Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Re: Имат ли бъдеще електрическите автомобили?
b_u_b_o написа:Е кои са тия модули които производителя може да си позволи да излезе колата от завода неработещи и евентуално в последствия да заменя? Какво без airbag и abs ли ще ми дадат кола, или с неработещи чистачки или дълги?
Онзи ден мернах статия за head-up дисплея, та много вероятно да изчезнат временно някои екстри.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
KUM4o написа:Да функцията, която тази платка изпълнява в действителност не функционира в автомобила, а бива залъгана с резистора с цел да не дава грешка, като в последствие при наличие на платката в сервизна акция ще бъде възстановена.
… ти нали разбираш, че такава кампания ще бъде последната за този производител в Америка например?
И друго- аз не мога да се сетя за една платка дето да може да се пропусне при сглобяването на един модерен автомобил… та- дай ми пример? Явно си в нещата- но просто няма как да ти повярвам. Това аз да си купя нов автомобил и нещо да не му работи- такова положение няма.
И за да не съм извън темата днеска карах eqs демото. Тази кола не една платка ми една жица да й липсва и няма да върви. Космически кораб. Поръчах. Двуцветен, двумоторен трябва да дойде януари. Търкулнал се тайкана и си намерил… Бенц.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
В електромобилите има десетки микроконтролери които са вградени на всевъзможни места . Огледала чистачки седалки датчици по купето температури интериор и къде ли не . Всичко което не е свързано със сигурност на автомобила може да бъде шунтирано и да продължи да функционира без супер дупер интелигентното управление на тия нацвъкани повсеместно контролери . Просто минава в нормален режим както при всяка аналогова инсталация on of . Тислата даже в мигачите има микроконтролери 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Съгласен. Кое няма да работи и аз няма да го усетя? Последното което се счупи беше завиването на единия фар на една от колите ми. Първата вечер като светнаха и ми се наби в очите на първия завой. Какво ще стане? Хвърлям им го в сервиза и ми казват че няма една платка и ще я сложат. Слагам го на форума обаждат се още няколко човека и веднага им спретваме един class action и става мазалото…в Америка няма прошка за такива неща…участвал съм в два такива- от единия получих нова кола а от другия сериозна пет цифрена сума
Последна промяна alx на 31 Окт 2021, 9:06, променена общо 3 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:KUM4o написа:Да функцията, която тази платка изпълнява в действителност не функционира в автомобила, а бива залъгана с резистора с цел да не дава грешка, като в последствие при наличие на платката в сервизна акция ще бъде възстановена.
… ти нали разбираш, че такава кампания ще бъде последната за този производител в Америка например?
И друго- аз не мога да се сетя за една платка дето да може да се пропусне при сглобяването на един модерен автомобил… та- дай ми пример? Явно си в нещата- но просто няма как да ти повярвам. Това аз да си купя нов автомобил и нещо да не му работи- такова положение няма.
И за да не съм извън темата днеска карах eqs демото. Тази кола не една платка ми една жица да й липсва и няма да върви. Космически кораб. Поръчах. Двуцветен, двумоторен трябва да дойде януари. Търкулнал се тайкана и си намерил… Бенц.
Той ГТР-а ми изглеждаше като космически кораб пък това какво ще е нееезнам....И все пак предпочитам бензина как реве.....

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
alx написа:Съгласен. Кое няма да работи и аз няма да го усетя? Последното което се счупи беше завиването на единия фар на една от колите ми. Първата вечер като светнаха и ми се наби в очите на първия завой. Какво ще стане? Хвърлям им го в сервиза и ми казват че няма една платка и ще я сложат. Слагам го на форума обаждат се още няколко човека и веднага им спретваме един class action и става мазалото…в Америка няма прошка за такива неща…участвал съм в два такива- от единия получих нова кола а от другия сериозна пет цифрена сума
Очакваните загуби за автомобилната индустрия през 2021г са 110 милиарда долара поради липса на електронни компоненти . Твоя сценарий е нищо пред стремежа за печалби на корпорациите . Ако смяташ че не си блъскат главите по въпроса как да орежат излишното и да не губят пари си в голяма заблуда .
Последна промяна Jordana на 31 Окт 2021, 17:55, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Пропускаш, че по условие от самото начало така се правят коли. Реже се откъдето може още като ги измислят. Всичко е правено с минимален разход на всичко. В една съвременна кола няма излишък в електрониката. Може да резнат от тук от там по материалите, изолацията, това онова… но електрониката си е минималистична по условие. Може в една платка да резнат я процесор ако са повече, я по- малко памет да боднат ама трябва да работи. Като сложат резистор или нещо да мами- просто няма да работи.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Сега звъннах на тъщата. Модула, който се замества с резистора е модула за отваряне на багажник в БМВ ,не можа да ми цитира модела. Иначе пестенето на пари в автомобилното производство и в частност електроника е колосално. Мога да ви разкажа за един доста глупав коуст редъкшън пак от БМВ. Имаме 2 заливащи машини. Работата им е да залеят платка поставена в пласмасова капачка със смола. Точноста на количеството смола и втвърдител се мери до 0,001г. за всеки от компонентите, сменяхме миксерите(които ги смесват) за почистване на всеки 8 часа, като с оригиналните консумативи се чистеха с четка и разредител за 2 минути. Дойдоха от БМВ на одит и само за 0.01 цента на модул редуциране на цената ни принудиха да работим със смола и втърдител, които затлачват миксерите за 4 часа и чистенето им става като стоят 3 часа в ултразвукова вана, за да може да се отлепят смрадовете. Машините започнаха да правят по-малко бройки и често от запушвания по машината модулите са с неточен грамаж.
Термопасти използвани за фарове, ел.двигатели на ел.велосипеди, стопове на повечето марки са с изтекъл срок и се ползват само и само да не се купува нова. Сменят се термопасти от перфектни с отлични показатели до такива, за които не искам да ви разказвам. Светодиоди, резистори, кондензатори само и само 2-3 цента да се спестят се поръчват от съмнителни производители.
Платката в Ф10, която се намира на кормилния прът и е левъл 3 защита от заключване на волана по време на движение, заради некачествен калай съм я връщал по 2 пъти да минава през спойка вълна, за да и презапоя конектора. Жал ми е за хората, които плащат луди пари за скъпи автомобили. Разликата от модула за багажник на алфа-ромео, бмв, мазерати, ауди е само щампата на пластамасовата капачка. Едни и същи модули, разлика само в софта и хоп от алфа-ромео скачаме до мазерати, ама в магазина цената е по 3-4.
Даже на най-новата S класа, модула стягащ колана при екстремни ситуации, пак е нашо дело. За гениалната Германска поточна линия няма да ви разказвам, колко е калпава и 4 автоматични отверки ако не стои човек до тях да ги побутва за това и онова 10 модула не могат да изкарат без да бъгне.
Термопасти използвани за фарове, ел.двигатели на ел.велосипеди, стопове на повечето марки са с изтекъл срок и се ползват само и само да не се купува нова. Сменят се термопасти от перфектни с отлични показатели до такива, за които не искам да ви разказвам. Светодиоди, резистори, кондензатори само и само 2-3 цента да се спестят се поръчват от съмнителни производители.
Платката в Ф10, която се намира на кормилния прът и е левъл 3 защита от заключване на волана по време на движение, заради некачествен калай съм я връщал по 2 пъти да минава през спойка вълна, за да и презапоя конектора. Жал ми е за хората, които плащат луди пари за скъпи автомобили. Разликата от модула за багажник на алфа-ромео, бмв, мазерати, ауди е само щампата на пластамасовата капачка. Едни и същи модули, разлика само в софта и хоп от алфа-ромео скачаме до мазерати, ама в магазина цената е по 3-4.
Даже на най-новата S класа, модула стягащ колана при екстремни ситуации, пак е нашо дело. За гениалната Германска поточна линия няма да ви разказвам, колко е калпава и 4 автоматични отверки ако не стои човек до тях да ги побутва за това и онова 10 модула не могат да изкарат без да бъгне.

Тези неща дето ги написа са ясни. Чакам да доуточним каква е платката за багажника и какво върши и като я няма какъв е ефекта…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
KUM4o написа:https://www.youtube.com/watch?v=DXJIb4gDeGU
ето тази платка
И това ясно. Не ми отговори на въпроса. Какво прави тази платка, че липсата й няма да се усети? И ако не се усети защо са я проектирали да е там поначало?
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Сигурно е контролера за отваряне на багажника като го ритнеш отдолу, и без друго много хора не знаят за тази екстра 

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
Абсурд да я възстановяват после. Просто са изтрили някоя функция, която до сега е била включена. Да правиш платка без контролер, че после втори път платка с контролер, да викаш клиента в сервиза за да я подмениш..... Няма начин. Ще стане, като един познат си купи кола от топ марките, пали се с бутон, а се отключва с дистанционното. Ако искаш да се отключва сама, хххх лв доплащане, но ще се разглобяват вратите и салона. Остави я така.
Това е съвсем друго. Ако не си си поръчал екстра тогава на мястото на платката може да има резистор или там каквото трябва да се терминира.
А за ритването под багажника- абсурд да трябва да е там ама да не работи - не знам какви хора познаваш ама тая опция е често използвана тука и веднага ще я усетят ако я е хванала липсата
А за ритването под багажника- абсурд да трябва да е там ама да не работи - не знам какви хора познаваш ама тая опция е често използвана тука и веднага ще я усетят ако я е хванала липсата
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Това несериозно твърдение още ли се обсъжда... Да се махне някоя екстра от списъка с екстри - възможно е. Ама неработещи неща, софтуерни заобиколки на платки... не е сериозно.