какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от alekangg » 10 Дек 2011, 19:24

Темата е средна класа в БГ, не в Европа и по света. Доста хора явно това не го забелязват и искат средната класа да взима пари, като средната класа в Европа, ама да живеят в БГ. Аз също гласувах за 2000лв. Това е реалната средна класа в БГ, сега кой какво иска е съвсем друг въпрос.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Дек 2011, 19:26

Гледам и не вярам на ушите си. Аз съм средна класа според статистиките и не мога да си позволя 90% от желаните тук играчки. Както не могат да си ги позволят и много останали тук от моята класа. Защо? Ето няколко примера:
Моргич и разходи по имота - 17 000$ (кредит 250 000$)
Нова кола среден клас (Хонда Сивик или нещо от сорта с цена до 30 000$) - 8000$ (вноски, застраховка, такси)
Екстри (кабел, интернет, телефон, ток и т.н.) - 3500$
Данъци - 20 000$ (минимум)

До тук станаха 48 500, кръгло 49 000$. Това са разходи при приход от долната граница на средната класа

Изображение

С оставащите ви пари си правите удовлствията като храна, почивка, бензин, кръчми (една бира е мин 5$), дрешки и т.н.
И понеже искате и да издържате децата ученици, един учебник за университета струва от 200$ нагоре, таксите са отделно ....

Цифрите са за семеен доход и са закрълени + - 500$, според района на живеене. Относно "Екстрите", събрал съм среден клас тарифни планове, а не хай спийд интерент с цена над 100$ месечно, мобилни с фул екстри и тарифа над 80$ месечно ... без глезотии сиреч.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Дек 2011, 19:31

Точно в това е проблема, много хора си мислят, че навън парите растат по дърветата и, че като са средна класа ще щракат с пръсти. Струва ми се, че не се знае какво точно е средна класа...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Дек 2011, 20:01

alekangg написа:Точно в това е проблема, много хора си мислят, че навън парите растат по дърветата и, че като са средна класа ще щракат с пръсти. Струва ми се, че не се знае какво точно е средна класа...

Карта за градският транспорт е 72.75$ месечно, един билет е 3$. За да имам исканите тук екстри, то аз трябва да вадя минимум 100К :kuku: Отделно с нарастването на приходите в аритметична прогресия, данъците растат в геометрична такава....

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 10 Дек 2011, 20:10

BMW_POWER написа:
alekangg написа:Точно в това е проблема, много хора си мислят, че навън парите растат по дърветата и, че като са средна класа ще щракат с пръсти. Струва ми се, че не се знае какво точно е средна класа...

Карта за градският транспорт е 72.75$ месечно, един билет е 3$. За да имам исканите тук екстри, то аз трябва да вадя минимум 100К :kuku: Отделно с нарастването на приходите в аритметична прогресия, данъците растат в геометрична такава....

извинявай,не се заяждам но тогава не разбирам смисъла на това да живееш там? :roll:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Дек 2011, 20:13

Смисъла е, че в БГ не съм успял да бъда средната класа, дори с моите виждания за това. Другото което е точно толкова важно за мен е, че няма мутри, лошо гледане, тарикатлъци, подкупи за всичко и всякакви екстри, които се намират всекидневно и ежечасно в БГ. Ако се попита средния европеец, взимащ чисто 1600евро или отгоре дали му стигат, ще каже че иска 3000е поне!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Дек 2011, 22:08

Bogat-Beden написа:извинявай,не се заяждам но тогава не разбирам смисъла на това да живееш там? :roll:

Това ми е любимият въпрос :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Българинът иска да има всичко, но никога не му харесва цената. В темата се нагледах на искащи и затова им дадох конкретни цифри и факти. Няма държава в света, където да имаш нов дом, две нови коли (вноските за колите са едни и същи 60-72 месеца), всяка година да ходиш на почивка, децата ти да са в университет и да си "средна класа". Или поне аз не знам такава :dunno: Всичко друго е компромис.

Dicky Wolf
Аватар
Кара: Z4M Roadster

Мнение от TsvetanVR » 10 Дек 2011, 22:24

Всеки гледа от собствената си камбанария. И няма как да бъде другояче. Казах принципно к'во означава да си от средната класа и к'ви пари ти трябват. Ся вие ако разбирате понятието "средна класа" като "начин на живот на повечето хора" си е ваш проблем - едното няма общо с другото. Нямам за цел да се заяждам, да не си помисли някой глупости няк'ви.
Изображение

I wanna leave you far behind....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 10 Дек 2011, 22:49

alekangg написа:Смисъла е, че в БГ не съм успял да бъда средната класа, дори с моите виждания за това. Другото което е точно толкова важно за мен е, че няма мутри, лошо гледане, тарикатлъци, подкупи за всичко и всякакви екстри, които се намират всекидневно и ежечасно в БГ. Ако се попита средния европеец, взимащ чисто 1600евро или отгоре дали му стигат, ще каже че иска 3000е поне!

Един от смислени постове в темата . На 100% съм съгласен , че предимстовото на живота в развитете страние , не е толкова финансов , колкото тва че има закон и ред ... направо не ми се говори за българската правна система , особено след поредния фарс , когато освободиха сина на общински съветник , след като закла 2 момчета пред дискотека в центъра на София :banghead: :banghead: :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
Мечтае да кара: new BMW

Мнение от BAHKATA_TDI » 10 Дек 2011, 23:20

TsvetanVR написа:.средна класа значи, без да харчиш безразборно за глупости парите, да можеш да си купуваш к'вото пожелаеш - храна, дрехи, обувки, да идеш на почивка някъде в чужбина поне веднъж годишно, да можеш да си позволиш сравнително нова кола (може и на лизинг), да не ровиш по моргите за части като ти се счупи нещо по колата...за 4 души...над 5 хиляди месечно категорично...колко над вече е отделен въпрос. Така ги виждам аз нещата.

Точно това е средна класа.

П.С. с 2000 лева къде по напред, като едно кино за 2-ма възрастни и 2 деца е има няма 60 кинта, един театър е към 50, а да не говорим за цирк където билетът е 25 на човек. Ами ако трябва да ги заведеш на концерт...
Или ще кажете зашо им е култура...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 10 Дек 2011, 23:22

BMW_POWER написа:
Bogat-Beden написа:извинявай,не се заяждам но тогава не разбирам смисъла на това да живееш там? :roll:

Това ми е любимият въпрос :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Българинът иска да има всичко, но никога не му харесва цената. В темата се нагледах на искащи и затова им дадох конкретни цифри и факти. Няма държава в света, където да имаш нов дом, две нови коли (вноските за колите са едни и същи 60-72 месеца), всяка година да ходиш на почивка, децата ти да са в университет и да си "средна класа". Или поне аз не знам такава :dunno: Всичко друго е компромис.
почти всички държави от западна Европа-това са напълно достижими неща дори за не висококвалифицирани специалисти.. Доход на семейство 3-4 хиляди евро месечно е съвсем в реда на нещата ..
Сега,ако искаш да живееш в голяма къща -нещата стават различни..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар

Мнение от Хаос » 11 Дек 2011, 1:29

съвсем скоро гледах за обяви за CFD инженери с 5г. стаж 80К $ стартова заплата годишно, в много щати (САЩ) търсеха такива хора (случайно попаднах на сайта)
не виждам нищо извънземно в 100К годишно
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Дек 2011, 2:23

Bogat-Beden написа:почти всички държави от западна Европа-това са напълно достижими неща дори за не висококвалифицирани специалисти.. Доход на семейство 3-4 хиляди евро месечно е съвсем в реда на нещата ..
Сега,ако искаш да живееш в голяма къща -нещата стават различни..

Значи има разлика между "средна класа" и "невисококвалифицирани специалисти". Говорим за "средна класа" и исканията на хората тук като заплата надхвърлят меко казано в пъти възможностите на средната класа почти в цял свят. Ето ти един линк, който не е съвсем показателен, но дава някаква представа за заплащането в ЕС:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/ta ... 5&plugin=0

това са брутни доходи и нямам идея, колко процента са данъците. Когато ми говориш за високи доходи в ЕС, не забравяй и високите разходи в ЕС. При мен бензина в момента е 1.28$ за литър, (около 0.95 евро), докато в страните от ЕС е между 1.37 и 1.67 евро за литър.

http://www.energy.eu/

Това е разлика 40-80%, нали? Електричеството за киловат на мен ми е 0.0539$ за първите 30 киловата за ден, после става 0.0751$ за похарчените повече киловати (0.039 - 0.055 евро). Като сравниш, тока в една БГ е два пъти по-скъп, в Германия 5 пъти, в Дания 6 пъти по-скъп. Една Хонда Сивик има базова цена 14.990$ (10 900 евро), в Германия е 16 800 евро ... това са 60% разлика, Тази година бях в Холандия и съм впечатлен от цените. Един тишърт беше 20 евро, едни дънки 60 евро, тук в Уолмарт са по 5-10 $ ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Дек 2011, 3:34

е какви са тия сравнения? нали отчиташ факта, че няма по-ефтина верига от walmart.
20 eur е 26 usd. съвсем нормална цена за хубава тениска, която ще издържи повече от 5 изпирания :dunno:
не вярвам чак толкова да е по-различно в канада...

ето ги най-тъпите тениски на gap са по-толкова, че и повече. не знаех, че се водят луксозни или нещо такова.
http://www.gap.com/browse/category.do?cid=47214
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Дек 2011, 6:41

steeN написа:е какви са тия сравнения? нали отчиташ факта, че няма по-ефтина верига от walmart.
20 eur е 26 usd. съвсем нормална цена за хубава тениска, която ще издържи повече от 5 изпирания :dunno:
не вярвам чак толкова да е по-различно в канада...

ето ги най-тъпите тениски на gap са по-толкова, че и повече. не знаех, че се водят луксозни или нещо такова.
http://www.gap.com/browse/category.do?cid=47214

Ми сравняват ми доходите в ЕС с тези тук и аз им давам разходите и тези тук. Става въпрос и какво може да си позволи средната класа в БГ и какво може средната класа тук. Виждам какво може тя и в ЕС. А гледайки цените на на движимите имоти в Европа, насръхва ми косъма ... Просто исканията за доходи за "средна класа" в БГ са меко казано нереални. Още повече много от разходите там или са символични, или направо липсват.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата