какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
Аз лично под "средна класа" разбирам хора, които общо взето живеят разумно - не се изхвърлят нито със скъпи коли, не плащат огромни сметки по дискотеки и барове и т.н.. За такъв начин на живот смятам, че 4-5000лв за 4 членно семейство в България стигат. Във всички други случаи говорим за една бездънна яма, ако някой е свикнал да хвърля пари наляво и надясно, не 10000, ами 100000 на месец в един момент ще му се видят недостатъчни. Вярно е също, че апетита идва с яденето, но действително има хора, които живеят щастливо, разумно и не се лишават от почивки и т.н., а общите им доходи едва ли надхвърлят 3500-4000лв.
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
Според мен средна класа в България съществува, може да не е ясно откроена, да не е голям процент от населението, но я има. Огледайте се и всякак ще видите едно такова семейство. Как стигам до този извод. Ако едно семейство стигне до дам, че да си купи автомобил, нов на изплащане или 3, 4, 5-годишен, значи по някакъв начин е успял да нареди останалите части в пъзела, защото колата може да е необходимост за едно младо семейство, но един кош на 15 години също ще свърши работа. Втори довод. От почти две години живея в кооперация в едно каренце от 3-4 кооперции, като всяка една от е на не повече от 3-4 години, та 50% от населеността на жилищата е съставена от именно такива семейства. Останалите 50% сме я пришълци, я някакви пенсионери, я богаташчета дето мама и тате са им купили апартамент. Следващ довод. Не знам защо решихте, че в сегашната ситуация семейството трябва да е 4-членно. В сегашното положение според мен средната класа е малко на ръба за второ дете. Второ дете си е голям разход от където и да го погледнете. Масово хората са с по едно дете. За парите няма да казвам нищо, защото кучето все пак скача според тоягата и ако са на лице гореизброените неща средната класа би следвало да се нагласи спрямо доходите си.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията
цитирам "оптимист съм за хората на които им се работи, за другите винаги съм бил песимист за тях е вечна криза" не става да ти се кара м5 и в същото време да бачкаш по 8ч понеделник-петък и да си мислиш, че правиш нещо. едба позната взима 20к като управителка на мол, ама буквално спи там, не може да си види детето, дава на детегледачката 2к
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
acer написа:едба позната взима 20к като управителка на мол, ама буквално спи там, не може да си види детето, дава на детегледачката 2к
Това правилно ли е според теб? И за какво ще ти е тогава М5цата като можеш да загубиш най-важното?
ми не е правилно, но жената е сама, за това и правя евала че се справя толкова добре. детето може да не вижда често майка си, но получава добро възпитание, курсове по английски, тенис, допълнителни уроци, ще стане човек. със сигурност ще му е по-добре, отколкото ако майка му взимаше 500лв и търпеше някъв дето да я бие, защото и такива всички познаваме. аз израснах по подобен начин без родителски контрол и освен няколко счупени прозореца и редовни посещения при директора нищо ми няма, нито наркоман съм станал, нито побойник, дори бих казал че прекалените грижи правят децата разглезени и слабохарактерни
имам един приятел от страшно заможно семейство и баща му го стимулира още в 8-ми клас, ако всяка година завършваш над 5.50 и го приемат право в СУ му купува кола до 50к, няма да учиии ли, знаеше българската граматика повече от учителката
родителят трябва да стимулира, а не да проверява домашните всяка вечер, то си е за тях, ако имам момче някой ден, взимам му апартамент още като е на 14 и ритника да се учи да става мъж 
сори за

сори за

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- emiliqn.gqurov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 М52B20 coupe
- Мечтае да кара: Bmw Е36 M3
така като гледам мненията в темата се оказва че 50% от българите са в долния клас на обществото
като се има в предвид че в някои хора живеят с под 1500лв. на месец

Последна промяна emiliqn.gqurov на 08 Дек 2011, 11:48, променена общо 1 път

- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
acho.rs написа:Аз тва казах по-горе . БВП на човек от населението на Китай е колкото на българите . Китайците са 1,5+ милиарда , Индийците са 1++ милиарда - болшинството са много по-зле от нас . Африка са много над 1 милиард - без ЮАР са много по-зле от България . Мехико и СИЕ - зле са . В Азия сигурно само Япония,Южна Корея,Тайван и още няколко страни са на ниво много над нас .
Южна Америка - с Бразилците сме наравно , всички други са надолу .
Уаахаххахахахахахаххахаха

Глей сеа от целио свет, щото съм го обиколил почти целия, и сега имам впредвид целия цивилизован свят, демек Централна и част от Източна Африка не влиза там, та казвам, че за нормалния бял човек Кенефа БиДжи и евентуаааааааално некои бивши руски републики са най-най-най- ама най-зле и като манталитет и като бъдеще за нормална средна класа!
Скоро бях в Украйна и злорадствах, че отивам в кофти и бедна държава дето е по-зле от нашия кенеф, и където хората са намусени, тъмни, злобни, обвити в сивотата на студеното и кално украинско ежедневие.....да ама не! И там са по-добре батенца, и се върнах дълбоко шокиран и все повече разочарован от нашия мил скъп роден смърдящ кенеф! тва е.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Аз само едно не разбрах...на сериозно ли 16 души са гласували, че 1000 лева стигат за 4 членно семейство ????
500 евро ?!?
На 4 членно семейство ?!?
500 евро ?!?
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Dimitroff написа:Аз само едно не разбрах...на сериозно ли 16 души са гласували, че 1000 лева стигат за 4 членно семейство ????
500 евро ?!?
Ванка в малките градове е нещо подобно и много хора живеят така но друг въпрос е че това не е средна класа

- Leudi
- Потребител
-
- Кара: E90 316i М-Пакет; Golf 5 2.0 TDI
Според мен малко преувеличавате нещата. Айде да сложим примерно 800 лв месечно за сметки (ток, вода, телефон, интернет, кредити и т.н.) + още 400 за храна. Станаха 1200. От там нататък всичко си е до това колко разглезен е човека. Примерно аз съм изкарвал и месец със 80 лв разходи, а в други съм харчел и по 15 пъти повече за пълни глупости. Като децата са израсли с възпитанието, че винаги трябва да имат най-новия X-Box и най-новия iPhone е нормално и 4000 лв да не стигнат.
Просто малките трябва да се научат че и с 10 - 15 лв в джоба могат да си направят готина вечер, стига да знаят с кой и как, а дъртаците поне това го знаят, че оставаше и те да тръгнат по дискотеки и кръчми.
Просто малките трябва да се научат че и с 10 - 15 лв в джоба могат да си направят готина вечер, стига да знаят с кой и как, а дъртаците поне това го знаят, че оставаше и те да тръгнат по дискотеки и кръчми.
Nope ... it's Chuck Testa !!!
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
E34 написа:acho.rs написа:Аз тва казах по-горе . БВП на човек от населението на Китай е колкото на българите . Китайците са 1,5+ милиарда , Индийците са 1++ милиарда - болшинството са много по-зле от нас . Африка са много над 1 милиард - без ЮАР са много по-зле от България . Мехико и СИЕ - зле са . В Азия сигурно само Япония,Южна Корея,Тайван и още няколко страни са на ниво много над нас .
Южна Америка - с Бразилците сме наравно , всички други са надолу .
Уаахаххахахахахахаххахаха![]()
![]()
![]()
![]()
Ей такива тъпизми в стил Гусин Професор Вучков много се радвам да чета!!!! Абе аланкоолу ти кога ги обиколи сичките тези континенти, че чак даваш мнение бе??!! Или си четеш като мишленце измислените стъкмистики и се радваш на ПРЕКРАСНИЯ живот в кенефа БиДжи??!!! С бразилците сме били наравно всички от Америка Латина били надолу уааахахаххахаха, ти да не си пушил нещо или бате боко тъпото да ти е икономическото гуру?
![]()
![]()
Глей сеа от целио свет, щото съм го обиколил почти целия, и сега имам впредвид целия цивилизован свят, демек Централна и част от Източна Африка не влиза там, та казвам, че за нормалния бял човек Кенефа БиДжи и евентуаааааааално некои бивши руски републики са най-най-най- ама най-зле и като манталитет и като бъдеще за нормална средна класа!
Скоро бях в Украйна и злорадствах, че отивам в кофти и бедна държава дето е по-зле от нашия кенеф, и където хората са намусени, тъмни, злобни, обвити в сивотата на студеното и кално украинско ежедневие.....да ама не! И там са по-добре батенца, и се върнах дълбоко шокиран и все повече разочарован от нашия мил скъп роден смърдящ кенеф! тва е.
Не бе , смешко бил съм 2 години в страна пълна с чужеднци . Познавам хора от почти всяка една страна в света . Специално Бразилци/бразилки МНОГО . Работил съм с тях , пили сме заедно и тн . Няма страна в Европа от която да не познавам човек и като се сещаш че колектива беше 300 човека , на всички им беше интересно , кой от къде е и какво е положението в страната от която идва . Европа горе долу съм я пообиколил , не че е нещо което не са направили повечето хора в БГ . И недей да даваш квалификация кенеф на БГ , само защото си се родил тук

Leudi написа:Според мен малко преувеличавате нещата. Айде да сложим примерно 800 лв месечно за сметки (ток, вода, телефон, интернет, кредити и т.н.) + още 400 за храна. Станаха 1200.
...
батка, 4-членно семейство с 400 кинта може и да се оправи за храна, ама в село Обнова, Плевенско... дето основните продукти ги береш у градината, а млякото, яйцата и месото ги отглеждаш на двора...

в голям град едно влизане в супермаркета ти е минимум 50-тарка ...а не е като да не влизаш поне през ден

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
martin_g60 написа:Dimitroff написа:Аз само едно не разбрах...на сериозно ли 16 души са гласували, че 1000 лева стигат за 4 членно семейство ????
500 евро ?!?
Ванка в малките градове е нещо подобно и много хора живеят така но друг въпрос е че това не е средна класа
Най-вероятно са разбрали че тези 1000лв са на човек или са написали колко е средния доход на 4 членно семейство .
- Leudi
- Потребител
-
- Кара: E90 316i М-Пакет; Golf 5 2.0 TDI
zazomazo написа:Leudi написа:Според мен малко преувеличавате нещата. Айде да сложим примерно 800 лв месечно за сметки (ток, вода, телефон, интернет, кредити и т.н.) + още 400 за храна. Станаха 1200.
...
батка, 4-членно семейство с 400 кинта може и да се оправи за храна, ама в село Обнова, Плевенско... дето основните продукти ги береш у градината, а млякото, яйцата и месото ги отглеждаш на двора...![]()
в голям град едно влизане в супермаркета ти е минимум 50-тарка ...а не е като да не влизаш поне през ден
Ми то и моето семейство си пазарува от магазините в Плевен. И пак 400 лв месечно ни стигат за храна май.
Вие като сте по 150 кила и само плюскате си е ваш проблем. На нормалния човек и 2 супи + 1 основно + 3 пици + 1 кафе на ден му стигат (10 - 12 лв). Сега че някой глезльовци искат сирене, пък мляко, пък кашкавал е друго
П.П. И градини вече никой не гледа, нещо сте назад с информацията.
П.П. 2 В супермаркет не съм влизал от няколко месеца, та може и да не са ми точни сметките
Nope ... it's Chuck Testa !!!
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
И пак 400 лв месечно ни стигат за храна май.
Вие като сте по 150 кила и само плюскате си е ваш проблем. На нормалния човек и 2 супи + 1 основно + 3 пици + 1 кафе на ден му стигат (10 - 12 лв). Сега че някой глезльовци искат сирене, пък мляко, пък кашкавал е друго
Аз за това казах , че хората не разбират че се говори за доход и разходи на 4 членно смейство , не на един човек ...
И колега , ти ако приемаш сирене/мялко/кашкавал за глезотия