Желание за емиграция, къде и защо?
Модератор: Общи модератори
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: Желание за емиграция, къде и защо?
BiTurbo написа:Nickelback написа:Имаше една тема за данъците дето се начисляват върху заплатата из Европа, ама не мога да я изровя...
Та да питам тук, че ме зарибяват едни - при заплащане 60евро на час (бруто сигурно) колко пари ще ми остават чисто? За Мюнхен става въпрос, инженерна позиция...
60 евро на час!!!? Хах, тва си е доста добре (ама зависи и колко часа работиш де и т.н.), ами данъците в Германия се определят от няколко фактора - женен ли си, имаш ли деца, жена ти работи ли и т.н. и т.н. Но да кажем в случая, че си ергенче като менАз също съм на инженерна позиция, данъците са около 40-45%. Тоест води се, че взимаш 10к евро, получаваш накрая на месеца около 6к. Но зависи примерно дали ще пътуваш много до работа, каква е работата и т.н. в края на годината може да ти върнат данъци, има хора дето са получавали по 2-3к евро обратно..... ама тва вече е тема на друг разговор, а и пак много зависи какво точно ти е положението в обществото
![]()
Но за 60евро на час, не виждам какво те задържа ощеДай малко инфо на едно ЛС, ако не е тайна, че ми стана интересно
Мда верно, забравих, че ергените са пре*бани калинки там

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Няма ли някаква хватка да стане така, че да плащаш данъците по нашите условия? Или поне част.
Има. Трябва да декларираш, а при нужда и да може да докажеш, че центърът на икономическите ти интереси и личният ти живот е предимно в България и че не използваш наел постоянен обект на територията на другата страна членка. Намери си добър адвокат който разбира от данъци, както и добър счетоводител. Обсъдете с какво смяташ да се занимаваш, те ще проверят приложимата СИДДО и/или директива и ще те посъветват как би могъл да организираш дейността си по начин, който напълно легално да ти позволи да плащаш данъци в България. Освен ако не те консултира фирма от Голямата четворка или някоя твърде престижна адвокатска кантора, то цената за консултациите няма да е непосилна. По отношение на предоставянето на услуги в друга страна членка, в повечето случаи синхронизацията на българския ЗДДС със ЗДДС в другите страни членки спестява доста главоболия.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Няма ли някаква хватка да стане така, че да плащаш данъците по нашите условия? Или поне част.
Може и да има, ама аз поне не ги знам тия схеми

Лето две и седемнаесто.
Товаренето не е проблем и да работиш от къщи/ от разстояние. Аз имам доста голям екип в Индия и друг в Шри Ланка. Тези в Индия съм ги виждал веднъж за 3 години работа с тях, тези от Шри Ланка- не съм ги виждал никога на живо. Всичко е телеконференции и имейли и шеърпойнт и микрософт проджект...
Искат да си на място защото още не си им ясен. Иди, докажи се за 6 месеца примерно и след това си върши работата от където искаш ако е удобно и се разберете. Ако не друго поне ще трупаш точки в резюмето. Аз бих подходил по някакъв такъв начин.
Искат да си на място защото още не си им ясен. Иди, докажи се за 6 месеца примерно и след това си върши работата от където искаш ако е удобно и се разберете. Ако не друго поне ще трупаш точки в резюмето. Аз бих подходил по някакъв такъв начин.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
alx написа:Товаренето не е проблем и да работиш от къщи/ от разстояние. Аз имам доста голям екип в Индия и друг в Шри Ланка. Тези в Индия съм ги виждал веднъж за 3 години работа с тях, тези от Шри Ланка- не съм ги виждал никога на живо. Всичко е телеконференции и имейли и шеърпойнт и микрософт проджект...
Аз също в момента водя един екип в Индия, ама ако имах избор с чиста съвест щях да си избера български екип

Иначе товаренето почва да става проблем като е по 14-16 часа на ден, а някой път и по 6 дни в седмицата. Съвсем нормална практика в Южна Корея, Тайван и Китай в тия среди. Контрактите в HTC да речем са си 12-часови нормално, както ние сме си на 8-часов работен ден. Ако искаш. Иначе в Корея се плаща добре. Като в щатите почти. В тая връзка има ли мераклии за емиграция по Азия?

А тия ще ги видя още какво ще лъготят, щото едно е да търсиш разработчик, а съвсем друго е - консултант

Лето две и седемнаесто.
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Правиш си еоод, договор с немците, вадиш сертификат а1, и си данъчно задължен у нас с еоод-то. Има разни ограничения обаче за престоя там, като навсякъде. Повече от половин година престой в дадена страна те задължава да се осигуряваш в нея. Няма проблем да се разбереш с тях, и да консултираш дистанционно.
Ако не надвишаваш 6-те месеца в страна, може да липсваш от България 22 месеца, с командироване в няколко страни. За 2 години обаче задължително трябва да имаш 2 месеца непрекъснато у нас.
Колкото до темата, в момента работя заедно с канадци и шведи в ... Норвегия
. Приказка е тука, а района на Молде е рибарския рай... Не знам кой мразят и кой не, но над 50% от колите са Волво... самото Волво не знам вече какво е
. Няма никакво специално отношение към нас от местните, даже се държат отлично. Факт е, че не са южняци, тук е сурова страна, със сурови условия, и съответните хора.
В 18:05 миналата събота и мен ми не дадоха бира... днес няма да окъснявам, че има и мачове
Не препоръчвам и не взимам бележка след пазаруване тук
... Все пак съм на възраст, и си пазя сърцето

Ако не надвишаваш 6-те месеца в страна, може да липсваш от България 22 месеца, с командироване в няколко страни. За 2 години обаче задължително трябва да имаш 2 месеца непрекъснато у нас.
Колкото до темата, в момента работя заедно с канадци и шведи в ... Норвегия

В 18:05 миналата събота и мен ми не дадоха бира... днес няма да окъснявам, че има и мачове

Не препоръчвам и не взимам бележка след пазаруване тук

magareto_yori написа:Живял съм в сащ,бг и сега норвегия и за мен избора е скандинавието,като в моята глава парите не са били никога мотив за емиграция! Това,за което съжалявам,е че не се осетих за норвегия преди да замина за уса![]()
И друго за бачкането, не забравяйте,че освен работник може да сте и работодател
Интересно, винаги съм си мислил че сащ е по-добре, нали зависи къде си, аз бях в Джърси само на ваканция при вуйчо и крака ми не стъпва повече там

Какво ти предложи Норвегия повече сравнение със сащ? На мен ми беше пластмасово или културен шок ли, бих предпочел да копам тук на село пред East Rutherford

Последна промяна acer на 08 Авг 2015, 16:21, променена общо 1 път
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Аз обмислям оферта за Швеция и една за Канада, която е доста по-сложна, но пък ще е по специалността ми
Според изчетенето до момента за двете дестинации, смятам че и двете са супер за живеене

Според изчетенето до момента за двете дестинации, смятам че и двете са супер за живеене
- Фидел Кастро
- младши ентусиаст
-
Относно Канада: Братът и снахата на моя съсед са лекари, но живеят в неатрактивна област. Каза ми, че за тях няма криза. Вероятно е заради професията им. Все пак всички щом трябва се лекуваме.
Точно обратното става с моя братовчедка в Торонто. Дъщерята и зет й живеят в тяхната къща и не могат да си позволят дори под наем.
Работят и са образовани.
Зетят е българче и родителите също са в Канада.
Значи има проблем.
Точно обратното става с моя братовчедка в Торонто. Дъщерята и зет й живеят в тяхната къща и не могат да си позволят дори под наем.
Работят и са образовани.
Зетят е българче и родителите също са в Канада.
Значи има проблем.

За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
- A.Stoyanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 Class II
- Мечтае да кара: Limited Edition
- Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..
Как е положението в Англия? Има ли възможности за млад човек със знания и квалификации в инженерните науки, но не голям опит да си намери прилична работа без чужда помощ?
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Норвегия има социална политика,която в САЩ липсва.тук всичко е по умерено,като хората са доста доверчиви и наивни,което на мен ми харесва. липсва рязка граница между богати и бедни,черни и бели. общо взето всички имат,а едни имат много
лично мнение,за положения друд получаваш много повече. Лично аз имам повече мегдан за развитие тук отколкото в САЩ. Пак лично мнение,тук децата имат повече възможности да се забавляват така както ние го правихме едно време,тоест да карат колела,да скитат из гората,да ходят за риба.
Престъпност,по моите стандарти, липсва. Чистият въздух! По-добрата храна.Красивата природа,да не кажа най-красивата,която съм виждал. И още куп други неща,които в САЩ няма как да се случат по една или друга причина.

Престъпност,по моите стандарти, липсва. Чистият въздух! По-добрата храна.Красивата природа,да не кажа най-красивата,която съм виждал. И още куп други неща,които в САЩ няма как да се случат по една или друга причина.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Average daytime temperatures
Oslo Bergen Trondheim Bodø Tromsø
January -4.3°C 2.7°C -3.0°C -2.2°C -4.4°C
February -4.0°C 3.0°C -2.5°C -2.0°C -4.2°C
March -0.2°C 4.9°C 0.0°C -0.6°C -2.7°C
April 4.5°C 8.0°C 3.0°C 2.5°C 0.3°C
May 10.8°C 12.9°C 9.0°C 7.2°C 4.8°C
June 15.2°C 15.1°C 12.0°C 10.4°C 9.1°C
July 16.4°C 16.6°C 13.0°C 12.5°C 11.8°C
August 15.2°C 16.3°C 12.5°C 12.3°C 10.8°C
September 10.8°C 13.3°C 9.0°C 9.0°C 6.7°C
October 6.3°C 9.8°C 5.5°C 5.3°C 2.7°C
November 0.7°C 5.8°C 0.5°C 1.2°C -1.1°C
December -3.1°C 3.3°C -2.0°C -1.2°C -3.3°C
Написаното за децата, колелата и разходките в Норвегия изглежда много добре, но май е само 4 месеца, като максимум 5 в годината като гледам тази таблица
Написаното за децата, колелата и разходките в Норвегия изглежда много добре, но май е само 4 месеца, като максимум 5 в годината като гледам тази таблица
Яко това с природата особено, то ние си я имаме де, остава да си подредим държавата и да им стигнем стандарта
Норвегия ако не се лъжа беше след Русия по изнасяне на газ и са с мн силна развита риболовна промишленост.
п.с опс май климата ни е дооста по-добър.

п.с опс май климата ни е дооста по-добър.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
alekangg написа:Average daytime temperatures
тук колела се карат през цялата година,даже и на лед и сняг

По случея с времето си има и норвежка поговорка,а тя гласи>няма лошо време,има неподходящо облекло.в момента температурите са около 20 градуса