28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Модератор: Общи модератори
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: 28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Интеграл, нещо пак не си разбрал...тва беше към киро, да му обясна най-просто кво значи тва естествена филтрация.
Ма нещо подминаваш важните неща...що не отговори за подземнто "езеро", що не е замърсено като водите минават през 2 млрд тона въглища - нали една от опасностите била, че имало радиация във въглищата и ще замърсят подпочвените води .
.....Има също и манганова мина (най-голямата в европа), знаеш ли как се обработва руда ...от тази мина постоянно се е източвало вода от галериите (милиони литра
)...та къде е пустинята и замърсената подпочвена вода в добруджа....
Шабленското или тюленовското находище за нефт и газ пак се намира във валанжа (езерото).....що не е пустиня и водата не е замърсена..
Така, тва езеро (валанжа), не е само под Бългаиря ами и под Румъния, там отсреща имат доста повече сондажи от нас...та
Дай някви отговори...не линкове на към някви статии и то за САЩ, дай за тук.....
Нали сондажите са вредни....що се прави ( в някои случаи) киселинна обработка на сондаж за вода
...що ли щото е вредно и да трови
Обясни си що е то дифузия...после намери някой хидрогеолог да ти обясни, как точно става замърсяването на подпочвените води, и що е то естествена филтрация и какво се случва при добив вода/нефт/ газ.....
Сега за утайниците, те са изолирани, но все пак:
Имаше един колега тук, който се занимаваше нещо със строителство на магистрали и т.н.....та той трябва да знае, понеже се прави моделиране на точков замърсител (евентуална, катастрофа и разлив на опасни в-ва) за период от 300г.....та при разлив на, чакай че обичате цифрите, 20 000 литра концентрирана киселина....разпространението от точковия замърсител чрез подпочвените води за 50години е 100метра (и концентрациите на са опасни)
...и тва мисля, че беше точно за хемус по добруджа...
Риск винаги има, но ако има някакво замърсяване то е само локално и не е свързано със пустини и отравяне на "езерото".
Ма нещо подминаваш важните неща...що не отговори за подземнто "езеро", що не е замърсено като водите минават през 2 млрд тона въглища - нали една от опасностите била, че имало радиация във въглищата и ще замърсят подпочвените води .
.....Има също и манганова мина (най-голямата в европа), знаеш ли как се обработва руда ...от тази мина постоянно се е източвало вода от галериите (милиони литра

Шабленското или тюленовското находище за нефт и газ пак се намира във валанжа (езерото).....що не е пустиня и водата не е замърсена..
Така, тва езеро (валанжа), не е само под Бългаиря ами и под Румъния, там отсреща имат доста повече сондажи от нас...та

Дай някви отговори...не линкове на към някви статии и то за САЩ, дай за тук.....
Нали сондажите са вредни....що се прави ( в някои случаи) киселинна обработка на сондаж за вода

Обясни си що е то дифузия...после намери някой хидрогеолог да ти обясни, как точно става замърсяването на подпочвените води, и що е то естествена филтрация и какво се случва при добив вода/нефт/ газ.....
Сега за утайниците, те са изолирани, но все пак:
Имаше един колега тук, който се занимаваше нещо със строителство на магистрали и т.н.....та той трябва да знае, понеже се прави моделиране на точков замърсител (евентуална, катастрофа и разлив на опасни в-ва) за период от 300г.....та при разлив на, чакай че обичате цифрите, 20 000 литра концентрирана киселина....разпространението от точковия замърсител чрез подпочвените води за 50години е 100метра (и концентрациите на са опасни)

Риск винаги има, но ако има някакво замърсяване то е само локално и не е свързано със пустини и отравяне на "езерото".
Сондьора написа:Колега, нали си от Добрич, та бабати дядо ти, имат ли село...., ако не все си ходил на село...
Как в единия край на двора е септична яма с лайна, а в другия край е кладенчовата вода...
и тва селата са така от има няма едно 10 000 години
Нямам... но схванах идеята, само че не знам ла*ното как точно вреди на почвата и хората

ms
Това с водата разбира се че има много общо, сега точно този случай в САЩ не знам дали има, но на теория - да. При разбиването се отделя метан които като влезе в подпочвените води в голяма концентрация и ако в съседство комшията полза тази вода за напояване - воала. Аз поне така разбрах....

- тук нищо не разбрах, какви въглища кви 5 лева? Незнам въглища да се добива т чрез хидравличен удар, честно казано не съм се интересувал от добива на въглища задълбочено.Ма нещо подминаваш важните неща...що не отговори за подземнто "езеро", що не е замърсено като водите минават през 2 млрд тона въглища - нали една от опасностите била, че имало радиация във въглищата и ще замърсят подпочвените води .
- отлично знам къде е мината, не съм запознат в детайли как точно се обработва рудата. Да знам, че се прави отводнителна система в мините и незнам как точно е устроена. Тук трябва да уточним, че тази вода вероятно не я вкарват обратно под земята, за разлика от хидрофракинга, където около 50% от използваната вода остава под земята.Има също и манганова мина (най-голямата в европа), знаеш ли как се обработва руда ...от тази мина постоянно се е източвало вода от галериите (милиони литра)...та къде е пустинята и замърсената подпочвена вода в добруджа....
- колегата Bum - bum , беше казал с каква ''вода'' се е къпал там в банята, а и добива на нефт и обикновен (конвекционален газ) не се добиват чрез любимата ни технология, нали?Шабленското или тюленовското находище за нефт и газ пак се намира във валанжа (езерото).....що не е пустиня и водата не е замърсена..

- кво казваш, щом досега не сме успели дай да продължаваме с по - сериозни опити? Ами тогава да викнем разни компании от цял свят и да почват да си правят експерименти в България, която както каза един колега е колкото една плюнка по територия. Важното е дупчене да има, ''евтин газ'' в продължение на ''300 години'', на всичко друго майната му.та къде е пустинята и замърсената подпочвена вода в добруджа....
- в щата Ню - йорк, добива на шистов газ е забранен точно поради тази причина, трябвало е да се добива в непосредствена близост до единственият водоизточник на града. В Добруджа освен валанжа - друг водоизточник НЯМА.Риск винаги има, но ако има някакво замърсяване то е само локално и не е свързано със пустини и отравяне на "езерото".
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин?

- Сондьора
- ентусиаст
-
Въглищата са оводнени от валанжа т.е. са във валанжа, за това става въпрос, нефтенето находище също е във валанжа...сега разбираш ли или не.....но няма да разбереш, не ми отговаряй.
В New York не е забранен добива и никога не е бил...беше забранен фракинга...вече не е.
Никъде по света не е бил забраняван добива на шистов газ.
Само тук...поне за сега....
Но това в решението т.1 е смешно, понеже забраняват все едно сондирането и добива на нефт и газ като цяло....демек и газохранилището на Чирен...демек държавата тряя да глоби себе си 100 000 000лв и то многократно
.
Смешна работа..
Все тая де...нали има забрана, хората са спокойни..та така.
В New York не е забранен добива и никога не е бил...беше забранен фракинга...вече не е.
Никъде по света не е бил забраняван добива на шистов газ.
Само тук...поне за сега....
Но това в решението т.1 е смешно, понеже забраняват все едно сондирането и добива на нефт и газ като цяло....демек и газохранилището на Чирен...демек държавата тряя да глоби себе си 100 000 000лв и то многократно

Смешна работа..
Все тая де...нали има забрана, хората са спокойни..та така.
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Малко по-сериозна информация от тук: тук
Поредната малоумщина, сътворена от любимия ни министър-председател, за когото много по-важен е собственият му рейтинг от държавния интерес. Аз лично не искам да живея в държава, в която група хора (и то неголяма) във фейсбук налагат интересите на външни фактори като държавна политика, и в резултат ставаме за смях пред света.
Че сме бедни - бедни сме. Както се казва, бедността не е порок.
За съжаление ще си останем бедни, понеже сме си прости. Когато един не народ не уважава и не вярва на собствените си учени, не го очаква нищо хубаво.
Последните промени в закона за горите и липсата на интерес от същите тези "граждани" са показателни.
Забраната за прилагане на хидравличния удар (фракинг) засяга ли вече действащи проучвателни и добивни работи в България?
-Да. Искам първо да кажа, че хидрофракингът се използва в много дейности, включително при добива на вода. Например, имате кладенец и той вече не ви дава достатъчно вода. Тогава се прилага такова разбиване и дебитът се получава. Същото се прави при експлоатация на газови и нефтени находища. Такива имаме в Бутан, в Бърдарски Геран, в Долни Луковит, в Тюленово и т.н. Там за да се стимулира продуктивният пласт, съдържащ нефт или газ, се прави напукване чрез нагнетяване с най-обикновени химикали, с които по принцип се сондира. Не е правено само хоризонтално сондиране.
И да, цяла Добруджа, включително Румъния оттам черпи вода. Впрочем, в находищата в Тюленово, Камен бряг, Шабла нефтът и газът се намират в същия този водоносен хоризонт. Там имаме вода, нефт и газова шапка – в едни и същи порьозни скали. И те съжителстват, без да се замърсява водата. Оттам се черпи нефт, но това не означава, че питейната вода на Дружба и околните курорти, чиито водни сондажи се намират на точно същото място, се замърсява. Ако сте наясно с това и ако го видите на място, ще разберете колко преувеличени са страховете на хората.
Поредната малоумщина, сътворена от любимия ни министър-председател, за когото много по-важен е собственият му рейтинг от държавния интерес. Аз лично не искам да живея в държава, в която група хора (и то неголяма) във фейсбук налагат интересите на външни фактори като държавна политика, и в резултат ставаме за смях пред света.
За съжаление ще си останем бедни, понеже сме си прости. Когато един не народ не уважава и не вярва на собствените си учени, не го очаква нищо хубаво.
Последните промени в закона за горите и липсата на интерес от същите тези "граждани" са показателни.
Touring & windsurf club
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
мда. така става като хора се занимават с неща, които не са им в компетенцията.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Georgieff написа:Малко по-сериозна информация от тук: тукЗабраната за прилагане на хидравличния удар (фракинг) засяга ли вече действащи проучвателни и добивни работи в България?
-Да. Искам първо да кажа, че хидрофракингът се използва в много дейности, включително при добива на вода. Например, имате кладенец и той вече не ви дава достатъчно вода. Тогава се прилага такова разбиване и дебитът се получава. Същото се прави при експлоатация на газови и нефтени находища. Такива имаме в Бутан, в Бърдарски Геран, в Долни Луковит, в Тюленово и т.н. Там за да се стимулира продуктивният пласт, съдържащ нефт или газ, се прави напукване чрез нагнетяване с най-обикновени химикали, с които по принцип се сондира. Не е правено само хоризонтално сондиране.И да, цяла Добруджа, включително Румъния оттам черпи вода. Впрочем, в находищата в Тюленово, Камен бряг, Шабла нефтът и газът се намират в същия този водоносен хоризонт. Там имаме вода, нефт и газова шапка – в едни и същи порьозни скали. И те съжителстват, без да се замърсява водата. Оттам се черпи нефт, но това не означава, че питейната вода на Дружба и околните курорти, чиито водни сондажи се намират на точно същото място, се замърсява. Ако сте наясно с това и ако го видите на място, ще разберете колко преувеличени са страховете на хората.
а какво им е "най-обикновеното" на тези химикали??
и най-важното ,понеже тези ,които тук защитават добива, проучването илиChevron (или и аз не знам какво точно)и държат на солидната и точна научна обосновка-ако мога да ви питам- ОК,приемаме че този метод е безвреден на 100 процента, което за мен като неспециалист, но средноинтелигентен човек е много съмнително
Кажете ми моля,каква ще бъде конкретната и гарантирана с договорни условия полза за целокупния български народ-ама моля не ми излизайте с теоретични постановки и предположения...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
здравейте.министър прецедателя отговаря ние трябва да знаем с какво разполагаме да не ни се сърдят поколенията,пък ако има огромни богатства от газ ще видим кво ще правим.
що за нелепо изказване-и кои е тоя луд дето ще даде 30 мил.и още няколко за самото проучване и после чао,само за да знаят бъдещите поколения какво богатство има.
наистина-за идиоти ли ни взимат.доколкото знам шеврон не е благотворителна фондация?
малко съм саркастичен но сега сериозно-ако толкова държим на бъдещето поколение то по-добре да се насочат усилия в опазването и по доброто управление на водните ресурси а те никак не са малки защото именно в бъдещето този ресур ще намалява,ще поскъпва и за него ще се водят воини.и ако ги замърсим какво правим.енергия може да се добие-вярно сега е малко скъпа алтернативната но за това са технологиите.и те се развиват.в краина сметка без газ се живее ама без вода.....?
що за нелепо изказване-и кои е тоя луд дето ще даде 30 мил.и още няколко за самото проучване и после чао,само за да знаят бъдещите поколения какво богатство има.
наистина-за идиоти ли ни взимат.доколкото знам шеврон не е благотворителна фондация?
малко съм саркастичен но сега сериозно-ако толкова държим на бъдещето поколение то по-добре да се насочат усилия в опазването и по доброто управление на водните ресурси а те никак не са малки защото именно в бъдещето този ресур ще намалява,ще поскъпва и за него ще се водят воини.и ако ги замърсим какво правим.енергия може да се добие-вярно сега е малко скъпа алтернативната но за това са технологиите.и те се развиват.в краина сметка без газ се живее ама без вода.....?
Когато един не народ не уважава и не вярва на собствените си учени, не го очаква нищо хубаво.
Можеш ли да посочиш въпросните учени. Без тези които са били агенти от ДС или платени консултанти на някоя петролна компания проявила интереси за проучване и добив на шистов газ в България.
P.S. Не се заяждам. Темата е направена за да се изкажат всички заинтересовани.
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...

Georgieff написа:Малко по-сериозна информация от тук: тук
Коя е проф. Кристалина Стойкова?
Яростната защитничка на американската фирма „Шеврон“, От официалната й биография, качена в сайта на БАН, обаче научаваме още една любопитна подробност. Покрай научните степени и титли, Кристалина Стойкова е била платен консултант на американската компания за добив на нефт „Тексако“, погълната в последствие от същата „Шеврон“
Кристалина Стойкова
- Протеста от 18.01.2012 год. в София беше именно заради това. Ти присътства ли на него, щом за втори или трети път споменаваш този закон?Последните промени в закона за горите и липсата на интерес от същите тези "граждани" са показателни.
Аз лично не присътствах, поради единственият факт, че не живея в София. Не искам да се оправдавам с това, но съм длъжен да си призная.

ехеее то пък едно богатство ще стане като започнем да добиваме газ - стои и гледай. При спад на цената от 100$ за 1000 куб метра, държавата реално ще спести 200млн и това при най-добрия случаи - 2млрд добив(25% намаление).. и с 200 млн ли ще ставаме богати.
Същото важи и за Газпром, ей горките толкова са се стреснали за нашите 2 млрд добив, като те изнасят за Европа над 200(двеста) сън не мога да спат от притеснение заради нас. 2 от 200 е точно 1% спад на продажбите им, това даже може да се приеме за счетоводна грешка.
Какво дължа на следващото поколение да им обяснявам - абе опитахме се тука да спестим едни 100-200 млн, ама малко окензахме положението и общо взето спестихме дедовия.

Какво дължа на следващото поколение да им обяснявам - абе опитахме се тука да спестим едни 100-200 млн, ама малко окензахме положението и общо взето спестихме дедовия.

- Сондьора
- ентусиаст
-
Киро не смЕтай
Русия(газпром) ти продава на 540 лв, булгаргаз ти продава на 670лв, овергаз (кой ли е тва
)= продава на 860лв....без ддс....(интересно битовия потребител, демек целокупния народ от кой купува
)
богат, въпроса ти като цяло вече е теоретичен.....
Като се върне на дневен ред, ше зема а ти отговора
Интеграл, в тоя бранш, обикновено се харчи много.
Тексако бяха тук 90те...намериха, нерентабилно им беше и си тръгнаха....
п.п. Турците харчат за шелфа, черно море, по 1 000 000 на ден....ама са си решили след 5г да са независими от към нефт и газ....
Голем смех е тва за войните за вода

Русия(газпром) ти продава на 540 лв, булгаргаз ти продава на 670лв, овергаз (кой ли е тва

богат, въпроса ти като цяло вече е теоретичен.....
Като се върне на дневен ред, ше зема а ти отговора

Интеграл, в тоя бранш, обикновено се харчи много.
Тексако бяха тук 90те...намериха, нерентабилно им беше и си тръгнаха....
п.п. Турците харчат за шелфа, черно море, по 1 000 000 на ден....ама са си решили след 5г да са независими от към нефт и газ....
Голем смех е тва за войните за вода

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Не мога да разбера за кво се разгаря тоя спор като на всички е ясно че нито България нито някой от Добрич и региона ще имат съществена полза от тия сондажи и добив на газ.Направете си справка за другите концесии дадени на чужди фирми -какви ползи са донесли как са опазили природата и какви са им плащанията по концесиите и какво изнасят.Тва който си реши да почне да сондира да дупчи да добива и изнася го няма в нито една европейска страна.Така че тука не опира до това вредно или невредно а като не иска общесвото няма да добиват и сондират.Кво толкова сложно има в тоя дебат.Няма кво да им доказва България на тия -те да докажат че технологията им е безвредна и България ще има полза от тях.Иначе да си ходят да дупчат и сондират в африка.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Така или иначе шистовия газ също ще има прекупвачи, но аз говоря само за държавата, защото тя да речем плаща на Газпром примерно цена 350$, а шистака ще излезе 200$ от сондата = 150$(спестяваме) при 2 млрд к.м. = 300 млн. Това се получава само ако заместим на 100% доставките от Газпром което е далеч във фантазиите, обаче реалността може да е ако изкараме 1 млрд на 200$ и купим 1 млрд на 350$ тогава спестяваме половината(700-550) = 150млн - много пара бе.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Да само че едва ли България ще има право да купи по тия цени и 30% от добива.Тия после да не са луди да го дават на по ниска цена .Че за кво иначе ще го добиват тоя газ ? Да ни уредят нас ли?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !