Желание за емиграция, къде и защо?
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Желание за емиграция, къде и защо?
magareto_yori разби ме с последната информация за колелетата!
Ама какво се чудя, лично съм виждал февруари месец в Мюнхен жена на 60+ години с колело, а валеше мокър сняг..Останах като гръмнат
Ама какво се чудя, лично съм виждал февруари месец в Мюнхен жена на 60+ години с колело, а валеше мокър сняг..Останах като гръмнат
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
alekangg написа:magareto_yori разби ме с последната информация за колелетата!
ами аз съм близо 5 години тук и постоянно се шокирам от разни такива неща. не е рядкост да видиш пенсионери да са в планината с колела примерно.има и откачалки ,които редовно си плуват,а водата лично на мен ми е студена. аз като дойдох тук беше април и валеше яко дъжд. Дадоха ми колело да се придвижвам и първия дъждовен ден си мислех ,че ще ме помислят за ненормален.Обаче като излезнах хората си пердашеха с дъждобрани и гумени батуши и им беше през оная работа. тук времето не пречи на никой,просто хората се нагаждат според него,както навсякъде по света. Специално за студа в Норвегия хората ,които не са били тук имат много грешна представа.Зимата дори има ски писти където средата на януари няма сняг и чакат да падне под нулата ,за да правят изкуствен сняг.Звучи нереално,но е самата истина.
- Механджията
- кандидат ентусиаст
-
понеже има писали колеги от канада, норвегия, швеция, дания, германия - напишете според вас топ 5 професии или отрасъла, които са благоприятни за работа с оглед на заплащане и възможности за развитие )без традиционните лекари) - според вашите наблюдения/опит - мисля ще е полезно това
...с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога....има начин, ваш'та мамааа...

- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
в Норвегия инженерните специалности са доста търсени и хубавото е, че става и само с английски.ако се уредиш някъде по нефтените платформи работата става много сериозна откъм пари
иначе общо взето каквато и работа да хванеш ако си със сериозна фирма ще печелиш достатъно ,за да живееш много добре и то с нормална работна седмица.примерно един електричар взима около 210кр на час стартова заплата.наскоро един мой авер започна автобусен шофьор също на 210 на час. аз съм на 190 на час,но правя много оувъртайм и имам други облаги. Занимавам се с кухненски плотове от гранит. Общо взето нормалното е около 200 кр на час

Механджията написа:понеже има писали колеги от канада, норвегия, швеция, дания, германия - напишете според вас топ 5 професии или отрасъла, които са благоприятни за работа с оглед на заплащане и възможности за развитие )без традиционните лекари) - според вашите наблюдения/опит - мисля ще е полезно това
Падането на петрола поразби сериозно икономиката на Канада. Алберта е в много сериозно положение, Квебек също. Кебекарските правителства в последните 4-5 години непрекъснато въвеждат нови такси или вдигат сегашните такива. Ненапразно много фирми се изнесоха. Торонто и Онтарио са си бизнеса на Канада. Това е факт. Бритиш Колумбия е едно от най-красивите места на планетата. Но цените във Ванкувър могат да стреснат немалко европейци.
Къде се печели без традиционните компютри и доктори? Сложно е да се отговори. Където се е печелело преди, сега е много трудно. Може би в дървосекачеството на север е още добре, шофьорите на тежки камиони правят нелоши пари, армията, полиция, пожарна. Ако си механик на битова техника също не е зле, но тук е според зависи. Обикновено старото се изхвърля и се купува ново.
Таксите в Канада са сериозни и се приготви да си плащаш като поп. Заради "сезонните" работници промениха законодателството и вече май се плаща дори и да не си минал минималния праг. Молдовци и руснаци с канадски паспорти масово бачкаха по 3-4 месеца в гората, правят 17-18 бона и после си отиват в къщи. Понеже е под минимума, не плащат нищо и това са му чисти пари. Сега ги облагали вече и тях. Доколко е вярно, не знам. Колега молдовец ми го каза.
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
BMW_POWER написа:.....
Колега, някаква идея колко $ "прави" един шофьор на тежкотоварен камион в CANADA

Защото примерно тези нашите, които отиват на курсове за 2-3 месеца в ЕУ печелят 1500-1800 ЕУРО на месец, а в БГ им цъка някаква заплата от 400-500 лева, което ми се вижда нелошо ако е читава и фирмата все пак.
Знам, че за много от Вас това не са пари, но за БГ действителността си е цифра

magareto_yori написа:в Норвегия инженерните специалности са доста търсени и хубавото е, че става и само с английски.ако се уредиш някъде по нефтените платформи работата става много сериозна откъм парииначе общо взето каквато и работа да хванеш ако си със сериозна фирма ще печелиш достатъно ,за да живееш много добре и то с нормална работна седмица.примерно един електричар взима около 210кр на час стартова заплата.наскоро един мой авер започна автобусен шофьор също на 210 на час. аз съм на 190 на час,но правя много оувъртайм и имам други облаги. Занимавам се с кухненски плотове от гранит. Общо взето нормалното е около 200 кр на час
Поне си в сферата на строителството един вид би ли споделил как са нещата относно отоплението и климатизацията.
Има ли работа,климатици ли се монтират или всичко е отопление на газ.Трудно ли се намира работа в тоя бранш.
Строят ли се нови сгради активно и т.н. инфо би ми било полезно.
Другото е какъв език да уча за Норвегия специално.Технически английски или местният би бил по-добре се знае.С кой ще мога да се оправям по-лесно.
Мерси предварително за отговора.
nqmam_bmw написа:BMW_POWER написа:.....
Колега, някаква идея колко $ "прави" един шофьор на тежкотоварен камион в CANADA![]()
Защото примерно тези нашите, които отиват на курсове за 2-3 месеца в ЕУ печелят 1500-1800 ЕУРО на месец, а в БГ им цъка някаква заплата от 400-500 лева, което ми се вижда нелошо ако е читава и фирмата все пак.
Знам, че за много от Вас това не са пари, но за БГ действителността си е цифра
Ето колега: https://www.google.ca/?gws_rd=ssl#q=can ... ver+salary
Заплащането зависи от много неща. По принцип дават 16-18$/час плюс около 16 цента на миля. Ако сте двама - 22 цента на миля. Това за мен си е по-зле и от затвор, защото прекарваш 10-11 месеца в годината затворен в 2 м2. Отделно в Америка е много по-различно. Може да карате с часове и да гледате само прерия или дървета. Имам бивш колега, който изкара 18 месеца камионджия и се махна. Ходил някъде на север от Едмънтън. Хиляда и няколко км от бензиностанция до бензиностанция. Каза, спираш да с.реш и си с гръб към камиона и с лице към гората, държейки дълго дърво. Баба меца винаги е някъде наоколо. Зимата пък да не ви се налага да сменяте гума или да ви загасне двигател ... Тубата е пълна с видеа по въпроса.
Само да допълня. Европейските шофьорски книжки не важат и ще се наложи минаване на пълни курсове. Клас 1 (С+Е) не са от най-евтините. Има варианти да минете през училище (не помня колко месеца) по линия на безработица и т.н., но не съм запознат с продължителността и цената.
Само да допълня. Европейските шофьорски книжки не важат и ще се наложи минаване на пълни курсове. Клас 1 (С+Е) не са от най-евтините. Има варианти да минете през училище (не помня колко месеца) по линия на безработица и т.н., но не съм запознат с продължителността и цената.
В UK как са данъците бърху брутната заплата? Гледам, че има някакви прагове, ако взимаш примерно 20к дължиш 20% ако взимаш 30к дължиш 30%(не цитирам правилно цифрите). Но не мога да разбера дали процентите са изчисляват само върху разликите между праговете. Например ако взимаш 30к плащаш 20% върху 20к и 30% върху 10к(30к-20к)? Някой запознат?
- BMWPetar
- BMWPhotographer
-
- Кара: F10 530d xdrive LCI
- Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии
Oстров Сен Мартен - цяла година топло, живееш в европейския съюз, плащаш си в евро, половината е френски, другата половина холандски - избираш си кой начин на живот искаш... П.с... Съвсем сериозно го обмислям ;д
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
BMWPetar написа:Oстров Сен Мартен - цяла година топло, живееш в европейския съюз, плащаш си в евро, половината е френски, другата половина холандски - избираш си кой начин на живот искаш... П.с... Съвсем сериозно го обмислям ;д
Живееш си в Европейския съюз ама друг път

Сейнт Маартен ми е следващата туристическа дестинация. Тази година Ямайка спечели, но догодина съм там. Колега, провери в нета каква работа и за какви пари има там. Отделно провери, дали не става въпрос за сезонна работа свързана с туризма. Това е чиста робия, ако не си го вършил. И холандци, и франсета са ненормални....
http://fakti.bg/imoti/152621-devet-darj ... =firstpage
За тези, които мислят да емигрират към Великобритания... Интересно ми е дали този аргумент е достатъчен за частичното разпадане на държавата ''..но разликата между тези, които гласуваха за оставянето и тези, подкрепили отделянето й, беше минимална...'' Та след време ако отделянето на държавите се случи то Великобритания няма да е толкова добра държава за живеене... или бъркам нз
Някой да сподели мнение 
ПП: Темата е доста интересна и няма смисъл да я спамим с обсъждането на другите държави от статията
ПП2: А и за Белгия аргументите според мен са доста по-достоверни от тези за Великобритания... забравих да я спомена
За тези, които мислят да емигрират към Великобритания... Интересно ми е дали този аргумент е достатъчен за частичното разпадане на държавата ''..но разликата между тези, които гласуваха за оставянето и тези, подкрепили отделянето й, беше минимална...'' Та след време ако отделянето на държавите се случи то Великобритания няма да е толкова добра държава за живеене... или бъркам нз

ПП: Темата е доста интересна и няма смисъл да я спамим с обсъждането на другите държави от статията

ПП2: А и за Белгия аргументите според мен са доста по-достоверни от тези за Великобритания... забравих да я спомена

..Bayerische Motoren Werke..

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Щом я няма България в тази класация, няма какво да я обсъждаме, а реално тя е една от най-застрашените сравнено с тези 9