Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: Имотният пазар

Мнение от Top Gun Maverick » 25 Апр 2023, 15:24

K_Ilkov написа:
Top Gun Maverick написа:Те ще ви ги върнат, нали са гарантирани до 100к евро. Лошото е само да стане както с КТБ и докато ги връщат да не удари някоя зверска инфлация и като ги върнат 100к евро да са 50к пак евро. Наистина не го пожелавам на никой нормален човек.

Ти само си помисли какво пожелаваш - всички банки да фалират, то проблем няма, депозитите ще ги плати държавата :mhihi:

Най-якото е как фикс, микс отпадна като тема и се мина на таксите за теглене :ok:

Leon написа:Не виждате голямата картинка - на банките не им дреме много за лихвите (фриволно казано), техният бизнес вече са таксите, поне в България ;) Лихвата е предвидимият елемент и като налапаш кукичката, за тия 20г. кредит ще вдигнат таксите поне 40 пъти, а може и 120, че напоследък ги индексират на 3 месеца... Почти съм сигурен, че ако сметнеш в края на кредита какво са ти взели през различни банкови "услуги" ще наближи фиксираната цена на кредита...

То и аз това казах, а за депозитите беше с ирония при катаклизми. Ако ги платят е много ясно, че няма да е при фалирали в куп банки и съответно държава.
На лихвите няма какво толкова да им дъвчем, всичко е много просто - никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая. И в този ред на мисли дума като сигурност защото са ти казали фиксирана лихва е напълно изключена. Може и всичко да мине гладко и да платиш колкото си сметнал, ама не е сигурно.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Апр 2023, 15:34

Мислех, че вече съм видял всичко от държавната администрация, но днес ново 20.

Ходих до общината да подавам едно заявление и гледах преди това в интернет какви документи ми трябват.

Приготвих всичко, но последната точка беше “други”, викам си това за някакви особени случаи. Попълвам си заявлението и го давам заедно с документите, а оная ми вика - дай и заповедната книга. Викам, то тук не пише че трябва. И се разбра какво било това “други” :mhihi:

Но поне отидох да нагледам имотя.

Оправили са една немалка част от пътя след Банкя.

Изображение

Една гледка от терасата към Мордор. Днес явно заради дъжда и вятъра небето над него не е лилаво.

Изображение

И нещо любопитно. Колата съм я заврял там преди 3 години и 9 месеца. Измих я до нас и я закарах на ход до там. Пред гаража има половин кубик пясък и прахоляк, колкото щеш. И въпреки всичко е по-чиста, отколкото ако я оставя в подземния гараж само за ден-два.

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 25 Апр 2023, 15:37

bum_bum написа:Мислех, че вече съм видял всичко от държавната администрация, но днес ново 20.

Ходих до общината да подавам едно заявление и гледах преди това в интернет какви документи ми трябват.

Приготвих всичко, но последната точка беше “други”, викам си това за някакви особени случаи. Попълвам си заявлението и го давам заедно с документите, а оная ми вика - дай и заповедната книга. Викам, то тук не пише че трябва. И се разбра какво било това “други” :mhihi:

Но поне отидох да нагледам имотя.

Оправили са една немалка част от пътя след Банкя.

Изображение

Една гледка от терасата към Мордор. Днес явно заради дъжда и вятъра небето над него не е лилаво.

Изображение

И нещо любопитно. Колата съм я заврял там преди 3 години и 9 месеца. Измих я до нас и я закарах на ход до там. Пред гаража има половин кубик пясък и прахоляк, колкото щеш. И въпреки всичко е по-чиста, отколкото ако я оставя в подземния гараж само за ден-два.

Изображение
Щом с тая гледка не са купили къщата (ако става въпрос за една и съща) значи наистина пазара ни е сбъркан

Sent from my iPhone using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 25 Апр 2023, 15:50

shlosera написа:Оправили са една немалка част от пътя след Банкя.

Преди почти година направиха пътя до Клисурския манастир. Явно не си ходил скоро натам.

Аз защо си мислех, че строиш някъде по Нови Искър :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 25 Апр 2023, 16:07

Много рядко ходя.

В нови Искър я продадох преди 10 години.

Говорили бяхме с комшията до мен да си направим масивна ограда. И лятото имах майстори при мен и му казвам- давай да я почваме. Той обаче нямаш в момента пари и вика- ако искаш да я правим плати им ти, пък после ще се оправим.
Той понеже строителен конструктор и имаше една камара изисквания. Платих измазването от неговата страна с мрежа и всичко, както си трябва, че по едно време реши, че независимо, че няма пари не иска да гледа голи тухли.
После нещо забрави за парите и когато си ги поисках каза, че може да ми даде само нещо около 60%, забравил съм колко точно, щото не му харесвало как станало.
Точно 2 месеца по-късно продадох къщата.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 25 Апр 2023, 18:56

Спомена някъде, че си се навил на заем да я довършиш. Според мен това е най-доброто решение, даже малко си закъснял, ако го беше взел преди няколко години хем и труд и материали щяха да са ти по-евтини, хем вече щеше да си поживял няколко години в нея. Знам, че за някои хора да висят с пари на банката е стресиращо, ама се свиква. :mhihi: Обаче да живееш по-качествен живот си заслужава, по-млади няма да станем и ако само отлагаме живота ще си мине. :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 25 Апр 2023, 19:19

DigitalExile написа:пуснали са фиксирана лихва за 5г. 3.59%, което значи,че в следавщите 5 години е абсурд да се стигне 3.6% според тях, иначе няма шанс да пуснат такова нещо :ok:

Това може би не е точно така.. при мен лихвата е фиксирана за 25г. 1,70% Само след няколко (5-6) месеца фиксираната лихва вече беше около 2,40-2,60% Сега (след година и 4-5 месеца) е около 3,20-3,50%. Всички посочени лихви са фиксирани за целият период.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 25 Апр 2023, 19:36

https://www.investor.bg/a/113-analizi/3 ... 0%BF%D0%B0

Те и БНБ биха тъпана вече.

старши ентусиаст
Аватар

Имотният пазар

Мнение от bum_bum » 25 Апр 2023, 19:50

b_u_b_o написа:Спомена някъде, че си се навил на заем да я довършиш. Според мен това е най-доброто решение, даже малко си закъснял, ако го беше взел преди няколко години хем и труд и материали щяха да са ти по-евтини, хем вече щеше да си поживял няколко години в нея. Знам, че за някои хора да висят с пари на банката е стресиращо, ама се свиква. :mhihi: Обаче да живееш по-качествен живот си заслужава, по-млади няма да станем и ако само отлагаме живота ще си мине. :bchug:
Точно, заради селското си мислене до тоя момент и телефон не съм взимал на изплащане. Вече имам заем де, но е фирмен.

Когато я почнах заем не ми трябваше, но нещата ми се объркаха буквално за един ден. После и тъпотията с КТБ и съвсем се осрах.

Ще е много тегаво ама като се замислих съм на почти 50 и заради тъпите си принципи съм изпуснал хиляди възможности. Все едно на някой му пука и като не купувам гадни апартаменти ще спрат да ги строят или пък ще съм първия с ипотека.

carmanf1 написа:https://www.investor.bg/a/113-analizi/372295-lihven-shok-za-sobstvenitsite-na-zhilishta-v-evropa?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Mobile_Feed&utm_campaign=MID+-+Investor.bg+-+April+2023&utm_content=%D0%9B%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%88%D0%BE%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

Тук пише, че 12% от дохода отивал за кредита и това е страшно. Аз който познавам с кредит плаща по 1-2к, а не взимат по 10 бона :dunno:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 25 Апр 2023, 21:20

Exclusive89 написа:
DigitalExile написа:пуснали са фиксирана лихва за 5г. 3.59%, което значи,че в следавщите 5 години е абсурд да се стигне 3.6% според тях, иначе няма шанс да пуснат такова нещо :ok:

Това може би не е точно така.. при мен лихвата е фиксирана за 25г. 1,70% Само след няколко (5-6) месеца фиксираната лихва вече беше около 2,40-2,60% Сега (след година и 4-5 месеца) е около 3,20-3,50%. Всички посочени лихви са фиксирани за целият период.

Нещо си се объркал, не съществува банка в света която да предлага фиксирана лихва за 25 години.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 25 Апр 2023, 21:25

Не се е объркал, в щатите всички банки предлагат 15/30 годишни мортгиджи абсолютно фиксирани за целия период.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 25 Апр 2023, 22:28

bum_bum написа:
carmanf1 написа:https://www.investor.bg/a/113-analizi/372295-lihven-shok-za-sobstvenitsite-na-zhilishta-v-evropa?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Mobile_Feed&utm_campaign=MID+-+Investor.bg+-+April+2023&utm_content=%D0%9B%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%88%D0%BE%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

Тук пише, че 12% от дохода отивал за кредита и това е страшно. Аз който познавам с кредит плаща по 1-2к, а не взимат по 10 бона :dunno:

12% за лихвите, главницата е отделно, но в сумите, които цитираш вероятно лихвата пак минава тия проценти от месечния доход.

Ти не си ли доста напред с къщата, какво остава да се свърши по нея?
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 25 Апр 2023, 22:43

Банката казала фиксирана лихва пък я вдигнала? Не може да бъде, каква изненада. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 25 Апр 2023, 23:01

DigitalExile написа:Нещо си се объркал, не съществува банка в света която да предлага фиксирана лихва за 25 години.

Тук в Белгия почти, ако не и всички банки предлагат фикс лихва за целият период на заема. :)
И нещата г/д изглеждат така. По скоро фикс лихвата отива към 4%, под 3,50% вече много трудно.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 25 Апр 2023, 23:07

Top Gun Maverick написа:Банката казала фиксирана лихва пък я вдигнала? Не може да бъде, каква изненада. :mhihi:

Ако продължиш ше налазя темата за биткойна щото отношението ми е аналогично - нямам отношение, не се интересувам и не чета за койни и не ме кефят ...

Да вляза ли да дрисна там ?
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата