Какво знаят младите за комунизма в България?
Модератор: Общи модератори
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
Re: Какво знаят младите за комунизма в България?
наскоро гледах един документален филм за куба и нещо което ми прикова вниманието - телешкото забранено за простолюдието , даже и да имат възможност да си го позволят
този тип рядко месо било резервирано само за кастро и номенклатурния апарат , а за народа - свинско
пс. добре че не са мюсюлмани

- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Да не беше американски документалния филм?

Без страх, без спирачка!
- nightdriver
- ентусиаст
-
MatriX_Fucked написа:Да не беше американски документалния филм?![]()
![]()
![]()
франсе , реално положение...интервюираха няколко семейства за живота им , все пак не мисля че ще бъде трудно да се провери...
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
По принцип не бих се учудил, щот все пак са островна държава, ограничено е мястото за отлеждане на добитък...Но всичко щеше да е идеално, ако нямах приятели, които всяка година ходят там на почивка и ми казаха, че телешко може да си поръчаш в ресторанта... А за населението - през 15 дни посредством купонна система...Не казвам, че е добре, но чак такива простотии...
Без страх, без спирачка!
nightdriver написа:наскоро гледах един документален филм за куба и нещо което ми прикова вниманието - телешкото забранено за простолюдието , даже и да имат възможност да си го позволяттози тип рядко месо било резервирано само за кастро и номенклатурния апарат , а за народа - свинско
![]()
Положението в Куба е коренно различно с това у нас. Какво общо има Куба с България, СССР и Китай примерно

"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост
kiro_320 написа:Колкото до колите, еми то и сега ако всеки месец отделяш по 100лв след 10-15 години ще можеш да си купиш една чисто нова шкода, киа, дачия и прочие.
не ти е правилна сметката колега
инфлацията ще ти изяжда 100-те лева, покупателната им способност ще намалява, ти ще остарееш и кола няма да си купиш
не знам защо толкова крайно се изказвате за социализма
като цяло е добра идея и самия соц строй не е нищо лошо
проблемите с него идват от криворазбраната му интерпретация, което си е проблем на лидерите, които го имплементират
нима христианството не е определена форма на социализъм?
нима франция не е най-социалистическата държава в момента, въпреки различната си форма на управление?
не знам, аз мисля, че дори и да нямаше социализъм нещата в българия щяха да са същите (за добро или зло всъщност), защото това си опира не до ръководния строй, а до самите хора.. ние сме си такива и факта, че 20 години демокрация не променя нещата е показателен
No bling at the Ring
Мен не ме кефят левите идеи.. нито тия дето са соц, нито тия дето са
Но щото се говори било ли е по-добре през онова време и за кой е било по-добре, ето ви линк с цифри и числа..
http://ime.bg/bg/articles/mityt-za-onov ... z200rJfpfj

Но щото се говори било ли е по-добре през онова време и за кой е било по-добре, ето ви линк с цифри и числа..
http://ime.bg/bg/articles/mityt-za-onov ... z200rJfpfj
what a helluva ride
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Много по-интересна тема би била ''Какво разбират младите под демокрация в България и има ли тя почва у нас?''
Защото с всичката свобода която ти дава живота днес,с необятната информация която има в интернет пространството,с далеч по-напредналите начини и технологии за съвременно комуникиране ,с далеч повечето на брой и по-богаташки синчета и дъщерички в наши дни и начини всеки който иска да забогатее,да се води такъв ограничен начин на живот си е направо прахосничество.
Фейсбук,скайп,аха.бг,тийнпроблем,живот в стремеж за впечатляване на хора,които не ги интересува с неща които не ти вършат работа,свободен достъп до алкохол,липса на вечерен час,всеки петък като осми декември,бяло ин дъ нос, анаболи и спорт още на 16 години не за собствено здраве и самочуствие,а че по-бързо да впечатлим вмирисаните кифли с пет седмични солариума и две кила ботокс и силикон ,които представляват днешните млади каки--еб@л съм ти и свободията,аааа пардон съвремената демокрация,рийш ли!!!!!
Всеки трети гойнянко бленува за БМВ,мерцедес или ауди,ама не щот разбираш ли е голям фен и разбирач на тия марки,ами пичките по-лесно вдигали краката с тях.Криворазбрана ''свободизация''.
Едно време се мъчехме да не порастваме бързо,сега искат от деца да преминават към зрели хора направо-еми когато прескачаш стъпала в развитието си,еволюцията ти го връща двойно.
Защото с всичката свобода която ти дава живота днес,с необятната информация която има в интернет пространството,с далеч по-напредналите начини и технологии за съвременно комуникиране ,с далеч повечето на брой и по-богаташки синчета и дъщерички в наши дни и начини всеки който иска да забогатее,да се води такъв ограничен начин на живот си е направо прахосничество.
Фейсбук,скайп,аха.бг,тийнпроблем,живот в стремеж за впечатляване на хора,които не ги интересува с неща които не ти вършат работа,свободен достъп до алкохол,липса на вечерен час,всеки петък като осми декември,бяло ин дъ нос, анаболи и спорт още на 16 години не за собствено здраве и самочуствие,а че по-бързо да впечатлим вмирисаните кифли с пет седмични солариума и две кила ботокс и силикон ,които представляват днешните млади каки--еб@л съм ти и свободията,аааа пардон съвремената демокрация,рийш ли!!!!!
Всеки трети гойнянко бленува за БМВ,мерцедес или ауди,ама не щот разбираш ли е голям фен и разбирач на тия марки,ами пичките по-лесно вдигали краката с тях.Криворазбрана ''свободизация''.
Едно време се мъчехме да не порастваме бързо,сега искат от деца да преминават към зрели хора направо-еми когато прескачаш стъпала в развитието си,еволюцията ти го връща двойно.
- nightdriver
- ентусиаст
-
MatriX_Fucked написа:По принцип не бих се учудил, щот все пак са островна държава, ограничено е мястото за отлеждане на добитък...Но всичко щеше да е идеално, ако нямах приятели, които всяка година ходят там на почивка и ми казаха, че телешко може да си поръчаш в ресторанта... А за населението - през 15 дни посредством купонна система...Не казвам, че е добре, но чак такива простотии...
аа , за туристите има всичко - хубави плажове , телешко в ресторанта , магазини пълни , но работещи само с долари подобни на нашите корекоми , а народа ебал съм го и все пак крави се разхождат навсякъде , но месото е за износ или за апарата !
като при нас , аз съм 70-ти набор и сега си спомням режима на тока всяка вечер по един час , ама имало компютри , е да , но газови лампи и компютри не вървят ръка за ръка

- titto
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320i
- Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
- Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната
jordanpar написа:Много по-интересна тема би била ''Какво разбират младите под демокрация в България и има ли тя почва у нас?''

--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"
jordanpar написа:Едно време се мъчехме да не порастваме бързо,сега искат от деца да преминават към зрели хора направо

- МИТАКА1654
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
- Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

jordanpar написа:Много по-интересна тема би била ''Какво разбират младите под демокрация в България и има ли тя почва у нас?''
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
nightdriver написа:наскоро гледах един документален филм за куба и нещо което ми прикова вниманието - телешкото забранено за простолюдието , даже и да имат възможност да си го позволяттози тип рядко месо било резервирано само за кастро и номенклатурния апарат , а за народа - свинско
![]()
Работя с различни хора и измежду всичките има и трима кубинци, та ще ви разкажа малко от извора. Някой от нещата не ги вярвах, но явно са така..
Като говорим за телета и крави, ми обявиха, че реално, ако убиеш човек, не е сигурно, че ще влезеш в затвора, но ако убиеш крава на 100% влизаш. Като цяло абсолютно навсякъде се дават подкупи, от А до Я без изключение. Може да навсякъде да се пазариш, било то хотел или кола под наем. Примерно даваш 20 евро и ти пишат друг клас кола или друг клас стая с пълен пансион и т.н., за всичко има начини. Колите на коренното население са от 60-те години най-вече, по-нови няма, дори да имаш пари да си купиш. Резервни части се произвеждат от хората, до колкото могат, понеже няма от къде да се купят, а то и пари няма.. Дори така, една кола не е евтина и са единици хората, които имат такава, казаха ми за суми от 2 хиляди евро за един такъв тарялсник. Тук там има и лада и за собственика се говорело за "Пешо" с ладата в квартала, където живее, всеки го знаел! 99% от собствениците на коли имат рода в чужбина или са от номенклатурата. Кубинец на такси не се качва, заплатите са между 20 и 30 евро на месец, хирург-кардиолог взима 35-40евро. В същото време има един вид панталони, обувки и т.н. облекла, които не са никак евтини, да речем от рода на 10евро панталон, китйски пълен боклук и 20 евро за обувки. Като си ходят познатите ми там, се връщат почти голи, оставят си дрехите, съвсем нормално било, да идват приятели и съседи и да го молят да им даде дънките, панталона или тениската с които е в момента и накрая той е дава всичко и се връща с един кат дрехи. Супер топ облекло е анцуг и маратонки, но сега идва най-интересното. Там няма магазини за сутиени и бикини!! Това не го вярвах отначало. Многократно съм питал и то различни кубинци и всеки път не съм вярвал, но явно е така. 70-80% от жените не носят сутиени, понеже няма от къде да вземат. Останалите, които имат, са им ги донесли от чужбина. 30-40% не носят бикини или производни, кубинеца ми е разказвал, как се запознавал навремето с някоя кандидатка за гадже и що годе добре облечена, но хоп в един момент се оказва, че няма бикини. Всеки път като си ходи, взима от тука един куфар бикини, прашки и сутиени, направо ги разбива с това. Всяка втора ще легне за един чифт бикини с ъс сутиен! Затова и навсякъде се кара на подкупи, ако някой работи в птицекланица, краде пилета, друг бензин, трети друго и т.н. По този начин се оживява. В хр. магазините няма реално нищо и всичко се вади под щанда. В бара има чай и ром, обед се носели 20/25 сандвича, които свършват и след това няма пак нищо. Нета и гсм разговорите са много по-скъпи от тука. Единици имат тези екстри. Имам още много неща, все уникално звучащи, мисля си някой ден да отида до там на разходка, ще е като да се телепортираш в България преди 50 години. В същото време не може чужденец да си купи жилище, които имат са женени или поне привидно за кубинка или кубинец. Иначе супер яка къща до плажа с чистачка 24 часа вътре и разходи ток, вода струва под наем, 200/250 евро. За около 20-25 бона евро се купуват супер къщи на плажа.
alekangg написа:Иначе супер яка къща до плажа с чистачка 24 часа вътре и разходи ток, вода струва под наем, 200/250 евро. За около 20-25 бона евро се купуват супер къщи на плажа.
с това изречение даваш крила на много мои мечти колега
интересувам се от куба и нещата са такива, каквито са ти ги разказали, но не в чак толкова сиви отенъци
хората са щастливи, въпреки ограниченията и липсата на пари.. коли не им трябват, не им трябват и гащи за това, което тече в кръвта им.. за това и търпят този режим, просто това е техния начин на живота
много ми се иска да се потопя за месец в някои квартал на хавана

No bling at the Ring
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Няма съмнение, че са много щастливи. Реално не ги интересува нищо, все се намира пари за един ром и живот. Кубинеца за това ми вика, че живеят много, нямат грижи и стрес, няма ипотека, заеми и т.н. Има ли ром, има фиеста! Бутилка хубав ром в магазина е 2-3 евро. Постоянен празник е! Освен всичко е супер инвестиция да се купи къща там, все някога режима ще падне и ще скочат поне по 10 цените. В същото време има супер курорти, Varadero и някои други. Обмислям сериозно една разходка до там и да видя двете крайности. Няма никакви грижи от към сигурност, разбира се има и изключения, има места, където не трябва да се ходи в Хавана. Другия минус е храната, доста трябва да се внимава, къде и какво се яде, ако се тръгне на разходка в Хавана. Просто може да има повръщане и др екстри след не добре подбрано място, но смятам, че дори така си струва да се види на живо всичко.
Понеже има цитирано, а така не мога да го поправя вече в поста, искам да поясня.
Не съм писал за колко време е този наем, става дума за месец.
Понеже има цитирано, а така не мога да го поправя вече в поста, искам да поясня.
Не съм писал за колко време е този наем, става дума за месец.