България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Ное 2025, 23:28

Е как защо, понеже първо като внимаваш и видиш едната ще си спокоен, че шанса да има друга е нищожен. Като видиш втората ако случайно те издъни от яд ще натиснеш газта и третата вече ще те шляпне здраво. :mhihi: Ако пък и на втората си карал бавно ще си кажеш какви са тия тарикати, сложили две за да може да си помислиш на първата, че вече пътя е чист и да се опитат да те хванат с втората, айде газ ииии....пак третата те удря. :ok:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 22 Ное 2025, 0:11

Top Gun Maverick написа:Е как защо, понеже първо като внимаваш и видиш едната ще си спокоен, че шанса да има друга е нищожен. Като видиш втората ако случайно те издъни от яд ще натиснеш газта и третата вече ще те шляпне здраво. :mhihi: Ако пък и на втората си карал бавно ще си кажеш какви са тия тарикати, сложили две за да може да си помислиш на първата, че вече пътя е чист и да се опитат да те хванат с втората, айде газ ииии....пак третата те удря. :ok:

Има логика в разсъжденията ти :mhihi: Това са 15 км от изхода на Бургас до Атия, там има стационарна камера :mhihi: значи ако пропуснеш 3-те триноги ще се успиш и ще гръмнеш на стационарната.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Ное 2025, 1:02

Там карат като отвързани неможачите, малко са им 3 триноги... заради тесните лесни често стават катастрофи... щото неможачи и им е трудно да седят в лентата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 22 Ное 2025, 20:41

Lenco написа:Днес "колегите" в Бургас бяха заложили 6 триноги, всичките все на "опасни" места. Не разбрах защо в работен ден имаше 3 наредени на двойния път от Бургас до Созопол, където аз трудно карам с 80, но явно те си знаят, и трите бяха по посока Созопол.

Aко си нормален човек ще караш с 80, при това само на отделни участъци там, ако си кроманьонец ще караш със 120+...вчера вечерта няколко такива ме разминаха там :kuku:
Днес в обратна посока пак така...
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 22 Ное 2025, 23:00

Don_Diego написа:
Lenco написа:Днес "колегите" в Бургас бяха заложили 6 триноги, всичките все на "опасни" места. Не разбрах защо в работен ден имаше 3 наредени на двойния път от Бургас до Созопол, където аз трудно карам с 80, но явно те си знаят, и трите бяха по посока Созопол.

Aко си нормален човек ще караш с 80, при това само на отделни участъци там, ако си кроманьонец ще караш със 120+...вчера вечерта няколко такива ме разминаха там :kuku:
Днес в обратна посока пак така...

… ти да мълчиш че с тия 140 на темпомат … както ти казах преди- не си прав :ok:

Знам, че можеш да караш и си мислиш, че е ок, ама не е…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 23 Ное 2025, 0:50

Само да отбележа ,че новият асфалт на Тракия дето го правиха до скоро около разклона за Стара Загора е на вълни на места :banghead:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 23 Ное 2025, 0:55

Долното не го знаех :shock:

Задължителни тахографи
за микробусите и леките автомобили от 2026 година

Всички товарни бусове (леки търговски превозни средства) в ЕС, предназначени за международен транспорт, трябва да бъдат оборудвани с тахографи, като вече съществуват изискванията за интелигентни тахографи v2. За собствениците на такива превозни средства се прилагат новите правила на Пакета за мобилност, включително необходимост от документ за упражняване на професията и Лиценз на Общността за извършване на товарни превози. Ако бусът се използва само за вътрешен транспорт, тахограф може да не е задължителен, но може да бъде полезен за осигуряване на безопасността.

https://verdetax.eu/%D1%82%D0%B0%D1%85% ... %BB%D0%B8/

Оттук нататък е въпрос на един подпис, за да бъдат направени задължителни и за вътре в страната.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Ное 2025, 0:57

Днес само добри новини носиш, дано да го сложат тоя подпис. Това е прекрасно, най-накрая ще спрат да летят тия с баничарките и микробусите... бързат и те не знаят за къде бързат.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 23 Ное 2025, 20:25

Нали сме се разбрали…не сме еднакви :ok: :bchug:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Ное 2025, 23:12

Don_Diego написа:Нали сме се разбрали…не сме еднакви :ok: :bchug:

Не сме, ама законите на физиката и статистиката са еднакви за всички :bchug:
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 23 Ное 2025, 23:52

Какво го захапахте Диего сега, адаптивния Круз контрол ако е с радар си вижда перфектно в мъглата. Аз съм забелязал, че реагира по-бързо от мен на нещо отпред :dunno:
А и от мъгла до мъгла има разлика… едно е да виждаш 100м напред, друго е 5м.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 24 Ное 2025, 0:08

steeN написа:Това ми напомня за един виц - питали голяма група от хора дали смятат, че шофьорските им умения са над средното и 80% (примерно) казали "да". А може и да не е виц изобщо. :mrgreen:

Какво говориш, не познавам мъж който да не смята не просто че е над средното, а че е поне в най-горните 20%. Някои жени имат малко по-реална самооценка, ама стават все по-малко...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 24 Ное 2025, 0:30

enigma написа:Какво го захапахте Диего сега, адаптивния Круз контрол ако е с радар си вижда перфектно в мъглата. Аз съм забелязал, че реагира по-бързо от мен на нещо отпред :dunno:
А и от мъгла до мъгла има разлика… едно е да виждаш 100м напред, друго е 5м.

При дъжд и мъгла явно спираш и чакаш лятото :dunno: :mhihi:
Аз не се и впечатлявам вече от подобни включвания…аз си изкарвам парите с това, продължавам да ходя на учения за това…колко от вас ходят и карат всякакви коли в екстремен режим?
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Ное 2025, 1:00

steeN написа:Това ми напомня за един виц - питали голяма група от хора дали смятат, че шофьорските им умения са над средното и 80% (примерно) казали "да". А може и да не е виц изобщо. :mrgreen:

Аз съм водил няколко приятеля през годините да ги инструктирам да карат на писта. Всичките са се имали за добри шофьори- без изключение. Дълъг стаж, хубави коли, бързо карат като цяло… преценячи… след сесиите до един се бяха отчаяли… без изключение се оказа, че … всъщност почти нищо не им е било ясно..

… и това в контролирана среда без други състезатели. В реалния свят толкова много неща могат да се случат като повече от половината не са в твоя контрол, че всяко поведение на пътя по- различно от това на останалите участници (скорост, маневри и тн) рано или късно завършва със беля.

Ма аз кво знам. Тия дето могат да плуват най- често се давят
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 24 Ное 2025, 3:16

alx написа:

Аз съм водил няколко приятеля през годините да ги инструктирам да карат на писта. Всичките са се имали за добри шофьори- без изключение. Дълъг стаж, хубави коли, бързо карат като цяло… преценячи… след сесиите до един се бяха отчаяли… без изключение се оказа, че … всъщност почти нищо не им е било ясно..

… и това в контролирана среда без други състезатели. В реалния свят толкова много неща могат да се случат като повече от половината не са в твоя контрол, че всяко поведение на пътя по- различно от това на останалите участници (скорост, маневри и тн) рано или късно завършва със беля.

Ма аз кво знам. Тия дето могат да плуват най- често се давят

За разлика от други теми, тук съм напълно съгласен.

Глупаво и самоуверено е да опитваш да караш "на максимум" колата си на обществените пътища, точно защото повечето фактори не зависят от теб.

Ако удоволствието да караш на писта и да се учиш да караш с подготвен автомобил и пилот беше по-достъпно финансово, вероятно на всеки няколко месеца щях да отделям ден за каране (над 600 за ден ми се струва доста, макар и да разбирам мотивите). А хората, които си мислят, че могат (не визирам колегата, който участва в различни мероприятия, очевадно там е по-различна ситуацията) - много рядко съм виждал по-тежко птп с жени или възрастни хора - сигурно е случайност, ама както каза alx - от статистиката и физиката не можеш да избягаш.

П.П.: Наистина бих искал да видя как някой спира по-добре без абс, отколкото със. Дори съм готов да заложа за обратното...
Да не говорим през каква част от шофирането човек е фокусиран на 100% (ясно, че тук са само милионери баш карачи, ама да си говорим реално - я късата пола на гаджето ще те разконцентрира, я известието за намаление от "купинадалавера.шаран")

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата