Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
Re: Имотният пазар
Панелките нямат нищо общо с Е30, а по-скоро с лада 1300.
Всички коментари досега са само за качеството на носещата конструкция на сградите. Отделно добавям и възможно най-ниско ниво довършителни работи на въпросните сгради, за да е ясно и за малко дете, че това са изключително нисък клас жилищни сгради, които изискват много сериозно саниране, за да могат да са адекватни.
Като цяло ми омръзна да споря по темата, забелязал съм, че Е. Димитров има доста високо мнение за себе си и не допуска, че може да не е прав. Явно знае достатъчно много за проектиране, изпълнение и монтаж на строителни конструкции., така че ще приемем за край на спора, че всички заварки на хилядите панелни сгради са в отлично състояние и ще се молим да не става заметресение над 5та степен, за да не се разбере каква е истината. Добавям и факта, че до 1987ма година нормата за земетръс е биля по-щадяща, съответно сградите са проектирани за по ниска степен на земетръс. От 87ма се приемат по-консервативни норми, с по големи земетръсни товари.
Отделно от десетина години са актуални Еврокодовете, които сами по себе си са по-консервативни от действащите дотогава български норми, съответно повишават изискванията към носещата конструкция, но както каза вече колегата, това не е вярно и всъщност си го измислям, защото в Турция има паднали скелетни конструкции.
Всички коментари досега са само за качеството на носещата конструкция на сградите. Отделно добавям и възможно най-ниско ниво довършителни работи на въпросните сгради, за да е ясно и за малко дете, че това са изключително нисък клас жилищни сгради, които изискват много сериозно саниране, за да могат да са адекватни.
Като цяло ми омръзна да споря по темата, забелязал съм, че Е. Димитров има доста високо мнение за себе си и не допуска, че може да не е прав. Явно знае достатъчно много за проектиране, изпълнение и монтаж на строителни конструкции., така че ще приемем за край на спора, че всички заварки на хилядите панелни сгради са в отлично състояние и ще се молим да не става заметресение над 5та степен, за да не се разбере каква е истината. Добавям и факта, че до 1987ма година нормата за земетръс е биля по-щадяща, съответно сградите са проектирани за по ниска степен на земетръс. От 87ма се приемат по-консервативни норми, с по големи земетръсни товари.
Отделно от десетина години са актуални Еврокодовете, които сами по себе си са по-консервативни от действащите дотогава български норми, съответно повишават изискванията към носещата конструкция, но както каза вече колегата, това не е вярно и всъщност си го измислям, защото в Турция има паднали скелетни конструкции.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Сега съвсем на скоро не беше ли по-силно земетресението..?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Последният ми спомен за силно земетресение беше за това в Перник преди десетина години, тогава май беше 5,4-5,5 някъде магнитуда.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Сега пролетта не беше ли над 6? Усетихме го 'вертикално' в Пловдив....
Ex: 96' BMW318ti

- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
pampo написа:Е. Димитров има доста високо мнение за себе си и не допуска, че може да не е прав.
С таксиджия не се спори.
Аз не разбирам от сроителство и като гледам какви хвалби на тези панели, почвам да си мисля, че има хора, които и лайно да им дадеш, ще започнат да го хвалят колко вкусно. Аз само като ги видя тези панелни квартали и ме хваща депресия, тука ми обясняват, че не падали от земетресение затова били най-доброто. Ще умреш там от някаква зараза в тази мизерия, преди да дойде земетресение. Достатъчно е че по-голямата част от панелите са в гета и това е достатъчна причина да се избягват.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Водите принципни спорове за тип строителство, а не отчитате дали е спазвана технологията и тогава, и сега. Заварките ако ги е правил някой на пияна глава, все тая дали са добре замислени. Дано не става силно земетресение... Сега да се върнем на темата с имотите. Панелките са пътник, защото са морално и материално остарели. Ако някой иска да инвестира в тях, по-добре да изчака, в момента цените им са нереално високи. Освен реална светла площ предимства нямат.
Never mistake motion for action...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Приятел си купи преди няколко месеца панелка за 180к в София, вероятно е минал 200к евро с комисионни и нотариуси.
Имат търсене явно
Няма как за 5 мин по улиците да се виждат поне 2-3 коли за 100-150к евро и да се казва, че няма пари в БГ.
Имат търсене явно
Няма как за 5 мин по улиците да се виждат поне 2-3 коли за 100-150к евро и да се казва, че няма пари в БГ.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Абе гледах сега някакви реклами, че строят пасивни къщи с готови стоманобетонни панели.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
pampo написа:Панелките нямат нищо общо с Е30, а по-скоро с лада 1300.
Добре бре пич, ти пък как разбра, че качеството е ниско?!
Хайде малко излезте от клишетата и другите неистини.
Като почнете да говорите за неща, поне говорете принципно и обективно.
Никой не те кара да живееш в панелка или епк, взимай си там каквото ти душа иска.
Аз казах обективната истина и тя е панел/епк е по-здрав от скелетно тухлена сграда и това е факт!
Всичко останало е някаква дъра бъра.
Да не говорим и презастрояването, липсата на отстояния, липсата на зеленина, липсата на инфраструктура и тоталното нагнетяване на човешка маса на малка площ.
И да, предпочитам ако въобще ми се наложи да си взема апартамент в някаква озеленена среда с алеи, въздух и огромни междублокови пространства, отколкото едни бетонни полета в някоя ливада без никаква инфраструктура.
И освен това панелките и епк са значително по-евтини.
Защото едните , новото строителство има едни минимум 10-15% някакви общи части и още глупости, дето намалят обема жилищна площ.
При "панелките" не само няма такава площ, ами и балконите не влизат в квадратурата, дори и стените. Там може да се стъпи на всеки сантиметър.
Пак да кажа, ако сте живели в коптори е нормално да си мислите така за панелките.
Факт е, че "новото строитеслвто" е по-дизайнерско, но повечето не можете да си позволите там, където е наистина качествено и на широко.
А съм убеден, че не дай си боже след някоя друга година или някакъв природен катаклизъм, ще се почне темата за некачественото ново строитеслтво.
Както и да е, аз спирам и съветвам и другите да спрем с тази полемика ново срещу старо строителство.
П/п
Имам и ново и старо строителство, но живея в къща
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Вижте сега, има и поддържани входове и околоблокови пространства, има и такива, за които думата "гето" е комплимент. В квартали като Люлин, Надежда и Обеля можеш да се нагледаш и на двете. От личен опит, топло и шумоизолацията в една санирана панелка с хубава дограма е толкова по-добра, в с равнение с ново строителство (сравнявам с 10-годишно блокче в което живея, пак със същата дограма), че изобщо не става да се сравняват. Чистата площ също има значение, но за нея е ясно как стоят нещата. Влезеш в 70м2 панелка - дневна 27м2 се усеща като 2 пъти по-голяма от 23м2 в новото блокче. Зелените площи с пейчици и тн. около панелката, които са доста големи за днешните стандарти, който не ги смята си е негов проблем. Хората също не искам да ги коментирам - тук няма в момента нито един който да е от София. Боклуците си оставят пред вратата, обувките си ги събуват там, някви други простотии. Иначе все млади и усмихнати пичове, дрешки, коли. Имаме със сестра ми и наследствен апартамент тухла от 60-те в Хиподрума. Там също изолацията е на ниво, но пък блока е много стар вече и много си личи. Въпреки това там повече бих искал да живея от колкото тука, но да, има си минусите. И поради това от "престижен" квартал в нов блок, със съседи с кучета по 5 бона/бройката, възнамерявам да се завърна в панелката в гадния квартал, и съм сигурен че повечето хора няма да успеят да разберат защо
Поне ще спра да се стряскам, че някой е влязъл вкъщи всеки път, когато съседа си тресне вратата на банята.

Последна промяна vixx на 20 Сеп 2023, 16:28, променена общо 1 път
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
ekalchev написа:pampo написа:Е. Димитров има доста високо мнение за себе си и не допуска, че може да не е прав.
С таксиджия не се спори.
Аз не разбирам от сроителство и като гледам какви хвалби на тези панели, почвам да си мисля, че има хора, които и лайно да им дадеш, ще започнат да го хвалят колко вкусно. Аз само като ги видя тези панелни квартали и ме хваща депресия, тука ми обясняват, че не падали от земетресение затова били най-доброто. Ще умреш там от някаква зараза в тази мизерия, преди да дойде земетресение. Достатъчно е че по-голямата част от панелите са в гета и това е достатъчна причина да се избягват.
Аз ли съм "таксиджия"?!
Как може да те хваща пък точно теб депресия, като вероятно си дошъл от точно подобно място?
"Пази Боже сляпо да прогледне" (поредният)
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
Всички сме дошли от такова място. Това не е значи че е хубаво. Спомнян си като дете цялата мизерия в тези панели. Напълнена с всякаква паплач от комунистите. Няма никакво класове разделение. Цигани с каруци, живеят с доктори и инженери на един етаж. Като се случи да има един мизерник във входа и всички живеете в нещо подобно на публична тоалетна. Спомените ми за това ме карат да изпадам в депресия. Никакви земетресения немогат да ме убедят да се върна в подобна мизерия.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
vixx написа:Люлин, Надежда и Обеля
Като вземат да се хвалят тия квартали дето изглеждат като пост апокалиптична индустриална дистопия. И какво им е толкова автентично софийското, преди 80те са били кална нива.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Кой ги хвали?
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
steeN написа:vixx написа:Люлин, Надежда и Обеля
Като вземат да се хвалят тия квартали дето изглеждат като пост апокалиптична индустриална дистопия. И какво им е толкова автентично софийското, преди 80те са били кална нива.
Ще трябва да те разочаровам

"Aĸo имa нeoфициaлнa eмблeмa нa cтpoитeлcтвoтo пpeз coциaлизмa, тo тя cъc cигypнocт e пaнeлнoтo cтpoитeлcтвo. Toвa e въpxът нa пpoцeca пo индycтpиaлизиpaнo cтpoитeлнo пpoизвoдcтвo - вeчe нe ce пpoизвeждaт caмo oтдeлни eлeмeнти, нo и цeли блoĸceĸции. Koмбинaтopиĸaтa нa пocлeднитe вoди дo пoзнaтия ĸpaeн нaбop oт фacaдни peшeния oт "мaтpичeн тип" - apx. И. Bacилeв. Πъpвaтa пaнeлнa cгpaдa y нac ce нaмиpa в жĸ. "Toлcтoй" в Coфия, ĸaтo paннитe нoмeнĸлaтypи ce paзличaвaт знaчитeлнo от по-късните ĸaĸтo пo плaнoвa cxeмa, тaĸa и cпopeд cпeцифиĸитe нa ĸoнcтpyĸтивнитe cглoбĸи.
Te ca ниcĸи, чeтиpи- и пeтeтaжни и cлeдвaт нaй-чecтo вecтибюлнa cxeмa нa жилищaтa. Tя oт cвoя cтpaнa e xapaĸтepнa зa eднoфaмилнитe ĸъщи oт пo-paнни пepиoди, нo ce oĸaзвa нeпoдxoдящa зa мнoгoфaмилни cгpaди - гyбeнeтo нa плoщ в нeocвeтeн вecтибюл e ocĸъпявaлo излишнo aпapтaмeнтитe, чиятo "пpoизвoдcтвeнa" цeнa нe e тpябвaлo дa нaдxвъpля 4 500 лeвa зa двycтaeн aпapтaмeнт. Πopaди тaзи пpичинa ce пpoмeня cxeмaтa и в ĸpaя нa 60-тe гoдини зaпoчвa мacoвoтo cтpoитeлcтвo нa нaй-пoпyляpнитe днec пaнeлни cгpaди - 6-eтaжни мнoгoceĸциoнни блoĸoвe c ĸopидopнa cxeмa нa вcичĸи жилищни eдиници."
Толстой си е почти в Надежда