България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 317
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от alekangg » 26 Дек 2025, 9:31

А тези суми дали някой ще ги плати някой ден?
Ако не работи и няма нищо не негово име, което е най-вероятното, какво по-точно ще му направят? По давност и чао ще е след някоя година.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 26 Дек 2025, 10:00

Няма давност ако отиде за принудително събиране . Давноста се прекъсва ако е започната процедура по събиране на вземанията . Държавата си е направила вратичка да Ви направи вечен длъжник ако имате да дължите нещо . За да паднат такива глоби трябват адвокати и да се оспорват задълженията , колко е релевантно нямам идея .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Дек 2025, 10:50

В масовият случай ще ги плати, но ако няма нищо на негово име и не работи легално ще го хванеш за дедовия. Не са няколко годините, 10 са, нали приеха отпадане на вечния длъжник. 10 години има държавата по един или друг начин да ти вземе парите. После ако ще и милиони да са...нямал си, не си дал. По-надолу ще ти опиша за ЧСИ , да не мислиш, че само ти ще си му на главата и всеки ден до вас ще идва. Като те потърси два пъти в месеца и те няма след време ще те търси половин път в месеца или през няколко месеца. И да, в един момент ще се откачиш и напълно законово от него. Да не говорим, че дори да си на минимална, те не могат да ти блокират цялата сума, а там някаква малка от нея ако само ти работиш, ако имаш пък жена и деца...ще ти се молят да им дадеш нещо, буквално. Нали имам сега един хубавец, който преди време направи ПТП пиян и застрахователя го съди да плати щетите , които самия застраховател е изплатил на другия. Нещо около 42000 лева трябва да плаща. Работи в хубав завод, нооооооо...има жена и три деца, леко от малцинствата 50 на 50 е с единия родител само. Та плаща там някакви, които му вземат от заплатата, ама нищо сериозно. Адвокатът му каза да не се къхари, ще му вземат там някакъв минимум на който се е съгласил доброволно с някакви споразумение. :help: Самата инфлация ще изяде огромна част от сумата, която така или иначе никога няма да плати. Като беше разбрал първоначално, че ще я плаща и няма мърдане, лошо му беше станало, беше спрял да пие даже за кратко. :mhihi: Изведнъж като се върна от адвокатът, силен пак, даже почна пак да кара и пие въпреки, че всички му казвахме как ще го хванат, аз само около нас, аз само до магазина в селото, аз само не знам си какво...1 часа през нощта, сама кола на пътя бил, криволичел, каааааааак вика точно мен спряха на 100 метра от нас. :kuku: И му рекли ще те тестваме, как наистина толкова мистериозно ченгето може да предположи, че в 1 през нощта в село сама кола на пътя може да е управлявана от пиян водач. И как пък точно там стояли като не ги бил виждал никога. Ами напротив, през няколко дена си обикалят нощем по такива места или спират някъде на тъмно да не ги види някой пияндурник и да обърне обратно отдалеч, че да им се налага да го гонят. Ама като не минаваш всяка вечер през това място посред нощ от къде да знаеш, че може да са там. Ако стояха всяка вечер, щеше да знаеш. Чисто статистически обаче като си все на мотика е трябвало да се замислиш, че все някога ще попаднеш на полицай или както предния път ще удариш кола пак близо до вас, която била виновна според него защото карала бързо и не могла да го заобиколи нашиО като му взел предимството и айде в съседната ограда. :mhihi: И сега пак боцццццццц...айде в затвора...отново. :ok: Ама не беше влизал в затвора преди време заради ПТП-то, а още преди това за година ли, не помня вече. Сега пак за няколко месеца ще е. Поне жена му извади книжка да го вози и да кара децата сутрин тя на училище, а не той пиян на мотика. :help: :help: :help: Почти всеки ден. :help: :help: :help:

Мога и за друг случай да ти кажа, мой познат на дискотека с жена си и един конфликтен боклук и наркоман се приближил до него уж да му каже нещо, но като се навел му хванал главата с две ръце и му отхапал долната част на ухото. :shock: После пред съда обяснил, че били барнали жена му за задника, което не е вярно, ама все тая, осъдиха го за нанасяне на някаква повреда, не помня каква, но знам, че моя познат ходи мноооого време по мъките, много доктори, много усложнения, много пари и проблеми заради това ухо и хич не беше майтап работата. В крайна сметка осъди боклука на нещо там около 10000 ли, не помня вече, но онзи а да плати, а да плати, не плаща. Хвана частен съдебен изпълнител защото държавата сама НИЩО не можа да му вземе, понеже "не работи" никъде. Онзи отиде да го търси да описва имущество, да ама то жилището не знам си какво се оказа, че се водело половината на него, половината на брат му, абе не помня, ама тоя дълго време уж работеше в чужбина, после се върна тук(без да каже разбира се)уж моя познат го разбра къде "не работи", каза на съдия изпълнителя, онзи ходи да го търси, защото той от тези така наречени във форума "джия", в случая нещо по строителството там беше като много други безработни и...не съм сигурен кога го осъди, но мисля минаха 5 години и до момента не взел нито една стотинка. Още 5 години и онзи е свободен да отхапе някое друго ухо на воля.
Та никой не казва, че всеки глобен може да се измъкне така, но в нашата държава много хора взеха нарочно нищо да нямат на тяхно име, не се женят пак нарочно, крайно време е за ергенски данък както в Германия, нали все нея гледаме. :mhihi:

А за да те стигне дотук да трябва нещо да се взема от някой, първо трябва да го накажат. Защото описаното горе от колегата все още не е наказание, а предложение за наказание каквото представлява акта за установяване на административно нарушение, който акт са съставили колегите(не знам дали си им колега наистина или понякога така им викаш като ги викнеш защото и аз така съм ги наричал :mhihi: )като са хванали разбойника. :mhihi: Сега следва да излезе наказателното постановление, което потвърждава евентуално написаното в акта, освен ако този не се окаже връзкар и/или не проработи някоя корупционна схема да речем в столичния КАТ като го накарат да напише една жалба до началника, че написаното в акта не отговаря на обективната истина и той не е правил точно това. Видео материалът може да е видео материал за пред КАТ, но после ако се взема предвид в съда трябва да мине техническа експертиза, която не е евтина(последно беше 700 лева)която сума ако е от някой ищец първо я плаща той, после ако осъди човека, съда постановява онзи да я заплати. В случаят обаче нямаме ищец, без да съм видял акта съм почти сигурен, че колегата не е вписан като свидетел в него, а втория полицай от екипа. В съдът този втори полицай ще го питат "ти видя ли нарушението" и той ще каже "ами....не помня", "ами като не помниш кога пристигнахте на мястото", "ами...нас ни извикахааа...", тоест значи не е видял. И обвиненията отпадат веднага. На секундата. Вариант две, колегата съфорумец е вписан в акта като свидетел, потвърждава си показанията, но онзи има добър адвокат или чете БМВ форума. :mhihi: Обжалва и отиват на съд. Нашият съфорумец е призован и се явява или не се явява. Да речем, че всичко се потвърждава и така. Друг свидетел има ли, няма ли, но обвиняемия казва "господин съдия, не знам защо ме обвиняват в тези неща, може би ми завиждат за хубавата кола, не знам, но не съм извършил точно това, аз също мога да кажа, че обвиняващия ме направи някакво нарушение" иииии...става едно дума срещу дума. Ако съдията пък е човек на "добрия" адвокат, а "добрите" адвокати винаги знаят кой съдия взема подкупи и кой не, то забравете да бъде осъден и с взета книжка този. Още няколко възможни развития в съда мога да ви дам от реални случки, но няма смисъл.

В случая съвсем не обезкуражавам колегата да прави каквото е решил, защото все някои от всичките няма да се занимават със съд и ще останат без книжки или съда ще е убеден в тяхната виновност и няма да е корумпиран. Просто казвам, че някои неща са много, много трудни за да се стигне до реално наказание ако провинилия се си търси правата до дупка. И е нормално да е трудно защото утре някой може да бъде реално набеден от някой, че върти гуми защото да речем е минал бързо от някъде, но не могат да го накажат за превишена скорост, дори видимо да е такава.

Иначе случай с ром от скоро, живее близо до мен с едно Е60 дизел, катаджиите обърнали след него, казали му, че отдавна го били видяли, ама все нямало време да се занимават, написали му уж някакъв акт каза за шумно гърне и му спрели колата от движение. Питах го дали има стикер, не, било автоматично, казали му, че го пожалили да не му пишат хиляди левове :mhihi: и да не му свалят номерата. Според мен са искали да му пишат нещо дребно да не обжалва и да не ги викат тях на дело по време на отпуската им. Уж в КАТ трябва да ходи да минава канал, че не е шумен, ама много там на него нямам вяра в точните му разбирания за неговото нарушение, а и ми вика акта е 50-100 лв...тоест не знае точно.

Но да, както казва Стийн, все по-скъпо ще става да караш бързо, несъобразено и т.н.
Добавям и все по-трудно.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 26 Дек 2025, 11:17

Но да, както казва Стийн, все по-скъпо ще става да караш бързо, несъобразено и т.н.
Добавям и все по-трудно.
Това до какво води ? До нищо съществено ! Всеки който малко от малко вижда как работи човешката психика разбира че има още мнооого фактори в това уравнение . Като не могат да карат бързо почват да правят други зулуми , това е на подсъзнателно ниво съпротива към налаганите ограничения върху личноста . И това не значи че някой постоянно нарушава , повечето се удържат докато в един момент им избиват лимките поради някакви ситуация ...варианти много . Много пъти самата пътна обстановка предразполага към извършване на нарушения . Отделно всяка година хиляди нови джигити влизат в играта , докато получат житейски опит минават години . Със възраста също се променя отношението , едни стават по предпазливи други почват да нарушават перманентно и си плащат..Дпуги искат да са праведни но не им се получава щото толко си могат .Отделно разни женки дето не знаят къде се намират на пътя , пенсионери дементи , почерпени , психопати със здравословни проблеми ...Ако тия неща работят така със санкции само няма да има престъпления . Човек има някакъв индивидуален праг на търпимост към тия наказания и глоби , като се пренатегне пужината се къса и напрежението избива някъде .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 26 Дек 2025, 12:44

Никой не може да избяга и от най-лошата държава, ако реши да работи, както трябва. Публичността е гаранция за оптимизация на КПД-то. Всеки според възможностите си. Предпочитам да оставям нещо след себе си и ако може да не са трупове. :bchug:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Дек 2025, 13:13

:yes:
Според мен ще се появяват още и още желаещи, особено с влизането на полицаите в храстите и отсъствието им от пътищата. Следващата стъпка е цивилните полицаи по магистралите да станат като тези в Германия и Чехия, всеки да знае, че ги има, но и редовно да извеждат някой от трафика дори само защото е съмнителен докато скучаят. Минаващите край случката няма да знаят този сега само проверяват ли го или го рисуват, от там вече ще имат повече респект.
От все повече места чувам, че не си струвало да си купуваш вече бърза кола защото...няма къде да я караш. :mhihi: Което както вика Джордана пък поражда други проблеми, тоест трябва някакъв друг вид маймунджилък с нея да се направи като не може бързо каране заради камерите и остават някакви неща като въртене на гуми и подобни. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 28 Дек 2025, 9:31

:conf:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Дек 2025, 11:05

Нещо не мога да си обясня дни ката като е половин капак наобратно върху пътната помощ. :conf: Нещо AI ми се вижда работата тука вече. :mhihi: Колегата да обясни, че той го е видял явно. :mhihi:
Не, че не се обръщат леко тези коли, ето вчера един познат, който кара само с педала в тенекията бързите БМВ-та ми прати това, че пак БМВ било, сега ходило да пързаля явно, част от играта е да стане така ако не знаеш какво правиш или се превъзбудиш нещо като решиш, че си финландски рали пилот. :mhihi:
Даже като погледнах снимката, той нашия blacksapphire го качил там пак, поетично :ok:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Предишна

Назад към Извън Темата