Кой е с предимство?
Модератор: Общи модератори
- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
Re: Кой е с предимство?
Ако завива надясно по пътя с предимство си дава десен мигач и всички ще знаят...
ТопГън стига вкарва изкривени тълкувания на закона заблуждавайки хората. Ти ще изкараш от 15 дерета вода та в седемнайсто кат си наумиш нещо. В закона още пише , че напускайки пътя с предимство ( както е на кръстовището ) се спазват правилата за нерегулирано кръстовище , но никъде не пише че продължавайки движението си направо трябва да подаваш сигнал за извършване на маневра завой. Подавайки сигнал ( мигач ) ти сигнализираш на другите участници накъде фактически ще продължиш движението си . По твойта логика и десен мигач да пуснеш все показваш , че напускаш пътя с предимство , ами ръгай направо аварийки ...най-сигурно . 
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Като казваш какво пише едва ли не точно в закона, дай да видим члена където пише, че не се пуска мигач точно в тази ситуация и как в това кръстовище пускаш мигач.
Спор да има. 
А за направо, че не се пускало, това е когато се движиш по пътя с предимство, тоест реално колата завива надясно на тая схема, но си на пътя с предимство и тогава не пускаш мигач.
А за направо, че не се пускало, това е когато се движиш по пътя с предимство, тоест реално колата завива надясно на тая схема, но си на пътя с предимство и тогава не пускаш мигач.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
При дадената ситуация автомобил под номер едно не е длъжен да подаде светлинен сигнал (мигач). Ако го направи ще заблуди останалите участници и ще създаде предпоставка за ПТП.
- streetz
- младши ентусиаст

-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
Мигачите нямат нищо общо с предимството. Кола 1 завива надясно/ наляво - подава съответния мигач. Направо - без мигач.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
Въпроса, който го интересува човека е за подаване на мигач в тази ситуация и затова го коментираме. Предимството не е споменато във въпроса и няма какво да го коментираме.
BukToP написа:Здравейте колеги, ще ви помоля за мнения по следните въпроси:
Имаме кръстовище:
Въпросът е: Трябва ли кола 1 да подаде ляв мигач? и ако трябва защо?
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
streetz написа:Мигачите нямат нищо общо с предимството. Кола 1 завива надясно/ наляво - подава съответния мигач. Направо - без мигач.
Хубаво го казваш надясно с мигач(по пътя с предимство)ама точно тогава десния мигач не е задължителен, понеже си минаваш по пътя с предимство. Тоест ако излизаш от пътя трябва да си с мигач. Ама бил направо, ама бил наляво, все тая. Направото ти е пътя с предимство.
Не си прав
ЗДвП
По смисъла на този закон:
"Кръстовище" е място, където два или повече пътя се пресичат, разделят се или се събират на едно ниво.
Това че имаш допълнителна табела Т13 и пътя с предимство променя направлението си не те освобождава от факта, че извършваш маневра.
Маневри
Чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.
(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
Чл. 26. Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с отклонение встрани, водачът е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за възприемане сигнал. Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели на превозното средство, а за превозните средства, които нямат светлинни пътепоказатели или те са повредени - с ръка. Сигналът, подаван със светлинните пътепоказатели, трябва да е включен през цялото време на извършване на маневрата и се прекратява веднага след приключване на маневрата. Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен непосредствено преди започване на
ЗДвП
По смисъла на този закон:
"Кръстовище" е място, където два или повече пътя се пресичат, разделят се или се събират на едно ниво.
Това че имаш допълнителна табела Т13 и пътя с предимство променя направлението си не те освобождава от факта, че извършваш маневра.
Маневри
Чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.
(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
Чл. 26. Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с отклонение встрани, водачът е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за възприемане сигнал. Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели на превозното средство, а за превозните средства, които нямат светлинни пътепоказатели или те са повредени - с ръка. Сигналът, подаван със светлинните пътепоказатели, трябва да е включен през цялото време на извършване на маневрата и се прекратява веднага след приключване на маневрата. Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен непосредствено преди започване на
Мигач се подава винаги когато променяте посоката на движение , никъде в правилника не ви се дават право да си го спестите щото се движите по път с предимство. Ами по тоз път други участници в движението няма ли . И стига с тоз мигач кат напускате път с предимство , това е Х образно кръстовище и левия мигач ( в случая ) ще покаже че искате да завиете наляво ( както е по правилник ) , а не че напускате път който така или иначе в реална обстановка по нищо не си личи какъв е ( със или без ) . Кръстовище е това , не просто да извива пътя , затова и всяка промяна на посока на движение или смяна на платно се отразява с мигач . Епа дайте едни смешни 50 пари на инстриктор за час кормуване с предварително избран маршрут и си питайте на воля квото ви съмнява , бързо и качествено привобиване на знания . ПС: Смешни са парите сравнени с това което може да си причините на вас или друг при криво тълкуване на закон , който е създаден с единствената цел - ред и безпоснасност .
- Top Gun Maverick
- Старши спамър

-
Аз така или иначе писах, че в тази ситуация мигач няма да пусна като отивам направо за да не стана сакатлък
, но по правилник така или иначе мисля, че се пуска. Сега като се замисля имаше периоди в които минавах всеки ден по два-три пъти за един ден през едно към едно същото кръстовище винаги направо както е на тая схема с кола 1 и често е имало кола 2. Ами никога не съм пускал ляв мигач.
Обаче ще питам някой изпитващ като ми попадне скоро. 
Според мен не трябва да подава ляв мигач,защото продължава направо,ако подаде ляв мигач ще трябва да завие на ляво
карам спокойно
Това е последното ми мнение в темата. Мигач в конкретната ситуация не е нужен по закон (защото не се завива). При завиване на дясно (по пътя с предимство), никой не е посочил закон, който изисква пускане на мигач (правилото не отменя закона, но закона е по-тежък от правилото). Закон за Т13 + мигач не съществува.
За неразбиращите - не съм виждал закон, който задължава водач, движещ се по "скоростен път" или в случая този описан със знак за предимство, да си пусне мигача. Ако има поправете ме. Нали целта е да се научим.
Освен пътепоказателите има и нещо друго - ориентирането в ситуацията. То не е описано от закони и правила. В конкретната ситуация (с кривото кръстовище) написах, че пускам мигач, за да информирам другите. Но това е на определени места, когато захода ми е по-показателен и се ВИЖДА, че нямам физическа възможност, да завия наляво (ако съм в позицията на кола 1).
"Ами по тоз път други участници в движението няма ли" - Има и се ръководят от знаците. Отговора ми е в горния абзац.
А за теорията и знаците - Ако се завива по пътя с предимство, не е нужен пътепоказател. Оказано е със знаци, че трябва да се изчака преди включването от второстепенен път. Въпрос на уважение е да се пусне мигач, ако се променя посоката.
Успех и безаварийно
За неразбиращите - не съм виждал закон, който задължава водач, движещ се по "скоростен път" или в случая този описан със знак за предимство, да си пусне мигача. Ако има поправете ме. Нали целта е да се научим.
Освен пътепоказателите има и нещо друго - ориентирането в ситуацията. То не е описано от закони и правила. В конкретната ситуация (с кривото кръстовище) написах, че пускам мигач, за да информирам другите. Но това е на определени места, когато захода ми е по-показателен и се ВИЖДА, че нямам физическа възможност, да завия наляво (ако съм в позицията на кола 1).
"Ами по тоз път други участници в движението няма ли" - Има и се ръководят от знаците. Отговора ми е в горния абзац.
А за теорията и знаците - Ако се завива по пътя с предимство, не е нужен пътепоказател. Оказано е със знаци, че трябва да се изчака преди включването от второстепенен път. Въпрос на уважение е да се пусне мигач, ако се променя посоката.
Успех и безаварийно
Абе какво уважение бе колега . Закона е публикуван по-горе " Маневри , чл.26 " . .
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Сега разбирам защо доста хора не използват мигачите си......
Сега разбирам и защо е тоя хаос по улиците.....
Сега разбирам и защо е тоя хаос по улиците.....
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Lenco написа:Сега разбирам защо доста хора не използват мигачите си......
Защото не знаят как ли
Решението вече е дадено:
vladobate написа:ами ръгай направо аварийки ...най-сигурно .
Top Gun Maverick написа:Направото ти е пътя с предимство.
Това ако покажеш къде го пише (освен по форумите
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.