Формула 1 - обща тема
Модератор: Общи модератори
Формула 1 - обща тема
МаркоВ какво ми обясняваш на двупосочен път как бих пускал някого? Това е доста глупаво сравнение. Те се СЪСТЕЗАВАТ в най-престижния автомобилен шампионат, не де возят и не чакат да си пуснат мигач. Другия път ако някой трябва да пусне Хамилтън най-добре да мине през питовете, да му донесат телефона и да му звънне.
Половината потенциално спиране на колата е до долу. Добре.
Хамилтън си ПРИЗНА, че не е искал да го изпревари там, ама се правеше на ударен.
Макс кара като леке, но срещу Мерцедес явно само така има шанс. Ако нямаше две отпадания, за едното без вина, нямаше да се налага това.
Не знам каква драма се е запазила за края. Единствената драма ще е ако някой наистина блъсне Хам. И не, не му го пожелавам.
Половината потенциално спиране на колата е до долу. Добре.

Хамилтън си ПРИЗНА, че не е искал да го изпревари там, ама се правеше на ударен.
Макс кара като леке, но срещу Мерцедес явно само така има шанс. Ако нямаше две отпадания, за едното без вина, нямаше да се налага това.
Не знам каква драма се е запазила за края. Единствената драма ще е ако някой наистина блъсне Хам. И не, не му го пожелавам.
- bmw maniqk ivo bmw
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Е30 М3, E46 M3, E92 M3, E92 325i
Re: Формула 1 - обща тема
maxoyn написа:Макс кара като леке, но срещу Мерцедес явно само така има шанс.
Щом си служи с мръснишки номера за да има шанс срещу Мерцедес значи е слабак. Хамилтън може да си го обвиняваш в каквото искаш, но никога не е бил камикадзе като този ненормалника.

maxoyn написа:...
Наистина ли толкова не ги разбираш нещата или просто се правиш на интересен?
Можеше ли Хамилтън да го изпревари по-рано? Можеше.
Брейк чекна ли го Верстапен? Определено.
Като е толкова невинно агънцето, 'що не го изчака след удара, ами хукна напред и се правИ на ударен 3 обиколки, че се наложи да му дават и наказание от 5 секунди. В крайна сметка, освен при изрично указание от страна на ФИА къде да стане размяната на позиции, си е изцяло прерогатив на Хамилтън къде да го направи. Друг е въпросът, че ФИА се оказва, въобще не са казали на Мерцедес, че ще има размяна на позиции... Те пък колко се оакаха и продължават да се оакват от Бразилия насам е друг въпрос.
И друго, още ли има хора, които да вярват, че от началото на сезона Ред Бул нямат, ако не по-бързата, то поне по-уточнената кола?! Това се вижда ясно от броя полпозишъни и броя обиколки начело на Верстапен. Това не става само с "надскачане" на техниката. Това можеш да го направиш в една квалификационна обиколка или в някое лудо състезание, но не и в продължение на 15+ състезания... Това, че Мерцедес уцелиха ваксата последните 3 старта не променя факта, че Хамилтън е в борбата единствено заради късмет.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Виж пак видеото. Хамилтън на два пъти го приближава и после се отдръпва. Ясно е, че Верстапен се усети защо не го изпреварва, но тъй като и той не е правен в гъз му сипа от неговото като му наби спирачките за да го изпревари небелия ще не ще.
Да, можеше да го отиграе по-културно. Но колко от нас са карали на градско трасе със средна скорост от 250км в борба за титлата, преследвани от 7 кратен световен шампион с драстично по-бърза кола, че да могат да твърдят, че ще се справят с напрежението и ще направят всичко правилно?
Връщането на позиция винаги е ставало веднага след като бъде наредено. Какво означава Хамилтън да реши къде да го направи? Той може да реши да го направи и след 2 обиколки, че да си зареди батерията?
Да, можеше да го отиграе по-културно. Но колко от нас са карали на градско трасе със средна скорост от 250км в борба за титлата, преследвани от 7 кратен световен шампион с драстично по-бърза кола, че да могат да твърдят, че ще се справят с напрежението и ще направят всичко правилно?
Връщането на позиция винаги е ставало веднага след като бъде наредено. Какво означава Хамилтън да реши къде да го направи? Той може да реши да го направи и след 2 обиколки, че да си зареди батерията?
Каква вакса ве мен
на правите да ти топят по половин секунда разлика , това вакса ли му казваш ?
Ти гледа ли някакво повторение, видя ли че още на завоя Макс връща газта, но черния не иска да го изпревари и той връща газта, след това чак излезнаха на правата и се блъснаха.
За целия сезон Редбул имаха 4-5 състезания които доминираха, останалите си бяха или изоставащи или в най-добрия случай равни с Мерцедес, малкия колкото и да не те кефи видимо целия сезон кара на супер високо и постоянно ниво и ако не бяха 2те състезания които отпадна по чужда вина сега Хамчо щеше да я гледа 8мата титла само в сънищата.
Щом циганията от Абу Даби не ти е направила впечатление, значи определено си от онези с розовите очила

Ти гледа ли някакво повторение, видя ли че още на завоя Макс връща газта, но черния не иска да го изпревари и той връща газта, след това чак излезнаха на правата и се блъснаха.
За целия сезон Редбул имаха 4-5 състезания които доминираха, останалите си бяха или изоставащи или в най-добрия случай равни с Мерцедес, малкия колкото и да не те кефи видимо целия сезон кара на супер високо и постоянно ниво и ако не бяха 2те състезания които отпадна по чужда вина сега Хамчо щеше да я гледа 8мата титла само в сънищата.
Щом циганията от Абу Даби не ти е направила впечатление, значи определено си от онези с розовите очила

MapkoB написа:...
Да, не разбирам, искам да знам как спиране с по-малко от половината потенциал на колата е сериозно.

Това го пиша отново и за последно - Хамилтън призна , че като Макс е забавял НЕ Е ИСКАЛ да го изпревари преди дрс зоната. Това официално, ето линк.
Мерцедес са имали информацията, но не са информирали Хамилтън навреме. И това е важно, но той състезател и то 7 кратен световен шампион ли е? Да приема ли, че ако Макс имаше повреда и се движеше така бавно, Хамилтън щеше джентълменски да го изчака отзад?
Хамилтън може да си избира къде да го пуснат ли?

Не съм казвал, че Макс е надскачал техниката. Редбула е по-добрата кола, но само понякога, не толкова често колкото се твърди. Това, че имаш пол позиции не означава, че колата е по-добра за състезанието...
bum_bum написа:Връщането на позиция винаги е ставало веднага след като бъде наредено.
Там е работата, че в него момент Хамилтън не знае, че е наредено. А и дори да знае и да се прави на ударен, не е работа на Верстапен да раздава правосъдие. Остави го отзад като не ще, че даже и наказание може да отнесе.
maxoyn написа:Да, не разбирам, искам да знам как спиране с по-малко от половината потенциал на колата е сериозно.
Аз явно не съм способен да ти обясня. Ето ти ФИА какво казва:
In deciding to penalise the driver of Car 33, the key point for the Stewards was that the driver of car 33 then braked suddenly (69 bar) and significantly, resulting in 2.4g deceleration.
Ако за тебе 100 кила усилие на педала ги е приложил без да иска едва ли не и без да осъзнава какво точно прави... здраве да е.
maxoyn написа:Това, че имаш пол позиции не означава, че колата е по-добра за състезанието...
Така е. Броят обиколки начело в състезанието обаче означава точно това. А в това отношение Верстапен водеше в пъти.
don_gori написа:...малкия колкото и да не те кефи видимо целия сезон кара на супер високо и постоянно ниво и ако не бяха 2те състезания които отпадна по чужда вина сега Хамчо щеше да я гледа 8мата титла само в сънищата.
Да, не ме кефи, но никога не съм отричал качествата му или изключителното му ниво и този сезон. Както казах и в предното мнение, Хамилтън е в играта само заради късмет. До Мексико. Факт е обаче, че последните 3 състезания Макс върши глупост след глупост, коя от коя по-големи.
Макс няма голям избор, дори с всички чудеса пак няма какво да стане с тази кола. Хамилтън и да беше сменил двигател и почнал от 5ти пак щеше да спечели с 10 секунди.
Формула 1 - обща тема
MapkoB написа:Ето ти ФИА какво казва:…
Ако за тебе 100 кила усилие на педала ги е приложил без да иска едва ли не и без да осъзнава какво точно прави... здраве да е.
Значи сега ни изнася и ФИА са прави, така ли? Въобще не знам защо ги даваш за пример точно тази година.
Естествено, че не случайно е натискал спирачката. Колко време да го чака? След клипа, в който Хам си признава…
Макс кара опасно, но това е състезанието, не всяка маневра е перфектна. И да, някои са нарочни. Не говорим за катастрофи като на Грожан, нито как Хамилтън го заби на Силвърстоун. Ако трябва да няма риск, да се качват всички на симулаторите и това да гледаме. И да не карат колело в свободното си време.
Много пилоти имаха подобни маневри в първи завои, дори фераритата.
Кажете ми честно, че ще сте толкова близко до шампионска титла, може би за последен път, ще имате по-слабата кола в тази решителна фаза, и няма да направите ВСИЧКО, за да спечелите. Ще си кажете “ок, ще си остана втори, но ще съм бил коректен” ли? Самозалъгвате се.
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Сезонът за рекордната титла не вървеше изобщо добре за Хамилтън, изнервен, изключително неадекватни тактически решения... вървеше към провал /второто място е провал със сигурност с тази кола/...
Последните състезания обаче цялото напрежение се пренесе върху Макс, който видно не издържа, и в резултат поредица от грешки и откровени глупости. Върхът от които е тия гмуркания в завоя със скорост, която е абсурдна за запазване на траекторията. Само огромния опит на черния го спаси от сблъсък и отпадания, с незнаен краен резултат...
Последното състезание... Видно е, че на стратезите на Мерцедес трябва да им се забрани да измислят каквото и да било, а просто да повтарят стратегията на ред бул-а на Макс... Иначе ще стане кат сега, от първи втори без проблем правят своите втори, трети...
Ако Макс се събере ментално, с подкрепата на отбора, има огромен шанс... нищо не е решено...
Последните състезания обаче цялото напрежение се пренесе върху Макс, който видно не издържа, и в резултат поредица от грешки и откровени глупости. Върхът от които е тия гмуркания в завоя със скорост, която е абсурдна за запазване на траекторията. Само огромния опит на черния го спаси от сблъсък и отпадания, с незнаен краен резултат...
Последното състезание... Видно е, че на стратезите на Мерцедес трябва да им се забрани да измислят каквото и да било, а просто да повтарят стратегията на ред бул-а на Макс... Иначе ще стане кат сега, от първи втори без проблем правят своите втори, трети...

Ако Макс се събере ментално, с подкрепата на отбора, има огромен шанс... нищо не е решено...

Видно е, че на стратезите на Мерцедес трябва да им се забрани да измислят каквото и да било, а просто да повтарят стратегията на ред бул-а на Макс... Иначе ще стане кат сега, от първи втори без проблем правят своите втори, трети...
Те това си го знаят, виж какъв страх ги тресе в Катар.

Обаче като няма кой да копират, а те трябва да зададат тона става страшно.

Честно казано мисля, че разчитат прекалено много на това което симулациите в базата ще покажат. Трябва им човек със "състезателно мислене" гледащ живото предаване(+Ф1 ТВ примерно), който да взима решения на момента на база на инстинкт и опит.
Това в неделя беше елементарно - на тази писта позицията на пистата е ключова, колите за сигурност и червените флагове са почти гарантирани.
Компютърът може да ти казва, че ако влезеш сега ще намалиш пит стоп времето с XX секунди и че това е най-бързия подход, но какво от това

Някой трябваше да се сети, че Макс винаги ще направи обратното, че шансът да сложат червен флаг е почти гарантиран - справка вторият червен флаг във Ф2.
Аз дори се изненадвам, че това успя да просъществува до началото на новия век.
Преди известно време си разсъждавах по темата, че в каквото и да е начинание този "златен момент" неминуемо изчезва след като въпросното нещо стане популярно и влязат големите пари.
Съответно подобен дух може да съществува само в нещо сравнително ново. Дори някой да се опита да върне НАСКАР или Ф1 в ранните им години много бързо ще се върнем до сегашното положение.
Аз не виждам изход от този капан. Тази атмосфера на големите пари, big data, симулации, елитарство и т.н. е пропила във всички останали състезателни категории, та чак до клубните състезания. Щом клубните състезания бъдат изцяло завладени не виждам какво ще остане.
В тоя ред на мисли ми изникна една картина след това което гледахме в неделя. - Началото на 60те, може би последното поколение на gentlemen racers, почти всички пилоти са приятели, живеят заедно по пистите, правят си барбекю, жените им се познават, пътуват заедно с коли или каравани из Европа.
Ако днешните суперзвезди вместо да се заключат в моторхоумите си, да отлетят с частните самолети, да дават заучени интервюта, живееха заедно и прекарваха време заедно повреме на състезателния уикенд, а защо не и пътувайки заедно. Дали щеше да видим сцени като тези в неделя?
Преди известно време си разсъждавах по темата, че в каквото и да е начинание този "златен момент" неминуемо изчезва след като въпросното нещо стане популярно и влязат големите пари.
Съответно подобен дух може да съществува само в нещо сравнително ново. Дори някой да се опита да върне НАСКАР или Ф1 в ранните им години много бързо ще се върнем до сегашното положение.

Аз не виждам изход от този капан. Тази атмосфера на големите пари, big data, симулации, елитарство и т.н. е пропила във всички останали състезателни категории, та чак до клубните състезания. Щом клубните състезания бъдат изцяло завладени не виждам какво ще остане.
В тоя ред на мисли ми изникна една картина след това което гледахме в неделя. - Началото на 60те, може би последното поколение на gentlemen racers, почти всички пилоти са приятели, живеят заедно по пистите, правят си барбекю, жените им се познават, пътуват заедно с коли или каравани из Европа.
Ако днешните суперзвезди вместо да се заключат в моторхоумите си, да отлетят с частните самолети, да дават заучени интервюта, живееха заедно и прекарваха време заедно повреме на състезателния уикенд, а защо не и пътувайки заедно. Дали щеше да видим сцени като тези в неделя?

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Нямаше да го видим в миналото най-малкото защото при подобни изпълнения пилотите не живееха дълго.
За това ми е любим Фетко. Няма партита със звезди, инстаграм, фесбок профили.. през лятната пауза е чирак в био ферма да копа картофите
За това ми е любим Фетко. Няма партита със звезди, инстаграм, фесбок профили.. през лятната пауза е чирак в био ферма да копа картофите

bum_bum написа:Нямаше да го видим в миналото най-малкото защото при подобни изпълнения пилотите не живееха дълго.
Той и Форест Гъмп подстригваше тревата for free