Новите ГТП стикери

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Re: Новите ГТП стикери

Мнение от TheDriver » 30 Юли 2024, 15:35

.. след 6 месеца дизелите ще минават много много по- трудно от бензините. само да кажа да не бързате...

За да стане това трябва Октомври да има мнозинство за правителство, което евентуално да се сформира Ноември.
Между Ноември 2024 и Януари 2025 трябва да се случи предложение за промяна на наредбата, така че да се включат и други неща за дизелите, а не само димност. Да мине обществено обсъждане(минимум месец), да мине комисия в НС, да мине на първо четене в НС и да мине на второ четене в НС.

Не го виждам как ще стане в рамките на 6 месеца това. :dunno:

Аз лично не намирам нищо друго в наредбата по което биха били порязани дизелите повече от сега. Ако има такова нещо в съществуващата наредба с промените от 2023, моля посочи го.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 30 Юли 2024, 15:39

Шофер ТЦ,наредбата е подзаконов нормативен акт и не се гласува в НС.Наредбата може да бъде променена от Министерство на транспорта ,който пък е принципал на ИААА .

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 30 Юли 2024, 15:39

alx написа:... след 6 месеца дизелите ще минават много много по- трудно от бензините. само да кажа да не бързате...
Т.е. казваш малките градове ще станат супер еко, пример за екология, всички ще се качат на велосипеди :ok: Щото за нова кола с филтри няма пари. Еле па за електричка :mhihi: Може пък и холандците да започнат да взимат пример за екология и велоалеи от Петрич примерно :mhihi:

В страната над 70% от автопарка е 15+ годишен и няма да станем супер еко, освен ако 70% от населението не слезне от колите за постоянно.

За наем на катализатори/дпф и аз съм чувал. За манипулиране на данните също, един приятел се е притеснил и на неговия пункт директно са му казали, че вече му е хваната цаката. Накрая просто ще спуснат нов закон/наредба с повече толеранс и това ще е. Дано поне се спрат пушещите дизели, аз отдавна си отварям прозореца, само за да взема билетче за паркинг.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 30 Юли 2024, 15:42

steeN написа:Сто октановият бензин е суеверие. Дават си парите на вятъра.

Може и да е суеверие, ама така гласят цените, че да сипваш 95 няма никъв смисъл. Отстъпката му е мижава, добрата отстъпка е на 95 плюс и 100 октана.
Като сложи и че колата харчи идея по малко със скъпите горива, защото при мен е така, никва сметка нямам да сипвам евтиния 95. Най често сипвам 95 с добавка, щото ми излиза най далавера, а дори да ми излиза същото като пари, поне горивото не е най гадното което се продава на пазара.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 30 Юли 2024, 15:46

:yes: За някои коли е противопоказен 100 октанов бензин ,както и секви агресивни добавки за почистване на горивна система .Разяждат филтъра за грубо почистване,който е в резервоара ,прецакват уплътнения,горивни сонди ....абе не е добра идея ако пише 92,95 да слагаш друг в дългосрочен план.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 30 Юли 2024, 15:47

Ивайло Димов написа:Шофер ТЦ,наредбата е подзаконов нормативен акт и не се гласува в НС.Наредбата може да бъде променена от Министерство на транспорта ,който пък е принципал на ИААА .

Възможно е да греша :yes: Просто предните промени минаха през НС, но тогава може и нещо в закона да са пипали.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 30 Юли 2024, 15:52

Промениха закона ,а 10.2023 промениха наредбата в някои части . :yes:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 30 Юли 2024, 16:14

Ивайло Димов написа::yes: За някои коли е противопоказен 100 октанов бензин ,както и секви агресивни добавки за почистване на горивна система .Разяждат филтъра за грубо почистване,който е в резервоара ,прецакват уплътнения,горивни сонди ....абе не е добра идея ако пише 92,95 да слагаш друг в дългосрочен план.

Това мисля е само на доста стари коли. На другите пише минимум 95, а не само 95.

Иначе Драйвърът е прав, а аз лично прецакана горивна система със 100 октана не знам, но може и да има на някой стар кош. Виж съсипана с кофти 95 знам.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 30 Юли 2024, 16:26

Полицейските Астри дали минават преглед ? Някой има ли информация :lol:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 30 Юли 2024, 16:36

Няма проблем кола за 95 гориво да се кара със 100, старите коли имат проблем с биоетанола който в момента е 10%, това им разяжда горивопроводите.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 30 Юли 2024, 17:01

Високо октановите горива правят гориво-въздушна смес ,която гори по-бавно и изгаря по-добре но винаги има едно НО ,по-високия октан не означава винаги по-голямо КПД .Различни двигатели ,различно КПД ,различна степен на сгъстяване.Аз също слагам 100 октана ,но реално го сипвам в резервоар където има 95 ,който сигурно е 93 вече :ok: .

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Юли 2024, 17:54

Ивайло Димов написа:Високо октановите горива правят гориво-въздушна смес ,която гори по-бавно и изгаря по-добре но винаги има едно НО ,по-високия октан не означава винаги по-голямо КПД .Различни двигатели ,различно КПД ,различна степен на сгъстяване.Аз също слагам 100 октана ,но реално го сипвам в резервоар където има 95 ,който сигурно е 93 вече :ok: .

по- скъпия бензин има полза като мощност и икономия само ако колата го разбира и може да дръпне напред центровката на мотора... ако "си знае" че повече от 22 градуса напред центровка не може да сложи на макс обороти- 107 октана да й сложиш (които примерно могат да толерират 27-30 градуса напред) няма да може да се възползва от него.

иначе по- високооктановия бензин има полза в колите които не го изискват защото има фабрични почистващи добавки, но чисто като динамика - повечето от тях не могат да го познаят и възползват от него.

а етанола в бензина евава мамата на всичко де що има гумено дето срещне... също има гадния навик като го оставиш дълго време да става на една пихтия дето запушва дюзи (на карбуратури)...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 30 Юли 2024, 17:57

От транспортното министерство казват, че не са променяли нормите и като извод изведнъж им светва лампата, че са манипулирани резултатите от прегледите. Явно другарите от съответната държавна институция се правят на ощипани и вдигат рамене. Нещо последствия за ГТП фирмите заради шашмите ще има ли? Или някой, който отговаря за спазването на правилата при ГТП , може и да няма контрол не знам. Нямаше да са толкоз натопорчени нещата с извиването на ръцете и почти всички щяха да са доволни. Далеч съм от мисълта, че всички тук си мислят колко са им били “перфектни” колите преди това минавайки ГТП.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Юли 2024, 17:59

Няма пречка да сипваш високооктанов, нищо и няма... като колата е смятана за нискооктанов, файда от него няма почти никъде да не говорим на празен ход. Евентуално ако имаш толкова много нагар по буталата, че да е мармалад историята... ама на такава бангия тва и е последният проблем... и не е и тва решението изобщо. Все пак свободна държава, всеки е свободен да си дава парите за глупости.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Юли 2024, 18:03

по- скъпия бензин има полза като мощност и икономия само ако колата го разбира и може да дръпне напред центровката на мотора... ако "си знае" че повече от 22 градуса напред центровка не може да сложи на макс обороти- 107 октана да й сложиш (които примерно могат да толерират 27-30 градуса напред) няма да може да се възползва от него.

Напълно грешно . Октана на бензина има значение за степента на сгъстяване не за авансите на запалването . И мотора не "разбира " колко октана е бензина че да бута авансите напред а дали прави детонации за да му дава ретард . Тоест да ги намали . При работа на място и средни обороти без товар като по време на ГТП авансите са най малки и много далеч от максималните под товар с високи обороти .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата