Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Икономическата криза 2020-2022
Потривам ги ама нищо не пада . Увеличават се кражбите с високите цени , битовата престъпност ще удари тавана близките месеци и години . Тука в квартала почнаха да крадат бензин , да разбиват коли , гаражи и мазета в търсене на препитание ...всичко както 90те си беше . 

Последна промяна Jordana на 20 Мар 2022, 16:24, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Те хубавите климатици са по 2500 - 3500 лева
А сега с това скъпо олио, пък и с тия ипотеки за по 3000+ евро/м2 как да стане
А и паплачта трябва да има за цигарки, пийене, кафенца и т.н.

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- T0nk00
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с колкото пари изкара
- Мечтае да кара: BMW S1000RR
- Детайли за колата: корава 316-ка (M40B20)
barty написа:BaDxBoY написа:Я кажете пак, според вас какви ще са следващите последствия за нас ? Горивата гледам, че вече ще си се въртят около 2.90- 3.00 лв и това ще си стане нормално. Вдигнаха се разходите, вдигна се храната за сега. Какво може да се очаква до края на годината ?
Очаквам от криза в криза да живеем, както винаги е било.
Животът става все по-скъп и не виждам светлина в тунела.
Всеки трябва да бъде гъвкав и да намира начини за повишаване на доходите. Подобряване на уменията а не лежене на заплата.
И винаги пари на страна, без изхвърляне за излишни неща.
За мен това е рецептата.
Приятно гледане:
https://youtu.be/xguam0TKMw8
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
zAcK написа:Те хубавите климатици са по 2500 - 3500 леваА сега с това скъпо олио, пък и с тия ипотеки за по 3000+ евро/м2 как да стане
А и паплачта трябва да има за цигарки, пийене, кафенца и т.н.
![]()
![]()
![]()
Дългосрочно според мен са грешка решения от сорта "парното стана скъпо, да сложим климатик".... Цените се урегулират и каквото и да има изгодно, е за кратко.
На мен тези санкции много ми приличат на ситуацията с коронавируса, когато бяхме солидарни и се спасявахме стоейки геройски вкъщи. Закопахме се тогава, със санкциите ще се закопаем и сега.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Уловката с новия световен ред е ....че това е стария световен ред . Светът се движи от инстикти - разможителен , доминантност , самосъхранение ..Нищо ново не може да бъде измислено и няма значение защото това е заложено на биологично ниво в човешкия мозък . Каквито и социални теории да се тиражират те са винаги базирани на експлоатацията на масите от ограничен брой управляващ елит . Типичиния пример за йерархичност и доминантност на главния бабуин в стадото . Човешкото общество не може да същестува по друг начин поради куп ограничения . Така че новия световен ред е също ограничен в тясната рамка на социалните отношения и ако не е вътре в тая рамка то няма да е ред и световен .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Както казват едни от най-добрите анализатори за това в Украйна - това не е война Америка срещу Русия, а Америка срещу Европа.
Европа дръпна прекалено напред, а Щатите западат стремглаво. Затова отстраняват икономическите си съперници и сега вероятно водещите Европейски фирми ще станат Американски. Самото газово свързване на Русия и Германия с втори поток беше недопустимо. Не знам като унищожат обаче икономически Европа какво толкова ще спечелят в световен план? Видимо обаче го правят. А същевременно образуват лагер Китай-Русия, който ако издържи ще бъде най-мощната икономика на света. А западния свят ще играе ролята на третия свят.
Ако китайците го бяха мислили това нямаше толкова добре да ги измислят.
Тъпото е, че ние сме на най-безпреспективното местоположение в момента. Само божията помощ може да ни издърпа от това, което се задава. А с тия продажници, дето ни управляват не знам дали даже ще успеем малко да вдигнем летвата от най-лошия сценарий, който ни пишат. Няма даже и опция с кого да ги сменим. По принцип гледам да съм позитивен, ама гледам новини чат-пат и се чудя колко безскрупулен и продажен може да бъде човек, за да прави такива глупости по високите етажи.
Европа дръпна прекалено напред, а Щатите западат стремглаво. Затова отстраняват икономическите си съперници и сега вероятно водещите Европейски фирми ще станат Американски. Самото газово свързване на Русия и Германия с втори поток беше недопустимо. Не знам като унищожат обаче икономически Европа какво толкова ще спечелят в световен план? Видимо обаче го правят. А същевременно образуват лагер Китай-Русия, който ако издържи ще бъде най-мощната икономика на света. А западния свят ще играе ролята на третия свят.
Ако китайците го бяха мислили това нямаше толкова добре да ги измислят.
Тъпото е, че ние сме на най-безпреспективното местоположение в момента. Само божията помощ може да ни издърпа от това, което се задава. А с тия продажници, дето ни управляват не знам дали даже ще успеем малко да вдигнем летвата от най-лошия сценарий, който ни пишат. Няма даже и опция с кого да ги сменим. По принцип гледам да съм позитивен, ама гледам новини чат-пат и се чудя колко безскрупулен и продажен може да бъде човек, за да прави такива глупости по високите етажи.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
NGneer4eto написа:.
Само божията помощ може да ни издърпа от това, което се задава. А с тия продажници, дето ни управляват не знам дали даже ще успеем малко да вдигнем летвата от най-лошия сценарий, който ни пишат. Няма даже и опция с кого да ги сменим. По принцип гледам да съм позитивен, ама гледам новини чат-пат и се чудя колко безскрупулен и продажен може да бъде човек, за да прави такива глупости по високите етажи.
Трябва да се научим да се радваме на малките неща и да бъдем щастливи. Да прекарваме време с близките и т.н. Не е нужно да бъдеш богат за да бъдеш щастлив. Дори да обеднеем, няма да е края на света и не означава, че автоматично ще сме нещастни. Наложи се модел, в който всеки владее ресурси и богатства и едва ли не те го правят щастлив.
И да удари криза и немотия, кое ще ме спре да направя някой преход в планината, да изкача някой връх?! Кое ще ме спре да покарам сърф на морето? Да покарам колело?
Мога да бъда спрян ако водя несъществен живот, пълен със снобарщина и комплексирано пилеене на пари.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
sub_eleven написа:NGneer4eto написа:
И да удари криза и немотия, кое ще ме спре да направя някой преход в планината, да изкача някой връх?! Кое ще ме спре да покарам сърф на морето? Да покарам колело?
Мога да бъда спрян ако водя несъществен живот, пълен със снобарщина и комплексирано пилеене на пари.
Абсолютно, голям праз, че няма да си с най-новия мобифон за 2к, 80 инча плазма за 3 и нема да караш Ф10.
Мен единствено ме притесняват нещата с имотите, цените страшно много скочиха и редовия български гражданин е все по-далеч от покупката на имот. Даже не мога да си обясня от къде се вадят пари да ги плащат тия имоти по три иляди евракиса на квадрат. Ако ще и с ипотека да е, вноската трябва да е сигурно 2500лв на месец.

