Икономика на РБ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Икономика на РБ

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 12:41

Ама не е въпроса какво получаваме бре. Това е съвем друга тема. Просто с едни пари в бг можеш да си позволиш повече работи отколко в ДЕ. А данък сгради беше за пример само. Даже не го знам колко е там. По вашата логика тука с 1000 лв /500 еур/ заплата трябва да сме поизмрели от глад и мизерия. Щото със същите 500 вур в ДЕ точно такъв ще си.
Вижте как си противоречите обаче. Значи ГО не дават нищо срещу нея, ама ако ви кажат дайте ГО да я направим 1000 лв и ще получавате повече рев до небесата. И ся ще кажете ма нема да получим повече. Дай бонус Фалос да има- НЕ, дай тол состема да има, че да има пари за пътищата - НЕ.
Презумпцията , че тука сичко и всеки краде е много погрешна изначале. Ма ся нема да ВИ обяснявам защо и как това се променя.
Последна промяна Моджо на 30 Яну 2020, 12:57, променена общо 1 път
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 12:46

cmdkick написа:Така де, правилно си ме разбрал. Х там и Х тука са едни и същи, просто тука за да се поддържат ниските цени на някой услуги, качеството им е намалено драстично.

Кажете ми нещо което е по-евтино тук, а е на същото ниво като там.

Веднага ще ти кажа - транспортни услуги е първото , което ми идва наум. Пакет "Мобилност", ала бала. Те самите ползват нас..щом ем качеството е добро, ем цената ниска.
Почти всичко в сферата на услугите тук не е по-лошо или ако е то не е съизмеримо с разликата в цената.
Не ги знам цените там, че да мога да давам примери конкретни. Но съм сигурен в това, което пиша.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Яну 2020, 12:46

Моджо написа:По принцип става дума, не конкретно Канада. Айде някой ако ми каже в Испания примерно един учител зима 3000 евро на месец на мен това какво трябва да ми говори ? Напълно възможно е това да е ниска заплата, нищо че като я обърнеш в левове и викаш "О-ооооо". Затова като цитирате някакви доходи редно е да се напише, примерно. В Испания един учител взима средно 3000 еур на месец при средна заплата 4000 еур. Примерно. Така по се разбира.

В Испания и всички развити страни по света учителите взимат над средната заплата, това за мен е повече от показателно.
В цифри учителите взимат брутно между 2000 и 2500 евро в зависимост окръга и отделно имат надбавки за стаж и пр
Средната брутна заплата за страната е 1890 евро за миналата година, като се има предвид, че миналата година вдигнаха минималната заплата по-сериозно, което се отрази и на средната с едни 100+ евро.
Има значителна разлика между средната мъжка и средната женска заплата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Яну 2020, 12:49

bum_bum написа:Е колко да е ГО в Германия? За средностатистически 10 годишен таралясник с евро 3 повече ли е от 450-500 евра? Колко е това при средна заплата от 2500 и колко е при нас за същата кола с 400лв данък?

И какво получаваш при настъпило събитие в Германия и какво тук?

Данък сгради? Какво получаваме тук срещу него? Тротоар ли има или улиците са почистени или има някъде изобщо в София или който и да е било град и 5 квадрата улица, която да не е покрита с къде по-тънък, къде съвсем сериозен слой кал?

2800 е средната ама брутна!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 12:53

Мммм....иди на зъболекар в ДЕ и после в БГ..или ся ще кажете че и един читав зъболекар немаме. А там сички са от професор нагоре.Щот аз съм останал с впечатление, че много от "успелите" наши тичат даже през океана да се лекуват тука. Па и некви ингилизи постоянно си купуват къщи по селата, че даже и си живеят в тях. Ми оти не си живеят у Англия. Там нали е много убаво. Това като допълнение към горния ми отговор.

И изобщо като цяло срещу някаква сума, /не голяма/ получаваш нещо насреща. Може да не е топ, но е нещо. Там срещу същата сума ще получиш едно голямо нищо. Гледайки сумарно на нещата Ся да ми почнете да ми викате тука за 4 лв ще си купа шиоклад, там ще го купя съшия за 3 лв. Принципно говорим и като цяло.
А-аа и тока ни е калпав, щото е по-евтин.
Последна промяна Моджо на 30 Яну 2020, 13:06, променена общо 2 пъти
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 30 Яну 2020, 13:03

alekangg написа:
bum_bum написа:Е колко да е ГО в Германия? За средностатистически 10 годишен таралясник с евро 3 повече ли е от 450-500 евра? Колко е това при средна заплата от 2500 и колко е при нас за същата кола с 400лв данък?

Данък сгради? Какво получаваме тук срещу него? Тротоар ли има или улиците са почистени или има някъде изобщо в София или който и да е било град и 5 квадрата улица, която да не е покрита с къде по-тънък, къде съвсем сериозен слой кал?

При 40% данъци искаш да кажеш, че в Германия средната заплата е 1700 евра ли?

Никъде не съм споменавал, че живота в Германия или Англия е песен за всички и всичко е чудесно. 80-те години минаха отдавна и все по-тежко ще става ама не ме убеждавайте, че тук живеем в някакъв рай.

Моджо написа:Па и некви ингилизи постоянно си купуват къщи по селата, че даже и си живеят в тях.

То и некви 1-2 милиона българи се изнесоха ама ... :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 13:07

Ма пак няма нищо общо с въпроса. Пак го обръщате на политика и бг vs развити демокрации. Говорим за едни 5 бона защо тук са повече, а там не са.
А кой се изнесъл и защо се изнесъл е друг въпрос.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Яну 2020, 13:10

bum_bum написа:
alekangg написа:

При 40% данъци искаш да кажеш, че в Германия средната заплата е 1700 евра ли?

Никъде не съм споменавал, че живота в Германия или Англия е песен за всички и всичко е чудесно. 80-те години минаха отдавна и все по-тежко ще става ама не ме убеждавайте, че тук живеем в някакъв рай.

Моджо написа:Па и некви ингилизи постоянно си купуват къщи по селата, че даже и си живеят в тях.

То и некви 1-2 милиона българи се изнесоха ама ... :dunno:

https://jobseurope.net/average-salaries ... tals-2017/

Макар да е по столици, Берлин е с 2000, инфо от преди 2 години.

И тука по страни, пак 2180 инфо от преди няма година

https://www.reddit.com/r/europe/comment ... nthly_net/

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 30 Яну 2020, 13:38

Моджо написа:Ама не е въпроса какво получаваме бре. Това е съвем друга тема. Просто с едни пари в бг можеш да си позволиш повече работи отколко в ДЕ. А данък сгради беше за пример само. Даже не го знам колко е там. По вашата логика тука с 1000 лв /500 еур/ заплата трябва да сме поизмрели от глад и мизерия. Щото със същите 500 вур в ДЕ точно такъв ще си.
Вижте как си противоречите обаче. Значи ГО не дават нищо срещу нея, ама ако ви кажат дайте ГО да я направим 1000 лв и ще получавате повече рев до небесата. И ся ще кажете ма нема да получим повече. Дай бонус Фалос да има- НЕ, дай тол состема да има, че да има пари за пътищата - НЕ.
Презумпцията , че тука сичко и всеки краде е много погрешна изначале. Ма ся нема да ВИ обяснявам защо и как това се променя.

Има ли видими резултати като вдигнаха данъците?
Пред нас не са мили улицата от преди 89-та насам - по изборите залепиха бележка да си преместим колите, и пак не измиха.
Дупките са си все същите и никой не ги кърпи, осветление (една лампа, стълба си го имаше) сложиха след като им казахме, че сами ще се оправим и бяхме събрали пари - явно за да не им се урони имиджа...

И това е един малък частен случай, а така като гледам какво се случва и в столицата и по малките градове и села - навсякъде е едно и също безхаберие.

Просто вече никой не вярва на такива пишман управляващи. Това че са направили графа и витошка, не означава абсолютно нищо, предвид парите които се въртят.
С това дайте да дадем вече не става....
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 13:45

"Къде го чукаш, къде се пука" , какво да кажа повече. Ама хайде и за това ще отговоря. Като според теб, приятелю, не си получил каквото трябва срещу парите си, мястото ти не е пред компютъра. Надявам се да ме разбираш какво се опитвам да ти кажа. И не го приемай лично, за всеки от нас става дума. И за мен в това число. Ако смятам, че трябва да получа повече ще си го поискам. Сам, не става, разбира се. Трябва цялата улица да си го поискаме ...примерно.
И да допълня. Това, че има някакви допълнителни пари от данъци къде е казано, че те ще са за миене на улици ? М? Ти искаш нова улица, аз искам нова детска градина, другия иска училище, третия иска подземен паркинг наблизо, четвъртия иска метрото да стигне до него и т.н и т.н. Е колко пари трябват според теб, та всички да са доволни ? Това, че ти не си видял, примерно , че в друг квартал са построили нови детски градини със същите тия пари в повече от данъци , а ти си седиш с неизмита улица не значи, че некой ги е откраднал тия пари.
Доде не схванете, че държавата сте аз, ти - всеки от нас и от нас си зависи...няма да се оправим ;)
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 30 Яну 2020, 14:01

За детските градини си прав. НО отново пример от местните забележителности: близката детска градина и ясла й реновираха двора и оградата, които бяха макар и стари - доста поддържани и читави. Мъничко по-далеч от мен има още една - също много поддържана и читава, но въпреки това я "реновираха".
Т.е. едни хора взеха едни пари, без особен смисъл.

Та според теб на какво да вярвам - на очите си и преките впечатления или на приказки за това как да изискваме всички, щото иначе не им е работа и не се сещат?

ПС Най-гротескното е, че новите огради са по-ниски и вечер се събират групички и чупят, докато пият бири и пушат трева. :winky:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 14:08

Чудесно, а къде бяхте тия наоколо та не се събрахте сите пред общината да искате обяснения и СМР и разчети и всичко и да не ги оставяте да дишат докато не си защитят нещото.
Нали, ти ако ми дадеш 1000 лв и аз ти кажа - да бе, ок, ще ти свърша работа и после ме отебеш и не ми търсиш сметка..дали ще ти я свърша ?
Изобщо не казвам, че не се въртят схеми и работи, още по малко защитавам подобни личности. Ама схеми се въртят където им се позволява, нали ?
От кой зависи да не се случват такива работи ? Пак от нас, мисля си.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 30 Яну 2020, 14:34

Моджо написа:Чудесно, а къде бяхте тия наоколо та не се събрахте сите пред общината...

На работа предполагам... Не са чоплили семки в парка. На работа за да изкараме пари за да плащаме данъците за да има пари общината.

Моджо написа:Нали, ти ако ми дадеш 1000 лв и аз ти кажа - да бе, ок, ще ти свърша работа и после ме отебеш и не ми търсиш сметка..дали ще ти я свърша ?

Да между другото точно това ще очаквам. Колкото и странно да ти звучи, аз вярвам че живеем в културни времена и самоконтрола се учи още в училище.

Явно просто има много голяма разлика в мойта ценностна система и виждания за нещата, спрямо тази на масата граждани в държавата. Демек просто не се вписвам в "идилията".
Tires are evil - destroy them all ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 14:42

А, ето нещо, за което си прав cmdkick, втората част на поста Не за работата. Некои хора, по некои държави, правят национални стачки, или не е така ? Работата може и да почака ако другото ти е по-важно.
Но за втората част съм съгласен. Тия дето са отгоре не сме си ги внесли отвън. Те са продукт пак на нас си. На нашето общество и възпитание. И излиза, че ако всички сме съвестни, култирни, възпитани, уважаващи закони и правила и тия дето ще се изкачат да ни управляват ще са такива. А няма да мислят как да си уредят себе си и родата до 9-то колено. И така косвено потвърждаваш, че всичко си зависи от нас :) Ако всички хора, айде повечето, бяха като теб, нямаше да е такова положението. Но темата не е за това , затова стига толкова. Ако искате ще си направим нова тема.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 30 Яну 2020, 15:07

cmdkick-а ме е изпреварил.
Все пак не смятам, че когато си плащам за дадени услуги, трябва непременно и непрекъснато аз да следя какво как и защо.

Нали като ходя на работа, и не я върша качествено следват санкции - дали глоба, дали уволнение.

Е каже ми - какви санкции да предприема към държавата, общината или там каквото ?
Мога ли да седна да ги глобявам или да ги уволнявам ?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата