рикен-а и е напълно достатъчен. Посредствен чичка си ти, ела ми карай Мездра-Ботевград на предела на колата и ти гарантирам , че на второто минаване си мъртвец или в някой или извън пътя. Карай си премиум гумите, аз мога да си позволя и гума от 500лв, но не ми трябва за автомобила, който карам. Влизате в някакви крайности за писти и глупости, а тук говорим за гуми за обикновени автомобили. На един семеен ван няма да разбереш много ако ще и най-скъпата гума да сложиш ако се кара като семеен ван. Важно за гумата е грайфера да е хубав за дъжд, защото там е истински опасно, мен ме е вдигала вода и аквапланинга е ужасно нещо. Стига си мерихте патките, кой колко щото ви виждам състезателите всеки ден по пътя, по който ходя на работа как ги качват покрити в катафалките.
Повярвай ми и най-премиум гума да си сложил на някой песъчлив завой ако не си преценил скоростта пак си отвън. Важно е един шофьор да си преценя собствените възможности за шофиране, а не мислейки, че има премиум мишленки да кара като арабин с динамит.
Да на кола с добри параметри и в зависимост как ще се кара естествено, че ще се сложи хубава гума съобразена с това за какво ще се ползва. Щото по твоето мислене всички трябва да караме премиум бегачки, без значение, че ми трябва да си возя лапето кротко.

- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Абе тука все факири се навъдиха.... всички имат такива умения, че колата без гуми ще я подкарат.
От кратък опит зимата с лятна гума (случвало ми се е инцидентно преди години) не ми беше никак приятно - при спиране, при завиване и изобщо. Зимата си трябва зимна гума, като съм се убедил, че и евтините вършат работа спрямо стар премиум/лятна, разбира се при нормална и съобразена експлоатация.
С това съм съгласен, пясъкът наистина не прощава независимо от гумата, а пътната мрежа наистина не е предназначена да се кара на предела.
От кратък опит зимата с лятна гума (случвало ми се е инцидентно преди години) не ми беше никак приятно - при спиране, при завиване и изобщо. Зимата си трябва зимна гума, като съм се убедил, че и евтините вършат работа спрямо стар премиум/лятна, разбира се при нормална и съобразена експлоатация.
KUM4o написа:Повярвай ми и най-премиум гума да си сложил на някой песъчлив завой ако не си преценил скоростта пак си отвън. Важно е един шофьор да си преценя собствените възможности за шофиране, а не мислейки, че има премиум мишленки да кара като арабин с динамит.
С това съм съгласен, пясъкът наистина не прощава независимо от гумата, а пътната мрежа наистина не е предназначена да се кара на предела.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
KUM4o написа:Като си карам 4 годишния син
Точно затова не трябва да правиш компромиси с гумите. Но това си е мое мнение, аз деца нямам и не разбирам.

TNT написа:Точно затова не трябва да правиш компромиси с гумите.
За какъв компромис говорим ? Ако е за това да караме с летни гуми зимата или пък със стари зимни гуми пак зимата, ок. Но не мисля че е компромис, човек ако си купи гуми по 150лв/броя вместо 200лв/броя маркова гума(не че тази за 150 е немаркова

Изградил съм си навик, незнам доколко е правилен но при първия по-сериозен сняг или заледяване всяка година си правя спирачен тест и от там насетне си изграждам някакво общо мнение за състоянието на колата ми и гумите през идващия зимен сезон.
- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
KUM4o написа:Ти чуваш ли се и четеш ли като пишеш нещо? Какво значи да си караш колата на предела бе пич? Като си карам 4 годишния син трябва да я ръчкам и да я тествам колко мое да държи в завоя ли? Аре малко по-сериозно на колко си? Колата, която карам няма окачване за спортно каране и Рикен-а и е напълно достатъчен. Посредствен чичка си ти, ела ми карай Мездра-Ботевград на предела на колата и ти гарантирам , че на второто минаване си мъртвец или в някой или извън пътя. Карай си премиум гумите, аз мога да си позволя и гума от 500лв, но не ми трябва за автомобила, който карам. Влизате в някакви крайности за писти и глупости, а тук говорим за гуми за обикновени автомобили. На един семеен ван няма да разбереш много ако ще и най-скъпата гума да сложиш ако се кара като семеен ван. Важно за гумата е грайфера да е хубав за дъжд, защото там е истински опасно, мен ме е вдигала вода и аквапланинга е ужасно нещо. Стига си мерихте патките, кой колко щото ви виждам състезателите всеки ден по пътя, по който ходя на работа как ги качват покрити в катафалките.
Повярвай ми и най-премиум гума да си сложил на някой песъчлив завой ако не си преценил скоростта пак си отвън. Важно е един шофьор да си преценя собствените възможности за шофиране, а не мислейки, че има премиум мишленки да кара като арабин с динамит.
Да на кола с добри параметри и в зависимост как ще се кара естествено, че ще се сложи хубава гума съобразена с това за какво ще се ползва. Щото по твоето мислене всички трябва да караме премиум бегачки, без значение, че ми трябва да си возя лапето кротко.

искрено се забавлявам, хаха.
Първо, "пич", къде видя да те цитирам или да те споменавам, или конкретно да казах Кумчо е посредствен чичка, та така се почувства ощипан?
Второ, както ти си си преценил, че щом си караш 4 годишния син в семейната кола и нямаш окачване и за теб е все едно какви гуми караш, така аз карам по-динамично, имам спортно окачване, не си карам 4 годишния син(защото още нямам) и моят избор е да карам с премиум гуми. Въпрос на избор и приоритети. Нито ти ми изкарваш парите, нито аз твоите, нито детето ти е мое за да се съдим. Въпросът е на пътя при кризистна ситуация гумите да ни помогнат, ако всичко друго е еднакво, еднаква скорост, еднаква реакция, преценка и т.н. и стане въпрос само за разлика гума срещу гума. Щом смяташ, че твоите изпечени от лятото зимни рикени на 60к км ще спрат бързо на дъжд ок, твоя воля, твое мислене, надявам се и никога да не разбираме.
Трето, аз никъде не пропагандирам, че всеки трябва да кара бегачки и да им тества възможностите по пътната мрежа, някъде ако съм го казал, моля да ме цитираш и ще те черпя. Аз самият имам втора кола, минава за семейна, нищо, че не съм още семеен и там съм с някакви си гуми(среден клас, не премиум, но чистно нови, разбира се), но съм си ги разделил колите и знам коя за какво ми е. Едната е да си давам газ, когато ми е кеф, другата ми е да си върша работа и да си пътувам на море и т.н. Но никога не отричам плюсовете на премиум гумите и е факт, че се чувствам 10 пъти по-сигурно да карам бързо с бмв-то с премиум гумите, отколкото бързо с другата ми кола.
И четвърто и последно, аз не очаквам гумите да ме спасят и не се чувствам арабин с динамит, или там каквото беше казал. Оценявам се на добре каращ, достатъчно отговорен и не знам как така ми създаваш онлайн профил без да си си обелвал с мен и една дума и да не знаеш нищо за мен, нито за колата ми, нито за възможностите ми като шофЕр.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
don_gori написа:TNT написа:Точно затова не трябва да правиш компромиси с гумите.
За какъв компромис говорим ? Ако е за това да караме с летни гуми зимата или пък със стари зимни гуми пак зимата, ок. Но не мисля че е компромис, човек ако си купи гуми по 150лв/броя вместо 200лв/броя маркова гума(не че тази за 150 е немаркова).
Имам предвид зимата с летни, лятото със зимни, а гумите да не са от 200, нито от 150лв, а от 80лв, щото сме тарикати. А тея от 150 и от 200лв са за балъците, дет не могат да карат.

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
TNT написа:Имам предвид зимата с летни, лятото със зимни, а гумите да не са от 200, нито от 150лв, а от 80лв, щото сме тарикати. А тея от 150 и от 200лв са за балъците, дет не могат да карат.
Това много добре се връзва с народопсихологията ни, че просто няма как да не ти докарва един душевен оргазъм.
Като купуваш нова гума: Ти да не си балък, че да даваш 150лв за нещо, което го има ново и за 80лв, нали все е ново, важно е, че ти си един Нострадамус на пътя - дарба, с която другите не разполагат, затова на тебЕ лЕтна гума лятото ТИ НЕ ТРЕБЕ, оти ти всичко си предвИл 1 км напред дека има да се случва...
Като купуваш стара гума: Глей я тая гума още колко много живот има в нея, телците още не са й се показалЕ, епа и ти си шофЕр, не като оня балък, дето само след 3 сезона ти я продава на 1/5 от цената на нова, щот' не може да кара

При такъв мисловен процес, как да не се почувстваш печеливш и в двете ситуации и да не си морално убеден в правотата си...
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Лично мнение - аз винаги си определям някакъв груб бюджет за гуми и се стремя да взема най-доброто доколкото ми се простират възможностите. Много исках да карам с контита зимата, но в крайна сметка съм с Нокиан, също добра гума. Ако можех обаче, щях да се кача на топ гумата тс860. И не защото карам на предела на възможностите. Смятам се за добър шофьор, но далеч не мога да изстискам максимума от 39ката, не ми се простират до там възможностите. През повечето време карам дори доста спокойно, въпреки че 39ката е доста динамична машина /не е изтребител, но е напълно достатъчна да си махнеш главата ако не внимаваш/. От време на време си карам по-динамично, настъпвам си повечко, спирам по-рязко, влизам с по-висока скорост в завоите, като пак нямам предвид ралиджйиско шофиране, но все пак мисля, че голяма част от тук коментиращите по-често или по-рядко настъпват педала по една или друга причина. До сега с 39ката мисля, че не съм се поставял в инфарктна ситуация на пътя, затова си мисля, че дори с нискобюджетни гуми тип Рикен или някой китаец ще си карам без проблеми зимата. Остава въпросът защо искам най-доброто? Ми просто е, колкото и да наблюдавам пътната обстановка, колкото и опит да имам и трупам с всеки изминат километър и колкото и внимателно да шофирам - някой ден ще ми се случи да изпадна в критична ситуация - независимо дали по моя или по чужда вина, та в този някой ден предпочитам в лицето на гумите да имам възможно най-добрият съюзник. Колкото и внимателни да сте и колкото и добри шофьори да сте и при нормално ежедневно каране да не усещате разлика между висок и среден/нисък клас гума, факт е, че по-добрите гуми спасяват животи в критични ситуации
.
https://www.google.com/maps/@43.0612223 ... 312!8i6656
На това място преди няколко години с астрата ми изкочи човек на пътя през нощта. Беше пак по това време на годината, но беше по-студено. Имаше отбили камиони отстрани и излезе измежду тях и въобще не ме видя. Беше на 10-12 метра пред мен като изкочи. Видя каква грешка е направил едва когато чу свирещите гуми и тогава се обърна и ме видя. Явно гледката го изплаши, защото нито се върна, нито пресече платното, а вместо това се опита да избяга, движейки се в същата лента, в която аз се мъчех да спра. Съответно му се подкосиха краката и почти веднага падна и лазейки, ми спечели няколко метра, които бяха достатъчни за да спра. Карах отпред с Ханкук в452, чисто нови, отзад с дейтон 3ти сезон на 7-8к километра. Но не карах бързо, защото там има бензиностанция, автокъщи и т.н и вече се води в града. Освен това, астрата тежи под 1 тон, така че спира една идея по-лесно, въпреки липсата на абс и компания. Гумите не бяха висок клас, но предните бяха нови, а задните бяха съхранявани правилно и не бяха карани лятото. Не съм сигурен как щяха да завършат нещата, ако бях с по-износени гуми или ги бях карал лятото или ако бях взел някакви китайски боклуци, или пък ако карах една идея по-бързо и мястото беше друго. Та ето в такива ситуации, които може никога повече да не ми се случат, предпочитам да имам под себе си най-доброто, което мога да си позволя.

https://www.google.com/maps/@43.0612223 ... 312!8i6656
На това място преди няколко години с астрата ми изкочи човек на пътя през нощта. Беше пак по това време на годината, но беше по-студено. Имаше отбили камиони отстрани и излезе измежду тях и въобще не ме видя. Беше на 10-12 метра пред мен като изкочи. Видя каква грешка е направил едва когато чу свирещите гуми и тогава се обърна и ме видя. Явно гледката го изплаши, защото нито се върна, нито пресече платното, а вместо това се опита да избяга, движейки се в същата лента, в която аз се мъчех да спра. Съответно му се подкосиха краката и почти веднага падна и лазейки, ми спечели няколко метра, които бяха достатъчни за да спра. Карах отпред с Ханкук в452, чисто нови, отзад с дейтон 3ти сезон на 7-8к километра. Но не карах бързо, защото там има бензиностанция, автокъщи и т.н и вече се води в града. Освен това, астрата тежи под 1 тон, така че спира една идея по-лесно, въпреки липсата на абс и компания. Гумите не бяха висок клас, но предните бяха нови, а задните бяха съхранявани правилно и не бяха карани лятото. Не съм сигурен как щяха да завършат нещата, ако бях с по-износени гуми или ги бях карал лятото или ако бях взел някакви китайски боклуци, или пък ако карах една идея по-бързо и мястото беше друго. Та ето в такива ситуации, които може никога повече да не ми се случат, предпочитам да имам под себе си най-доброто, което мога да си позволя.

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Аз турнах зимните днесча, малко е рано, можех да почакам още десетина деня, ама щеше да е лудница по гумаджийниците 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- mopasan
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 320da+ M power kit= 200hp;420Nm
И аз сложих вече зимните гуми. В събота ми се наложи да пътувам към 7ч сутринта и температурите бяха +1 +2 градуса. Летните Conti PC 6 от тази година доста се втърдиха и на няколко завоя към Калофер започнаха да поддават и реших че е време. За темата- на БМВ-то съм с Bridgestone LM001- доволен за една зима, сега чакам втората. Доста твърди бордове, почти няма разлика между 17" летни Conti и зимни 16" Bridge. На Seat -a съм 3 зима с Kleber HP3 , като качества за зимна гума съм доволен, но едната започна да бие вертикално, което се усеща между 40-60км/ч , което е доста неприятно в града. Незнам на какво се дължи, по спомен не съм целил големи дупки, но ......
Поздрави и много безаварийни километри, и се надявам на повече колеги да им дойде акъла да си купуват нови гуми и да ги сменят според сезона.
Поздрави и много безаварийни километри, и се надявам на повече колеги да им дойде акъла да си купуват нови гуми и да ги сменят според сезона.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Обикновено зимните са с по-меки бородове за да поемат неравностите, да подобрят возията и да не трошат окачването.