Часовници
Модератор: Общи модератори
Re: Часовници
я малко да вдигна темата 
някой тука да се занимава с часовникарство?
аз винаги съм се интересувал от какво има вътре в един часовник, ама тука последните няколко месеца сериозно се зачетох (Боже, всичко има в нет-а... само да има човек желание да се научи)... и започнах бавно да си събирам джаджи за чистене, смазване, настройки, ремонти и тн.. спретнах си един стенен гардероб за работно място и всяка вечер след 9 до към 12 се потапям... до сега работих класически- с лупи, но оня ден си купих един микроскоп с троен обектив и ще наблягам на детайлите повече...
та събрах една торба стари неработещи часовници (предимно автоматични) от приятели и смятам тая зима да се отдам на тоя стар занаят... просто пипкавото ровене в неща дето почти не се виждат с просто око ми гъделичка мозъка по много приятен начин...

аз винаги съм се интересувал от какво има вътре в един часовник, ама тука последните няколко месеца сериозно се зачетох (Боже, всичко има в нет-а... само да има човек желание да се научи)... и започнах бавно да си събирам джаджи за чистене, смазване, настройки, ремонти и тн.. спретнах си един стенен гардероб за работно място и всяка вечер след 9 до към 12 се потапям... до сега работих класически- с лупи, но оня ден си купих един микроскоп с троен обектив и ще наблягам на детайлите повече...
та събрах една торба стари неработещи часовници (предимно автоматични) от приятели и смятам тая зима да се отдам на тоя стар занаят... просто пипкавото ровене в неща дето почти не се виждат с просто око ми гъделичка мозъка по много приятен начин...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
KEVIN-30 написа:Интересен сайт ,има всякакви неща в него.Ето малко часовници СЕЙКО на сносни цени
http://www.thefind.com/search?query=sei ... ewels+gold

Има проверени сайтове от които може да се купува и е писано назад в темата.
alx написа:я малко да вдигна темата
Минах през това преди няколко години. Оборудван съм, направих няколко ремонта и един къстъмизирах и както всяко хоби, ентусиазъма поизсъхна. Научих обаче някакви базови неща и техники и се оказа, че са ми доста прецизни и стабилни кебапчетата

Имам идея да направя изцяло нов дизайн няколко бройки, за подаръци с разни по-екзотични, принтирани сплави. Това ще ми е една от занимавките след "пенсиониране".
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
alx написа:... и започнах бавно да си събирам джаджи за чистене, смазване, настройки, ремонти и тн.. спретнах си един стенен гардероб за работно място и всяка вечер след 9 до към 12 се потапям... до сега работих класически- с лупи, но оня ден си купих един микроскоп с троен обектив и ще наблягам на детайлите повече...
Pics or didn't happen

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:alx написа:... и започнах бавно да си събирам джаджи за чистене, смазване, настройки, ремонти и тн.. спретнах си един стенен гардероб за работно място и всяка вечер след 9 до към 12 се потапям... до сега работих класически- с лупи, но оня ден си купих един микроскоп с троен обектив и ще наблягам на детайлите повече...
Pics or didn't happen
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Както казах- наместих си работилничката в един килер. Тепърва има да го разчиствам … на първо време трябва да си сменя “бюрото” щото в момента е един изкормен шкаф и ми е висок особено сега с микроскопа… трябва и да махна мокета и да сложа нещо друго, че вече изгубих две винтчета и една пружина- нямат намиране… изобщо ще се занимавам зимата… записах се на един онлайн курс на iwc, изпратиха ми помагалата и сега усърдно и съвестно ходя онлайн на училище и ме образоват…

Също си взех и 4к камера за 3тия окуляр да си записвам какво правя и кое откъде идва… ще дойде другата седмица… че разните нормални автоматици имат по 30-40 чарка примерно ама тия по засуканите хронографи са страшни Лего-та

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Ganchev__
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: BMW
Браво, готино начинание. Само като гледам снимките се изнервям с моите треперещи ръце.
Не знам как не ти действа натоварващо, аз бих си пушил пурите.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
То аз не виждам тука нещо специализирано за часовници освен тая стяга за верижки . Има още един куп неща като преса за поставяне на стрелки , за вадене на коронки , за поставяне на стъклата , за камъните , спец масла , ултразвукова вана за миене и още куп спец инструмент и разни неща дето са необходими ....До тука е разглобил един часовник дето са му наредени частите на масата и като ги забръше с ръкавите утре няма да ги има половината
Алха , вземи си един учебник по часовникарство и чети първо . Докато дойде време да човъркаш има много вода да изтече .

Алха , вземи си един учебник по часовникарство и чети първо . Докато дойде време да човъркаш има много вода да изтече .

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Jordana написа:То аз не виждам тука нещо специализирано за часовници освен тая стяга за верижки . Има още един куп неща като преса за поставяне на стрелки , за вадене на коронки , за поставяне на стъклата , за камъните , спец масла , ултразвукова вана за миене и още куп спец инструмент и разни неща дето са необходими ....До тука е разглобил един часовник дето са му наредени частите на масата и като ги забръше с ръкавите утре няма да ги има половината![]()
е, нямам напълно оборудвано часовникарско ателие като тебе - все пак сега започвам ама може би трябва да ти сложа още две снимки...
а ти нали знаеш, че за да се занимаваш със бейсик часовникарство/ подръжка ти трябват 3 отвертки, 2 пинсети, лупа, масла и 95% спирт? сигурен съм, че го знаеш ама все пак да го напиша...

малко всичко е в безпорядък ама все пак е килер.. купих си е някакво бюро и като дойде ще наредя всичко както се полага и ще изчистя нещата дето не са по темата и ще въведа порядък както си му е реда

Ganchev__ написа:Браво, готино начинание. Само като гледам снимките се изнервям с моите треперещи ръце.![]()
ми.. не- аз обичам такива пипкави работи.. действат ми много зен.. направо ми спира времето като седна...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Ква е тая огромната вана , да не ремонтираш будилници с кукувичка ? 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Jordana написа:Ква е тая огромната вана , да не ремонтираш будилници с кукувичка ?
в нея мия и други неща

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
...А шестограм 10-ка е да отвиеш болта на пъпа дъжащ крилата на кукувичката!...
Не можах...
Евала за хобито..
Иска търпение тая работа.А аз хабя своето по време на работа.
Но имам винаги интерес към пипкави работи та ще е интересно да видим кои какво действа.

Не можах...

Евала за хобито..
Иска търпение тая работа.А аз хабя своето по време на работа.
Но имам винаги интерес към пипкави работи та ще е интересно да видим кои какво действа.
Jordana написа:Ква е тая огромната вана , да не ремонтираш будилници с кукувичка ?
Дай да видим как изглежда инструментариума на един истински професионалист, да оплакнем окото.

Ама ако нямаш фурна да печеш синтетични рубини и сапфири и прецизни инструменти за рязането им, по-добре не казвай, че се занимаваш с часовникарство

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Най важния инструмент на аматьора часовникар е ...перманентния магнит . Като фръкне онова ню ню винтче на килима единствения ти шанс за намиране иглата в купа сено е да тралиш с магнита за да го намериш .Ама ако нямаш фурна да печеш синтетични рубини и сапфири и прецизни инструменти за рязането им, по-добре не казвай, че се занимаваш с часовникарство

Последна промяна Jordana на 16 Дек 2024, 9:33, променена общо 1 път
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
slatanic написа:...А шестограм 10-ка е да отвиеш болта на пъпа дъжащ крилата на кукувичката!...![]()
![]()
Не можах...![]()
Вероятно се ползва за някаква съветска техника. Все пак "съветските интегрални схеми са най-големите интегрални схеми!"

Jordana написа:Най важния инструмент на аматьора часовникар е ...перманентния магнит . Като фръкне онова ню ню винтче на килима единствения ти шанс за намиране иглата в купа сено е да тралиш с магнита за да го намериш .Ама ако нямаш фурна да печеш синтетични рубини и сапфири и прецизни инструменти за рязането им, по-добре не казвай, че се занимаваш с часовникарство
С килим наистина е аматьорска работа. Има едни електромагнитни балатуми, където като цъкнеш едно копче се събират винтчетата на определени места.

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