Apple устройства, iOS и macOS тема
Модератор: Общи модератори
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Re: iOS тема
Качи си Argus и си готов[emoji767] написа:Та какъв е тоя проблем на ФБР? За какво се съдят ?
и по-добре ми кажете, дали мога да направя да виждам изминатото разстояние за деня по дни, а не както е сега на много часове през деня?
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
alx написа:Nickelback написа:Знаят ми паролите, сега искат отпечатък, ретина, какво още? Айде стига![]()
мислиш ли, че твоите биологични данни имат някаква стойност? щото за мойте аз знам, че нямат. ако и да съм този които съм професионално. паролите за финансовите апликации- да. разбирам. ама и там пада едно ровене от към бекенд-а (банки, и тн.) така че, ако те е страх че ще примерно данъчните ще ти знаят финансовите спатии- тоя влак е заминал отдавна. като почнеш да правиш достатъчно пари, че да си им интересен- забрави за банкова тайна. или така поне е в държавите- основни пазари за айфони и андроиди...Сериозно ли вярваш, че ФБР има затруднения да хакнат някакъв смотан (без да се обиждате) телефон?
сериозно смятам. защото крипто-то на тези телефони е базирано на добре известни алгоритми за които в момента няма решение ако имат хубави private keys. единствените ти шансове са ако имплементацията куца и може да се атакуват недостатъци на криптиращия хардуер/ софтуер... или side channel attacks ама там е шанс... накрая можеш да почнеш да режеш хардуера и да търсиш къде е заврян keystore-а.. ама ... good luck![]()
и така... понякога киберсигурноста на някои продукти ако е добре направена е неразбиваема в реалния свят...или поне е толкова скъпа да бъде разбита, че не се занимават...
въпроса е сложен... разбирам, че фбр-то иска от производителите да сложат "вратичка" която ако други я намерят става грозно... но от друга страна знаеш ли какъв ефект има .223 или 7.62х39 муницията върху човешкото тяло? ... та въпроса е принципен...
Навлизаш в тематика, която си мислиш, че ти ясна, ама вярвай ми не ти е ясна

Много от високо гледате, без да знаете какво има от "вашата камбанария" там долу до "желязото" и ми става забавно

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
https://www.apple.com/business/docs/iOS ... _Guide.pdf
Така и така сме отворили темата... първото ми е ясно, че "написано" в силикона... ама второто, за какво компилиране става въпрос?
За FPGAs ли? За тва само съм чувал, че има такива неща...
Every iOS device has a dedicated AES 256 crypto engine built into the DMA path between the flash storage and main system memory, making file encryption highly efficient.
The device’s unique ID (UID) and a device group ID (GID) are AES 256-bit keys fused (UID) or compiled (GID) into the application processor and Secure Enclave during manufacturing. No software or rmware can read them directly; they can see only the results of encryption or decryption operations performed by dedicated AES engines implemented in silicon using the UID or GID as a key. Additionally, the Secure Enclave’s UID and GID can only be used by the AES engine dedicated to the Secure Enclave. The UIDs are unique to each device and are not recorded by Apple or any of its suppliers. The GIDs are common to all processors in a class of devices (for example, all devices using the Apple A8 processor), and are used for non security-critical tasks such as when delivering system software during installation and restore. Integrating these keys into the silicon helps prevent them from being tampered with or bypassed, or accessed outside the AES engine. The UIDs and GIDs are also not available via JTAG or other debugging interfaces.
Така и така сме отворили темата... първото ми е ясно, че "написано" в силикона... ама второто, за какво компилиране става въпрос?
За FPGAs ли? За тва само съм чувал, че има такива неща...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
steeN написа:40 seconds per guess... предлагам следното упражнение - изчисли на 10 буквена дума с цифри, каквато аз съм си сложил колко живота ще са им необходими
после може с 80 ms да пробваш, колкото е времето, за което софтуера смята дали е вярно или не
ще си ги мерим ли?

забравете за security на end-user ниво

btw който търси добри алтернативи за защитена комуникация погледнете protonmail

Nickelback написа:Навлизаш в тематика, която си мислиш, че ти ясна, ама вярвай ми не ти е ясна
спри се... като ми демонстрираш практичен начин да хакнеш на А7 secure enclave-a ми се обади- имам $200к оферта на година за тебе. не, не се шегувам

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
vlad0 написа:...
Ще трябва да пратиш invite сега

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
alx написа:Nickelback написа:Навлизаш в тематика, която си мислиш, че ти ясна, ама вярвай ми не ти е ясна
спри се...
Какво да се спирам... много лаконично го раздаваш, очаквах повече

@steeN, затова говоря - ключовете на самия дивайс са във fuzed area + hash от фингърпринта формират private key

Отиваме да дяламе тогава, друго не остава май

"Compiled" го разбирам като, че са ембеднати в силикона - просто уточняват хората

Лето две и седемнаесто.
- steeN
- старши ентусиаст
-
А не ме намесвай във вашия спор хаха. alx сигурност си изкарва хляба със security, щото е коментирал разни неща като например на opera browser proxy-то, дето няма друга причина да ги знаеш.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
steeN написа:А не ме намесвай във вашия спор хаха. alx сигурност си изкарва хляба със security, щото е коментирал разни неща като например на opera browser proxy-то, дето няма друга причина да ги знаеш.
Аз от веб не разбирам моля, моля... дай ми желязо на мен

Лето две и седемнаесто.
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Случая си е съвсем реален и не е PR.
https://html2-f.scribdassets.com/35nfho ... ebfc2d.jpg
https://html2-f.scribdassets.com/35nfho ... c1133e.jpg
https://html1-f.scribdassets.com/35nfho ... 05b934.jpg
FBI могат да го разбият, но имат няколко спънки, за които искат съдействието на Apple. Първата е махането на потенциалното изтриване на цялото съдържание след 10 сгрешени опита. 2-рото е да се махне тайм лимита, за да могат да го brute force-нат, че тъй по-лесно.
Затова искат от Apple firmware да бъде презаписан с такъв, който тези неща са елеминирани, драмата идва обаче от там, че дори и Apple да могат да го направят технически, нямат гаранцията, че няма да бъде reverse engeneer-нато от FBI и да го ползват на който искат iPhone. Затова се дърпат.
Иначе няма нищо непробиваемо, просто трудно и от малко хора. За iOS 9 zerodium jailbrake има claim-нат winner (наградата беше 1 млн $) още през ноември 2015 и сигурно вече го продават.
http://www.digitaltrends.com/mobile/zer ... imed-news/
https://html2-f.scribdassets.com/35nfho ... ebfc2d.jpg
https://html2-f.scribdassets.com/35nfho ... c1133e.jpg
https://html1-f.scribdassets.com/35nfho ... 05b934.jpg
FBI могат да го разбият, но имат няколко спънки, за които искат съдействието на Apple. Първата е махането на потенциалното изтриване на цялото съдържание след 10 сгрешени опита. 2-рото е да се махне тайм лимита, за да могат да го brute force-нат, че тъй по-лесно.
The DOJ is not asking Apple to turn off the phone's security or bypass the PIN. It wants Apple to make it easier for the FBI to get into the device by guessing the passcode, without destroying the encrypted data on the phone. Specifically, the order signed by US magistrate judge Sheri Pym says Apple "shall assist in enabling the search" of the suspect's iPhone by creating a special firmware that would only work on that particular device.
The software image file (SIF) that the judge wants Apple to create would disable the security feature that erases the phone's contents after 10 unsuccessful login attempts. It would also disable the time limits that grow longer after each failed attempt and allow authorities to connect the phone to a computer to "brute force" the passcode so that officials don't have to tap it into the phone by hand.
Затова искат от Apple firmware да бъде презаписан с такъв, който тези неща са елеминирани, драмата идва обаче от там, че дори и Apple да могат да го направят технически, нямат гаранцията, че няма да бъде reverse engeneer-нато от FBI и да го ползват на който искат iPhone. Затова се дърпат.
Иначе няма нищо непробиваемо, просто трудно и от малко хора. За iOS 9 zerodium jailbrake има claim-нат winner (наградата беше 1 млн $) още през ноември 2015 и сигурно вече го продават.
http://www.digitaltrends.com/mobile/zer ... imed-news/
Nickelback написа:Защо приравни един дивайс дето ти е джоба и всичко му е инплейс с банкови пароли, които се съхраняват на м@йна си райна и т.н. Затова ти казвам че гледаш отвисоко![]()
това не го разбрах... обясни
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
b00st написа:...
the highest bidder... i.e. the government

т.е. NSA имат jailbreak-а вече за няколко милиона.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
alx написа:Nickelback написа:Защо приравни един дивайс дето ти е джоба и всичко му е инплейс с банкови пароли, които се съхраняват на м@йна си райна и т.н. Затова ти казвам че гледаш отвисоко![]()
Имам в предвид, че ключа/сертификата (или комбинация от такива, говоря по принцип) седят там някъде на флаша/силикона и не е невъзможно да се прочетат по "несофтуерен" начин. Не прави паралели с децентрализирана система, където има ограничение на продължителност/брой сесии, следене по IP, хешнати пароли по сървъри и т.н., ти кажи, аз не ги разбирам веб сървисите, както казах

Както се изясни част от ключа е на OTP, което не се чете по boundary scan, а се оказва, че и Apple "не го знаят" (което ме съмнява

За мен спорът е приключен

Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:alx написа:Nickelback написа:Защо приравни един дивайс дето ти е джоба и всичко му е инплейс с банкови пароли, които се съхраняват на м@йна си райна и т.н. Затова ти казвам че гледаш отвисоко![]()
Имам в предвид, че ключа/сертификата (или комбинация от такива, говоря по принцип) седят там някъде на флаша/силикона и не е невъзможно да се прочетат по "несофтуерен" начин. Не прави паралели с децентрализирана система, където има ограничение на продължителност/брой сесии, следене по IP, хешнати пароли по сървъри и т.н., ти кажи, аз не ги разбирам веб сървисите, както казах![]()
Както се изясни част от ключа е на OTP, което не се чете по boundary scan, а се оказва, че и Apple "не го знаят" (което ме съмнява), така че остава да се brute force-ва или... да се дяла... Това поне в Тайван го владеят до съвършенство, та може и да им пуснат промо на FBI за "редовни клиенти".
пак не разбрах. иос-а и рам-а в покой са криптирани с прайвит ки на телефона (зададен по време на производството) и салт-нат с пин-а/отпечатъка на пръста на юзъра. правайвит ки-то на телефона е в секюр енклейв-а. пин-а имаш 10 опита да го познаеш (6 цифри). един вид ако не знаеш пин-а няма разкодиране на имиджа на телефона - а в него са всичките пароли за банки и тн. пазени в кейстор-а.
а това за тайван че могат да срежат секюр енклейв-а физически и да ровят- аз до сега не съм видял реално доказателство. а ако имаше такова ... щях да знам. характеристики на професията и поста ми

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
alx написа:Nickelback написа:alx написа:Nickelback написа:Защо приравни един дивайс дето ти е джоба и всичко му е инплейс с банкови пароли, които се съхраняват на м@йна си райна и т.н. Затова ти казвам че гледаш отвисоко![]()
Имам в предвид, че ключа/сертификата (или комбинация от такива, говоря по принцип) седят там някъде на флаша/силикона и не е невъзможно да се прочетат по "несофтуерен" начин. Не прави паралели с децентрализирана система, където има ограничение на продължителност/брой сесии, следене по IP, хешнати пароли по сървъри и т.н., ти кажи, аз не ги разбирам веб сървисите, както казах![]()
Както се изясни част от ключа е на OTP, което не се чете по boundary scan, а се оказва, че и Apple "не го знаят" (което ме съмнява), така че остава да се brute force-ва или... да се дяла... Това поне в Тайван го владеят до съвършенство, та може и да им пуснат промо на FBI за "редовни клиенти".
пак не разбрах. иос-а и рам-а в покой са криптирани с прайвит ки на телефона (зададен по време на производството) и салт-нат с пин-а/отпечатъка на пръста на юзъра. правайвит ки-то на телефона е в секюр енклейв-а. пин-а имаш 10 опита да го познаеш (6 цифри). един вид ако не знаеш пин-а няма разкодиране на имиджа на телефона - а в него са всичките пароли за банки и тн. пазени в кейстор-а.
а това за тайван че могат да срежат секюр енклейв-а физически и да ровят- аз до сега не съм видял реално доказателство. а ако имаше такова ... щях да знам. характеристики на професията и поста ми
Ааа пина е ново 20 за мен, не знаех че има, извинявам се

За Тайван и аз нямам доказателства, просто съм си говорил с лийд инженери от Qualcomm, който са ми разказвали какво се случва в TSMC, освен официалната им дейност... Неслучайно Mediatek пращат хора под прикритие в тия компании, в който се прави силикон, за да крадат IP

Бай дъ уъй, защо отхвърляме възможността FBI сами да си подготвят софтуер, на който да е уърараунднат кода, който е отговорен за забавянето при ретрай или аз пропускам нещо

Последна промяна Nickelback на 01 Мар 2016, 23:53, променена общо 1 път
Лето две и седемнаесто.