Икономика на РБ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Икономика на РБ

Мнение от BMW_POWER » 30 Яну 2020, 1:59

TNT написа:
zAcK написа:Няма какво да си говорим. Преди малко попаднах на тази статия, която е достатъчно красноречива...

https://www.weforum.org/agenda/2019/09/this-is-where-teachers-are-paid-the-most?fbclid=IwAR33unToJNMgXD0nuYrtof6J4FIgbAbcIpBFfCl2HrfIfQjIgxoTXYRCz70

Това е доста голям проблем в нашето образование. Особено в специализираните гимназии и университетите. Не може някаква баба (буквално) да обяснява как било в "практиката", като дори другите професори се ебават, че не е влизала в предприятие. Не може в медицинските университети да преподават хора, които никога не са практикували. Проблема е, че в 95% от случаите няма как да привлекат човек "от практиката", заради заплащането.

За учител по история няма нужда да е участвал във втората световна. Но човек, преподаващ предприемачество, да не е "предприел" нищо през живота си... ИТ академиите някакси се справят да привлечат доста успешни хора. В университетите обаче е по-скоро изключение това. И то са хора, които го правят за удоволствие. Но такива ще си останат изключение.

Решението е елементарно. Преподавателят трябва да прави повече, отколкото ако работи. Ето какво заплати взимат учителите тук:

The average salary for a Professor is $89,499 per year in Ontario

И това е основната заплата. Бонусите им са безкрайни. Най-малките са 33 седмици работа и пенсиониране на 59г (това трябва да го проверя)

Реално макса е около 120К на година на преподавателите в колежите. Това в Онтарио.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Яну 2020, 9:08

Има ли тема, в която не се сравнява България или нещо оттук с Канада, не ти ли омръзна???
На всички е ясно, че двете страни нямат нищо общо, защо се прави във всеки втори пост и във всяка тема?

Така както е с даскалите, същото е с всяка една професия до чистачката в училището, ама явно трябва да се повтаря всеки ден, за да се успокояваш и самонадъхваш как си на правилното място, това ми е ясно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 9:41

На мен пък тия 89 000 или 100 000 $ нищо не ми говорят. Няма как да преценя много ли са , малко ли са. Се едно на некой канадец да му кажа 20 000$ годишен доход в бг...м? за нашия стандарт е много, за неговия малко.
А иначе съм "ЗА" учители, лекари и полицаи да имат добри доходи. Като за категория 1 и 2 трябва да си иде отвътре иначе ще си посредствен ако ще и 1 000 000 да ти е заплатата
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Яну 2020, 10:18

Аз мисля че има начин как да се прецени чашата дали е наполовина пълна или наполовина празна . Ако темата е колко е лошо в Канада ще бъдат малко учителските заплати . Ако е колко е хубаво в Канада ще бъдат много . Зависи накъде духа вятъра в общи линии , така че ако се отчита тоа момент може лесно да се разбере много или малко . Ако някой не е съгласен му се обяснява че не е ринал сняг в Канада и нищо не разбира от снегопочистване :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 10:42

По принцип става дума, не конкретно Канада. Айде някой ако ми каже в Испания примерно един учител зима 3000 евро на месец на мен това какво трябва да ми говори ? Напълно възможно е това да е ниска заплата, нищо че като я обърнеш в левове и викаш "О-ооооо". Затова като цитирате някакви доходи редно е да се напише, примерно. В Испания един учител взима средно 3000 еур на месец при средна заплата 4000 еур. Примерно. Така по се разбира.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 30 Яну 2020, 10:51

BMW_POWER написа:Ето какво заплати взимат учителите тук:

The average salary for a Professor is $89,499 per year in Ontario

Реално макса е около 120К на година на преподавателите в колежите. Това в Онтарио.

Сега, аз искам да отбележа някой неща:
1. Говориш за преподаватели, а даваш заплати на професори. Според теб, колко от преподавателите са професори? Не вярвам да мислиш че става въпрос за едно и също.

2. Специално за ТУ (от личен опит) и за УНСС (от брат ми) за закъсал професор, не преподавател, не съм чувал и виждал, повечето са си насмогнали доста дори, макар и не директно от заплатите си. Сега не ми давайте примери с някой конкретен, щото то винаги хора които ще са изключения.

3. Иначе няма две мнения че на стандартния учител в училищата заплатата е ужасно ниска. Най-малкото с тази заплата той няма авторитет да се бори с пишлеметата.
Tires are evil - destroy them all ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Яну 2020, 11:54

Моджо написа:По принцип става дума, не конкретно Канада. Айде някой ако ми каже в Испания примерно един учител зима 3000 евро на месец на мен това какво трябва да ми говори ? Напълно възможно е това да е ниска заплата, нищо че като я обърнеш в левове и викаш "О-ооооо". Затова като цитирате някакви доходи редно е да се напише, примерно. В Испания един учител взима средно 3000 еур на месец при средна заплата 4000 еур. Примерно. Така по се разбира.

Те тоя въпрос е твърде индивидуален и разтеглив като локум . Зависи от облагането на дохода , какви са му минималните разходи и изобщо от много неща . На запад в повечето страни облагането е на домакинството , а не както тука персонално . Така че таксите му могат да варират в твърде широка граница . Специално за учителите които се коментират това са държавни служители в повечето случаи и ползват доста облаги , всичко е според зависи а тия доходи които са цитирани не са критерий за нищо .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 12:11

Ми да де, нали това и аз казвам. Некъв доход изпльоскан така на мен не ми говори нищо. Няма критерии :))
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cmdkick » 30 Яну 2020, 12:11

А каква по-точно е идеята зад това че 5 бона в BG и 5 бона в DE имат разлчна тежест примерно?
Някой може ли да ми обясни, например:

- хранителните стоки там и тук са на почти еднакви цени
- стоките като цяло са с по-високо качество там, което обяснява защо някой неща са по-скъпи - например горивото.
- ebay, amazon и тнт изобщо не ги интересува от къде е купувача, па да не говорим за страните с по-ниски доходи да предлагат различни цени
- БМВ DE и БМВ BG да не би случайно тук колите да са по-евтини?
- за всяка една услуга тук която е по-евтина, качеството и е два пъти по-ниско
- моля ви не коментирайте цигарите и алкохола, това не са теми с които една държава трябва да се хвали

Та, може ли някой да ми обясни как Х пари там и Х пари тука са различно нещо?????
Последна промяна cmdkick на 30 Яну 2020, 12:13, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 12:13

Питай ALX Колко му е тока..например. Или колко е ГО в ДЕ или колко е данък сгради..се такива неща. Ако не беше така тогава с едни и съши Х пари щеше да се живее еднакво добре/зле и в БГ и в ДЕ или насякъде.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cmdkick » 30 Яну 2020, 12:21

ГО - тук като всеки първи има по 2 таралясника на негово име, много ли е добре??? Я питай някой който има близък пострадал в катастрофа как и какви пари е получил??? Дано не ти идва на главата!

Данък сгради - сериозно ли??? каква публична инфраструктура се поддържа тука че да се плаща висок данък, чисто ли е, подредено ли е, строи се с умисъл ли??? и тоя данък е висок на фона на това какво получаваме обратно!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cmdkick » 30 Яну 2020, 12:26

Тока трябва да е скъп за да може всички да станат наистина енергийно ефективни, и да идва от възобновяеми и щадящи ресурса на планетата източници, ама това са все неща спрямо които българина се намира отгоре.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 30 Яну 2020, 12:32

Не те "хващам", нали искаш да ти се обясни как там Х пари не са като същите Х тук. и те, обяснявам ти. Кое не е ясно ?
Разговора е, че 5 бона в БГ са много добър доход, докато същите 5 бона в ДЕ не са. А иначе все са си 5 бона.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 30 Яну 2020, 12:33

Е колко да е ГО в Германия? За средностатистически 10 годишен таралясник с евро 3 повече ли е от 450-500 евра? Колко е това при средна заплата от 2500 и колко е при нас за същата кола с 400лв данък?

И какво получаваш при настъпило събитие в Германия и какво тук?

Данък сгради? Какво получаваме тук срещу него? Тротоар ли има или улиците са почистени или има някъде изобщо в София или който и да е било град и 5 квадрата улица, която да не е покрита с къде по-тънък, къде съвсем сериозен слой кал?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cmdkick » 30 Яну 2020, 12:36

Така де, правилно си ме разбрал. Х там и Х тука са едни и същи, просто тука за да се поддържат ниските цени на някой услуги, качеството им е намалено драстично.

Кажете ми нещо което е по-евтино тук, а е на същото ниво като там.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата