Формула 1 - обща тема
Модератор: Общи модератори
- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Формула 1 - обща тема
Не го защитавам, далеч съм от това да му бъда фен, но Формула 1 имаше нужда от свежа кръв на върха и малко тръпка в шампионата. Ако цената за това е агресивно каране - така да бъде
Хамилтън когато не е с най-бързата кола или има равностоен противник също е агресивен.

Хамилтън когато не е с най-бързата кола или има равностоен противник също е агресивен.
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Владо написа:аз винаги съм се чудил защо постоянно се правят някакви паралели преди 5-10-20-30...100? години... бъдете тук и сега...
Ами преди 20 год. като за първи път ги гледах на живо беше наистина потресаващо .само като запалваха моторите в бокса и настръхвах , а за атмосферата на състезанията да не говорим . Последно ги гледах на А1 Ринг преди 3 години - нищо общо с преди , нито звук , нито трясък , нито злоба . Все по безлично и стерилно с годините ...Шоуто със самолетите преди надпреварата беше по вълнуващо .
Преди караха мъже , сега и последният от тях приключи с Ф1 /за Кими става дума /...
И не , не е носталгия , тук и сега е на светлинни години от Ф1 преди 15-20-35 и назад във времето години . Няма емоция ,всичко е правила , безопасност,технологиии и пари .Може би така трябва да е ,но не е задължително да ни харесва повече....
mr_petroff написа:Владо написа:аз винаги съм се чудил защо постоянно се правят някакви паралели преди 5-10-20-30...100? години... бъдете тук и сега...
Ами преди 20 год. като за първи път ги гледах на живо беше наистина потресаващо .само като запалваха моторите в бокса и настръхвах , а за атмосферата на състезанията да не говорим . Последно ги гледах на А1 Ринг преди 3 години - нищо общо с преди , нито звук , нито трясък , нито злоба . Все по безлично и стерилно с годините ...Шоуто със самолетите преди надпреварата беше по вълнуващо .
Преди караха мъже , сега и последният от тях приключи с Ф1 /за Кими става дума /...
И не , не е носталгия , тук и сега е на светлинни години от Ф1 преди 15-20-35 и назад във времето години . Няма емоция ,всичко е правила , безопасност,технологиии и пари .Може би така трябва да е ,но не е задължително да ни харесва повече....
Преди 20 години Ф1 беше върха на автомобилните технологии. 99% от нещата там отиваха после в нашите автомобили. Инженерите имаха свобода и беше различно. Ненапразно направиха гумите с канали, за да ограничат скоростите. Имал съм щастието да съм на 10м от работещият двигател на Ферарито на Жил Вилньов. Неописуемо е... Последно ходих на петъчните тренировки с хлапето, когато пуснаха 1.6л двигателите. Моят беше малък и се изкефи на всички серии преди това. Излезнаха формулите и той поиска да си ходим у дома....
Днес е имало тестове. Прегледайте резултатите. Интересни са.
Аз не гледам Формула от много време, но постоянно започнах някъде от сезон 2006. Сегашните коли не мисля че са толкова по-зле технологично спрямо старите, даже точно обратното мисля че ги превъзхождат в много аспекти. Основното е че агрегатите са супер ефективни, което не е малко. 2ро колите са много по-безопасни, имаше клипче скоро за хейлото как е помогнало на някой пилоти до сега при катастрофите, без него сигурно щеше да има пилоти които да не са вече сред нас което е голям напредък. Отделно колите миналата и тази година са най-бързите в историята на Ф1 и успяха да подобрят почти всички рекорди времена на всички писти.
Това което не ми харесва са ограниченията - гориво, гуми, техника .. това малко обезличава породата на спорта, но явно времената в които живеем ги налагат
От там следва че пилота повече мисли за гуми, спирачки, мотор, гориво вместо да е съсредоточен единствено върху карането си и да натиска на макс. Поне тоя сезон видяхме доста такива състезания, където се натиска на макс почти цяло състезание 
Сигурен съм че след още 15-20 години ще говорим пак така как ни липсват сегашните коли, защото новите били еди к'ви си .. което е нормално чувство на човека, казват му носталгия.
Иначе какво е интересно от резултатите вчера
Това което не ми харесва са ограниченията - гориво, гуми, техника .. това малко обезличава породата на спорта, но явно времената в които живеем ги налагат

Сигурен съм че след още 15-20 години ще говорим пак така как ни липсват сегашните коли, защото новите били еди к'ви си .. което е нормално чувство на човека, казват му носталгия.

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Най-интересния довод е как нямало мъже... видиш ли и последния Кимчо заминал, другите са джендъри или какви?
Тук нали всички са с големите топки, представям си, как ще се насерат само да ги качат на возене на средна газ, камо ли да трябва да карат те и да изпреварват.
Тук нали всички са с големите топки, представям си, как ще се насерат само да ги качат на возене на средна газ, камо ли да трябва да карат те и да изпреварват.
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Не става дума дали са мъже , става дума че са продукт , нямат характер , има и изключения все пак. Иначе наистина Ф1 се '' изнежва '' -както и света на спорта .Без бокс и вдигане на тежести на Олимпийските игри - факт
Света се променя -за някои към добро , за мен лично не...

Света се променя -за някои към добро , за мен лично не...
Някой като каже, че преди 20 години имало повече мъже, аз бих казал, че пак бяха 4-5 шофьора с личност и останалите фон, който се сменя през 2 години.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Всъщност това мъжкото, което визирате изчезва някъде с първите години на Шумахер. После цялата формула отиде към все големи орязвания, все повече системи, първите титли на Шумахер дойдоха когато вкараха лънч контрола и първоначално се чудеха защо стартира винаги толкова добре Бенетона.
Всякакви джаджи въведоха и това донякъде скопи формулата, а тия глупости с горивото и т.н. бяха върха на тъпотията. Някак изчезна състезателния характер и тази година беше някакво изключение. В крайна сметка толкова стратегии е добре да има в шаха, а не в екшън спорт. Не казвам, че те не са важни, но дори 90-те години имаше стратегии и играеха роля, а който ги ползваше добре беше възнаграждаван. Обаче сега е... 
Едит: Ред Бул до живот за пиене
:
https://www.sportlive.bg/sport/other/ot ... 83570.html

Едит: Ред Бул до живот за пиене

https://www.sportlive.bg/sport/other/ot ... 83570.html
don_gori написа: Отделно колите миналата и тази година са най-бързите в историята на Ф1 и успяха да подобрят почти всички рекорди времена на всички писти.
Малка поправка. Една кола се състои от няколко компонента. Един от най-важните са гумите. Последните два сезона караха с определено най-добрите гуми. С онези гуми с каналите отпреди 15-тина години, днешните коли може и да не влязат в точките.
Тестовете вчера.
1. Н. де Вриз Мерцедес 1:23.194 гуми 2021
.....
8. Рикардо Макларън 1:26.251 гуми С5 2022. (най-добро време с нови гуми)
Китайчето с Алфа Ромео гуми 2021 1:25.142
Ботас с Алфа Ромео гуми С5 2022 1:27.183
Днешните резултати само ме допълват
1. Шварцман Хаас гуми 2021 (единствен) 1:25.348
2. Норис +0.461
3. Фетел +1.031
4. Ръсел +1.056
5. Гасли +1.103
6. Сайнц +1.358
7. Алонсо +1.592
8. Чжоу +2.502
9. Перес +2.643
10. Фитипалди Хаас +3.274
Не знам как за сметка на аеродинамика ще свалят три секунди, които в момента губят с 18-ките.
Маковете са тествани светодиоди на задните джанти. Ще ги използват с рекламна цел. Може да светят "Мека топлина" или "Миме, ще се омъжиш ли за мен"
2. Норис +0.461
3. Фетел +1.031
4. Ръсел +1.056
5. Гасли +1.103
6. Сайнц +1.358
7. Алонсо +1.592
8. Чжоу +2.502
9. Перес +2.643
Не знам как за сметка на аеродинамика ще свалят три секунди, които в момента губят с 18-ките.
Маковете са тествани светодиоди на задните джанти. Ще ги използват с рекламна цел. Може да светят "Мека топлина" или "Миме, ще се омъжиш ли за мен"

BMW_POWER написа:Днешните резултати само ме допълват
2. Норис +0.461
3. Фетел +1.031
4. Ръсел +1.056
5. Гасли +1.103
6. Сайнц +1.358
7. Алонсо +1.592
8. Чжоу +2.502
9. Перес +2.643
Мисля, че последно казаха, че колите ще са по-бавни, докато не се сложи новият двигател, който отложиха. Стават по-тежки, по-малко даунфорс и губят коне от новите горива, така че очаквам чак в края на сезона да се изравнят времената, ако изобщо се изравнят.
Понеже по-назад в темата се изказаха доста колеги, имам конкретен въпрос. Къде в правилника пише, колко пъти можеш да смениш посоката и къде пише, кога е забранено? Правете разлика да пречиш на друга кола да те задмине и да не и даваш да ти "влезе в струята". Едно е колата зад теб да е на 1-2 метра, друго е на няколко дължини. Малкият смени посоката пет пъти, но Хамилтън беше далече. На другата права не мръдна, когато Хамилтъм беше близо до него. Прегледайте последната обиколка още веднъж.
Погледнете състезания от Монца. Вижте каква игра пада на правата преди Параболика.
Погледнете състезания от Монца. Вижте каква игра пада на правата преди Параболика.
То трябва да си сбъркан, за да си мислиш че този "weaving" който направи Макс на 1вата права не е по правилата. Хамилтън беше на 1 тир разстояние отзад, а когато успя да го настигне Макс си беше взел траектория и не я промени.
За колите през 2022 се очаква да са по-бавни от сегашните - 1во гумите , 2ро аеропакета и 3то покаченото тегло на болида. Разликата която виждаме в момента няма да е реална, защото "пакета" все още не е готов, но очаквам колите да са с до 1-2 сек по-бавни следващта година.
За мен най-големия бич на скучните състезания са гумите, многократно през сезоните се видя че колкото повече смени направят отборите толкова картите се разбъркват повече и състезанията стават интересни. В момента още от Петък се знае стратегията на даден отбор - старт с медиум, смяна с хард и до края влакче
За колите през 2022 се очаква да са по-бавни от сегашните - 1во гумите , 2ро аеропакета и 3то покаченото тегло на болида. Разликата която виждаме в момента няма да е реална, защото "пакета" все още не е готов, но очаквам колите да са с до 1-2 сек по-бавни следващта година.
За мен най-големия бич на скучните състезания са гумите, многократно през сезоните се видя че колкото повече смени направят отборите толкова картите се разбъркват повече и състезанията стават интересни. В момента още от Петък се знае стратегията на даден отбор - старт с медиум, смяна с хард и до края влакче

don_gori написа:То трябва да си сбъркан, за да си мислиш че този "weaving" който направи Макс на 1вата права не е по правилата. Хамилтън беше на 1 тир разстояние отзад, а когато успя да го настигне Макс си беше взел траектория и не я промени.
Да, и аз се надявам да направят гумите две идеи по-меки от всеки тип, хем да върви повече, хем да се сменят по-често, защото наистина състезанияра с един пит са както тръгне, така и свършва.
don_gori написа:За мен най-големия бич на скучните състезания са гумите, многократно през сезоните се видя че колкото повече смени направят отборите толкова картите се разбъркват повече и състезанията стават интересни. В момента още от Петък се знае стратегията на даден отбор - старт с медиум, смяна с хард и до края влакче
+1
Tрябва да върнат и презарежданията с гориво, но при условие, че ще имат един доставчик за цялата колона. Така ще отпаднат шемкериите на червените от миналото с различни типове гориво в различните стиндове.