Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?
Модератор: Общи модератори
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?
madafaka_donkele написа:За щатите какво се точите толкова не знам. Не са това, което бяха преди 20-30г. Колегите, които са там и пишат тук са частен случай, отдавна са се установили там, при тях е друго. Но тепърва да си вдигнеш чукалата и да се забиеш точно тамОсобено пък, ако си и семеен, че и с деца... двойно
Някой беше казал, дали не беше и в тази тема "хамерика е супер за правене на бизнес и абсолютна кочина за живеене"
Лично аз преди да имигрирам съм идвал 2 пъти като първия път е точно преди 30 години. Мога да твърдя че не е кой знае колко голяма разликата, това което се е вдигнало като цени по същия начин са се увеличили и заплатите в повечето свери пропорционално, няма такива аномалии като в Европа след приемане на еврото.
За това какво е да се пристигне семеен с деца веднага давам пример от последните няколко години. Преди около 6-7 години пристига един пич при един мой роднина тук който се беше ангажирал да го посрещне и въведе в обстановката. Обаче моя човек точно в това време му пристигат някакви бизнес партньори та ме пита мога ли да се ангажирам да ударя едно рамо, и понеже ние по това време нямахме много работа викам давай го. Взех ги от летището и моя човек им беше запазил студио в един Мотел-6 за временно настаняване. Та оставям ги вечерта него и жена му с дете на 2 години. На другия ден оправяме документи, SSN, мобилни телефони, банкови сметки и преминаваме към следващия важен момент в търсене на кола може би най-важния, щото тук без такава не може. Сега аз като го питам към какво ще се насочиме очаквайки да е Тойота, Хонда, Хюндай или Киа все такива с които почват новопристигналите БГ имигранти, юнака ми казва БМВ. И от приказка на приказка се оказва, че е колега от форума с който не се познаваме, той така или иначе много рядко чете и пише тук. След няколкодневно обикаляне намерихме една супер запазена Е46 328i на 80к мили. По важното обаче е, че пича който иначе ми е колега сондажен инженер, но никога не е работил това, а се занимава със сайбър секюрити от поне 10 години преди да дойде в щатите, намери много бързо работа по специалността, може би за около месец и половина. След около три месеца взе една чистак нова F30 на изплащане, като единствената цел в случая беше да прави кредитна история, за да може след някоя и друга година да се вземе къща с хубав нисък лихвен процент. После взема по едно време взема една F10, след което като им се роди второ дете разкараха седаните и минаха на СУВ. Взеха къща преди няколко години, а сега се канят да взимат втора такава като пускат едната под наем, ма лично аз когато ми иска съвети го разубеждавам. През всичките тези години обаче най-важното е, че юнака не спря на едно място, а продължи да се развива. Наред с работата и семейните задължения понеже той в къщи много неща си ги прави сам, за разлика от мен да речем за което си викам фирми да ми го свършати си плащам, успя да вземе още два ако не и три сертификата по сайбър секюрити, едни големи тухли след което се държи доста тегав изпит и в момента е на най-високото ниво. От един куп компании го търсят за работа ма той си се е установил здраво и няма намерение да напуска, единствено май е навит да иде в Остин да работи за Тесла. Като споменах по горе, че семсейството карат СУВ-та вече, обаче понеже пича е изключително голям фен на нашата марка, та преди няколко месеца или може би година взе една много стегната Е46 М3 с ръчни скорости с пълна сервзина история. Всъщност става въпрос за М3-ката на Тайлър Хувър от Hoovies Garage от ютуб, ходи чак до Канзас да си я докара. Това за сега му е уикенд колата като ходим се срещаме по местните дилършипове когато има разни М фестове, е аз, а и не само, не съм с М-ка ма това няма кой знае какво значение. Сега колегата е решил тази кола да я задържи някоя и друга година, тя цената и се държи висока, даже може и да се покачи и да я шитне. След което планира да си вземе М2 или евентуално М8 ма от тия с купетата дето са с 2 врати, пък аз го навивам за М5 или ако е М8 да е от четиривратките, нещо тия двувратки много малки ми се виждат, ма всеки с предпочитанията си.
Като за край обаче бих искал да спомена че всичко това може да се постигне от всеки стига да има желание, обаче най-важния момент е че в Америка това няма как да стане без редовни документи, трябва си или зелена карта от лотарията, или поне работна виза, ма първото е за предпочитане. Тук това идване като в Европа "при някой" просто не става.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
туй сайбърсекюритито голяма раОта ша доде
професионалния еквивалент на "русо гладно няма да остане"

професионалния еквивалент на "русо гладно няма да остане"
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
А ако е бил и парашутист у Пловдив, тогава съвсем си влизаме в релси 

badboy21 написа:Kurtov написа::wave:
Аз преди време писах на автора, че за да разбере как е някъде трябва да отиде и да пробва.
Сега съм тук, за да му дам малко кураж, защото темата се превърна от "Емиграция" в "Колко е скапана България".
Никъде не е перфектно, но според мен например в UK е по-добре от България за някои неща, всъщност за повечето.
Но на теб това, дали ще ти хареса е отделен въпрос.
Докато си още млад може да отидеш в Англия да поживееш 5 годинки и да си прецениш.
Език знаеш, работа имаш, не се набивай в Лондон по възможност, а търси някое по-малко населено място.
Като поживееш тогава ще направиш сравнението и това сравнение ще го правиш всеки ден.
Като започнеш от най-елементарните неща, като например да си купиш кола, или да си отвориш банкова сметка.
Успех!
Би ли се обосновал защо да не се набива в Лондон,и на базата на кое го казваш,доколкото си спомням си отскоро в Англия?Какъв е проблема,ако живее в покрайнините на града,и пътува до работата си в града всеки ден ,което е час,час и малко в най-лошия случайДа не говорим за възможностите за работа,и най вече заплащане,които предлагат Лондон и един малък град
Ами Лондон е хубав град, има много положителни неща, но и негативни също.
Отскоро съм в Англия, точно така.
Според мен ако си намери добре заплатена работа в малък град ще е по-добре, просто защото за семеен човек е по-спокойно. Дори в покрайнините на Лондон не е толкова спокойно, като в Кембридж например.
Поне така мисля аз.
Заплащането може да е по-добро в Лондон, но не мисля, че това трябва да е критерий, защото и разходите са повече.
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
alx написа:америка дори в момента си остава най- лесната страна за устройване и започване на "нов" живот
Тва е така, но само ако знаеш добър английски, имаш добро образование и/или опит и ако има кой да те "въведе", както е описал пешеходеца в неговия пример. Ако не знаеш бъкел английски или си на ниво "сънтаймс вин, сънтаймс люн", имаш "само" средно, досега си бил сервитьорче и няма някой, като пешеходеца да ти удари едно рамо ще ти е anything, but easy да се устроиш и започнеш нов живот

alx написа:ако си добър в първата част от изречението ти (правенето на бизнес/ пари) то втората част няма да я виждаш нито ще те засяга по някаква схема
Нищо лично, ама като се самоизолираш от кочината, тва не я прави по-малко кочина или несъществуваща кочина. Хубаво, ще си вземеш къща в някое gated community, ще ходиш в overrated скъпарски ресторанти тип salt bae, ще си наемеш мексиканче да ти пазари от супермаркета(да не те гръмне някой изперкал при произволна масова стрелба), ще ходиш с частен самолет/яхта/хели на частния си остров и да, няма да имаш взимане даване с простолюдието, ама колко хора реално могат да си позволят това? Пък и можеш ли цял живот да си нащрек, да внимаваш да не попаднеш в грешното гето/място и да си абсолютно изолиран от кочината? Не можеш, да пази господ 1 път ще се озовеш в някаква кофти ситуцация и ще стане "уйде коня у ряката". Ти може и да си врял и кипял и да им знаеш повечето пинизи, ама първо, че пак нямаш гаранция, че няма да ти се случи и второ, че кво прайм ако си току-що кацнал в хамерика и няма кой да те "вкара"?
peshehodetz написа:Преди около 6-7 години пристига един пич при един мой роднина тук който се беше ангажирал да го посрещне и въведе в обстановката. Обаче моя човек точно в това време му пристигат някакви бизнес партньори та ме пита мога ли да се ангажирам да ударя едно рамо, и понеже ние по това време нямахме много работа викам давай го. Взех ги от летището и моя човек им беше запазил студио в един Мотел-6 за временно настаняване. Та оставям ги вечерта него и жена му с дете на 2 години. На другия ден оправяме документи, SSN, мобилни телефони, банкови сметки
Супер, пак ще се повторя/потретя, ама "ко прайм" ако го нямаш тоя роднина, тоя роднина няма такива свестни познати, като пешеходеца, ако не си идвал друг път в щатите и т.н. ?
Да доуточня за щатите, че нещо не сте ме разбрали. Щатите преди 20-30г. - за 10/10 човека си струва да си хванеш чукалата и да отидеш, без значение на колко години си, дали си семеен, дали имаш деца и т.н. Щатите сега - 1/10 - 2/10. И последно за щатите - 'сичко изписано е мое лично мнение, личен experience, не неоспорим факт

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
madafaka_donkele написа:Нищо лично, ама като се самоизолираш от кочината, тва не я прави по-малко кочина или несъществуваща кочина. Хубаво, ще си вземеш къща в някое gated community, ще ходиш в overrated скъпарски ресторанти тип salt bae, ще си наемеш мексиканче да ти пазари от супермаркета(да не те гръмне някой изперкал при произволна масова стрелба), ще ходиш с частен самолет/яхта/хели на частния си остров и да, няма да имаш взимане даване с простолюдието, ама колко хора реално могат да си позволят това? Пък и можеш ли цял живот да си нащрек, да внимаваш да не попаднеш в грешното гето/място и да си абсолютно изолиран от кочината? Не можеш, да пази господ 1 път ще се озовеш в някаква кофти ситуцация и ще стане "уйде коня у ряката". Ти може и да си врял и кипял и да им знаеш повечето пинизи, ама първо, че пак нямаш гаранция, че няма да ти се случи и второ, че кво прайм ако си току-що кацнал в хамерика и няма кой да те "вкара"?
въййййййййййййй

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
, няма да имаш взимане даване с простолюдието
Няма как да се изолираш , малката пишка винаги си личи

https://www.google.com/search?q=rroad+a ... dIKwSjM_5w
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Ем...шанс. Тоя и да има малка пишка, бая народ ще е готов да му я смуче като червей, че да порасне и тях това ги жегна явно. Ситуацията малко бития бит...целия квартал свидетелства срещу тоя Наталия уж с 65 мили.
Педали.
Обаче ченгето беше...бахти якото ченге като отношение и професионализъм. Ей такива да са масово.

Обаче ченгето беше...бахти якото ченге като отношение и професионализъм. Ей такива да са масово.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Специално тоя ДДЕ си е отвратяга отвсякъде, пълен му е канала с такива видеа. Той все невинен, все той е правия обаче все него и дружките му спират
Ето още едно такова видео
- https://www.youtube.com/watch?v=s4fXpgTKtg0 Човека 1000 пъти му казва да разкара камерата и да не му я вре в лицето нашия пак неговото си знае
Хората му казват, че колата му е шумна, не вика не е шумна
После сменя тона и почва "ама е легална". Ми сори, ама си е олигофрен отвсякъде. Дай вече закона ако е 120 децибела и твойта е 115 и всичко точно
И после що ми скачат, е не бе бате, в residential area си пръцкай ти с акраповича и чакай да не ти скачат
Пак да се радва, че само с един джам му се размина 

- https://www.youtube.com/watch?v=s4fXpgTKtg0 Човека 1000 пъти му казва да разкара камерата и да не му я вре в лицето нашия пак неговото си знае

madafaka_donkele написа:Специално тоя ДДЕ си е отвратяга отвсякъде, пълен му е канала с такива видеа. Той все невинен, все той е правия обаче все него и дружките му спиратЕто още едно такова видео - https://www.youtube.com/watch?v=s4fXpgTKtg0 Човека 1000 пъти му казва да разкара камерата и да не му я вре в лицето нашия пак неговото си знае
Хората му казват, че колата му е шумна, не вика не е шумна
После сменя тона и почва "ама е легална". Ми сори, ама си е олигофрен отвсякъде. Дай вече закона ако е 120 децибела и твойта е 115 и всичко точно
И после що ми скачат, е не бе бате, в residential area си пръцкай ти с акраповича и чакай да не ти скачат
Пак да се радва, че само с един джам му се размина
+1
Рядко съм го гледал. Все му се случва нещо и винаги е невинен. И не е само той, ами са цяла групичка, дето само провокират и после се явяват жертви.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Това беше другото, което е логично, понеже пуска камерата от някакъв момент, даже единия му вика какво е правил и че има видео, ама оня вика докажи, пусни го(защото знаеше, че няма)и снима където си иска защото знае, че му е позволено. Явно е провокатор щом има и други видеа, ама това не оправдава някакви индивиди да вадят чукове. Има си ред, викат те ченгетата, снимат дебила докато прави той мизерии и готово. Обаче той си е написал домашното и може психологически да търси проблема в болното им в някои аспекти общество.
Обаче изводът знаете ли какъв е? В нормален квартал в БГ с Ламбо или подобна кола никой няма да ти удари чук на стъклото защото ще се чудят този какъв баДка е щом има такава кола.
А в Америка на никой не му пука.

Обаче изводът знаете ли какъв е? В нормален квартал в БГ с Ламбо или подобна кола никой няма да ти удари чук на стъклото защото ще се чудят този какъв баДка е щом има такава кола.

In God we trust, all others we track.

madafaka_donkele написа:Сега, има ли пробивни хора, дето са тръгнали от нищото и сега са добре? Естествено, че има, но съм 99.99% сигурен, че въобще не им е било лесно.
Ако беше лесно, нямаше да си струва

- badboy21
- Потребител
-
- Кара: '23 MB E63 '24 Q5
Kurtov написа:badboy21 написа:Kurtov написа::wave:
Аз преди време писах на автора, че за да разбере как е някъде трябва да отиде и да пробва.
Сега съм тук, за да му дам малко кураж, защото темата се превърна от "Емиграция" в "Колко е скапана България".
Никъде не е перфектно, но според мен например в UK е по-добре от България за някои неща, всъщност за повечето.
Но на теб това, дали ще ти хареса е отделен въпрос.
Докато си още млад може да отидеш в Англия да поживееш 5 годинки и да си прецениш.
Език знаеш, работа имаш, не се набивай в Лондон по възможност, а търси някое по-малко населено място.
Като поживееш тогава ще направиш сравнението и това сравнение ще го правиш всеки ден.
Като започнеш от най-елементарните неща, като например да си купиш кола, или да си отвориш банкова сметка.
Успех!
Би ли се обосновал защо да не се набива в Лондон,и на базата на кое го казваш,доколкото си спомням си отскоро в Англия?Какъв е проблема,ако живее в покрайнините на града,и пътува до работата си в града всеки ден ,което е час,час и малко в най-лошия случайДа не говорим за възможностите за работа,и най вече заплащане,които предлагат Лондон и един малък град
Ами Лондон е хубав град, има много положителни неща, но и негативни също.
Отскоро съм в Англия, точно така.
Според мен ако си намери добре заплатена работа в малък град ще е по-добре, просто защото за семеен човек е по-спокойно. Дори в покрайнините на Лондон не е толкова спокойно, като в Кембридж например.
Поне така мисля аз.
Заплащането може да е по-добро в Лондон, но не мисля, че това трябва да е критерий, защото и разходите са повече.
Бърза справка в нета относно наемите в Кеймбридж показва,че са почти като тези в Лондон,така че това си е доста сериозен разход,за заплатите не съм сигурен...Аз също не живея в самия град,само работя там

Да, точно това пропуснах, че Кембридж е студентски град и затова и наемите също са скъпи.
Но в Норич например разликата е мноого голяма от към цени спрямо Лондон.
На мен и в Лондон ми харесва, но всеки си има различни виждания.
Но в Норич например разликата е мноого голяма от към цени спрямо Лондон.
На мен и в Лондон ми харесва, но всеки си има различни виждания.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Доста сте изписали последните дни
При нас положението си е същото. В момента сме тук, но това не ни пречи да мислим за чужбина.
През седмицата пак обикалях с родителите ми по болници. Сигурен съм в едно.
Ако сами хора от провинцията, на възраст, трябва да се разправят с нашата здравна система, лошо
Другото. Вчера цял ден обикаляхме Родопската яка да гледаме парцели за къща
Не мога да ви опиша каква мизерия е(по нашите критерии).
Като се тръгне от Брестовица към Първенец, та чак до Малки Воден над Асеновград
Включително в канавките преди Първенец имаше изхвърлени тоалетни чинии, заедно с купищата други боклуци.
За безразборните строежи из нивите, калта, праха и останалата мизерия няма да споменавам.
А на едното място като слезнахме от колата в калта, си смърдеше на фекалии и то яко...
Това извън старите граници на селата. Вътре в тях също е много яко.
Всякакви неизмазани къщи, клошарници, до някои от тях огромни засенчващи ги палати и т.н.
Буквално самата гледка те изморява. Всичко намятано толкова безразборно, все едно е минало торнадо...
Бяхме се разбрали с жената, че ако усетим някоя място като нашето, го взимаме
На връщане в колата жената ме пита - "Ние ли имаме прекалено високи изисквания, или на хората масово не им пука в каква среда живеят?"...
Няма да ви отегчавам, та ще кача само една снимка от един голям имот, който трябваше да е с гледка
Гледката, снимана от някакъв скат 2-3 метра висок над имота:

При нас положението си е същото. В момента сме тук, но това не ни пречи да мислим за чужбина.
През седмицата пак обикалях с родителите ми по болници. Сигурен съм в едно.
Ако сами хора от провинцията, на възраст, трябва да се разправят с нашата здравна система, лошо

Другото. Вчера цял ден обикаляхме Родопската яка да гледаме парцели за къща

Не мога да ви опиша каква мизерия е(по нашите критерии).
Като се тръгне от Брестовица към Първенец, та чак до Малки Воден над Асеновград

Включително в канавките преди Първенец имаше изхвърлени тоалетни чинии, заедно с купищата други боклуци.
За безразборните строежи из нивите, калта, праха и останалата мизерия няма да споменавам.
А на едното място като слезнахме от колата в калта, си смърдеше на фекалии и то яко...
Това извън старите граници на селата. Вътре в тях също е много яко.
Всякакви неизмазани къщи, клошарници, до някои от тях огромни засенчващи ги палати и т.н.
Буквално самата гледка те изморява. Всичко намятано толкова безразборно, все едно е минало торнадо...

Бяхме се разбрали с жената, че ако усетим някоя място като нашето, го взимаме

На връщане в колата жената ме пита - "Ние ли имаме прекалено високи изисквания, или на хората масово не им пука в каква среда живеят?"...
Няма да ви отегчавам, та ще кача само една снимка от един голям имот, който трябваше да е с гледка

Гледката, снимана от някакъв скат 2-3 метра висок над имота:

Последна промяна zAcK на 05 Фев 2023, 14:06, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real