По-високи данъци за колите над 10 години
Модератор: Общи модератори
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Re: По-високи данъци за колите над 10 години
speedhokk написа:В момента един класически пример - голф 4 1.9тди 90к.с с ремап и махнат катализатор в София ще плати 44лв данък. За такива говоря да се вдигне данъка, защото пак гледаме конските сили и такива минават под радара.
Голф същите коне 2018та данъка му е 34лв.
Дизел 300++

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Не разбрахте ли че докато гтп-то не се оправи няма спасение и справедливост.
По белите държави старите коли над някоя възраст и при някои условия остават въобще без данък.
Всичките лайна тръгват от гтп-то
Ей тоя голф с ремапа и без катализатора , ако бъде спрян от движение никой няма да е ощетен че плаща повече от него или че му диша отровите.
С едно свястно ГТП и катастрофите ще намалеят и селяните по пътищата ще се поодсеят , и въздуха ще свежне ама айде уви няма политическа воля ли как беше тоя израз
Ама то и затова си има причина - ти като спреш от движение 30% от автопарка в държавата кой ще ги плаща тия данъци кой ще ги рантути тия ЗД-ва ....
На баати Меркел кой ще и вози боклука за без пари ...
От там джамбазинЪ ще подбира малко повече какво вкарва за продан , демек по-качествени коли ще почнат да влизат тука , от там директно удряме и върху гаражните майстори , хем ще се захванат с нещо което разбират - от тука ей ти и работна ръка ...
И всички тия яки работи ще се случат ако си оправим ГТП -то
По белите държави старите коли над някоя възраст и при някои условия остават въобще без данък.
Всичките лайна тръгват от гтп-то
Ей тоя голф с ремапа и без катализатора , ако бъде спрян от движение никой няма да е ощетен че плаща повече от него или че му диша отровите.
С едно свястно ГТП и катастрофите ще намалеят и селяните по пътищата ще се поодсеят , и въздуха ще свежне ама айде уви няма политическа воля ли как беше тоя израз

Ама то и затова си има причина - ти като спреш от движение 30% от автопарка в държавата кой ще ги плаща тия данъци кой ще ги рантути тия ЗД-ва ....
На баати Меркел кой ще и вози боклука за без пари ...
От там джамбазинЪ ще подбира малко повече какво вкарва за продан , демек по-качествени коли ще почнат да влизат тука , от там директно удряме и върху гаражните майстори , хем ще се захванат с нещо което разбират - от тука ей ти и работна ръка ...

И всички тия яки работи ще се случат ако си оправим ГТП -то

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
///M Power написа:И какво стана сега, май поне за София няма да се по-високи данъците... https://cartax.uslugi.io/#%D0%A1%D0%BE% ... 0%9D%D0%90
Данъците никой разумно мислещ човек не е казвал, че ще се вдигнат, ами точно обратното (Евро 4 и нагоре). За сметка на гражданската де, ама няма значение.
И ако досега нямаше Евро4 изтърбушени дизели в изобилие, сега ще има още повече, щото по-тънко. Той по талон Евро 4, ама дефакто Евро 1ца на 375 000км и без дпф и кат, но за сметка на това с по-тънък данък от 2019. В БеГе съм, В БеГе съм

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
vld написа:Това ако е вярно моя данък ще падне със 113лв
И моя с толкова пада на купето, ама си виж гражданската щото за 3.0 платих 360 лв. по новите цени

От едното в другото отиват.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
ГТП-то за да се затегне трябва да се подмени сигурно 75% от работната ръка, която се подвизава там и преценя цялостното техническо състояние на колата с един поглед от 5 метра и за 12 секунди долу в канала.
Признавам си в София не съм минавал преглед, ама в малките градове е оле майко положението.
Преди години минавах преглед с колата на баща ми и този докато беше в канала го питам дали катализатора си е на мястото и отговора беше "мм ъъмм де дъ го знам къде е".
Тази година пък човека преди мен, явно познат с този от гтп-то го помоли да огледа по-обстойно как е положението, дали трябва да се прави нещо. Онзи слезна в канала, гледа 3 секунди, разклати леко колата и отсече - "бетон е! " Такива хора ли ще затягат контрола? Та те са напълно неграмотни. Тези в малките сервизчета са в пъти по-кадърни от тях.
Отделно трябва да се инвестира в нови газ анализатори. Тези, които сега се ползват съм ги минавал с незагряла дизелова кола и избушен катализатор.
Да се спре вноса на стари коли също е лесно. В една от статиите бяха дали пример с румънците как въвели такса за регистрация на автомобил над 15г да бъде 1500 евро. Ето това е мярка, която върши работа, а не да вдигнат еко таксата от 250 на 300лв примерно. Това ако стане у нас, 30% от автокъщите ще загинат на мига и може би още толкова в следващите 1-2 години, ама и там лобито е стабилно и няма позволи подобни своеволия.
Признавам си в София не съм минавал преглед, ама в малките градове е оле майко положението.
Преди години минавах преглед с колата на баща ми и този докато беше в канала го питам дали катализатора си е на мястото и отговора беше "мм ъъмм де дъ го знам къде е".
Тази година пък човека преди мен, явно познат с този от гтп-то го помоли да огледа по-обстойно как е положението, дали трябва да се прави нещо. Онзи слезна в канала, гледа 3 секунди, разклати леко колата и отсече - "бетон е! " Такива хора ли ще затягат контрола? Та те са напълно неграмотни. Тези в малките сервизчета са в пъти по-кадърни от тях.
Отделно трябва да се инвестира в нови газ анализатори. Тези, които сега се ползват съм ги минавал с незагряла дизелова кола и избушен катализатор.
Да се спре вноса на стари коли също е лесно. В една от статиите бяха дали пример с румънците как въвели такса за регистрация на автомобил над 15г да бъде 1500 евро. Ето това е мярка, която върши работа, а не да вдигнат еко таксата от 250 на 300лв примерно. Това ако стане у нас, 30% от автокъщите ще загинат на мига и може би още толкова в следващите 1-2 години, ама и там лобито е стабилно и няма позволи подобни своеволия.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Най-лесно е да се ограничи продаването на стари коли! Казват от утре няма и край! Само че народа какво ще кара? Нали никой не мисли,че болшинството получават хубава 'заплатка' и могат да си позволят Е60,примерно..? Тогава ще стане революцията,гарантирано! Целия проблем е,че в България има огромен брой,наистина бедни хора! С това трябва да се борим! Останалото ще се нареди само! Кой ще кара 30+ годишен таралясник,ако може дакара нещо ново
?
По-нагоре някой пита кой щял да вдигне данъците? Да не бил луд? Нашия (в Пловдив) ще е първия,обзалагам се
...

По-нагоре някой пита кой щял да вдигне данъците? Да не бил луд? Нашия (в Пловдив) ще е първия,обзалагам се

Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- astrapower
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d
Добре е да се има предвид колеги, дали в талоните ви е отбелязана еко категорията, щото ако не е все едно няма, т.е няма и намаление от 20-40%. Масово на колите внос от Италия, не е посочена екологичната категория.
То въпроса е да няма още нов внос на стари бръкми, иначе на вътрешния пазар ще си има предостатъчно вече регистрирани.
Освен проблема с наистина бедните хора, проблем има и с още толкова хора, които могат да си позволят да карат много по-нови, но не толкова "представителни" коли.
Реално за всичко има решение. Таргетира се някакъв автомобил, примерно до 90к.с. и с монтирана газ и данъка му е между 70 и 100лв, напълно постижимо според мен. От там насетне да го направят на категории 90-130к.с., 130-160к.с и т.н. с постепенно повишаване и така. Да направят ставката на един дизел да е х2.5 спрямо същия бензинов, - 30% за автомобил на газ, без данък за хибриди и електрички.
Е тия мерки заедно с постепенни стъпки за затягане на ГТП, в един момент и помощ от държавата за закупуване на електрическа кола ми се вижда постижимо и напълно адекватно.
Освен проблема с наистина бедните хора, проблем има и с още толкова хора, които могат да си позволят да карат много по-нови, но не толкова "представителни" коли.
Реално за всичко има решение. Таргетира се някакъв автомобил, примерно до 90к.с. и с монтирана газ и данъка му е между 70 и 100лв, напълно постижимо според мен. От там насетне да го направят на категории 90-130к.с., 130-160к.с и т.н. с постепенно повишаване и така. Да направят ставката на един дизел да е х2.5 спрямо същия бензинов, - 30% за автомобил на газ, без данък за хибриди и електрички.
Е тия мерки заедно с постепенни стъпки за затягане на ГТП, в един момент и помощ от държавата за закупуване на електрическа кола ми се вижда постижимо и напълно адекватно.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
ildivvy написа:Най-лесно е да се ограничи продаването на стари коли! Казват от утре няма и край! Само че народа какво ще кара? Нали никой не мисли,че болшинството получават хубава 'заплатка' и могат да си позволят Е60,примерно..?
Па то е60-тките да не кажа всички, ама поне половината са пълни дранголници на по 500,000км МИНИМУМ!!!
ildivvy написа:Тогава ще стане революцията,гарантирано! Целия проблем е,че в България има огромен брой,наистина бедни хора! С това трябва да се борим! Останалото ще се нареди само! Кой ще кара 30+ годишен таралясник,ако може дакара нещо ново?
Доста хора карат някакви стари мощни коли вместо нови малолитражки... манталитет му се вика! А той не се променя с пара в джоба, а с рестрикции. А, че има бедни хора - има... но пак може да караш изрядна 20 годишна кола на газ... Вектра C например

Понеже предполагам, че ще ме адресираш за дизела, ако оправят ГТП-то няма да го карам, а щеше да бъде 320и например и толкоз

ТОВА ТРЯБВА ДА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ!!!
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Убавец..със 85лв данък

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Няма лошо да има и по-тежки мерки, но и с някакъв гратисен период. Примерно от 2020-та се забранява вноса на дизели под евро 5/6
От там нататък всеки си мисли какво да си прави сегашната кола и каква да е следващата. При сегашната ситуация, както и да го смяташ, най-далавера си е стара кола
При мен примерно следващия модел (от евро 3 ще стана евро 4...) щеше да ми струва няколко хиляди тази година в повече при аналогични пробег и ремонти.

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Мисля,че от това: - "...но пак може да караш изрядна 20 годишна кола на газ..." по-точно няма как да бъде казано! В крайна сметка за екологията не е важна възраста на колата, а реално отделяните емисии! Т.е. мериш и определяш реална еко-категория! Ако трябва да има 'добавка' към данъка за 'лукс' или 'мощност',това също може да се направи адекватно! Въпроса е да има желание и да се подходи разумно! А точно това е,което не се прави по нашите територии никога! Тук принципа е "да го ду.ат бедните" !
Ex: 96' BMW318ti

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
И като цяло определянето на данъка под 100, над 100 коня е абсурдно.... Точно дъртите кочини под 100 коня замърсяват яко. А нови коли (освен малки въшки) под 100 коня няма. Не е нормално за 100 коня 20лв, за 110 коня 160 примерно.
За газ/метан просто да се намаля данъка пак не е достатъчно. Един приятел кара малък кенеф на газ, а баща му голям кенеф на метан
На едната кола на задна дясна гума изобщо не хваща спирачка
Ама грам. И двете харчат масло... много. Ама много много. И проблема не е, че чак толкова нямат пари да ги стегнат, а просто и двамата са мърльовци на тема коли. Гумите не са минавали баланс от... никога... Ако зависи от мен, и двете коли в моргата, и двамата собственика без книжки.
За газ/метан просто да се намаля данъка пак не е достатъчно. Един приятел кара малък кенеф на газ, а баща му голям кенеф на метан