България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
46%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
13
4%
Всички тези неща
116
36%

Общо гласове : 319
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 07 Окт 2026, 16:27

То ако не караше с 12км/ч и щеше да го качи на капака, няма спор :dunno: Изглежда мама и тате са писали, та за тва са свалили клипчето.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 08 Окт 2026, 11:47

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Katastrofa-sus-zaginal-zatvori-uchastuk-ot-AM-Trakiya-izpraten-e-medicinski-helikopter-3034219

малко подробности.

автомобил аварира на магистралата, спира в аварийната лента. шофьорът се обажда на бащата на девойката, която е с него, за помощ. човекът идва с негов приятел, двамата спират с още 2 коли зад авариралата.
в един момент, добър самарянин каращ по магистралата в лявата лента решава, че ще се притече на помощ и рязко завива към спрелите автомобили, с намерение да спре зад тях. Каращият в дясната лента ТИР, не успява да предугади намеренията на добрия самарянин, опитва се да избегне препречилият пътя му автомобил и се удря в 3те спрели коли.

резултатът е 1 загинал на 24 години и девойката и баща й в критично състояние в болница.

класическа поредица от глупави решения, която води до смърт и страдание в поне няколко семейства.

избягвайте всякакви спирания в аварийните ленти, а ако се наложи изкарайте колата извън асфалта и застанете далеч от нея.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Окт 2026, 13:20

Много е тъпо така, ама...тоя как завива...сега ще прецакат и тираджията, даже основно той ще го отнесе защото е трябвало да удари онзи от лявата лента. Тъпо и това, но закона си е закон и има защо да се тълкува така това "той кривна срещу мен и аз за да не го ударя, кривнах и ударих другия". Така е редно, но пак е тъпо. За нещастие няма друг начин. Ако вече има контакт между колата в ляво и тира, работата се обръща на 180 градуса, но няма ли контакт...тираджията го духа яко, задължително.

Аз пък тази сутрин се нагледах пак на една нагла със забрадка, която си кара лапетата всяка сутрин като на война, сякаш кара в Турция. :ranting: Изпреварва, мушка се между колите със супер резки маневри, засича, не преценя, но винаги прави всичко това все едно гледате холивудски филм и ако не я видите, никога няма да предположите, че е жена на около 30, ками ли забрадена, че имат по-миловиден вид на смирени. Миналият ден силно се надявам на излизане от града като ускоряваше и беше с над 80(защото имаше коли и не можа да вдигне 100+)про ограничение 50 да я е изгърмяла триногата защото беше заложена и тая не я видя, трябва в гръб да я е ударила. Но изпреварваше като спрели тези с 50, които караха и може да са и закрили номера. С някакъв Ситроен Ц5 от вторите мисля е, дизел, комби, летящ. Акълът не ми го побира как лети винаги сутрин преди 8 когато всички си карат децата на училище от селата към града. Тая сутрин изпревари и се навря зад мен в последния момент с резки спирачки, а колата срещу мен и свиреше и светеше. Тъкмо взе да се подава да гледа пред мен, а то идва града след 200 метра, идваха коли отсреща и си викам тая лудата сега ако тръгне....не ми издържах и направо се отместих леко и тактично малко вляво за да знае, че няма да стане и и да не се пробва. Влезнахме в града и взе да шари ляво дясно в еднопосочното. Честно, тая е опасна за обществото и не знам как не е ударена. Вчера сутринта на селският стоп за включване в главния път наби тези спирачки и някак на късмет спря на няма и педя от колата пред нея. :shock: И това като го виждаш всеки ден...
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

kroki_e_edin
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 09 Окт 2026, 9:28

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 09 Окт 2026, 16:56

https://nova.bg/news/view/2026/10/09/554609/четирима-загинали-младежи-и-тежко-ранен-при-катастрофа-край-плевен/

За съжаление шофьора виновен за тази катастрофа е прескочил трапа :banghead:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 09 Окт 2026, 17:42

За съжаление днес си отиде мой добър познат и набор:
https://kazanlak.com/news-54623.html
https://kazanlak.com/news-54626.html
Тука има кратко видео, не се разбира нещо кой знае какво де:
https://www.bgnes.bg/edin-chovek-e-zagi ... anlak-kran

Причините са, че този с Пасата навлиза в лентата за движение на моя познат, който явно се вижда как е излезнал от пътя, но е нямал шанс. Говорят за наличието на трета кола, която някак накарала Пасата да промени посоката си на движение, но била избягала. Това естествено ще е по думите на този с Пасата, не знаем дали е така, но след като няма контакт между нея и този Пасат...малко ми е странно как точно го е принудила на челен удар защото ако е изпреварвала моя човек, няма причина Пасата да бяга в ляво. Ако е изпреварвала пък Пасата, пак не виждам какво друго ще направи този освен да натисне спирачките. И много удобно бил избягал, уж има камера в района, ще следя случая първо защото съм лично засегнат и второ защото е по обичайния ми маршрут, а на това място не минава година без тежко ПТП, умрял досега обаче май нямаше в последните 15 години поне. Изпреварването на непрекъсната там си е нормално за много хора или поне беше, включително и за мен, но...нямаше едни големи, двойни мантинели, които сега влошиха коренно видимостта и просто трябва да не изпреварваш.
Тъпо ми е, понеже онзи ден говорихме него на пиацата и го питах какво си губи времето с тия таксита, той викаше как нямало много пари сега, ама колкото толкова, понеже по принцип не караше такси, преди години за кратко и сега от скоро. Даже мислел днес да я оставя тая кола, че е на аренда и да си взема негова. Понеже като млад харесваше далавера нещо ако има, понякога и незаконна, без нали да тормози хора или нещо такова тип гангстер, питах го няма ли нещо друго да мисли по тази ос...отдавна бил спрял и не му се занимавало вече с глупости, да си спял спокойно се съгласи, че е по-добре на тия години...
Язък, беше си все усмихнат, винаги ще поздрави, не беше конфликтен...кофти.

Според мен тоя с Пасата нещо е преценил да изпревари или се е заблял. Не знам, дано се разбере, ама няма да се върне човека. Колкото и да гледам снимки по различни сайтове, все ми се струва, че тоя с Пасата просто си е виновен и гледа как да отърве кожата. Всеки ми говори за някакъв Мерцедес, който избягал, ама без да има контакт ми се струва като оправдание просто на живия с Пасата
П.п: Излезе, че и този с Пасата познавам, ама бегло, беше ми клиент и той едно време. Не се отличава с особен ум или способности зад волана, но си позволява да кара бързо. От онези, които рядко го правят, но пък като настъпят някоя подобна щайга и са супер неадекватни в новата реалност, която високата скорост създава. :banghead:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 09 Окт 2026, 23:26

Предишна

Назад към Извън Темата