Икономика на РБ
Модератор: Общи модератори
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Икономика на РБ
Ама не е въпроса какво получаваме бре. Това е съвем друга тема. Просто с едни пари в бг можеш да си позволиш повече работи отколко в ДЕ. А данък сгради беше за пример само. Даже не го знам колко е там. По вашата логика тука с 1000 лв /500 еур/ заплата трябва да сме поизмрели от глад и мизерия. Щото със същите 500 вур в ДЕ точно такъв ще си.
Вижте как си противоречите обаче. Значи ГО не дават нищо срещу нея, ама ако ви кажат дайте ГО да я направим 1000 лв и ще получавате повече рев до небесата. И ся ще кажете ма нема да получим повече. Дай бонус Фалос да има- НЕ, дай тол состема да има, че да има пари за пътищата - НЕ.
Презумпцията , че тука сичко и всеки краде е много погрешна изначале. Ма ся нема да ВИ обяснявам защо и как това се променя.
Вижте как си противоречите обаче. Значи ГО не дават нищо срещу нея, ама ако ви кажат дайте ГО да я направим 1000 лв и ще получавате повече рев до небесата. И ся ще кажете ма нема да получим повече. Дай бонус Фалос да има- НЕ, дай тол состема да има, че да има пари за пътищата - НЕ.
Презумпцията , че тука сичко и всеки краде е много погрешна изначале. Ма ся нема да ВИ обяснявам защо и как това се променя.
Последна промяна Моджо на 30 Яну 2020, 12:57, променена общо 1 път
Хм,хм...
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
cmdkick написа:Така де, правилно си ме разбрал. Х там и Х тука са едни и същи, просто тука за да се поддържат ниските цени на някой услуги, качеството им е намалено драстично.
Кажете ми нещо което е по-евтино тук, а е на същото ниво като там.
Веднага ще ти кажа - транспортни услуги е първото , което ми идва наум. Пакет "Мобилност", ала бала. Те самите ползват нас..щом ем качеството е добро, ем цената ниска.
Почти всичко в сферата на услугите тук не е по-лошо или ако е то не е съизмеримо с разликата в цената.
Не ги знам цените там, че да мога да давам примери конкретни. Но съм сигурен в това, което пиша.
Хм,хм...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Моджо написа:По принцип става дума, не конкретно Канада. Айде някой ако ми каже в Испания примерно един учител зима 3000 евро на месец на мен това какво трябва да ми говори ? Напълно възможно е това да е ниска заплата, нищо че като я обърнеш в левове и викаш "О-ооооо". Затова като цитирате някакви доходи редно е да се напише, примерно. В Испания един учител взима средно 3000 еур на месец при средна заплата 4000 еур. Примерно. Така по се разбира.
В Испания и всички развити страни по света учителите взимат над средната заплата, това за мен е повече от показателно.
В цифри учителите взимат брутно между 2000 и 2500 евро в зависимост окръга и отделно имат надбавки за стаж и пр
Средната брутна заплата за страната е 1890 евро за миналата година, като се има предвид, че миналата година вдигнаха минималната заплата по-сериозно, което се отрази и на средната с едни 100+ евро.
Има значителна разлика между средната мъжка и средната женска заплата.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:Е колко да е ГО в Германия? За средностатистически 10 годишен таралясник с евро 3 повече ли е от 450-500 евра? Колко е това при средна заплата от 2500 и колко е при нас за същата кола с 400лв данък?
И какво получаваш при настъпило събитие в Германия и какво тук?
Данък сгради? Какво получаваме тук срещу него? Тротоар ли има или улиците са почистени или има някъде изобщо в София или който и да е било град и 5 квадрата улица, която да не е покрита с къде по-тънък, къде съвсем сериозен слой кал?
2800 е средната ама брутна!
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Мммм....иди на зъболекар в ДЕ и после в БГ..или ся ще кажете че и един читав зъболекар немаме. А там сички са от професор нагоре.Щот аз съм останал с впечатление, че много от "успелите" наши тичат даже през океана да се лекуват тука. Па и некви ингилизи постоянно си купуват къщи по селата, че даже и си живеят в тях. Ми оти не си живеят у Англия. Там нали е много убаво. Това като допълнение към горния ми отговор.
И изобщо като цяло срещу някаква сума, /не голяма/ получаваш нещо насреща. Може да не е топ, но е нещо. Там срещу същата сума ще получиш едно голямо нищо. Гледайки сумарно на нещата Ся да ми почнете да ми викате тука за 4 лв ще си купа шиоклад, там ще го купя съшия за 3 лв. Принципно говорим и като цяло.
А-аа и тока ни е калпав, щото е по-евтин.
И изобщо като цяло срещу някаква сума, /не голяма/ получаваш нещо насреща. Може да не е топ, но е нещо. Там срещу същата сума ще получиш едно голямо нищо. Гледайки сумарно на нещата Ся да ми почнете да ми викате тука за 4 лв ще си купа шиоклад, там ще го купя съшия за 3 лв. Принципно говорим и като цяло.
А-аа и тока ни е калпав, щото е по-евтин.
Последна промяна Моджо на 30 Яну 2020, 13:06, променена общо 2 пъти
Хм,хм...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
alekangg написа:bum_bum написа:Е колко да е ГО в Германия? За средностатистически 10 годишен таралясник с евро 3 повече ли е от 450-500 евра? Колко е това при средна заплата от 2500 и колко е при нас за същата кола с 400лв данък?
Данък сгради? Какво получаваме тук срещу него? Тротоар ли има или улиците са почистени или има някъде изобщо в София или който и да е било град и 5 квадрата улица, която да не е покрита с къде по-тънък, къде съвсем сериозен слой кал?
При 40% данъци искаш да кажеш, че в Германия средната заплата е 1700 евра ли?
Никъде не съм споменавал, че живота в Германия или Англия е песен за всички и всичко е чудесно. 80-те години минаха отдавна и все по-тежко ще става ама не ме убеждавайте, че тук живеем в някакъв рай.
Моджо написа:Па и некви ингилизи постоянно си купуват къщи по селата, че даже и си живеят в тях.
То и некви 1-2 милиона българи се изнесоха ама ...

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Ма пак няма нищо общо с въпроса. Пак го обръщате на политика и бг vs развити демокрации. Говорим за едни 5 бона защо тук са повече, а там не са.
А кой се изнесъл и защо се изнесъл е друг въпрос.
А кой се изнесъл и защо се изнесъл е друг въпрос.
Хм,хм...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:alekangg написа:bum_bum написа:Е колко да е ГО в Германия? За средностатистически 10 годишен таралясник с евро 3 повече ли е от 450-500 евра? Колко е това при средна заплата от 2500 и колко е при нас за същата кола с 400лв данък?
При 40% данъци искаш да кажеш, че в Германия средната заплата е 1700 евра ли?
Никъде не съм споменавал, че живота в Германия или Англия е песен за всички и всичко е чудесно. 80-те години минаха отдавна и все по-тежко ще става ама не ме убеждавайте, че тук живеем в някакъв рай.Моджо написа:Па и некви ингилизи постоянно си купуват къщи по селата, че даже и си живеят в тях.
То и некви 1-2 милиона българи се изнесоха ама ...
https://jobseurope.net/average-salaries ... tals-2017/
Макар да е по столици, Берлин е с 2000, инфо от преди 2 години.
И тука по страни, пак 2180 инфо от преди няма година
https://www.reddit.com/r/europe/comment ... nthly_net/
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Моджо написа:Ама не е въпроса какво получаваме бре. Това е съвем друга тема. Просто с едни пари в бг можеш да си позволиш повече работи отколко в ДЕ. А данък сгради беше за пример само. Даже не го знам колко е там. По вашата логика тука с 1000 лв /500 еур/ заплата трябва да сме поизмрели от глад и мизерия. Щото със същите 500 вур в ДЕ точно такъв ще си.
Има ли видими резултати като вдигнаха данъците?
Пред нас не са мили улицата от преди 89-та насам - по изборите залепиха бележка да си преместим колите, и пак не измиха.
Дупките са си все същите и никой не ги кърпи, осветление (една лампа, стълба си го имаше) сложиха след като им казахме, че сами ще се оправим и бяхме събрали пари - явно за да не им се урони имиджа...
И това е един малък частен случай, а така като гледам какво се случва и в столицата и по малките градове и села - навсякъде е едно и също безхаберие.
Просто вече никой не вярва на такива пишман управляващи. Това че са направили графа и витошка, не означава абсолютно нищо, предвид парите които се въртят.
С това дайте да дадем вече не става....

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
"Къде го чукаш, къде се пука" , какво да кажа повече. Ама хайде и за това ще отговоря. Като според теб, приятелю, не си получил каквото трябва срещу парите си, мястото ти не е пред компютъра. Надявам се да ме разбираш какво се опитвам да ти кажа. И не го приемай лично, за всеки от нас става дума. И за мен в това число. Ако смятам, че трябва да получа повече ще си го поискам. Сам, не става, разбира се. Трябва цялата улица да си го поискаме ...примерно.
И да допълня. Това, че има някакви допълнителни пари от данъци къде е казано, че те ще са за миене на улици ? М? Ти искаш нова улица, аз искам нова детска градина, другия иска училище, третия иска подземен паркинг наблизо, четвъртия иска метрото да стигне до него и т.н и т.н. Е колко пари трябват според теб, та всички да са доволни ? Това, че ти не си видял, примерно , че в друг квартал са построили нови детски градини със същите тия пари в повече от данъци , а ти си седиш с неизмита улица не значи, че некой ги е откраднал тия пари.
Доде не схванете, че държавата сте аз, ти - всеки от нас и от нас си зависи...няма да се оправим
И да допълня. Това, че има някакви допълнителни пари от данъци къде е казано, че те ще са за миене на улици ? М? Ти искаш нова улица, аз искам нова детска градина, другия иска училище, третия иска подземен паркинг наблизо, четвъртия иска метрото да стигне до него и т.н и т.н. Е колко пари трябват според теб, та всички да са доволни ? Това, че ти не си видял, примерно , че в друг квартал са построили нови детски градини със същите тия пари в повече от данъци , а ти си седиш с неизмита улица не значи, че некой ги е откраднал тия пари.
Доде не схванете, че държавата сте аз, ти - всеки от нас и от нас си зависи...няма да се оправим

Хм,хм...
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
За детските градини си прав. НО отново пример от местните забележителности: близката детска градина и ясла й реновираха двора и оградата, които бяха макар и стари - доста поддържани и читави. Мъничко по-далеч от мен има още една - също много поддържана и читава, но въпреки това я "реновираха".
Т.е. едни хора взеха едни пари, без особен смисъл.
Та според теб на какво да вярвам - на очите си и преките впечатления или на приказки за това как да изискваме всички, щото иначе не им е работа и не се сещат?
ПС Най-гротескното е, че новите огради са по-ниски и вечер се събират групички и чупят, докато пият бири и пушат трева.
Т.е. едни хора взеха едни пари, без особен смисъл.
Та според теб на какво да вярвам - на очите си и преките впечатления или на приказки за това как да изискваме всички, щото иначе не им е работа и не се сещат?
ПС Най-гротескното е, че новите огради са по-ниски и вечер се събират групички и чупят, докато пият бири и пушат трева.

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Чудесно, а къде бяхте тия наоколо та не се събрахте сите пред общината да искате обяснения и СМР и разчети и всичко и да не ги оставяте да дишат докато не си защитят нещото.
Нали, ти ако ми дадеш 1000 лв и аз ти кажа - да бе, ок, ще ти свърша работа и после ме отебеш и не ми търсиш сметка..дали ще ти я свърша ?
Изобщо не казвам, че не се въртят схеми и работи, още по малко защитавам подобни личности. Ама схеми се въртят където им се позволява, нали ?
От кой зависи да не се случват такива работи ? Пак от нас, мисля си.
Нали, ти ако ми дадеш 1000 лв и аз ти кажа - да бе, ок, ще ти свърша работа и после ме отебеш и не ми търсиш сметка..дали ще ти я свърша ?
Изобщо не казвам, че не се въртят схеми и работи, още по малко защитавам подобни личности. Ама схеми се въртят където им се позволява, нали ?
От кой зависи да не се случват такива работи ? Пак от нас, мисля си.
Хм,хм...
- cmdkick
- младши ентусиаст
-
- Кара: e70 3.0d
- Детайли за колата: remapped
ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998
Моджо написа:Чудесно, а къде бяхте тия наоколо та не се събрахте сите пред общината...
На работа предполагам... Не са чоплили семки в парка. На работа за да изкараме пари за да плащаме данъците за да има пари общината.
Моджо написа:Нали, ти ако ми дадеш 1000 лв и аз ти кажа - да бе, ок, ще ти свърша работа и после ме отебеш и не ми търсиш сметка..дали ще ти я свърша ?
Да между другото точно това ще очаквам. Колкото и странно да ти звучи, аз вярвам че живеем в културни времена и самоконтрола се учи още в училище.
Явно просто има много голяма разлика в мойта ценностна система и виждания за нещата, спрямо тази на масата граждани в държавата. Демек просто не се вписвам в "идилията".
Tires are evil - destroy them all ...
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
А, ето нещо, за което си прав cmdkick, втората част на поста Не за работата. Некои хора, по некои държави, правят национални стачки, или не е така ? Работата може и да почака ако другото ти е по-важно.
Но за втората част съм съгласен. Тия дето са отгоре не сме си ги внесли отвън. Те са продукт пак на нас си. На нашето общество и възпитание. И излиза, че ако всички сме съвестни, култирни, възпитани, уважаващи закони и правила и тия дето ще се изкачат да ни управляват ще са такива. А няма да мислят как да си уредят себе си и родата до 9-то колено. И така косвено потвърждаваш, че всичко си зависи от нас
Ако всички хора, айде повечето, бяха като теб, нямаше да е такова положението. Но темата не е за това , затова стига толкова. Ако искате ще си направим нова тема.
Но за втората част съм съгласен. Тия дето са отгоре не сме си ги внесли отвън. Те са продукт пак на нас си. На нашето общество и възпитание. И излиза, че ако всички сме съвестни, култирни, възпитани, уважаващи закони и правила и тия дето ще се изкачат да ни управляват ще са такива. А няма да мислят как да си уредят себе си и родата до 9-то колено. И така косвено потвърждаваш, че всичко си зависи от нас

Хм,хм...
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
cmdkick-а ме е изпреварил.
Все пак не смятам, че когато си плащам за дадени услуги, трябва непременно и непрекъснато аз да следя какво как и защо.
Нали като ходя на работа, и не я върша качествено следват санкции - дали глоба, дали уволнение.
Е каже ми - какви санкции да предприема към държавата, общината или там каквото ?
Мога ли да седна да ги глобявам или да ги уволнявам ?
Все пак не смятам, че когато си плащам за дадени услуги, трябва непременно и непрекъснато аз да следя какво как и защо.
Нали като ходя на работа, и не я върша качествено следват санкции - дали глоба, дали уволнение.
Е каже ми - какви санкции да предприема към държавата, общината или там каквото ?
Мога ли да седна да ги глобявам или да ги уволнявам ?