Защо БЕНЗИН , а НЕ ДИЗЕЛ-разсъжденията на един БМВ ентусиаст
Модератор: Общи модератори
- spec-V
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F31
- Детайли за колата: ...E36 M50 B20
E36 M52 B20
E39 M57 D25
E46 coupe M57 D30
Е39 M57 D30
E46 coupe M52 B28TU
Е91 N43B20A
E46 coupe M54B30 SMG II
F31 Touring N47D20C
Re: Защо БЕНЗИН , а НЕ ДИЗЕЛ-разсъжденията на един БМВ ентус
Да де ама с дизеловата си грешка на автомобилостроенето ,колко бензинови бмв-та са гледали димящия улук да не ти разправям 

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
KUM4o написа:Едно ми е интересно на мене, тука всеки говори обороти, ръчкане, спортно каране, по-близо до спортните автомобили. Добре като искате спорт и ръчкане аджеба за кво си купувате 2-ка бензин с 150к.с.? За мене е смешно да караш кола 150-200к.с. и да я наричаш спортна...лошото, е че от спортисти страдат невинни хора и само създават главоболия. Минимум 70% от западна Европа кара дизел, явно си има плюсовете, които да накарат 70% от шофьорите да карат дизел. Тука в тая тема дизела го направихте едва ли не грешка на инженерната мисъл на германеца, италианеца и т.н. Аз не карам с 200+ километра и не ме интересуват секунди до 100 или до 200. Мен ме интересува в интервала от 90-120км да имам задоволително еластичен двигател, дизела ми предлага това удобство в ниски обороти и не ме кара да превключвам на по-малка предавка или ако превключвам това е супер рядко. Някой горе спомена за 1.4TSI бензин ми баце моя е 1.9JTD 115 коня и около 300Нм. в града ми дава около твоя разход, а извънградско средно ми гори 4.4 по колонка.
Една кола може да е спортна 200кс и да е параход 600кс примерно - S600 и Субару BRZ. ... (А може да поискаш някой с 328и с Мпак да те повози по завойчета) Явно не си в течение, че освен от линейното ускорение , характера на колата се определя и от :
- разпределение на масите и оттам - тенденция към недозавиване (бясно изразена при тебе) или свръх завиване с тенденция към презавиване
- напречно ускорение
- спирачен път
- кормилно управление - директност,акурантност,обратна връзка
- цялостно усещане от автомобила
- характеристики на двигателя или
- разгръщане на мощността
- респонс
и субективните :
- звук
- чисто механично усещане
Та ти за кое говореше

Мое лично мнение е че ти си поредния , който от 1.4 моно се е качил на турбо-дизел и заради кика при 30 км/ч и наистина ниския разход на гориво , си мисли че останалите са балъци . Ами не са . Разходите по дизела тепърва ще ги усетиш. Ако като говориш за цифри - намери правилния човек, сега ще ти обясня

Общия дял на произведените автомобили в ЕВРОПА е около 52:48 дизел спрямо бензин . В класа на твоя автомобил процентите са 70:30 в полза на БЕНЗИНА , защото хората си правят правилно сметката , че малка градска кола няма файда от турбо комън-рейл с пиезоинжектори .
И да не забравяме, че все пак говорим за Европа - колко е пазарния дял на бензиновите мотори в Северна и Южна Америка ? А в Азия - Япония ,Китай , Индия - жокер - на колите които не горят бензин , на оборотомерите им пише - ДИЗЕЛ ФУЕЛ ОНЛИ - явно доста им е познат тоя тип гориво

Понеже сега съм се разписал - кажете нещо за Евро 6 - освен Мазда , друг покрива ли норматива без система за впръскване на карбамид , която освен че се презарежда вдига цената с още 1000 евро на и без това скъпия дизел . . . А някой да коментира, че едва преди година-две всички (дори Рено) минаха на турбо бензинови мотори , които доста успешно въртят валовете за НЕФЗ .... Приятни размисли

- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
Не виждам какъв е проблема с евро6 ...
СантаФе вече имат дизел , изпълнява нормата без да употребява адеблю , само с допълнително охлаждане на агр-а !
При по-големите дизели може би ще трябва "синя добавка" , но ще е необходимо едно зареждане на всеки 20к , така че споко...
СантаФе вече имат дизел , изпълнява нормата без да употребява адеблю , само с допълнително охлаждане на агр-а !
При по-големите дизели може би ще трябва "синя добавка" , но ще е необходимо едно зареждане на всеки 20к , така че споко...
acho.rs написа:KUM4o написа:
Така да ти кажа 1.4 моно на ВАГ не съм карал, ансъм се качил на 1.9JTD от 2.4JTD. Нито карам бързо нито ме интересува спортното каране, аз съм от типа шофьори, които обичат да карат нормално и да се наслаждават на удоволствието от шофирането, а не кой завой ще го взема с вратите. Не ме притеснява каква кола карам и това изкривено мислене, че има само една марка не ми понася на стомаха хич. Разхода на гориво реално при спокойно и нормално каране е приблизително изравнен и при бензин и при дизел като цена разликата не е огромна, за да се казва, че с дизел с пестяло. Аз не съм си купил дизел, защото искам да пестя,а защото ми харесва поведението на този тип двигатели сравнено с бензиновите, а и честно казано нямам нищо против бензина. В ежедневието си не карам само моята кола, карам още 5 като има и бензинови и дизело двигатели и да ти кажа и от двата типа гориво изпитвам едно и също удоволствие, защото докато шофирам се кефя на шофирането, не гледам секунди, оборотомери, да се чудя сега дали има лаг от турбината и така на татък. Не искам да ми казваш каква статистика си гледал, защото много ме кефиш с твоите статистики във всяка тема, няма значение не казвам, че съм прав, но факт, че тук в Рим на светофара от 10 коли 7 са дизел. В подземния гараж на блока ми от 35 автомобила 27 са дизел, но пак няма значение, защото и двата типа гориво си имат предимства и недостатъци. За какви разходи ми говориш бе колега какви толкова разходи ще усетя. Колата е на 170к километра в момента, турбина няма луфт, помпа и дюзи работят отлично и няма признаци за притеснение. Да като се скапе турбото, че то ново е 800лв. , но да не би да се сменя като маслото на 10к? ГНП-то докато се скапе тази кола може би вече ще е претопена. Ремонти, ремонти и само ремонти ви се въртят в главите, сигурно като си купувате колите само за това мислите, аз вече имам сумати километри с моята и хич не съм се притеснявал за ремонтите, които ми предстоят, защото така или иначе като караш едно нещо то се разваля и няма как да не се ремонтира един ден. За мен е смешно друго, че скъпи коли, които струват няколко пъти колкото моята се чупят 2 пъти повече и ремонта за едно и също( буквално за едно и също нещо) струва 5х цената при мен.
П.П. Много ми харесва мисленето на Българина, което е контра на всички останали. Ако някой кара на газ, тоя е педал и няма кинта да кара на бензин и бил еди какъв си. Тоя дето кара на дизел и той гледал тънканата и така на татък. Тук имам познат, който на месец може да си купува по 2 760I с всичко, което предлага дилъра, но той кара мини купър с LPG, а в Isola del giglio има паркирана яхта струваща 8 милиона евро.

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
spec-V написа:Да де ама с дизеловата си грешка на автомобилостроенето ,колко бензинови бмв-та са гледали димящия улук да не ти разправям
Що ли си мисля, че креташ с 1.9TDI дето пада по очи при 130

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- rosko3001
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е39 530Д 2002г.
- Мечтае да кара: БМВ Ф10 530хд
Само да вметна,че понякога като се огледам на някое кръстовище, вече почти не виждам бензинови коли, всичко около мен трака на дизел! Същата работа е и в автокъщите почти не се продават бензинови коли, защото има голямо търсене на дизели!
Та общо взето хората вече не са балъци интересуват се ,гледат в интернет, дори и на пазара за нови автомобили се търсят предимно дизели и явно има защо
А пък и БМВ и газ не е добра комбинация в никакъв случай, при положение ,че БМВ правят може би най-добрите дизели в света!

Сега гледах една статистика, че от всички продадени алфа ромео 159 над 84% са били с JTD двигател, просто всичките тия души явно са балъци щом са избрали дизел-а...

- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
TNT написа:boksioraE39 написа:TNT написа:Е точно 28-ца не съм чул да е падала от 3-ка дизел
2-ка бензин с 2-ка турбодизел може.
Падала е,споко.
Добре.![]()
Дори проста проверка в ютуб и т.н. сайтове показва, че не си прав. 1-2 клипчета - ОК. Ютуб не е най-показателното. Ама те са повече. Да приемем, че си опердашил 28-ца в кофти състояние/кофти шофьор или комбинация от двете. Имам и няколко познати с 2,8 под капака... досега не съм чул да са падали от дизел.
П.П. Качвал съм се на дизел... и не мога да разбера защо всички каращи дизели от всякакви марки разправят, че много вървят и бензина не струва. За мен дизела е по-евтин - дотам с плюсовете.
Ми аиде изкарваи бензиновата бегачка да ми дадеш бинокала,вечерта съм свободен.

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
От рацерски подмятания полза няма. Вземаме 530и Е39 и може да ти дадем бинокъл, където и както пожелаеш. Разбира се може да съкратиш разликата с някой "голям" чеп, исках да кажа чип.
Та моля, не ги сравнявайте по вървене защото това е предимство на бензина.
И как точно в Италия 27 от 35 коли ги видя дизел Кумчо?

И как точно в Италия 27 от 35 коли ги видя дизел Кумчо?

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
BMW Power ACM написа:От рацерски подмятания полза няма. Вземаме 530и Е39 и може да ти дадем бинокъл, където и както пожелаеш. Разбира се може да съкратиш разликата с някой "голям" чеп, исках да кажа чип.![]()
И как точно в Италия 27 от 35 коли ги видя дизел Кумчо?![]()
Разбирач си ти!!!

П.П И аз подмятания не правя а си седя зад думите,капиш?

Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
Проблема е следния,тук почнахте да се делите на бензинови BMW фенове и на дизелови... все едно ако е дизел не е BMW.... Много комплекси в тая тема... Истината е че дизелов баварец с малко пари се засилва доста прилично и може би доста от тия дето разтягат локуми са били доста прилично опушени от някое "дизелче"
Значи дайте да не бъркаме нещата,никой не иска да каже че дизеловата кола е състезателна но не може да не се признае че читава такава + малко екстри започва да оставя бензиновите лееко замислени,не че бензина не се тунингова но е разисквано много пъти колко струват атмосверните коне... Просто не мога да повярвам че има толкова брутално заблудени хора като гледам к'во се пише направо не е истина.....
За мен е достатъчно че Е46 320д с едно чипче пердаши пипано авди S3..
Добре че сме ние с дизелите да отсрамиме 20,25,28ците...........

За мен е достатъчно че Е46 320д с едно чипче пердаши пипано авди S3..

Добре че сме ние с дизелите да отсрамиме 20,25,28ците...........

- 6inlinepower
- кандидат ентусиаст
-
boksioraE39 написа:Проблема е следния,тук почнахте да се делите на бензинови BMW фенове и на дизелови... все едно ако е дизел не е BMW.... Много комплекси в тая тема... Истината е че дизелов баварец с малко пари се засилва доста прилично и може би доста от тия дето разтягат локуми са били доста прилично опушени от някое "дизелче"Значи дайте да не бъркаме нещата,никой не иска да каже че дизеловата кола е състезателна но не може да не се признае че читава такава + малко екстри започва да оставя бензиновите лееко замислени,не че бензина не се тунингова но е разисквано много пъти колко струват атмосверните коне... Просто не мога да повярвам че има толкова брутално заблудени хора като гледам к'во се пише направо не е истина.....
![]()
![]()
![]()
За мен е достатъчно че Е46 320д с едно чипче пердаши пипано авди S3..![]()
Добре че сме ние с дизелите да отсрамиме 20,25,28ците...........![]()
Пердаши го по разход или на задна?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
KUM4o написа:Сега гледах една статистика, че от всички продадени алфа ромео 159 над 84% са били с JTD двигател, просто всичките тия души явно са балъци щом са избрали дизел-а...
Малко е пресилено да ги определяш като балъци или другите дето не карат дизел може би те са балъци ? А отчиташ ли факта че точно на 3та година тоя параход вече е над 100к извън гаранция и е тупурдисан в някоя автокъща за продан ? Цените на автоуслугите в Италия са такива че няма смисъл да рискуваш с такава кола - вземаш новата и караш пак кола в гаранция.
С това JTD разход 4.4 по колонка да наистина е само по колонка.Под 7.5 -8 градско трудно може да слезе а извънградско зависи много от шофьора.И какво му е толкова еластичното на тоя мотор като в началото може да се издрайфаш от ускорение и на 100км скорост всичко приключва ? Съвсем нормален автомобил с добро поведение на асфалта и дотам.Суперлативите ги обират други автомобили и не са дизели вервай ми.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
KUM4o написа:Сега гледах една статистика, че от всички продадени алфа ромео 159 над 84% са били с JTD двигател, просто всичките тия души явно са балъци щом са избрали дизел-а...
Абе колега, ти си в БМВ форум, какво ни занимаваш с алфи JTD и подобни щуротии. Объркал форума нещо.

- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
6inlinepower написа:boksioraE39 написа:Проблема е следния,тук почнахте да се делите на бензинови BMW фенове и на дизелови... все едно ако е дизел не е BMW.... Много комплекси в тая тема... Истината е че дизелов баварец с малко пари се засилва доста прилично и може би доста от тия дето разтягат локуми са били доста прилично опушени от някое "дизелче"Значи дайте да не бъркаме нещата,никой не иска да каже че дизеловата кола е състезателна но не може да не се признае че читава такава + малко екстри започва да оставя бензиновите лееко замислени,не че бензина не се тунингова но е разисквано много пъти колко струват атмосверните коне... Просто не мога да повярвам че има толкова брутално заблудени хора като гледам к'во се пише направо не е истина.....
![]()
![]()
![]()
За мен е достатъчно че Е46 320д с едно чипче пердаши пипано авди S3..![]()
Добре че сме ние с дизелите да отсрамиме 20,25,28ците...........![]()
Пердаши го по разход или на задна?
viewtopic.php?f=19&t=333223
П.П Грешката е моя че съм написал 320 вместо 330 но близо 1100км без почивка ме оправдават.