Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 18 Юли 2025, 20:21

Чиата излиза каквото влиза, разните овеси и т.н., също. Голяма част от зеленолистните също.

Не е голяма драма де. Имат някакви антинутриенти там и не носят някаква особена полза, но на който му понасят и са му вкусни няма да го бутнат ако ги яде.

Парадоксалното е обаче, че едни от зеленчуците, които са емблема едва ли не на здравословното хранене и се твърди, че са незаменими с техните витамини, минерали, фибри и не знам какво - кейл, броколи, карфиол всъщност изобщо не съществуват в природата, дори в див вид.

Създадени са от човека. Както впрочем и 99% от всичко в което има повечко усвоими въглехидрати.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 18 Юли 2025, 21:24

бум, аз имам питане за хуска?

От известно време си правя почти всеки ден сутрешна/следобедна закуска с него и кисело мляко (домашно краве или овче) и производството стана като по часовник...преди това имаше какво да се желае :lol: . Дали е от него предвид, че е основно фибри или си въобразявам? Друго нищо не съм променил в храненето :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 18 Юли 2025, 21:39

c04 написа:Как си ориентираме като гледаме производството, по цвета? :ok:

Виж какво генерира на изхода едно тревопасно и едно месоядно.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 18 Юли 2025, 21:40

Аз да ви попитам, какво закусвате аджеба. Аз поне 2-3 сутрини бъркани яйца си правя, ама все ден малко ми писва

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 19 Юли 2025, 1:40

Според времето за приготвяне което имам.
Главно лешников крем(около 1/3 до 1/2 от бурканчето :mhihi: ),пекан и бадем.
Това с чаша вода за разкош и прием на лекарствата.
Ако има време яйца,бекон,краставици,люта чушка и червена печена/зелена чушка. :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 19 Юли 2025, 7:41

bum_bum написа:То това с протеина също е от митовете за кето в които няма много вярно.

Преди години фитнес ентусиастите жулеха по 2, 2,5, че и нагоре гр протеин на кг тегло. Но там нали има хормонални препарати, слагат и инсулин и т.н. за да могат да ги усвоят.

В днешно време нещата са доста по-умерени. Повечето нови проучвания сочат, че прием над 1,6-1,8 вече не носят никаква полза.

Може ли по- подробно разяснение на тази точка? Не визирам професионални съзтезатели или боди билдъри. При мъжете след дадена възраст запазването на мускулна маса е по- трудно поради естественото намаляване на хормоните, затова прием на достатъчно протеин е ключов за лимитиране на деградацията. Като пак се визират 2-2.5 грама на килограм за активно спортуващи мъже (разбирай поне 3-4 пъти седмично).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 19 Юли 2025, 8:18

Има много изследвания, някои от които са още от 80-те и 90-те. Качествени и добре построени от които могат да се вадят правилни изводи които сочат, че прием над 1,6-1,8 нямат допълнителна полза.

Ето това е един мета анализ на 46 проучвания с 1864 участника, където се заключава, че всичко над 1,62гр не носи нищо. И това е при трениращи. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28698222/

Това е една огромна индустрия, която генерира милиарди приходи годишно - протеини, витамини, аминокиселини, бустери и какво ли не. Парите за платени проучвания, реклама и инфлуенсъри са огромни така, че от там не можем да очакваме някакви обективно мнение поради огромния материален интерес.

Иначе е факт, че с възрастта протеина се усвоява по-трудно и е необходимо по-високо количество. Но пак, става въпрос за далеч по-ниски количества от тези, които ни съветват масово.

3-4 пъти седмично за мен не е активен спорт. Гледам напоследък голяма мода 10к крачки да се споменава като едва ли не страшен спорт. Човешкото тяло е създадено да ходи. Цялата ни механика е подчинена на това. Седенето скапва костите и кръвоносната система. Стоенето прав е по-добре, но отново не е нещо за което сме проектирани и тия бюра за да стоим прави също не са най-доброто решение. Тичането е ОК, но това за което сме създадени е ходене. На големи разстояния. 10к крачки са ОК и по-добре от нищо, но и не са някакъв спорт или активност, която да носи успокоение, че като го правим и вече сме ОК с физическата активност.

Фитнес индустрията колкото и полза да е донесла като е накарала много хора да тренират, толкова и вреда носи с глупостите, които говорят за да задържат интереса. Масово гледам да се говори за почивка, почивка, почивка.. сакън да не претренираме. Защото на 90% от хората ако им кажеш, че за най-добър резултат и здраве трябва да тренират всеки ден те няма да се вържат. Да, тия грамадните културисти имат нужда от много почивка, но там става въпрос за съвсем различно нещо. Химията при тях стига до половин или дори един грам дневно. Това са ужасяващи количества хормони, които изцяло променят някои основни принципи.

Състезателния културизъм или целта да имаш максимална мускулна маса иска почивка. 90% от трениращите във фитнеса се водят по принципите на състезателите в културизма. А не трябва. Това е нещо съвсем различно от нормалния кондиционен фитнес. И като хранене и като метод на тренировка и като почивка.

Никой съвременен треньор (читавите, които четат и се развиват) дори вече не ползва традиционните бодибилдинг сплитове - гръб-рамо, гърди-бицепс и т.н. Масово се тренира цялото тяло. 4-5, при някои 6, а други и 7 дни в седмицата. Там вече тренировката се построява на принципи, които да редуват вида и начина на натоварване за да може да се тренира толкова често.

Don_Diego написа:бум, аз имам питане за хуска?

От известно време си правя почти всеки ден сутрешна/следобедна закуска с него и кисело мляко (домашно краве или овче) и производството стана като по часовник...преди това имаше какво да се желае :lol: . Дали е от него предвид, че е основно фибри или си въобразявам? Друго нищо не съм променил в храненето :dunno:

Хуска и всякакви други фибри помагат, когато нещата са на зор. Но това е симптоматично решение. Т.е. не решава проблема, а маскира симптома. Изхождането зависи от правилното функциониране на микробиома, храносмилателната и отделителна система и за него са нужни само вода и мазнини. Ако нещо куца причината е в някое от горните. Но хуска просто помага да вървят нещата, без да лекува причината. Не е добро дългосрочно решение.

c04 написа:Аз да ви попитам, какво закусвате аджеба. Аз поне 2-3 сутрини бъркани яйца си правя, ама все ден малко ми писва

Яйца, месо, сланина, масло, малко сирене и кашкавал по 1000 различни начини. Бъркани, варени, на очи.. всякак. Вече 20+ години :mhihi: Напоследък жената прави едно подобно на суши в кори нори с яйца, скариди, топено сирене, авокадо и не знам какво още ама става много добро.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Юли 2025, 11:11

производството стана като по часовник...преди това имаше какво да се желае :lol: . Дали е от него предвид, че е основно фибри или си въобразявам? Друго нищо не съм променил в храненето :dunno:

Общо прието правило е около 30 грама целулоза на ден , без достатъчно целулоза се нарушава работата на стомашно чревния тракт . Рефлекторно моторната функция на червата се забавя , нарушава се структурата и консистенцията на пацула . Почистването на червата и т.н Отделно че целулозата е храна за част от микробиомата в червата . Не е коректно да се сравняват преживните тревопасни с човека , там целулозата ферментира и се използва за храна . При човека не се усвоява и има други функции .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Предишна

Назад към Извън Темата