Мотористите във форума!
Модератор: Общи модератори
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: Мотористите във форума!
На моето бмв в ръководството пише еди колко си клика при еди колко си кг. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Пружините са ми според теглото, поне това няма да го мисля. Средностатистическите мотори мисля, че всичките ги правят за хора около 80кг и в това отношение съм ОК. По-тежките хора трябва да сменят пружини.
Прелоуда на пружината знам, че е най-добре да се настрои според провисването, но колкото и ръководства да съм гледал не мисля, че мога да се справя сам. Препоръчаха ми едно момче да го настрои по мен, но лятото е неуловим, а зимата аз все отлагам.
Иначе в книжката и под седалката си имам няколко варианта за настройка за меко окачване, улично каране и спортно. Също и по форумите има доста хора, които споделят техните.
Това, което си мисля, че проблема в случая е, че съм го настроил прекалено спортно, а улиците ни като гладкост на настилката не са за тая работа.
Прелоуда на пружината знам, че е най-добре да се настрои според провисването, но колкото и ръководства да съм гледал не мисля, че мога да се справя сам. Препоръчаха ми едно момче да го настрои по мен, но лятото е неуловим, а зимата аз все отлагам.
Иначе в книжката и под седалката си имам няколко варианта за настройка за меко окачване, улично каране и спортно. Също и по форумите има доста хора, които споделят техните.
Това, което си мисля, че проблема в случая е, че съм го настроил прекалено спортно, а улиците ни като гладкост на настилката не са за тая работа.
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Като сме на тема снимки, ето го и моя параход
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- astrapower
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
astrapower написа:VTX ?
VT 750 C
- astrapower
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d

bum_bum написа:Пружините са ми според теглото, поне това няма да го мисля. Средностатистическите мотори мисля, че всичките ги правят за хора около 80кг и в това отношение съм ОК. По-тежките хора трябва да сменят пружини.
Total sag около 35-40мм отпред и отзад целиш. Трябва ти поне още един човек да асистира, 3-ма е оптимално. Мога да помогна до някъде, защото доста изчетох за настройване на "състезателния" ми мотор, но най-добре професионалист. Хубаво е да видиш колко от хода на окачването ползваш. Ако не стигаш и средата значи си прекалено твърд. Трябва да намалиш компрешъна и после да видиш да нямаш баунс от ребаунда.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Мисля, че ползвам някъде около 2/3 от хода на предното окачване. Ще сляза после да видя маркерите къде са.
bum_bum написа:Мисля, че ползвам някъде около 2/3 от хода на предното окачване. Ще сляза после да видя маркерите къде са.
2/3 бива, но най-добре е почти целият ход да се ползва. То на шосейно каране пак много зависи, защото може да ползваш 1/3 през 99% от времето и просто някоя дупка да ти е свила маркера и тогава не е релевантно. На писта са доста по-лесни нещата защото условията са консистентни. Но при всички положения най-добре да започнеш с правилен саг - достатъчен и равен отпред/отзад или с лек превес отпред.
- NiksGS
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е83 05, К25 06
Освен окачването, трябва да се види в ръководството и налягането на гумите - за един човек, един с багаж, двама с багаж. Това прави и различно контактно петно с пътя, затова четене и настройване.
Ultimate Riding Machine
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Мотористите във форума!
nero_ написа:bum_bum написа:Мисля, че ползвам някъде около 2/3 от хода на предното окачване. Ще сляза после да видя маркерите къде са.
2/3 бива, но най-добре е почти целият ход да се ползва. То на шосейно каране пак много зависи, защото може да ползваш 1/3 през 99% от времето и просто някоя дупка да ти е свила маркера и тогава не е релевантно. На писта са доста по-лесни нещата защото условията са консистентни. Но при всички положения най-добре да започнеш с правилен саг - достатъчен и равен отпред/отзад или с лек превес отпред.

Оказа се, че ползвам почти всичко. Но дето казваш, по-вероятно е да е от дупки, отколкото от добре настроено окачване.
Тия неща със сага и настройките колкото повече чета и гледам, толкова по-тъп се чувствам

Налягането в гумите ми е точно. Тия манометри по бензиностанциите не стават за нищо и си купих мой да си го следя.
Какво те притеснява саг-а? Колко да бъде или как се измерва? Иначе компрешън и ребаунд стават по-сложни нещата, но прилоуд и саг са сравнително лесни.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Не мога да вдена как се измерва. Компрешъна и ребаунда ще ги глася по опита на други хора. Сам не вярвам, че имам тоя усет все още.
Викаш двама приятели. Единият държи мотора изправен (ако имаш стойка тип wheel chock може да сте само двама). Другият хваща ролетката. Ти с екипировката само се фръцкаш на мотора. Както е изправен мотора напълно хоризонтален си харесвате две точки на предното и задното окачване - хубаво е да е някакво ръбче за да се мери лесно - някоя скоба, център на болт.. каквото и да е. Разпъвате му окачването до край на ръце за кормилото или със стойка през тройника - замервате и записвате колко милиметра. После го оставяте свободен мотора, припомпвате му на ръце окачването няколко пъти да се раздвижи и да си намери неутралната позиция и мерите пак. Разликата между А и B е статик саг. Накрая сядаш с екипировка, краката на степенки, позата както караш. Разклащате пак окачването да си намери място. Приятел едно държи изправен, приятел две мери. Резултата е C. Разликата между C и A е тотал саг. После с прилоуд го нагласяте да е 35мм за писта, за улица 35-45мм. Равен отпред и отзад или леко повече отпред. Ако прилоуда свърши и сага не става - грешни пружини. Ако можеш да го нагласиш, но липсва какъвто и да е статик - грешни пружини.