Нови гуми - Sailun, Riken или Taurus - мнения?
Модератор: Общи модератори
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Re: Нови гуми - Sailun, Riken или Taurus - мнения?
Тази зима ще залагам на NEXEN. Доста приятна гума на много добра цена. Оше не съм ги качил на колата, но като паднат температурите ги слагам.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Kurtov написа:Моджо написа:Повтарям си питането.
Къв е проблема лятото да си караш със зимни гуми? М? Ама не нещо от типа ЕЖК. Факти, моля.
Тая работа с опечени гуми, станали на кокал, повече се износвали лятото, не е вярна. Доказано по емпиричен път.
Друго ?
Ами все едно да караш с летни целогодишно.
Същото е, доказано пак от опит.
Няма проблем лятото със зимните гуми - увеличен спирачен път със 20ина процента, в завой често сърца, изпуска, но няма проблеми - поне зимата ще е амортизирана като за 5 сезона.

ПС: всъщност на 50 градуса асфалт спирачният път може да се увеличи и драстично повече от +20%... но това НЕ важи за автомобилите в България - те са над тези дреболии. Все пак доскоро се смяташе и че зимните гуми са простотии на Сорос
Да това е вярно ако си пилот по пътищата. Аз Рикен сръбски го карах цяла зима и сега цялото лято. За 9 месеца направи 54к километра и мога да те уверя, че не намирам никаква разлика в поведението на колата от летните гуми, които си останаха в гаража. Ако човек кара нормално и не чака последните моменти за спиране тия 20% ако ги има изобщо няма и да ги разбереш. Само за протокола гумата беше 7.6мм след 54к и лете и зиме е на 4.6мм, което е доста добър резил за сръбска евтина гума. За 90% от нормално каращите хора тия проценти и статистики са абсолютно ненужни от гледна точка на това, че няма да навлизат в тези стойности. Гледайки реакциите на хората, които шофират масовия шофьор ще загине не от 20% по-дълъг спирачен път, а от липсата на адекватни решения в напечени ситуции. Само да дам пример, че 99% от случаите, когато шофирам спазвам възможно максимална дистанция и следя пътя. Налагало ми се е екстремно спиране с тези гуми и изобщо не съм изпитвал страх от това, че не спират. Стига с митовете и легендите. Да не мислиш, че на моя шевролет дето нов го купих за 6000евро спирачките са му топ? И то не защото е лошо поддържан, а щото така си ги сметнали. Ти постоянно ли ги мериш тия %, че само ги излагаш тук. Масово колите дори не са със сменявана спирачна течност, и масово са с напукани маркучи на спирачките...acho.rs написа:Kurtov написа:Моджо написа:Повтарям си питането.
Къв е проблема лятото да си караш със зимни гуми? М? Ама не нещо от типа ЕЖК. Факти, моля.
Тая работа с опечени гуми, станали на кокал, повече се износвали лятото, не е вярна. Доказано по емпиричен път.
Друго ?
Ами все едно да караш с летни целогодишно.
Същото е, доказано пак от опит.
Няма проблем лятото със зимните гуми - увеличен спирачен път със 20ина процента, в завой често сърца, изпуска, но няма проблеми - поне зимата ще е амортизирана като за 5 сезона.
ПС: всъщност на 50 градуса асфалт спирачният път може да се увеличи и драстично повече от +20%... но това НЕ важи за автомобилите в България - те са над тези дреболии. Все пак доскоро се смяташе и че зимните гуми са простотии на Сорос
Само да спомена за летните гуми. В Рим масово 95% от колите карат зимата с летни гуми. Там температурите често падат около 0-та и нямат проблем да си карат хората, а италианците не се славят с особени шофьорски умения.
Друго да те питам моторджия ли си? Аз съм моторджия и съм карал мотор от Мездра до Перник зимата на -8 така ми се наложи. Ми гумите се държаха отлично и на 4-тия км бяха загряти на 26градуса. При моторите зимна и лятна гума няма. Лятната гума проблема и е при сняг, защото е с канали за отвеждане на вода и не може да копае снега, а не, че е твърда. Пробвано и с по шарени летни гуми без добри канали за вода катерят брутално. Ама аз съм тъп селянин и не чета тъпи статистики ми карам колата и трупам опит.

- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
Това го кажи на детето, което изскача на пътя и на теб не ти стигат 1-2 метра да спреш...
"Чемодан, вокзал, Москва"
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Бе те и в Лондон виждат сняг от дъжд на вятър, и не слагат много много зимни гуми, но колегите се оплакаха, миналата зима като падна сняг, че града е тотален блокаж.. 5 сантима сняг са достатъчни да блокират целия град. И в Италия да падне от някъде един сняг и ще видиш как ще се поочукат и те един в друг.
Преди години тук падна един сняг и никой не беше подготвен със зимин гуми и вместо в 7:30, отидох на училище към 8 и нещо
Преди години тук падна един сняг и никой не беше подготвен със зимин гуми и вместо в 7:30, отидох на училище към 8 и нещо

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
днес карах 10 годишни зимни гуми на пистата
разлика - 2 секунди...
е така... да си знаете...
п.с. на глупаци тип декстър не отговарям...
разлика - 2 секунди...
е така... да си знаете...
п.с. на глупаци тип декстър не отговарям...

You said: "Time will change!" What if it changes you?
Нашарените летни катерели брутално
.....това е като предизборно обещание не щото ще бъде истина ами щото не звучи така изтъркано . .

bai_ILIA написа:Това го кажи на детето, което изскача на пътя и на теб не ти стигат 1-2 метра да спреш...
Пич там къде има деца се кара с 30км/ч. Айде спрете се малко и децата не седят като батман зад колите имам син и ти го казвам от първа ръка. До сега не съм имал проблем с деца ма щото карам макд със 30 там където ги има. А на състезателите карайте с каквото искате. Абе аз съм карял в 10см сняг летни гуми клас А за дъжд демек имат едни дълбоки канали и хич не са зле ама вие сте състезатели няма какво да ви обясявам. Само докато бях в телевизията ходих с дачия от 2000г дето е пълен батал в балкана да снимам закъсал снегорин, а дачията беше с рикени и изобщо не се предаде въпреки, че фаровете не се виждаха от снега. Запомнете не гумата кара, а шофьора. Лека вечер.

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
vicho написа:яко съм просТ...
Комплексът на селското момче с деснячката никога няма да те напусне

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
KUM4o написа:bai_ILIA написа:Това го кажи на детето, което изскача на пътя и на теб не ти стигат 1-2 метра да спреш...
Пич там къде има деца се кара с 30км/ч. Айде спрете се малко и децата не седят като батман зад колите имам син и ти го казвам от първа ръка. До сега не съм имал проблем с деца ма щото карам макд със 30 там където ги има. А на състезателите карайте с каквото искате. Абе аз съм карял в 10см сняг летни гуми клас А за дъжд демек имат едни дълбоки канали и хич не са зле ама вие сте състезатели няма какво да ви обясявам. Само докато бях в телевизията ходих с дачия от 2000г дето е пълен батал в балкана да снимам закъсал снегорин, а дачията беше с рикени и изобщо не се предаде въпреки, че фаровете не се виждаха от снега. Запомнете не гумата кара, а шофьора. Лека вечер.
Хехехеее то ако не е дете, може да е някое куче както на мен ми се случи преди. Реакцията от мен беше бърза, но и гумите тогава спасиха кучето, както и колата ми. И не карах с 30 км/ч защото там където се случи нямаше такова ограничение, беше някъде с около 60-70 км/ч. Ако бях с някакви кочани щях да го влача на АБС поне 10 метра тоя пес.
Айде налазиха рейсърите със светкавичните реакции
Много хора го написаха, не гумата а уменията на шофьора в зимна обстановка са решаващи при критични ситуации. Много теории много АКО-та ама на пътя зимъска нещата са коренно различни.
В очакване съм на случките по Витоша, които са каймака на теорията за зимните гуми и са директно за учебниците

Много хора го написаха, не гумата а уменията на шофьора в зимна обстановка са решаващи при критични ситуации. Много теории много АКО-та ама на пътя зимъска нещата са коренно различни.
В очакване съм на случките по Витоша, които са каймака на теорията за зимните гуми и са директно за учебниците

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Какви умения като ти изкочи куче в завой на мокър асфалт и го виждаш как предницата го скрива,? Какви умения трябват тук? Не ми е ясно...
Изпратено от моят motorola one zoom с помощта на Tapatalk

В такива екстремни случаи, може да се окаже решаваща и разликата между континентал и мишелин примерно. 30см повече спирачен път и край.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Е добре де, как може да отричате фактора на качествената зимна гума? Еми карал съм със стари зимни гуми. Взех ги втора употреба от приятел гумаджия. Бяха bfgoodrich и въпреки, че бяха втора ръка бяха уникални гуми. Карах ги обаче и лятото, и на следващата зима....еми не беше толкова ефективна вече. Докато тръгна драпаше като "коте на ламарина". Да, но знаех, че гумата явно вече не е както трябва и съответно имах проблем само с тръгването. Със спирането никакви проблеми. Просто спазвах дистанция, карах с по-ниска скорост и така. Според мен нещата са комплексни. Най-добре да имаш хубави гуми и добра преценка на пътя за ситуацията. Иначе ако ти липсва гумата с умения и точна преценка няма проблем почти.... Обаче най-хубаво е като си състезател с кофти гуми.....
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Кой не прочете това ?
SpeedyMan написа:Преди време в градски условия при подобно време като на клипа, в завой виждам как едно куче започва да пресича буквално на няколко метра. Набих спирачките, очаквайки да го прегазя с постоянно тракане на ABSа... но той изтрака веднъж или два пъти и колата закова на място. Макар, че кучето се беше вече скрило от видимостта ми, защото вече е било между фаровете непосредставно пред радиатора на колата, не усетих никакъв удар.. и с облекчение видях как след малко кучето си продължаваше необезпокоявано.
Страхотни гуми. бях си взел SEMPERIT SPEEDGRIP2