- T0nk00
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с колкото пари изкара
- Мечтае да кара: BMW S1000RR
- Детайли за колата: корава 316-ка (M40B20)
Jordana написа:Уловката с новия световен ред е ....че това е стария световен ред . Светът се движи от инстикти - разможителен , доминантност , самосъхранение ..Нищо ново не може да бъде измислено и няма значение защото това е заложено на биологично ниво в човешкия мозък . Каквито и социални теории да се тиражират те са винаги базирани на експлоатацията на масите от ограничен брой управляващ елит . Типичиния пример за йерархичност и доминантност на главния бабуин в стадото . Човешкото общество не може да същестува по друг начин поради куп ограничения . Така че новия световен ред е също ограничен в тясната рамка на социалните отношения и ако не е вътре в тая рамка то няма да е ред и световен .
Или всичко ново е добре забравено старо...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Понеже съм в Турция в момента, тия не са ли печатали пари? Вече ограничения няма, а мустафите още са на 90% с маските. Явно доста тежко е било при тях.barty написа:sub_eleven написа:Докато седяхме вкъщи и спасявахме света от ковид, някои печатаха пари. Парите влязоха в обръщение. Няма да се върнат цените повече. Краставици, олио, бензин, надолу не.
И аз така ги виждам нещата
Инфлацията огромна, цените им полудяли последните месеци. Лирата бележи дъно след съно всеки ден. Постоянно ми изскачат новини колко с зле. Ама на място нещата не изглеждат точно така май. Заплатите доколкото разбрах са нещо като при нас за белите хора.
Горивото няма да го коментирам.
Но доматите са около левче. Краставиците и те там някъде.
Био салами, наденици, некви там меса за скара- 30-40лв. За справка- тук са 80, 100, 200 и т.н.
Буркан грах.. взимах за децата преди месец, 8лв био, 3-4 обикновен, 2лв по веригите некъв фуражен сигурно. Тук- 60-70ст.
Био яйца. Тук 1,20-1,3, има дори по 1,50. Там- 30-35ст.
Био кисело мляко- тук 2,20 за 400гр. Там 2лв… но за 1кг!!!

Разните препарати, знам че много хора си пълнят багажниците с тях като пъруват с кола, видях и защо. Само някаква сол за миялната погледнах, която последно купих за 7лв … 1,60.
Но като се замислих.. седя сега в кафето и телевизора е турски, масата е турска, столът и той, покривката също, чашката за кафето и тя, лампите, килима, дрехите на сервитьора, хладилника, кафемашината.. всичко!
Е, колко да са зле?
Ние какво имаме? Ако искаме да сме в ЕС ще се освободим от селското стопанство, индустрията, леката промишленост, защото са нерентабилни.
Ще спазваме една камара изисквания и наредби за които на никой в ЕС обикновено не му пука ама тук сме по католици и от папата.
А да внасяме домат, краставица, сол за една салата колко рентабилно е?
Искам и само една дума да прочета от форумния икономист стинката за паркинги, паркиране, зони и цени та ептен да избухна, щото в 8 милионен град мога да паркирам в час пик на пъпа на центъра за цял ден за което да платя буквално с някакви там стотинки, които ми се мотаят из джоба. За цяла нощ цената е колкото тук за час. А ако добавя и цената за още 2 часа престой в синята зона дори ще ми измият колата. И не, не трябва да обикалям като луд. Паркинги има много и навсякъде.
Но там може, при нас не. Трябва да плащаме по 2лв, 3лв, 5лв на час. Трябва да е скъпо. Трябва да е гадно.
drifty написа:sub_eleven написа:NGneer4eto написа:
Абсолютно, голям праз, че няма да си с най-новия мобифон за 2к, 80 инча плазма за 3 и нема да караш Ф10.
Мен единствено ме притесняват нещата с имотите, цените страшно много скочиха и редовия български гражданин е все по-далеч от покупката на имот. Даже не мога да си обясня от къде се вадят пари да ги плащат тия имоти по три иляди евракиса на квадрат. Ако ще и с ипотека да е, вноската трябва да е сигурно 2500лв на месец.
Иначе казано:
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Икономическата криза 2020-2022
bum_bum написа:...
Човека с твърдата валута в страна с изключително висока инфлация шокиран, че нещата са евтини (за него).
Ако печелиш в лири и ти изчезнат 50% от спестяванията за година, две друга песен ще пееш.
Are you serious bro? А уж ти си икономиста по образование и професия.

Заленчуците там има райони, в които ги гледат в момента без парник. Тука без парник и отопление ще гледаш дедовия по това време и т.н.
Аз викам да спрем да внасяме портокали като за начало, според мен ще е по-рентабилно да ги гледаме тук. ЕС ни направиха климата по-гаден
от турския

п.с. средната заплата в Турция е под 800 лв. в момента. Преди да ми пишеш мантри за как съм развивал теории, вземи си спомни, че аз съм от Бургас и разходка до Турция ми е разходка в рамките на деня

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
800лв ама всичко ти е 5 пъти по евтино
Не ги мислете турците, защото те произвеждат всичко от до. Сега може да са сравнително зле, но могат да дръпнат много бързо. Мислете ние какво ще правим без никакво производство и младо поколение на което в главата му е само инстаграм и мятане на салфетки в студентски град 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Турците не са спряли да обедняват, няма и да спрат скоро. Преди години величаехме гърците колко са добре, тая мантра премина, сега явно е ред на турците. Нищо не се е променило, само фантазии и детинщини как все някой ни пречи и ние сме най-великите. Тука ревове до небето за 10%, ма там където в същност е 50% годишна инфлация са цъфнали и вързали. 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
steeN написа:. Преди да ми пишеш мантри за как съм развивал теории, вземи си спомни, че аз съм от Бургас и разходка до Турция ми е разходка в рамките на деня
Мантрите ги пишеш ти. Аз ти казвам фактите. А те са, че мизерника с 800лв заплата в Истанбул ще живее много по-добре, отколкото със същата заплата в Бургас. И вярвам, че продавач в магазина в Бургас и Истанбул ще взима горе-долу там някъде.
Те такива дървени философи и теоретици като теб, но с право за взимане на решения ни навряха на макя си в подката и никога няма да излезем от там. Защото средствата с които това можеше да стане ги и търгувахме за банани и портокали.