Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от bum_bum » 21 Мар 2022, 14:04

A сега не се развалят защото се пастьоризират на различни температури (виж там, ако те интересува какво е хтст, хтлт и т.н..) и се добавя по малко антибиотик без да се пише на опаковката е така за всеки случай да измори бактерията. Отделно, че сухото мляко по-зор вкисва и така..
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 21 Мар 2022, 14:05

В много от продуктите всичко живо и избито, както казва bum-bum :idea: :idea: :idea:
Примерно кисело зеле, туршии и т.н. :mhihi: Хой пробиотици в тях, ако си ги купиш от магазина :banghead: :banghead: :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 21 Мар 2022, 14:09

NGneer4eto написа:А същевременно образуват лагер Китай-Русия, който ако издържи ще бъде най-мощната икономика на света. А западния свят ще играе ролята на третия свят.
Ако китайците го бяха мислили това нямаше толкова добре да ги измислят.

След семките и бирата пред блока е добре да се погледнат малко факти за БВП преди да се пише във форума:
САЩ - 23 трлн.
Китай - 17 трлн.
ЕС - 17 трлн.
Икономическото джудже Русия - 1.6 трлн. Някой да не пропусне точката :mhihi:
Та как точно западният свят ще стане третия свят, а Китай+Русия ще са номер 1?

bum_bum написа:Понеже съм в Турция в момента...

И реши да ни кажеш колко са евтини (за теб) неща, произведени в Турция...
Кажи за вносните да стане интересно. Нали си фен на Епъл, виж колко струва един айфон.
Последния път кат бях там питах един партньор за колко пари си е купил ВФ Туарега и отговорът ме потресе... 200 000 евро, за Туарег... :shock:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Потребител
Аватар

Мнение от Unlim » 21 Мар 2022, 14:24

drago_pavlov написа:
NGneer4eto написа:А същевременно образуват лагер Китай-Русия, който ако издържи ще бъде най-мощната икономика на света. А западния свят ще играе ролята на третия свят.

След семките и бирата пред блока е добре да се погледнат малко факти за БВП преди да се пише във форума:
САЩ - 23 трлн.
Китай - 17 трлн.
ЕС - 17 трлн.

Кажи за вносните да стане интересно. Нали си фен на Епъл, виж колко струва един айфон.
Последния път кат бях там питах един партньор за колко пари си е купил ВФ Туарега и отговорът ме потресе... 200 000 евро, за Туарег... :shock:

По време на война БВП-то означава единствено колко може да заграби противника, като дойде и ти огъне каската с по-голямата си тояга. Нищо повече.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 21 Мар 2022, 14:29

drago_pavlov написа:

САЩ - 23 трлн.
Китай - 17 трлн.
ЕС - 17 трлн.

има и евтини, лично купих 3-три чифта обувки Ecco за 200лв от аутлет в азиатската част. Тук може да видите дали има за 200лв един чифт на оферта..

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 21 Мар 2022, 14:42

Unlim написа:
drago_pavlov написа:

САЩ - 23 трлн.
Китай - 17 трлн.
ЕС - 17 трлн.

По време на война БВП-то означава единствено колко може да заграби противника, като дойде и ти огъне каската с по-голямата си тояга. Нищо повече.

И аз да помогна с математиката :mhihi: Ако сметнем, че почти целия ЕС е в НАТО... 2% от 40 трлн. мисля са повече от 3% от 20трлн :lol: То да се води война трябват и пари. И който има повече пари, има по-голяма тояга.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Мар 2022, 14:42

drago_pavlov написа:Последния път кат бях там питах един партньор за колко пари си е купил ВФ Туарега и отговорът ме потресе... 200 000 евро, за Туарег... :shock:

Автомобилите там са изключително скъпи, особено СУВ.
Имат много високи мита и акцизи...като при нас преди да влезем в ЕС.
Всичко останало обаче сами си произвеждат.
А производството им е наистина колосално.
Хората са дружелюбни и отзивчиви...поне тези в магазините.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 21 Мар 2022, 14:44

Ех тези богати турци, що бягат всички в Германия. Балъци. Да си стоят в Турция на голямото производство и евтини стоки.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 21 Мар 2022, 15:05

Понеже се споменаха турците, онзи ден и аз се върнах от Истанбул, след като изкарах 3 дни. Сравнявайки с преди 3-4 години, когато пак бях ходил, трафика ми се видя доста по-поносим, което го отдавам на цените на горивата. Цените в ресторантите(в лири) са скочили в пъти, но все пак в най-лошия случай достигат с нашите. Споменаха се и Епъл продукти - в някаква тяхна верига смятах Macbook Pro 14" 512ГБ, излизаше около 4200, тук е 4600. В Декатлон са с 10-15% надолу цените спрямо нашите. В супермаркетите обаче е наистина супер евтино, заради собственото им производство.
Последна промяна 3186 на 21 Мар 2022, 15:15, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 21 Мар 2022, 15:06

TNT написа:Ех тези богати турци, що бягат всички в Германия. Балъци. Да си стоят в Турция на голямото производство и евтини стоки.

Трябва да ти кажа, че като ги гледам в Германия как карат коли, за които само ще мечтаем тук и как лятото са окупирали 5 звездните улта ол инклузиви, ги разбирам. Факт е, че в момента в Европа ние сме най-зле. Не говоря финансово и икономически. Говоря за стандарт на живот, условия на живот, здравеопазване, пътища, услуги и т.н.
Гледам бомбандираните градове в Украйна, ми те повечето изглеждат по-добре от половин София .. В моя квартал ако ходя вечер по тротоара,без да си светя в краката,надали ще се прибера. За подлезите да не говоря изобщо.

3186 написа:Понеже се споменаха турците, онзи ден и аз се върнах от Истанбул, след като изкарах 3 дни. Сравнявайки с преди 3-4 години, когато пак бях ходил, трафика ми се видя доста по-поносим, което го отдавам на цените на горивата. Цените в ресторантите(в лири) са скочили в пъти, но все пак в най-лошия случай достигат с нашите. Понеже се спомена Епъл продукти - в някаква тяхна верига смятах Macbook Pro 14" 512ГБ, излизаше около 4200, тук е 4600. В Декатлон са с 10-15% надолу цените спрямо нашите. В супермаркетите обаче е наистина супер евтино, заради собственото им производство.

Не се хаби да обясняваш, имам познати, дето от години ходят всяка седмица там да пазаруват строителни материали. Цените ми ги показаха, всичко е 2 пъти по-евтино от тук.

Има един синдром на сварената жаба, не знам дали е реално или измислица, но българите 99% страдаме от него.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 21 Мар 2022, 15:23

BaDxBoY написа:Не се хаби да обясняваш, имам познати, дето от години ходят всяка седмица там да пазаруват строителни материали. Цените ми ги показаха, всичко е 2 пъти по-евтино от тук.

Аз не ходя за строителни материали в Истанбул. :wave: Тук се коментират потребителски цени на други стоки и споделих пресни лични впечатления. Още малко оффтопик, но едни от причините да са толкова напред е, че не са мързеливи гъзове и са страшни професионалисти във всичко с което се занимават, коректни и точни. Т.е. обратното на масата у нас.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 21 Мар 2022, 15:35

:OT:
3186 написа:Още малко оффтопик, но едни от причините да са толкова напред е, че не са мързеливи гъзове и са страшни професионалисти във всичко с което се занимават, коректни и точни. Т.е. обратното на масата у нас.

Не знам в каква сфера си и от колко време работиш с турци, но това удебеленото съвсем не е така...
По-скоро са на принципа "всичко знам и мога докато взема сделката, пък после ще го мисля как ще изпълнявам обещаното".
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 21 Мар 2022, 15:36

Няма какво да ги мислите турците. Да вземем за пример здравеопазването им :idea:
Буквално е на свтлинни години от нашето! Храните им са в пъти по-евтини. За разнообразието да не говорим :idea:
Производството им също е много сериозно, а и последните години се опитват да дабавят много повече стойност :idea:

Ето от преди дни. Да, лирата си бра лайката. Да, Ердо е диктатор, ама това не пречи, да са много, ама много по-добре от нас :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 21 Мар 2022, 16:04

zAcK написа:Няма какво да ги мислите турците. Да вземем за пример здравеопазването им :idea:
Буквално е на свтлинни години от нашето! Храните им са в пъти по-евтини. За разнообразието да не говорим :idea:
Производството им също е много сериозно, а и последните години се опитват да дабавят много повече стойност :idea:

Ето от преди дни. Да, лирата си бра лайката. Да, Ердо е диктатор, ама това не пречи, да са много, ама много по-добре от нас :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Всички са по-добре от нас, а ти още се чудиш къде да емигрираш... По темата с Турция, даже не знам на база на какво сравнявате, държавите са толкова различни по-всичко /площ, население, климат и тн./. И да нормално е в една държава с повече потенциал, да се живее по-добре, макар примери за обратното много.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Мар 2022, 18:33

drago_pavlov написа:Последния път кат бях там питах един партньор за колко пари си е купил ВФ Туарега и отговорът ме потресе... 200 000 евро, за Туарег... :shock:

Ти сериозно ли се изсра така мощно? Туарегът е скъп, защото таксите по вноса са скъпи. Същото беше преди и при нас с митата и акцизите. Що нямаше 328-ци, преди да влезем в ЕС? За сметка на това всяка 2 или 3-та кола е някаква нова от среден или нисък клас. Но нова.

А Туарег не се купува всеки ден и ако го нямаш няма да ти е особен проблем. Докато цената на хляба, месото и зарзавата ти определя до голяма степен битието и съществуването.

А и малко още ако се замислиш партньора ти няма проблем да извади 200к евра за кола, докато ти подобна сума не вярвам и да си мечтал, че можеш да отделиш за автомобил. Въпреки, че сте явно в един бизнес.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата