Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от BMW_POWER » 13 Мар 2022, 20:19

Bogat-Beden написа:
STEVAL написа:
Bogat-Beden написа:А представяш ли си да имах камион за мляко?

Шегуваме се, но оня с камиона с млякото е една хилка напред за 10 дни - това са си 300 кила био банани за закуска :)

Дано не го мислиш сериозно, взели са му лиценза, това е най-малкото за тоя примат..

Защо? Когато беше Светото Югоембарго, бензин се изнасяше във всичко възможно. Тогава бяха хванали горе на границата с Унгария закопан под браздата маркуч. В едната посока течал бензин и дизел, в другата алкохол. Да, малко може да е понамирисвал, ама нали е на 1/2 цена. Кой ти гледа.
Беден човек, жив Дявол!

От друга страна, единственият начин, да си спасиш парите е да ги прекараш през стока :dunno: Тук Стинката може да ме допълни добре.

Понеже оспамихте темата с цените на горивата, тук вчера бензина падна с 20 цента спрямо максимума от началото на седмицата. Не паля тема за спор, просто иде време за сеитба и цената на дизела ще се отрази на всичко през лятото и есента. Гледам природния газ и свят ми се извива. Скоро ще започне масово затваряне на всичко.

https://oilprice.com/

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Мар 2022, 20:38

BMW_POWER написа:От друга страна, единственият начин, да си спасиш парите е да ги прекараш през стока :dunno: Тук Стинката може да ме допълни добре.

Ще оставя много по-умни хора от мен да го кажат.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 13 Мар 2022, 21:35

steeN написа:Ще оставя много по-умни хора от мен да го кажат.

Ти не си никак глупав и това не е тайна. Иначе ние сме добре, защото повечето от дъртите във форума сме преживели 90-те. Сегашните, дето нямат идея и живеят от заплата до заплата, мъчно ми е за тях :idea: Хубавото в случая е, че много хора ще се научат на финансова дисциплина, макар и по трудния начин.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 13 Мар 2022, 22:39

През 90те сигурно никой не е живял от заплата до заплата?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 13 Мар 2022, 22:49

90-те е много общо понятие.
Края на 90-те, Виденов-да. Иначе в началото като изключим един кратък момент на криза с горивото (който може и 89 да беше) нищо страшно не е имало.
Хм,хм...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Мар 2022, 22:55

Днес отивам на Марешки да заредя газ на талигата и гледам както никога, имаше само една кола. :shock: В неделя и то! Говоря с човека и му викам, че така е супер след като всички се изредиха с бидоните миналата седмица, тоя се хили и вика "направо ми е идеално, бива и ние да починем известно време". :mhihi: Даже ми вика, че не очаквали рязко увеличение, с по 2 стотинки за газта може от време на време.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 13 Мар 2022, 23:08

Моджо написа:90-те е много общо понятие.
Края на 90-те, Виденов-да. Иначе в началото като изключим един кратък момент на криза с горивото (който може и 89 да беше) нищо страшно не е имало.

ВИС2 и SIC ??? :cry: :cry: :cry:
Последна промяна peshehodetz на 13 Мар 2022, 23:12, променена общо 1 път
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 13 Мар 2022, 23:11

Това какво общо си има с икономическа криза и народа бил зле?
Аз съм правил "бизнес" '91 и' 92 па нещо не съм имал досег с Вис или подобни. Сик бяха след 94 по спомен, че и вис2 също.
Хм,хм...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Мар 2022, 0:59

Някой друг май ти е пълнил хладилника. Празните магазини при Луканов? Забрави ли ги? Сложиха по една нула на цените и всичко се напълни. 1990г в Бояна отказваха да ни продадат храна, защото "не сме местни"....

Водната криза при Янчулев? Нямам идея колко тона с вода съм превлякъл 1993г. Малкият беше на годинка....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 14 Мар 2022, 1:11

BMW_POWER написа: Хубавото в случая е, че много хора ще се научат на финансова дисциплина, макар и по трудния начин.

Чета тука последните няколко страници и на фона на това, което виждам ежедневно - финансова дисциплина, ще е последното на което ще се научат по-голямата част от Българите.

В момента повечето от хората, които познавам са на мнение, че парите се стискат, харчат се за най-необходимото и така .. за да може да изкараме. За тва се и купува олио на 6 лв (примерно, даже не знам и каква цена се приема за промоционална) . Друга част от познатите ми живеят също от заплата до заплата. Имаме някъв стабилен доход, мижав, от едно място ... и тва си е основателна причина да си купим Ксайоми на изплащане, въпреки, че предницата на колата ни тропа. Харчат се некви луди пари за парцали, обувки и барчета и нищо не се променя.

Това до тук са познати. Не искам да са ми приятели, защото е многократно доказано, че каквото ти е обкръжението - това си и ти.

В момента било най-тежко за бизнеса. Тежко е, когато бизнесмените са one man show и очакват, че като набият 10 000 лв лични средсва събирани с години и работят сами от 7 до 22ч след около 2 месеца приемат титлата на кварталният Елън Мъск, щото разлика между бруто/нето и оборот/печалба не се прави. Квото изкараме - за нас е, важното е да хейтим НАП и данъците, тоя педераст хазяина и ЕВН. :yes:

Другата част от пропагандата са биткойнърите. Не знам кво се случва при тях, но знам, че не умират от глад. Ма и Поршета не карат тея дето познавам.

Истината е, че живеем в модерни времена където има инфлуенсъри, вайпове, майпове, простотии ... но в края на краищата, когато ти протече ВиК-то, когато ти стане нещо с ел.инсталацията в 40 годишният блок, когато трябва да сложиш некви пържоли на масата - ги купуваш от месарят - щото нито животни имаш, нито знаеш как да ги заколиш и одереш. Та тези + още 100тина професии са нещото, което бута живота в момента. Докато се занимаваш/инвестираш в такива продукти и услуги и приемеш, че данъчната система /облагане е нужно зло е много вероятно да не ти се налага некви тик-ток звезди да ти подаряват кашончета с провизии по Коледа. :driving:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 14 Мар 2022, 4:32

BMW_POWER написа:
Понеже оспамихте темата с цените на горивата, тук вчера бензина падна с 20 цента спрямо максимума от началото на седмицата. Не паля тема за спор, просто иде време за сеитба и цената на дизела ще се отрази на всичко през лятото и есента. Гледам природния газ и свят ми се извива. Скоро ще започне масово затваряне на всичко.

https://oilprice.com/

Само толкова ли, нали уж имате нефт в изобилие, сега при тези цени вашите хора би трябвало да възобновят добива. При нас слезе 30-35 че на места и 40 цента, който се минал и се редил на опашки, се минал.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 14 Мар 2022, 7:47

BMW_POWER написа:

Някой друг май ти е пълнил хладилника. Празните магазини при Луканов? Забрави ли ги? Сложиха по една нула на цените и всичко се напълни. 1990г в Бояна отказваха да ни продадат храна, защото "не сме местни"....

Водната криза при Янчулев? Нямам идея колко тона с вода съм превлякъл 1993г. Малкият беше на годинка....

Имаше един момент с празни магазини...ама нито са били толко празни / в сравнение с купони за хляб каквито е имало па изобщо не са били празни/, нито е било за дълго. Водна криза па изобщо не знам да е имало.
Нали, говорим за територията на РБ като цяло. Това че в София или в Перник нещо не е било много ок не значи, че навсякъде е било така.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 14 Мар 2022, 10:27

ogata написа:Тежко е, когато бизнесмените са one man show и очакват, че като набият 10 000 лв лични средсва събирани с години и работят сами от 7 до 22ч след около 2 месеца приемат титлата на кварталният Елън Мъск, щото разлика между бруто/нето и оборот/печалба не се прави. :

Колега, точно на one man show им е най-безгрижно в момента да ти кажа. Особено покрай ковид бяха най-гъвкави. Аз отдавна се изкушава да се върна на one man show, но не ми се ще да задраскам много голяма част от клиентите и услугите, защото връщането обратно после ще е много трудно. Направих още 2019-та година стъпка в тази посока, като махнах персонал и някои услуги(обратна на нормалното развитие). Истината е там, защото това е реално най-близкият вариант на нещо подобно на ранно пенсиониране. Да си кажа 15 години работих за развитието на фирмата, а от 5 години я саботирам. Ако не бях започнал да я саботирам, сигурно щях да съм изперкал и да съм я затворил вече. Но успях да успокоя леко нещата и да махна напрежението от себе си.

Пък вие се развивайте до безкрай, докато грохнете.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 14 Мар 2022, 11:46

lux.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 14 Мар 2022, 12:26

zAcK написа:Това няма да го видите в територията! Километри с оранжерии в забутана Македония погледнати от Космоса... :(
Да не казвам за селата им, които са много по-спретнати от нашите...

Баш в тези оградените съм бил и не виждам какво е по-спретнато от нашите. В едното има хубава кръчма с лебеди, направена за българи и тва е. Има по магазините някои арбитражни стоки и се върти търговията и в двете посоки. Тва е. Чак и македонците да са по-добре от нас, айде да не :mhihi: В Струмица има нещо като мол и е бахти циганията вътре. И за дрескод говорихте - там е много по-шукаритетно :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата