Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от alekangg » 03 Сеп 2026, 12:03

Тази снима я видях вече, но за мен е фалшива.

От друга страна, няма как нещо да ме учуди, дори продукта от снимката да се обяви някъде за 10евро!

У нас все още битува срама, как няма да купя на дИтето, аз да не съм за 10лв и т.н. и т.н., та ако все пак е истина залагам 50/50, даже е малко и може да стане още повече, ако има мераклии, а такива винаги ще има.

Онзи ден на летището в Софето, гледам продукт наречен вино, марка Черга на цена 15евро! В магазините този отпадък струва 5евро или само 300%.
В същото време в Испания има не малко читави вина на летището на цени 12-15евро, има и под 10, ама хайде тях няма да ги гледаме. Важното е, че слагат около 50% надценка, не 300% като бай Ганьо.

В кръчма на първа линия на плажа, в градче в Каталуния, цените са това.
Бутилка бяло локално вино 13,50евро, в магазин е 7-8евро същото.
Паея 16-20евро на човек, като за 21-22евро са с омар или октопод.
Намерих едно местенце, където за 25евро на човек дават първо, от два вида миди, скариди на скара и сигалас, това е едно като скарида, но с щипки.
За второ паея по избор от няколко вида.
Това е първото, за 4 човека, може да видите колко голямо е, сложих си ръката за мащаб.

Паея с омар 22евро на човек, тавата е за двама.

За няколко дни каквото и да ядохме и пихме за 5 човека, сметката беше 30-35-40евро на човек, като 40евро беше само един път, с две бутилки вино и бая бири, където ядохме и октопод, тартар от тон и това което писах горе за 25 евро включващо първо и второ за 4ма човека.

За закуска в кафене/пекарна/сладкарница, за трима човека кафе с мляко и по 1 нещо за ядене-правено там, 11евро общо
Последна промяна alekangg на 03 Сеп 2026, 12:17, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 03 Сеп 2026, 12:11

На селския ни събор имаше памук обаче не съм се сетил да гледам колко струва щото не сме купували. Иначе гофрета със сладоледи, нутела ,орео и некъв дип беше 8 евро. Ама явно не им тръгна бизнеса щото стояха само единия ден и си отидоха :D :D :D То няма друг начин, не им купуваш нещото и толкова. Утре на Слънчака ше видя как са цените на подобни неша.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 03 Сеп 2026, 13:40

alekangg написа:У нас все още битува срама, как няма да купя на дИтето, аз да не съм за 10лв и т.н. и т.н.

Измежду хората, които купуват захарен памук на децата си може и да битува...
Дъщеря ми много добре знае, че в парка се купува евентуално вода, ако сме забравили да си вземем!
Как ли пък няма да им дам 3-4-5€ на тия мангали с количките за мишлен специалитетите от тип фуражна царевица с маргарин, пуканки с палмово масло, казанлъшки понички, пържени в същото и т.н. Аре у лЕво!
За някакъв 1ви Юни един балон с хелий се пречупх да взема. беше 10лв + 50ст за една гайка М12 да не излети. Още си я пазя... :dummy:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 03 Сеп 2026, 13:53

Моджо написа:На селския ни събор имаше памук обаче не съм се сетил да гледам колко струва щото не сме купували. Иначе гофрета със сладоледи, нутела ,орео и некъв дип беше 8 евро. Ама явно не им тръгна бизнеса щото стояха само единия ден и си отидоха :D :D :D То няма друг начин, не им купуваш нещото и толкова. Утре на Слънчака ше видя как са цените на подобни неша.

Точно така! Това е отговора на разумното население, който винаги работи! Пазарна икономика, трябва и те да го научат...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 03 Сеп 2026, 13:59

Все още има и селски номерца. Скоро ми сипаха наливна бира 500мл в чаша от 400мл :wave: Колко па толко стотинки спестиха и колко продадени бири изгубиха :banghead: Мисля и с един сладолед ме изцакаха в грамажа. 3 топки бяха почти половин килограм :shock:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 03 Сеп 2026, 14:32

TNT написа:Скоро ми сипаха наливна бира 500мл в чаша от 400мл

НРБ-то се завръша с новия вариант на „5 за 4“!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 03 Сеп 2026, 14:43

Най-абсурдното нещо, което съм чувал е, в заведение да мешат кафето 80% Лаваца с 20% най-евтиното възможно :mhihi: Ганчо прави подобни гимнастики не с цел печалба, а за вътрешно удовлетворение, че е прекарал някого. Доста често този някого е самия себе си.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 03 Сеп 2026, 16:08

Нищо ново под слънцето !

Май съм споменавал назад, за този случай за познат от първо лице.

Производител на тип бутикови сирена у нас, хванах една баба да й изкупува млякото - биволско на 1,50лв/, преди 10год.
До този момент бабата го е давала където изкупуват за 2-3 пъти по-малко.
Била много щастлива и всичко вървяло добре няколко месеца, докато сирената започнали да не стават добре.
Разбрало се, че бабата започнала да кръщава с вода!
Приключили бизнеса с нея.
Та колкото и да вземе Ганьо , все му става малко след някакво време и се започват цирковете.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 04 Сеп 2026, 0:08

Изображение
https://www.technomarket.bg/gotvene-na- ... l-09227121
Вчера си взех едно такова от местния Медиамаркт за 139 евро, намален от 152, да има за цър-пър. Не знам за вас, ама за мен сто евро са си пари все още....
https://www.mediamarkt.de/de/product/_n ... 28180.html
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Сеп 2026, 1:30

Ти остави 100 евро, ами разликата е близо 75%-та. Това вероятно защото горивото им е по-скъпо и от там идва разликата, нали? :mrgreen: Или защото заплатите са им по-големи и от там не е нужно да правят такива огромни печалби магазините. :mhihi: Сетих се, понеже са в криза е така, да не си горят пейките все пак поне техниката да им е евтина. :mhihi:

Не беее, елементарно е, еврото е виновно. :mrgreen:

Големи градове тези нашите ей, ама трябва повече хора да ги разпространяват тези неща и да се популяризира да си купуваш каквото може и по други варианти, не само чрез български магазини. 15 пъти повече население имат, може би заради оборота ще е така. :ok:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 04 Сеп 2026, 8:04

Еър фрайер миналата година, най-добрият им модел на нинджа уж - не съм проверявал сега как е - купих го от амазон на 45% от цената тук (там беше намален, над 200Е разлика).
Преди няколко месеца кафемашина начален към среден клас - купих я на 59% от цената тук - проверих сега, на 74% от най-евтината цена е, над 100Е разлика.

Понеже все още не съм поръчвал през решипъри - същата работа за консумативи - мокри кърпи, глави за четка за зъби, капсули за пране/съдомиялна и т.н.

В момента съм харесал телевизор и понеже ми е над психологическия лимит от 1500Е ще чакам намаление - в немския медиамаркт си е толкова без да чакат колегите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: Skoda oStavia

Мнение от barty » 10 Сеп 2026, 11:00

Не е по темата за спекулации, по-скоро за цените.
Наложи ми се да отида от София до Варна, с една нощувка.
Тотал: сметката отиде към EUR 300 за нафта, хотел, храна и т.н., при положение че колата харчи 5/100, хотел средна работа, лека вечеря, обяд, кафе, вода....без никакви изхвърляния :banghead:
Нафта към 100 евро, сипах за 120, хотел+закуска+паркинг 104 евро, вечеря 22, обяд 22, вода и кафе по пътя....
Преди години гледах за около 150 лв да се вместя, с кола на газ обаче.
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от alekangg » 10 Сеп 2026, 11:07

Преди два дни в Полша/Краков 800к град доста туристически с Юбер с нова хибридна корола седан, 25км разстояние, от хотела в центъра до летището 12€.
У нас дали ще е х2?
За разликата в пътя и цялостното усещане за страната няма смисъл да се пише..все пак станаха 20-та най-голяма икономика в света.
Хотел 90€, двойна стая , доста над средното ниво, даже за луксозен може да мине
Изображение
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Сеп 2026, 12:25

Лично аз щях да ти взема 22 точно АКО няма нито едно спиране на светофар или кръстовище. Ако има си ги брой 20 цента на минута. Та горе-долу си прав, направо уцели даже. :ok: Тези от Юбер там за какво работят и какво им остава, честно казано не знам. Това нон стоп трябва да движи всеки ден(което е невъзможно)че да върже двата края. Явно пак са някакви льольовци работещи на още няколко места, които гледат да изкарат някакви дребни за семки.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: вара, каравара...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 10 Сеп 2026, 13:02

Ми не са пишльовци. Има и по-възрастни. На мен се ми се падаха не поляци. Беларусци, Литовци...
По справка от Болт като съм отивал към летището от Кажимеш за 16 км съм платил 51 злоти което са 11.80 евро. На отиване към Краков съм платил малко повече, но пък ме чакаха с табелка на летището.
До Аушвиц 65 км - 231 злоти = 53,50 евро.
Няма престои, няма нищо..знаеш си колко ще ти струва още преди да си тръгнал. Като ако ти се чака примерно 10-на минутки и по евтино може даже.
И изобщо към 10 на пътувания имам в Краков и наоколо и нямаше ни едно да е скъпо като в бг...да не говорим че си го плащам предварително през приложението.
Като се върнахме 1. чакахме 15 минути йелоу такси, че нямаше коли и 2 искаш да платиш с карта - да бе, да. Немам да ти върна е ясно :)))
ПП Бакшиш можеш да дадеш пак през приложението като ти свърши пътуването и ако искаш де.
Май месец тая година
В Чехия беше същата работа.
Последна промяна Моджо на 10 Сеп 2026, 13:23, променена общо 1 път
Хм,хм...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата