Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Модератор: Общи модератори
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
///M Power написа:TNT написа:Тая седмица четох в Редит, че НАП гонели някъв пич за 60 стотинки да се регистрира по ДДС. Та с тва се занимават. Даже били неизплатени, щото под 10-20 евро не пращали![]()
Крайно време е да вкарат някакъв необлагаем минимум от рода на 1000-5000лв годишно. Айде, 1-3к евроКви ли не глупости може да намериш в интернет - 60 стотинки проформа фактура от МЕТА, продал си 2 фотоапарата и джантите - търсят го. Знам за случай човек с принтер за стикери, продал 70 стикера в олх по 10лв и го погнали. Той човека принтера не е избил, надника на данъчния не може да се избия от неплатения данък... Цялата тая простотия е, за да тормозят хората и да не се занимават с наистина криещите. "Хванахме 10 000 човека", те хората дължали средно по 36,42лв данък
Пак някой си е писал колко да не заспи, регистрация по ДДС се прави при оборот над 50к лева, преди това е пожелателно, колкото до малките суми, мисля отдавна писмата за задължения са автоматични.
100 000лв
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Едно животно ти стига за цяла година лиivanski_2 написа:TNT написа:И кво викате ся ? Яж български картофи - купи нова джипка на българския земеделец
А нищо не викам освен "всеки да се оправя индивидуално"![]()
Аз си визмам хубави картофи, месото също съм го оправил като лично си разфасовам веднъж годишно едно животно, риба и зеленчуци яйца ...също съм намерил топ домашни и така.
Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
barabqga написа:Едно животно ти стига за цяла година лиivanski_2 написа:TNT написа:И кво викате ся ? Яж български картофи - купи нова джипка на българския земеделец
А нищо не викам освен "всеки да се оправя индивидуално"![]()
Аз си визмам хубави картофи, месото също съм го оправил като лично си разфасовам веднъж годишно едно животно, риба и зеленчуци яйца ...също съм намерил топ домашни и така.
Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
Да, стават доста буркани а и не ям само телешко/телешка кайма, а само това бурканизирам

Но си е дооооста работа, като свършим се чувствам като самурай джак

Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
ildivvy написа:Е, едва ли плащат тротоарно право..? Спираш и продаваш - какво толкова има? То, ако и тук има схеми, ние сме еба*ти държавата! Едва ли не са ги надушили от НАП...
Къде живееш ти? Това да не ти е гръцко където производителя е издигнат в култ и може да излезе сутринта се развила с някакъв мегафон, че продава каквото му падне? Понякога и касови апарати нямат, държавата е осъзнала, че от тези хора може само полза да има цялото общество. Я гледай тука при нас лятото една гневна лелка какво направи защото не спира където искат органите:
https://krasivkazanlak.bg/News/Home/Details/43
https://youtu.be/UdtfIfRwcZs?si=M8nJIUXJaQzd988y
Увисналата бариера е топ.

Преди 25-6 години някъде бях девети, десети клас и баба ми и дядо ми на моето село си гледаха дини за нас и да ги продават на едро, ама примерно в няколко камиона се побираха. И понеже им беше писнало да им предлагат подигравателни цени от борсите, които след това да продават яко с надценка ми предложиха да ми дадат един по-голям камион да си го продам аз в града лятото ваканцията. Докараха ги и аз си ги продавах пред нас не помня на каква цена, но минимум наполовина, да не беше и доста отдолу при все, че са от района на Харманли, гледани без абсолютно никакъв препарат, ей така каквото стане, тоест не био, ами био, био, био на биото, че още био от личната нива, която даже е оградена с плет към къщата.
Хората доволни, буквално взеха да ги разграбват защото то няма такава оферта и в сънищата. И разбираш ли след два дена ли беше идва местния там прекупвач, който няколко години подред продава всяко лято дини от някъде си и почва да ми задава някакви въпроси, които аз не разбирам като келеш на 16-17 и вече тона му става някакъв полу-заплашителен, обаче аз хем натрениран келеш, хем обаче нямам опит със скандали и местни агро-търгаши олигарси тип "аз продавам дини тука х години, ги сега идваш да ми подбиваш пазара", ама и с някакви заплахи тъкмо тръгваше и аз хем ми е ревливо, хем си викам вътрешно вече тоя ще го бия и...от някъде се появи баща ми, ама се оказа, че познавал тоя...БОТ. По-точно неговия баща, него визуално, че се почнаха обясненията как сега не бивало така да се подбиват цените защото той бил продавал не знам колко години тука, не било лоялно, омекна като овчица, само едвам добави, че ако искал да прави мръсно щял да иде в общината да се оплаче, че не можело така въпреки желанието на производител да си продаде продукцията от градината и била малко, трябвало документи и т.н.
Общо взето извади късмет тоя урод, че се познават бащите ни, иначе бая дини с онзи акъл, който имах щеше да изяде въпреки там 10-15-те години разлика, които имахме. Чак яд ме хваща още като се сетя за тоя. И бащата в името на доброто му каза, че нямало да караме повече дини да е доволен, ама му добави, че другия път ако ми каже една дума на мен и ще яде бой, въпреки баща си.

И пак казвам преди 25 години примерно да беше, а сега както казва Иванския кой знае колко документи се иска, нямам идея как е с конкуренцията, но тука през годините веднъж разправии между динаджии завърши с палеж и унищожаване на продукция на едните, явно е бил доходен бизнес тогава.

Та освен някой лев ми остана и опита да познавам дините още няколко години напред с характерното чукване на пръста, което много хора практикуват мислейки, че познават нещо, без да знаят джедайската истина, че просто трябва много дини да чукнеш така, да разрежеш и да видиш наистина какво се случва вътре за да имаш после около 90% успеваемост.

И разбира се важния опит, че конкуренцията в което и да е нещо в тази държава може като те погледне с лоши очи да се опита по мръсен начин да те разкара, даже да си за малко там.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.