Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Мнение от acho.rs » 10 Авг 2022, 17:08

drago_pavlov написа:
TNT написа:П.П. Пуснах и тема-анкета, понеже сме форума на милионерите viewtopic.php?f=4&t=445592 Леко подозирам, че и тук няма да е много различен резултата. Дори за милионери :lol:

Дори и да имаш гараж, ако 10 човека от блока си сложат бързи зарядни в гаражите, при първото включване заедно и ще стане Нова Година в трафопоста :mhihi:

Супер-чарджър и един може да светне кооперацията :mhihi:
Другите бързи зарядни са на 3.5KW - колкото един бойлер или пералня .

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Авг 2022, 17:14

По спомен толкова някъде се падаше в италианско домакинство. Там за тва не копат крипто :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 10 Авг 2022, 17:15

vixx написа:
acho.rs написа:Обитателите на панелите някой ден като си направят паркинга , може да си направят станции за зареждане - доста по-вероятно е да падне панела , преди това да стане...

Не вероятно, а е направо сигурно. На панелен блок отпред години сме се опитвали да получиме разрешение за две неща - да си платиме асфалтиране, щото общината все няма кинти, и да сложиме едни две колчета на едно място, защото майките с колички слизат от тротоара да пресекат, и не могат да продължат по отсрещния. Щото има спряла кола.
Нито едно от двете никога не се позволи, но улицата я преасфалтираха преди няколко дена, най-сетне.
Ако сега почнеме да искаме нещо за т.нар. паркинг, мисля че има-няма 20 години и може нещо наистина да стане. Ама се съмнявам.

Това е много жалко, но е изцяло дело на плужеци и корумпирани мизерници. Поне е поправимо и има някаква надежда, защото реално е съвсем проста процедура. И аз съм си имал работа с ЧЕЗ и знам за каква соц изгнила история става на въпрос .

За тока на село - ако пак говорим за технология, а не за "бай пешо колко пари има за кола" - на село е елементарно- ток има навсякъде, гаражи има навсякъде. Служителите на чез,евн се познават с повечето хора и за една дамаджана ракия съдействат. ...Аз и много други хора имаме и 3 Фазен ток, така че зареждането е песен.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Авг 2022, 17:20

Бай Пешо колко пари има много значение. Щото има бай Пешо и в Германия, и в САЩ, и в Китай, и в Индия, и в Испания и т.н. Ако една технология е прекалено скъпа да стане масова... просто няма да стане масова.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 10 Авг 2022, 17:20

Няколко пъти в темата е споменавано, че за момента ЕВ върви с гараж. Освен ако не си върл ентусиаст. Ачо, тип 2 не са ли на 7 и нещо кв. без да си на трифазен.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 10 Авг 2022, 17:27

Моджо написа:Няколко пъти в темата е споменавано, че за момента ЕВ върви с гараж. Освен ако не си върл ентусиаст. Ачо, тип 2 не са ли на 7 и нещо кв. без да си на трифазен.

...то е споменавано и че Ел коли вече НЕ са по-скъпи от ДВг и че като махнеш горивото и маслото , излизат по-евтино, но това не пречи на 3ма човека, през 2 поста да обясняват че нямат пари за Ел кола и в Люлин 4 няма контакт пред блока :mhihi:

Не знам как точно е за зарядните . Преди нямаше 400 и 800V системи и даваха данни за зареждане в 3 фазен, за да има надежда . Май се разбра, че прекалено малко хора имат достъп до такъв ток а в града (от опит) да си пуснеш 3 фазен е 1 година мъка , ако изобщо някой даде на фл.

АМС мерят много подробно, ще потърся тестовете за зареждане , загуби, време и реален пробег . Немците официално ненавиждат Ел коли, поради разбираеми въгледобивни и лоби причини

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 10 Авг 2022, 17:30

acho.rs написа:Май се разбра, че прекалено малко хора имат достъп до такъв ток а в града (от опит) да си пуснеш 3 фазен е 1 година мъка , ако изобщо някой даде на фл.

Дават, но е страшна мъка и разправия. :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 10 Авг 2022, 17:32

Моята зарядна станция ми излезе 600лв. и зарежда на 7килов. 29ампера. монофазна. Не ползвам гараж. Колата ми с 40кв. батерия се зарежда за 3-4 час в зависимост от това колко е изтощена. Какви ги пак говорите 2 дена зареждане. Даже да я зареждам с нейното зарядно дето се включва в контакта пак за една нощ се е заредила

Изпратено от моят Mi 9T Pro с помощта на Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Авг 2022, 17:56

Като продавах автомобили в официалната документация пишеше 40+ часа , ама добре :lol: Ставало е въпрос за по-големи батерии вероятно.

acho.rs написа: но това не пречи на 3ма човека, през 2 поста да обясняват че нямат пари за Ел кола и в Люлин 4 няма контакт пред блока :mhihi:

Разбрахме, че си средностатистически европеец с Ягуар и Х6-ца, всички други са бедни и живеят в Люлин :lol: При средна възраст на автомобилите 12-13 години в развитите части на света, колко пък толкова пари да имат хората ? Или Ханс кара 12 годишна кола, щото не го кефи Теслата :dunno: И от 2030-2035 рязко средната възраст ще стане 4 години, за да не мислят батерията :bchug:

Нито са станали същите пари, нито се произвежда достатъчно ток да станат масови автомобили, нито е решен проблем с рециклиране, нито има достатъчно инфраструктура, няма решение за прекалено голяма част от сегашната инфраструктура. По-назад в темата се обсъждаше как тока в Западна Европа (не в Люлин) е станал х4, но хората ще минават на електрички ?

Който е в къща, с гараж, с трифазен ток + слънчеви панели и не пътува дълги разстояния наведнъж - ще ползва електричка. Даже може и по-евтино да му идва. Но скоро няма да станат толкова масови, колкото се коментира. В момента продажбите по света се движат от комбинация между държавни помощи за електрически + забрани за в бъдеще на ДВГ. Ебати великата технология щом трябва държавата да ти я наложи.

П.П. Гледам точно новина, че на част от Кауфланд магазините намалили мощността с 40% и спират AC зарядните. Има адопция, няма спор :ok:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 10 Авг 2022, 18:01

acho.rs написа:...то е споменавано и че Ел коли вече НЕ са по-скъпи от ДВг и че като махнеш горивото и маслото , излизат по-евтино, но това не пречи на 3ма човека, през 2 поста да обясняват че нямат пари за Ел кола и в Люлин 4 няма контакт пред блока :mhihi:

Абе гледам в момента i4 и 420d гран купе, базови цени. Би ли ги използвал като пример тия коли да покажеш как са по-евтини електричките, че моя калкулатор нещо се е счупил и показва почти 2 години и половина при средно 7/100км и 30к км на година и постоянна цена от 3.40лв на дизела за да станат равни. Смяна на масло не съм включил, но съм броил и напълно безплатно зареждане на електричката и никакви купувания на контакти/станции. Мисля, че ако взема предвид реалните цени на дизела последните 3 години, май ще стане значително по-зле сметката с еднаквата цена, пък и да не говорим че с лизингова да правиш 30к км/г е малко нерелано.

ПП. Аз съм Люлин 6, защото 4 е гадно :bchug:
ПП2. Знам, че е много по-бърза електричката, ама ни в града ще ми избяга с дизела, нито до морето ще стигне първа...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 10 Авг 2022, 18:23

vixx написа:
acho.rs написа:...то е споменавано и че Ел коли вече НЕ са по-скъпи от ДВг и че като махнеш горивото и маслото , излизат по-евтино, но това не пречи на 3ма човека, през 2 поста да обясняват че нямат пари за Ел кола и в Люлин 4 няма контакт пред блока :mhihi:

Абе гледам в момента i4 и 420d гран купе, базови цени. Би ли ги използвал като пример тия коли да покажеш как са по-евтини електричките, че моя калкулатор нещо се е счупил и показва почти 2 години и половина при средно 7/100км и 30к км на година и постоянна цена от 3.40лв на дизела за да станат равни. Смяна на масло не съм включил, но съм броил и напълно безплатно зареждане на електричката и никакви купувания на контакти/станции. Мисля, че ако взема предвид реалните цени на дизела последните 3 години, май ще стане значително по-зле сметката с еднаквата цена, пък и да не говорим че с лизингова да правиш 30к км/г е малко нерелано.

ПП. Аз съм Люлин 6, защото 4 е гадно :bchug:
ПП2. Знам, че е много по-бърза електричката, ама ни в града ще ми избяга с дизела, нито до морето ще стигне първа...

Нещо са ти криви сметките, я ги сравни с горе долу еднаква мощност цените, не с тази умряла 420ка

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 10 Авг 2022, 18:23

TNT написа:Разбрахме, че си средностатистически европеец с Ягуар и Х6-ца, всички други са бедни и живеят в Люлин :lol: При средна възраст на автомобилите 12-13 години в развитите части на света, колко пък толкова пари да имат хората ?

На запад средностатистическите европейци не ги интересува особено много какво карат, стига да им върши работа. Познавам французи който изкарват 5-цифрени суми месечно в евро и карат 10 годишни пежа 308 и ги боли фара. Тука познавам хора които изкарват 3 бона лева месечно и карат g30 на лизинг :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vixx » 10 Авг 2022, 18:30

adovet написа:Нещо са ти криви сметките, я ги сравни с горе долу еднаква мощност цените, не с тази умряла 420ка

Направил съм го. Накрая на мнението ми е. Ама ако нещо не съм прав, кажи да коригирам.
Разбира се, взимаме предвид условието, че аз не си правя по един 400м драг всяка сутрин на писта преди работа да започна да карам със средна скорост от 15кмч за да стигна до офиса.
Последна промяна vixx на 10 Авг 2022, 18:35, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 10 Авг 2022, 18:33

vixx написа:
adovet написа:Нещо са ти криви сметките, я ги сравни с горе долу еднаква мощност цените, не с тази умряла 420ка

Направил съм го. Накрая на мнението ми е. Ама ако нещо не съм прав, кажи да коригирам.

еми да де като сложиш цената на 440и и нещата се изравняват. Нали идеята е да сравняваме горе долу еднакви коли. Сега знаем, че базовите с най малък мотор винаги са най евтините :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vixx » 10 Авг 2022, 18:38

Е добре, ама не са еднакви. С 440i ще изхарча в пъти повече, ама и ще карам много по-бързо от която и да е еквивалентна електричка. Вземи Тесла plaid и давай да влеземе в статистиката като се надпреварваме до Бургас. Дори и с 420d ще стигна преди тебе. В града ще съм много прецакан с 440i, това е ясно, ама в София колко ти е средната скорост?
Не става да ги сравняваме по мощност, щото 440i ще ме закара много надалече с тая мощност, а електричката не. :bchug:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата