Има ли духове или аз се побърквам ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

e30s live forever
Аватар

Re: Има ли духове или аз се побърквам ?

Мнение от sachs » 12 Апр 2011, 13:28

Feanor написа:Без общи приказки, моля. Дай насам доказателствата и световно известните учени. Винаги съм готов да прочета нова теория, която има научна обосновка зад себе си. Само дето подозирам, че няма да получа такава. Което лично за мен е напълно достатъчно основание да не приемам всяка фантасмагория, която някой е обявил за теория, подкрепена от "предостатъчно факти" (които никой не е виждал) и "световно известни учени" (които никой не е чувал). :mhihi:

Сигурно не четеш достатъчно...
тая тема май край няма да има.Аз бях до тук ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 12 Апр 2011, 13:38

Feanor, какви факти искаш? Нещо от сорта на:
Feanor написа: И не, способността да мислиш не е енергия, тя е следствие от засуканото приложение на една енергия (този път истинска), която циркулира из тялото ти.

Засукана или циркулира ти харесва повече като научен факт?

Би ли ми казал мисленето не би ли могло да се охарактеризира с извършване на работа?
Би ли ми казал, дали в следствие на мисловната си дейност мозъка на синтезира различни хормони в човешкото тяло и какво точно кара жлезите да го правят, "засуканото циркулиране" на какво? На доматите или краставиците? И дали това не е промяна на околната среда, м?

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 12 Апр 2011, 14:27

sachs написа:Сигурно не четеш достатъчно...

Ама виж как познах, че няма да получа факти и учени... :mhihi:

///peter написа:Би ли ми казал мисленето не би ли могло да се охарактеризира с извършване на работа?

Ти разлика между "енергия" и "извършване на работа" правиш ли? Дори да разглеждаш мисленето като извършване на работа, там пак няма мистична непозната енергия - енергията за работата идва от АТФ. Като така, тя не е нужно да "отива" никъде след смъртта, молекулите АТФ си остават в тялото.

///peter написа:Би ли ми казал, дали в следствие на мисловната си дейност мозъка на синтезира различни хормони в човешкото тяло и какво точно кара жлезите да го правят, "засуканото циркулиране" на какво? На доматите или краставиците? И дали това не е промяна на околната среда, м?

Естествено, че синтезирането на хормони не е следствие на мисловната дейност. Да не би само хората да синтезират хормони... Наистина, хем недоволстваш, че ти опростявам нещата, хем показваш, че имаш много бегли познания в областта. Съжалявам, нямам нито времето, нито желанието да ти преразкажа цялата биохимия в един пост. Да не говорим, че вероятно ще надхвърля ограничението за максимална дължина. Накратко, отговорът на въпросите ти е "не". Ако те интересуват детайлите, чети:
Митохондрия - от къде се взима енергията, която поддържа живота (на български тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/Митохондрия).
АТФ - основният носител на енергия, онова дето циркулира (http://bg.wikipedia.org/wiki/АТФ).
Що е хормон и какви са му функциите?
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 12 Апр 2011, 14:38

Feanor написа:
sachs написа:Сигурно не четеш достатъчно...

Ама виж как познах, че няма да получа факти и учени... :mhihi:

///peter написа:Би ли ми казал мисленето не би ли могло да се охарактеризира с извършване на работа?

Ти разлика между "енергия" и "извършване на работа" правиш ли? Дори да разглеждаш мисленето като извършване на работа, там пак няма мистична непозната енергия - енергията за работата идва от АТФ. Като така, тя не е нужно да "отива" никъде след смъртта, молекулите АТФ си остават в тялото.

Надъхан си сякаш си от дълбокия прованс, леко със изтъкването на сивото вещество и контактите ти с другите драги.
Пак те питам мисловната дейност за теб не е енергия, така ли велики биохимико?

А относно енергията и работата.... ти сам даже не помниш какво си цитирал, какво е определението за енергия ;)

Feanor написа:
///peter написа:Би ли ми казал, дали в следствие на мисловната си дейност мозъка на синтезира различни хормони в човешкото тяло и какво точно кара жлезите да го правят, "засуканото циркулиране" на какво? На доматите или краставиците? И дали това не е промяна на околната среда, м?

Естествено, че синтезирането на хормони не е следствие на мисловната дейност. Да не би само хората да синтезират хормони... Наистина, хем недоволстваш, че ти опростявам нещата, хем показваш, че имаш много бегли познания в областта. Съжалявам, нямам нито времето, нито желанието да ти преразкажа цялата биохимия в един пост. Да не говорим, че вероятно ще надхвърля ограничението за максимална дължина. Накратко, отговорът на въпросите ти е "не". Ако те интересуват детайлите, чети:

Дам, адреналина не е основния пример за синтезирането на хормони в следствие на мисловната активност :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 12 Апр 2011, 14:51

Още общи приказки и задаване на въпроси, на които съм отговорил... Да, няма факти, които да потвърждават наличието на "мисловна енергия" или дори дефинирането на такава. Енергията, която се използва в процеса на мисленето е точно същата, която се използва и за задвижването на мускулите. И тя идва от хидролизирането на молекули АТФ. Спориш за някакви мъгляви термини, които си чул и са ти харесали, но не са ти ясни на едно фундаментално ниво... И какво искаш да кажеш, че не-мислещите животински видове не синтезират адреналин ли? :mhihi:
Сериозно, забавно е, ама някак ми се иска да попрочетеш това-онова първо, че така просто няма смисъл.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 12 Апр 2011, 14:56

Feanor написа:Още общи приказки и задаване на въпроси, на които съм отговорил... Да, няма факти, които да потвърждават наличието на "мисловна енергия" или дори дефинирането на такава. Енергията, която се използва в процеса на мисленето е точно същата, която се използва и за задвижването на мускулите. И тя идва от хидролизирането на молекули АТФ. Спориш за някакви мъгляви термини, които си чул и са ти харесали, но не са ти ясни на едно фундаментално ниво... И какво искаш да кажеш, че не-мислещите животински видове не синтезират адреналин ли? :mhihi:
Сериозно, забавно е, ама някак ми се иска да попрочетеш това-онова първо, че така просто няма смисъл.

Избирателно говориш пич, много начетен го раздаваш, ама...
Кои не мислещи същества отделят адреналин ми е много интересно и за какво им е по-точно?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 12 Апр 2011, 15:07

Ми да речем, всички бозайници. И не са само те впрочем. :) А за какво точно им е - ами той е доста основен хормон. Ако ти е интересно, чети тук. В общи линии за каквото ти е и на теб. За подобряване на шансовете за оцеляване.

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 12 Апр 2011, 15:12

Feanor написа:Ми да речем, всички бозайници. И не са само те впрочем. :) А за какво точно им е - ами той е доста основен хормон. Ако ти е интересно, чети тук. В общи линии за каквото ти е и на теб. За подобряване на шансовете за оцеляване.

Искаш да кажеш, че бозайниците не извършват мисловна дейност така ли?
Надявам се не си представяш мисловната дейност като писане на стихосбирки :mhihi:

Забележи, все още не те питам паметта на човека какво е?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 12 Апр 2011, 15:21

Това зависи от дефиницията на "мисловна дейност". Инстинктите мисловна дейност ли са? А рефлекторните реакции? Щото те са на същия принцип - едни нервни сигнали причиняват определени реакции. Аз не бих ги нарекъл "мислене" обаче.

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 12 Апр 2011, 15:25

Feanor написа:Това зависи от дефиницията на "мисловна дейност". Инстинктите мисловна дейност ли са? А рефлекторните реакции? Щото те са на същия принцип - едни нервни сигнали причиняват определени реакции. Аз не бих ги нарекъл "мислене" обаче.

Инстинкта в определена ситуация на базата на какво се проявява на случаен принцип или при наличие на оценка на ситуацията?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 12 Апр 2011, 15:44

Подвеждащ въпрос. Очевидно не е на случаен принцип, но "оценка на ситуацията" е пресилено. "Оценката" по необходимост е много примитивна (защото в общия случай се налага да се направи много бързо). Определено не бих го класифицирал като мисъл.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 12 Апр 2011, 18:58

Feanor,
не всичко е материално ако ще и цялата биология,физика и химия да цитираш...

Там, където учените нямат обяснение, казват ,че все още нямат знания и опит за да го обяснят ... може би другия век и т.н

По същата логика можеш да кажеш ,че и пирамидите не съществуват, защото няма доказателства как са построени.

Странно ,как хората излизат от кома или се излекуват от неизлечими болести.Неща които са случвали и преди 300 години а медицината би трябвало вече да може да обясни, както и да има лек за всички болести, но няма...

Плюс това ти твърдиш неща, които са доказани или изучени от други а не от теб т.е това са също неща, които си чул или прочел, но ти ги приемаш за доказателство ...и т.н.
Ти казваш "знам ,че има молекули защото е така" ...а аз ти казвам -видях духове и ти не вярваш /примерно/
Това, което пише в Библията ...да кажем накратко ,че за някои личности е било ежедневие и е реално случвало се ...
защо да не им вярваме?
Защото ако повярваме ще трябва да променим начина си на живот ,но сега е по-удобно да послъгваме, да краднем ,пийнем и други екстри ... ;)
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 12 Апр 2011, 19:04

И още нещо - ти искаш доказателство ...за Бог предполагам...всъщност Той е идвал и се е доказал ...
Според теб Бог трябва да се показва и доказва на всеки, който не вярва ли?
Ми и аз не вярвам,че модераторите са хубави хора,но и те не ми се доказват...примерно ...не вярвам ,че имаш дипрлома за средно и т.н ...т.е вярата е свободен избор ...
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 12 Апр 2011, 19:56

klintan66 написа:По същата логика можеш да кажеш ,че и пирамидите не съществуват, защото няма доказателства как са построени.

Бъркаш логиката. Имаш неоспоримия факт, че пирамидите СА построени. КАК са построени е интересен въпрос, на който следва да се търси отговора, но доказването на съществуването им е лесно. Отиваш до Египет и - я, пирамиди!

klintan66 написа:Плюс това ти твърдиш неща, които са доказани или изучени от други а не от теб т.е това са също неща, които си чул или прочел, но ти ги приемаш за доказателство ...и т.н.
Ти казваш "знам ,че има молекули защото е така" ...а аз ти казвам -видях духове и ти не вярваш /примерно/
Това, което пише в Библията ...да кажем накратко ,че за някои личности е било ежедневие и е реално случвало се ...
защо да не им вярваме?

Защото при достатъчно желание можеш да се увериш в съществуването на молекулите и атомите. "Око да види, ръка да пипне" е крайно опростяване... измерванията и косвените доказателства вършат не по-лоша работа. Въпросът е, че за духовете имаме само твърдения на отделни хора, които няма как да бъдат подкрепени и проверени. Е защо пък да им вярваме?!

klintan66 написа:И още нещо - ти искаш доказателство ...за Бог предполагам...всъщност Той е идвал и се е доказал ...
Според теб Бог трябва да се показва и доказва на всеки, който не вярва ли?
Ми и аз не вярвам,че модераторите са хубави хора,но и те не ми се доказват...примерно ...не вярвам ,че имаш дипрлома за средно и т.н ...т.е вярата е свободен избор ...

Ми там е работата, че тези неща могат да се докажат. Подлежат на проверка. Освен свръхестествените. Ей това е принципната разлика между двете.

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 12 Апр 2011, 21:58

Feanor написа:Подвеждащ въпрос. Очевидно не е на случаен принцип, но "оценка на ситуацията" е пресилено. "Оценката" по необходимост е много примитивна (защото в общия случай се налага да се направи много бързо). Определено не бих го класифицирал като мисъл.

Не би го квалифицирал, защото ще признаеш, че е мисъл.
Факта че се разграничават ситуациите и при опасните такива се синтезира по-голямо от нормалното за индивида количество е недвусмислен и е смешно да се твърди че това е рефлекс. Но както и да е.

Не каза какво мислиш за паметта и способността на мисълта да работи с нея, какво е според теб? Къде и как се съхранява след като според теб категорично няма нищо общо с енергията.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата