България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 317
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от TNT » 08 Яну 2026, 16:57

Да връзват системите за проверка по ВИН в целия ЕС и да се приключва поне с километрите.

То като цяло пазара е неадекватен тука и колкото по-скъпи коли се гледат - толкова по-малоумни обяви. Тея дни гледах едно Г30 540д... ми то на такива километри в Германия ще е най-скъпата обява в мобиле.де :mhihi: :mhihi: :mhihi: На такива километри там бяха 16-18к евро, тоя искаше 30к :mhihi: :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Яну 2026, 17:13

Top Gun Maverick написа:Е нали като има вин на американка няма да може да ти обясни как точно тая не е удряна, а си я е вкарал за него, не е наводнявана, нищо и е нямало, макс един калник е сменил защото той за него си удряна много кола никога няма да си купи. :ok: Ако е канадка там пък е още по-зле. Не, че не може и да е била малко ударена, ама ако не така ще те убеди без да се съмняваш. Ако пък е германка или италианка или някъде от Европа, пак като има вин в обявата, няма да може да те убеди, че е на реални километри, от първи собственик, немец с името Ханс даже, или Хензел. :ok: Ако е швейцарка същата работа, от там има мода да се вкарват ударени или изгнили и да се оправят тук като после се продават за перфектни защото в Швейцария били перфектни и изобщо най-хубавите коли в Европа. :ok: А истината е, че отдавна хубави коли има и тук, купени нови от България и им се проследява всичко много лесно.
Има и още много варианти на отговор на твоя въпрос свързани с кражби и някакви други измами. :ok:
А някои нарочно не го пишат в обявата за да може да звъннеш все пак и тогава да ти дадат инфо. Някои се оправдават, че не ти дават рама да не направиш кола близнак... :mhihi:

и като няма вин- нали такива като него не си мислят, че такива като мене дето си купуват такива коли изобщо ще му се обадят? или, че дори и с вин преди да му наброя тия пари няма да я мина веднъж по всички панели с тестера за боя и няма да мине на преглед през оторизиран дилър или поне някой като мирафиори примерно? :bchug:

няма ли вин- има нещо за криене. винаги.
Последна промяна alx на 08 Яну 2026, 17:18, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 08 Яну 2026, 17:18

alx написа:и като няма вин- нали такива като него не си мислят, че такива като мене дето си купуват такива коли изобщо ще му се обадят? или, че дори и с вин преди да му наброя тия пари няма да я мина веднъж по всички панели с тестера за боя и няма да мине на преглед през оторизиран дилър или поне някой като мирафиори примерно? :bchug:

такива като тебе тук такива коли не карат... карат ги майсторите на бмв... бмв майстор без йемка - виждал съм... но няма ;)
You said: "Time will change!" What if it changes you?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Яну 2026, 17:23

vicho написа:
alx написа:и като няма вин- нали такива като него не си мислят, че такива като мене дето си купуват такива коли изобщо ще му се обадят? или, че дори и с вин преди да му наброя тия пари няма да я мина веднъж по всички панели с тестера за боя и няма да мине на преглед през оторизиран дилър или поне някой като мирафиори примерно? :bchug:

такива като тебе тук такива коли не карат... карат ги майсторите на бмв... бмв майстор без йемка - виждал съм... но няма ;)

това ясно. говоря принципно. когато става въпрос за такива пари нещата трябва да са максимално прозрачни. всеки опит от страна на продавача да не са - автоматично получава червен картон. а липсата на вин е дисквалификация преди мача да е започнал въобще
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Яну 2026, 17:32

Затова една европейска система за проверка на км ще убие рЕзко 90% от схемите. А пък вече като я има и работи - може и да се разширяват по-лесно функции.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Яну 2026, 17:41

TNT написа:Затова една европейска система за проверка на км ще убие рЕзко 90% от схемите. А пък вече като я има и работи - може и да се разширяват по-лесно функции.

това винаги ми е било много любопитно защо го няма. лобизм някакъв на мафията в правителствата? в щатите историята на една кола винаги е известна или поне пробега и катастрофите...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Яну 2026, 17:45

Еми що. На много хора ще им удари бизнеса. Богатите западни страни няма да могат толкова лесно да си продадат старите бараки на източноевропейците. Ще удари по магазини за авточасти. От там и по производството на авточасти. Целия сервизен бизнес ще е засегнат. Това е едно просто нещо, ама на практика колко хора ще си купят автомобил, за който знаят, че е на 400 000км ? А тези, които ще си го купят... няма да е за тази цена.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 08 Яну 2026, 17:59

TNT написа:Затова една европейска система за проверка на км ще убие рЕзко 90% от схемите. А пък вече като я има и работи - може и да се разширяват по-лесно функции.

Че то я има от 2г вече поне за ГТП. Може на всеки да провериш километрите по вин, ако купуваш регистрирана кола в бг. За нов внос... :mrgreen:

ТУК https://public-eis.rta.government.bg/pu ... /vin-check

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Яну 2026, 18:03

Е тази е от лятото. И дава само от нашите прегледи. Аз искам да видя 2017 в Германия на колко е била.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Яну 2026, 18:08

TNT написа:Е тази е от лятото. И дава само от нашите прегледи. Аз искам да видя 2017 в Германия на колко е била.

.. дали искаш да видиш? :)

един приятел си беше купил доста лъскав мерцедес в италия. на 60к км гарантиран и с цена като такъв... аз имам откючен напълно функциониращ стар/дас комп и след 2-3 месеца след като го беше взел имах път натам и го взех с мене.. закачихме го, погледнах го където много малко хора знаят, че също така пише пробега - 220к км... наистина изглеждаше на малко км.. ама не...

аз от това което съм видял- много малко коли които са за продан из европата са на реални километри- и това включва по-нови и лъскави коли с "доказан произход"... явно си е някаква мафия която не обича да бъде пипана...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от blacksapphire » 08 Яну 2026, 18:12

Ще оставя това тук за километрите и СЕКИСАМСИПРЕЦЕНЯ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

https://www.facebook.com/10000388796300 ... 6832860627

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 08 Яну 2026, 18:15

blacksapphire написа:Ще оставя това тук за километрите и СЕКИСАМСИПРЕЦЕНЯ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

https://www.facebook.com/10000388796300 ... 6832860627

Това ако е с един мотор е супер.

Според мен ако се въведе подобна система пазарът няма да се промени - хората и сега могат да видят, че такива коли на такива цени в западна европа няма, но им харесва да ги лъжат.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 08 Яну 2026, 18:19

https://www.facebook.com/profile.php?id=100071006433175 Ето го и профила на тоя пичага, през няколко дена качва подобни. Тая кола на 650к км колко струва реално ?

alx написа:
TNT написа:Е тази е от лятото. И дава само от нашите прегледи. Аз искам да видя 2017 в Германия на колко е била.

.. дали искаш да видиш? :)
Искам :bchug: На сегашната вярвам са истински, според горната система. На предната кола не вярвам и въпроса ми е 100к , 200к или 300к е въртяна :mhihi: В единия модул беше на 980++ хиляди, ама чак на толкова никъв шанс. Или е сменян някога или е бил някакъв бъг. Аз я продадох на 320-330к някъде, ама според мен беше 450-500к :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от blacksapphire » 08 Яну 2026, 18:37

Той линкът е в описанието, колега. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Народ, който вярва, че 20г барутник е на 180к км, не може да бъде унищожен. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 09 Яну 2026, 15:20

alx написа:

това винаги ми е било много любопитно защо го няма. лобизм някакъв на мафията в правителствата? в щатите историята на една кола винаги е известна или поне пробега и катастрофите...

Не точно мафия , в бизнесът със употребявани автомобили има достатъчно много пари , за да се възпрепятства създаване на система , която да отразява подробно историята на всяко МПС.
Прибави и това ,че тук ( и не само) т.нар. "автосервизна дейност" в немалка част е във сивия сектор , който едва ли някога ще бъде премахнат или поне редуциран до минимални нива.

Вярно ли във УСА манипулация по пробега е федерално престъпление ?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата