Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Всеки знае, че нямаш равен и си най-големия дървен професор.
Не казвам какво има, а питам?
Не знам защо е така, за разлика от теб, но както казах, фактите и цените показват, че сме с най-скъпете хранителни продукти, ако не броя скандинавски страни, Швейцария и дори там има изключения.

Не казвам какво има, а питам?
Не знам защо е така, за разлика от теб, но както казах, фактите и цените показват, че сме с най-скъпете хранителни продукти, ако не броя скандинавски страни, Швейцария и дори там има изключения.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
steeN написа:Начи, ако правилно съм разбрал високите цени са спекула.
Механизмът е следния. Лидл притискат производителите да им продават евтино, после го продават скъпо (огромни печалби). Също забраняват на производителите да продават във фирмените магазини евтино (огромни печалби пак)... така и там има високи цени и спекулата само се увеличава :mhini: нали така?
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
По принцип съм ти фен на икономическите разсъждения, но тук ще се разминем. Огромната разлика е в мащаба - фирмените магазини не са толкова скъпи, факт. Кашкаваът е 20-на лв, да речем. Обаче са 3-4 с достъп до 3-4хил.клиенти месечно (пак да речем). Толкова влизат в един лидъл на ден, пак примерно. Умножи това по всички магазини на веригите. И да, за да продаваш в големите вериги имаш доста ограничения, свързани с продажбите извън тях, количествата, цените и т.н... Освен това ти плащат след минимум 60-90 дни. Има и други робовладелчески практики, дори да не ти се вярва. Не знам дали по чужбина е така, но на територията ни вървят. В общи линии с веригите могат да си играят само големи производители.
Never mistake motion for action...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Leon написа:В общи линии с веригите могат да си играят само големи производители.
Ето това е ключа за палатката, но ти си първия който се престраши да го каже. Точно малките производители са виновни, че се натискат "барабар Петко с мъжете" да играят там. Точно тяхната алчност сваля качеството на продуктите им... Защото като си малък може да работиш качествено и скъпо или некачествено и евтино (може и некачествено и скъпо, но пазара ще те сдъвче и изплюе моментално), средно положение няма. Аз така или иначе не знам по тия вериги да има малки производители, вероятно има епизодични напъни, които приключват бързо и безславно или са в някаква много специфична ниша... като например roobar... Чак като си голям можеш да се възползваш от икономиите на мащаба и да предлагаш качество на достъпна цена.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Прибирам се от Метро и разни български краве кашкавалчета са по 36-40лв/кг, 39лв беше Мероне малки питки.
Гръцката фета която купувах от там е с 3-4лв на килограм отгоре за последния месец, ама то няма как да я дават по-евтино от българското сиренце.
Грубо млечните са х2 точно от Европа в момента.
Всеки втори оставяше между 300 и 500лв на касата за една пълна количка и това не са търговци за за лично ползване.
Гръцката фета която купувах от там е с 3-4лв на килограм отгоре за последния месец, ама то няма как да я дават по-евтино от българското сиренце.
Грубо млечните са х2 точно от Европа в момента.
Всеки втори оставяше между 300 и 500лв на касата за една пълна количка и това не са търговци за за лично ползване.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
steeN написа: Чак като си голям можеш да се възползваш от икономиите на мащаба и да предлагаш качество на достъпна цена!
Дано да дочакаме и този момент! Защото още сме във фазата с некачествено и скъпо... Снощи си говорих по телефона с мои приятели в Германия (и българи и германци) и двете 'народности' споделиха изумлението си от нашите цени по магазините

Отделно, уж веригите подбили цените на кварталните магазини, те закрили/фалирали и сега веригите си правят каквото си искат! На практика обаче, май всички ги устройват високите цени! Все си мисля, че ние като клиенти, единственото, което можем да направим е да не купуваме! Друг избор нямаме... И каквото можем, да купуваме от чужбина..!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
steeN написа:Leon написа:В общи линии с веригите могат да си играят само големи производители.
Ето това е ключа за палатката, но ти си първия който се престраши да го каже. Точно малките производители са виновни, че се натискат "барабар Петко с мъжете" да играят там. Точно тяхната алчност сваля качеството на продуктите им... Защото като си малък може да работиш качествено и скъпо или некачествено и евтино (може и некачествено и скъпо, но пазара ще те сдъвче и изплюе моментално), средно положение няма. Аз така или иначе не знам по тия вериги да има малки производители, вероятно има епизодични напъни, които приключват бързо и безславно или са в някаква много специфична ниша... като например roobar... Чак като си голям можеш да се възползваш от икономиите на мащаба и да предлагаш качество на достъпна цена.
Бе ти верно ли нарече производител, който продава в над 60 страни и е абсолютен пазарен лидер в сегмента малък?

Би ли също така обяснил как се става голям без да присъстваш в модерната търговия (ако имаш идея що е то изобщо)?
А големите правят и икономия от мащаба и икономия от суровината. Давам ти пример от реалния живот.Аз правя днес 100 бройки ми е все тая дали съм взел рафинирано кокосово масло от 6лв с ДДС или био студено пресовано от 12. Без дори да съм сертифициран като био производител и да ми е задължително аз ползвам биото. Понеже съм лично ангажиран с производството и качеството, а не лежа някъде на плажа, докато някой ми движи производството.
А сега ми посочи един голям производител, който ползва същото. Няма! Щото днес като опукаш 200 кашона по 25 кила разликата от 6лв вече ти става перо.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Е те ей така се излюпиха като "абсолютен лидер" от ден първи, не че изобщо са абсолютен лидер ама...
Нищо няма да обяснявам, защото ти все всичко знаеш пък все искаш да ти се обяснява. Странна работа. От цялата работа разбирам, че тези дето са се сертифицирали да са Био са балъци и че личния ти изолиран опит се генерализира за цялата икономика на макроикономическо ниво. Всички сме едно малко зъбно колело в голямата машина и нищо няма да се промени, ако утре ни няма.
А по другата тема... как по-точно веригите си правят каквото си искат? Очевидно, проблема трябва да се търси в производството. Тези магазини са просто вериги за доставка.
Организация на преместването на огромен брой стоки от едно място на друго. Ако ги нямаше веригите цените щяха да са МНОГО по-високи в момента.
Вместо да обяснявате колко са зле веригите, защо не ми обясните как ще си оправим производството?
Тва е все едно да си сложиш калпави гуми на колата и да обвиниш гумаджията

А по другата тема... как по-точно веригите си правят каквото си искат? Очевидно, проблема трябва да се търси в производството. Тези магазини са просто вериги за доставка.
Организация на преместването на огромен брой стоки от едно място на друго. Ако ги нямаше веригите цените щяха да са МНОГО по-високи в момента.
Вместо да обяснявате колко са зле веригите, защо не ми обясните как ще си оправим производството?

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Баси как се огъваш като дърт хой…steeN написа:Е те ей така се излюпиха като "абсолютен лидер" от ден първи, не че изобщо са абсолютен лидер ама...Нищо няма да обяснявам, защото ти все всичко знаеш пък все искаш да ти се обяснява. Странна работа. От цялата работа разбирам, че тези дето са се сертифицирали да са Био са балъци и че личния ти изолиран опит се генерализира за цялата икономика на макроикономическо ниво. Всички сме едно малко зъбно колело в голямата машина и нищо няма да се промени, ако утре ни няма.
Ми да. Е така се излюпиха като абсолютен лидер. Стават и такива неща, когато партньор ти е собственика на най-големия търговец на био храни в България.
Ако и той ти е дребен ще прощаваш…
Шели да бъдат цените по-високи.. сутринта дадох 120лв за 4 кори яйца. Ми колко по-високи бе г-н Икономика?
Честно казано и идея нямам защо ти чета мозъчните пръдни да ми обясняваш как стоят нещата в област в която работя, а ти там си само консуматор.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
ildivvy написа:Все си мисля, че ние като клиенти, единственото, което можем да направим е да не купуваме! Друг избор нямаме... И каквото можем, да купуваме от чужбина..!
Да, ама една птичка пролет не прави, както се казва. Един пример да дам, който май го давах назад ама да го актуализирам към днешна дата. Олиото като му подскочи цената и хората започнаха да се избиват, с жена ми се спогледахме и от тогава май не сме ползвали олио изобщо. Няква бутилка има от не знам кога в шкафа и си стои все още на около 1/3. Може да е за изхвърляне вече. Ако кашкавала наистина е ударил 36лв/кг просто едва ли ще се сетя да тръгна да го купувам, особено пък ако е български. От другата страна е майка ми, която обаче си готви някакви постни манджи с по един-два пръста мазно отгоре. Тя е точно обратното на мене, защото и 20 кинта да стане олиото, 100лв да е кашкавала с гадни му неозрял вкус и почти недоловими млечни елементи, тя ще заяви, че без тия неща едва ли не неможе да се живее

А пък иначе оня ден, подкукоросан от тая тема, сядам да гледам какво сме си купили от магазина последния път. Излиза, че единствените два Български продукта са част от бирата и, май, цигари

- steeN
- старши ентусиаст
-
Дали са мозъчни пръдни? Сигурен съм, че ти никога не си партнирал/работил с големи компании, в никакво начинание, което си започвал...
И да много специализирана ниша и малка компания са... излязоха на борсата за да увеличат производствената база скоро (както разбира се знаеш).
п.с.
Сигурен признак за липса на аргументи е когато се вкопчиш отчаяно в някава подробност, не в основния въпрос, който се обсъжда... а той е как да го оправим това производство... щото веригите само продават това, което се произвежда.

п.с.
Сигурен признак за липса на аргументи е когато се вкопчиш отчаяно в някава подробност, не в основния въпрос, който се обсъжда... а той е как да го оправим това производство... щото веригите само продават това, което се произвежда.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
20 години съм работил в ритейл одита. Ръководил съм проекти с всеки един голям, който се сетиш. Като почнеш от производителите, абсолютно всички големи за които се сетиш, та стигнеш до българските.
Същото важи и за ритейлърите- всички за които се сетиш.
Но продължавай да ми обясняваш как стоят нещата там
Не знам къде я правят, но 80% соево или рапично олио по никакъв начин не ми се връзват с желан или качествен продукт.
Същото важи и за ритейлърите- всички за които се сетиш.
Но продължавай да ми обясняваш как стоят нещата там

vixx написа: майонезата не я знам къде я правят (Хелман).
Не знам къде я правят, но 80% соево или рапично олио по никакъв начин не ми се връзват с желан или качествен продукт.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Знам много добре... ти лично си ми казвал, затова не ми е ясно какво толкова ги мразиш. Явно има нешо лично в цялата работа... никой не се е създал сам, винаги е имало по-пътя "по-големи", които са му помогнали.
Как да решим проблема в производството ще кажеш ли или... ?
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
25% ми се върти в главата че бях чел, за тази light става дума. Всъщност какъв процент е допустим в такъв продукт, че на мен и 25% нищо конкретно не ми говори?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Процента не е проблем. Рапицата и соевото олио са гадни, скапани и евтини масла, които нямат място в храната.
Ако трябва да направим малко разбор - даваш 8лв за 400мл майонеза. С идеята, че си купил нещо супер качествено защото е скъпо.
А какво получаваш - близо 80% олио от рапица. 3% жълтък!!! Вземи един буркан и рецепта за домашна майонеза и опитай с 3% яйце да направиш нещо за да разбереш ролята на химията в този продукт. И остатъка е изкуствени аромати, подправки, оцет и вода.
В "леката" имаш много по-малко олио, което е заместено с вода. И поради тази причина една камара оцветители, сгъстители, емулгатори и консерванти. С две думи напълно несъвместим с някакво здравословно хранене продукт.
Но пък чудесен пример как маркетинга и втълпените от медиите идеи за здравословно хранене продават.
Обикновената вероятно струва между 2 и 3 лв да се произведе. Което е твърде висока цена, но пък предполагам поради това, че се произвежда напълно без човешка намеса и усилие и употребата е масова там процента на печалбата е ОК да е по-малък.
Лайта обаче струва далеч по-малко. Но се продава на същата цена. Защото една камара хора, които се пазят от мазнините са готови да ядат тази купчина от нездравословни пълнители с идеята, че правят нещо добро за здравето си.
Ако трябва да направим малко разбор - даваш 8лв за 400мл майонеза. С идеята, че си купил нещо супер качествено защото е скъпо.
А какво получаваш - близо 80% олио от рапица. 3% жълтък!!! Вземи един буркан и рецепта за домашна майонеза и опитай с 3% яйце да направиш нещо за да разбереш ролята на химията в този продукт. И остатъка е изкуствени аромати, подправки, оцет и вода.
В "леката" имаш много по-малко олио, което е заместено с вода. И поради тази причина една камара оцветители, сгъстители, емулгатори и консерванти. С две думи напълно несъвместим с някакво здравословно хранене продукт.
Но пък чудесен пример как маркетинга и втълпените от медиите идеи за здравословно хранене продават.
Обикновената вероятно струва между 2 и 3 лв да се произведе. Което е твърде висока цена, но пък предполагам поради това, че се произвежда напълно без човешка намеса и усилие и употребата е масова там процента на печалбата е ОК да е по-малък.
Лайта обаче струва далеч по-малко. Но се продава на същата цена. Защото една камара хора, които се пазят от мазнините са готови да ядат тази купчина от нездравословни пълнители с идеята, че правят нещо добро за здравето си.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
steeN написа:Знам много добре... ти лично си ми казвал, затова не ми е ясно какво толкова ги мразиш. Явно има нешо лично в цялата работа... никой не се е създал сам, винаги е имало по-пътя "по-големи", които са му помогнали.
По никакъв начин не ги мразя. Но съм бил в този бизнес от преди Метро. Свидетел съм от първо лице на експанзията на всички останали в детайли, цифри, проценти и дялове. И никой по никакъв начин не може да ме убеди, че всичко това се случи за добро.
Проблем в производството няма. Има проблем в главите на хората, които карат колите с Шел В Палър, а се хранят с аналога на шано нафтичка от тубета. Така, че проблема с качеството е нерешим.
Проблема с цените предполагам също. Имам кореспондеция с един онлайн ритейлър тук която не е коректно да споделям естествено, но ако го направя ще видиш, че единственото, което ги интересува е % ТО дали отговаря на техния таргет. Качеството изобщо не е предмет на обсъждане. Докато ритейлъра взима повече пари от мен заради продукта заради който аз работя по 10 часа на ден си мисля, че няма да видим ниски цени.