Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha MT-09

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от Spit-Fire » 12 Мар 2022, 13:29

По принцип много ме дразнеха твоите мнения относно ковид и т.н. но тука си много прав. Айде и аз не съм китка за мирисане, защото съм на 31 години и тепърва открих инвестирането преди 1-2 години а правенето на малко по детайлни сметки тип защо да горя да кажем 10 лева дизел да се редя на опашка за гориво за да спестя 5 лева малко по от рано. Но ако гледате "Един за друг" предаването, имаше една игра с въпроси тип инвестирате ли и спестявате ли и да кажем 90% от отговорите бяха НЕ. Та Българина като цяло няма финансова култура, ако може така да го обобщим.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 12 Мар 2022, 14:11

Spit-Fire написа:Та Българина като цяло няма финансова култура, ако може така да го обобщим.

То българинът няма никаква култура - финансова, хранене, спорт, обличане (имал съм кандидат за работа, за офис позиция, който дойде на интервю по чехли :kuku: )...
Как да има култура, като половината са свикнали държавата (партията) да им диктува живота, какво ще учат, какво ще работят после, какво ще ядат, пият, слушат по радиото и т.н., а другата половина са възпитани от първите...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 12 Мар 2022, 14:23

Spit-Fire написа:По принцип много ме дразнеха твоите мнения относно ковид и т.н. но тука си много прав. Айде и аз не съм китка за мирисане, защото съм на 31 години и тепърва открих инвестирането преди 1-2 години а правенето на малко по детайлни сметки тип защо да горя да кажем 10 лева дизел да се редя на опашка за гориво за да спестя 5 лева малко по от рано. Но ако гледате "Един за друг" предаването, имаше една игра с въпроси тип инвестирате ли и спестявате ли и да кажем 90% от отговорите бяха НЕ. Та Българина като цяло няма финансова култура, ако може така да го обобщим.

Дразнели са те,защото си от хората с лабилна психика,лесно поддаващи се на манипулация.Сигурно си и с 2-3 ваксини. Сега поне разбра ли че 90% беше лъжа?
Да ти намеря прогнозите по ТВ на ония сопол Витанов,който твърдо заяви че пика на Кромид ще бъде м/ у 5-10 март с 70 000 заразени на ден. Е? Доктор Путин му обърка сметките май. Ти как си представяш това,от сутрин до вечер да говорят за заразени и умрели,и изведнъж спряха като с магическа пръчка. Дума не обелват за злият вирус вече. Безинтересен е. Защо? Защото трябва да се мисли,а не друг да мисли вместо теб и да ти казва как да живееш. Защото ти още не си бил роден,когато аз съм живял в лайната и манипулациии и показване на пътя по който трябва да се върви. Ако и тогава бях се съгласил със системата ,сега щеше да съм като 80% от хората в БГ. Войната в УСрайна също е сценарий,ама ще стане ясно към май,юни
Последна промяна ivoo на 12 Мар 2022, 14:25, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 12 Мар 2022, 14:24

Имайте предвид, че огромна част от отговора на въпроса, дали се спестява е НЕ, защото огромна част от хората нямат възможност да спестяват! Има малка разлика.... Не мисля, че в БГ почти всички са почти милионери, които харчат за всичко друго, но не и да спестяват или инвестират
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 12 Мар 2022, 15:00

Повечето хора нямат финансова дисциплина никаква, някои дори теглят кредит за да могат въобще да се мобилизират да пестят и заделят нещо... Понеже иначе всичко се харчи до стотинка, не че не може.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 12 Мар 2022, 15:49

ildivvy написа:Имайте предвид, че огромна част от отговора на въпроса, дали се спестява е НЕ, защото огромна част от хората нямат възможност да спестяват! Има малка разлика.... Не мисля, че в БГ почти всички са почти милионери, които харчат за всичко друго, но не и да спестяват или инвестират

Това абсолютно не е вярно...
Сигурен съм, че всеки познава поне по 5 човека, дето работят за под 1000 лв на месец, но имат телефон за 2 бона на изплащане, кола за 20, също на изплащане, маникюр/фризьор/козметик всеки месец за 100-200 лв, кръчмите и дискотеките са им задължителни...
Но нямат 2 лв заделени и ако изгори бойлера трябва да купуват нов на кредит...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 12 Мар 2022, 16:43

Всички предполагам чуваме и виждаме за инфлацията и за вдигането на цените на всяка услуга и стока.
Някой получи ли повишения или чул ли е за вдигане на заплати в някой сектор ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 12 Мар 2022, 17:04

sub_eleven написа:drago.pavlov го провокира.
И после писка и подава оплаквания към модераторите.

Относно олиото… е тая снимка с омазания и потрошен магазин мисля, че достатъчно ярко обрисува до къде я докарахме след 33 години преход.

Наречете ме сталинист, комунист, олигофрен или какъвто искате, но по един или друг начин за точно 33 години стигнахме от ралото, плуга, паламарката и свинските цървули до космоса.

За 33 години България е първата страна в света построила космическа оранжерия!!! И третата след СССР и САЩ изпратила храни в космоса.

Колко % храни с произход България ще намерим сега в един произволен магазин?

А какво имаме сега след 33 години “преход”? Ще се избием за олио…

9 години след първия ни полет в космоса следва втори. А 9 години след боя за олио в Кауфланд какво ли следва?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 12 Мар 2022, 17:21

bum_bum написа:

Наречете ме сталинист, комунист, олигофрен или какъвто искате, но по един или друг начин за точно 33 години стигнахме от ралото, плуга, паламарката и свинските цървули до космоса.

За 33 години България е първата страна в света построила космическа оранжерия!!! И третата след СССР и САЩ изпратила храни в космоса.

В никакъв случей не си комунист !!! Днес понятието за този дума е силно изкривено от класическото и значение, и за съжеление много хора наистина не знаят какво е комунизъм/социализъм и каква е принципната идеология за демокрацията. След началото на военната операция на Путин/Войната/Агресията... както искате го наричаите... ЕС и САЩ показаха, че техните форми на управление са всичко друго, но не и демократични!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 12 Мар 2022, 17:22

bum_bum написа:
Относно олиото… е тая снимка с омазания и потрошен магазин мисля, че достатъчно ярко обрисува до къде я докарахме след 33 години преход.
Колко % храни с произход България ще намерим сега в един произволен магазин?
А какво имаме сега след 33 години “преход”? Ще се избием за олио…
9 години след първия ни полет в космоса следва втори. А 9 години след боя за олио в Кауфланд какво ли следва?

Ще продължаваме да изпращаме тирове за зарзават от Македония, ама имаме пари за нафтичка :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Това не е бъзик. Внасяме прилично количество зеленчуци от братята, щото сме големи умни......... :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

P.S. А едно време сме учили другите как се отглеждат :dunno:

Това няма да го видите в територията! Километри с оранжерии в забутана Македония погледнати от Космоса... :(
Да не казвам за селата им, които са много по-спретнати от нашите...

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 12 Мар 2022, 17:40

Еми как да стане като сме на два лагера като започнеш от дискусиите във форума и стигнеш докъдето щеш? Само желязна ръка може да оправи българина. Иначе на всеки, който се реши да посее нещо, ще се намерят двама да го откъснат или стъпчат за удоволствие и трима да му оберат плода преди да е узрял. Няма как да стане. И като имам наблюдение над хората, постоянно си напомням защо не сме стигнали доникъде.
По тази причина в бг цари висша форма на егоизъм. Всеки, без значение как е възпитан, се претопява в егоист.

Остава ни да оценяваме малките неща и да се наслаждаваме на каквото имаме.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 12 Мар 2022, 19:41

bum_bum написа:

Да му ръкопляскам ли?

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 12 Мар 2022, 19:52

sub_eleven написа:По тази причина в бг цари висша форма на егоизъм. Всеки, без значение как е възпитан, се претопява в егоист. .

Тука у тЕрикатския форум ще ми се смеят на наивитета, но аз на 40+ години почнах да си отварям очите и да се разделям с илюзиите..
И си мисля, че си 100% прав, това е единственият начин за психическо и вероятно физическо оцеляване тук. На всякакво ниво и във всички отношения.
Инак ставаш само жертва и храна на мършите, в 95-99 процента от случаите мекият, добронамерен подход се възприема като слабост и покана за възползване/атака...
Най-глупавото е, че човекът е станал доминиращ животински вид основно заради способността му да се сдружава, както и заради интелекта, но второто у масата е под нивото на делфините или кучетата... В последните даже процентно има повече благородство или поне бладонадеждност..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 12 Мар 2022, 19:58

drago_pavlov написа:
bum_bum написа:

Да му ръкопляскам ли?

He,няма смисъл. Ти си си най обикновен дразнител :dummy:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 12 Мар 2022, 20:06

Някои спомена по горе мобилните телефони на тези работещи по за 1000 лв. То да беше само това, ми я погледнете колко хора карат безцелно колите си ей така без да им се налага, или са с повече от една кола в семейство. Имам познати живеят в ж.к. Стрелбище, коментирахме го района с форумен колега който също там живее в темата за имотите. Та аз съм от другата страна на бул. България в Белите Брези. Като съм си в БГ винаги се виждаме поне веднъж в една кръчмичка до нас "Двете халби" има ги на няколко места из София. Значи по права линия пеша е 10-12 мин по Нишава. Тези правят една много солидна обиколка която им отнема повече време само и само да са с колата, не могат никъде да тръгнат без да са с кола. Девойката работи на две спирки от тях в посока обратна на трафика, трамваите с климатици обикновено са полу-празни, ма не можело зимата в студа на градски транспорт, щото пък тя много е загряла тази кола докато вече е стигнала.. Тези имат три коли от порядъка 15-17к лв ( 2 МБ и едно БМВ) от които едната почти винаги е по ремонти, вместо да си купят нещо свестно за около 50 хилки и да го карат който когато има необходимост. По горе също се спомена за цигари, ми с алкохола да не би да е по различно, въобще има ли БГ семейство в днешно време което вечер да не сяда на масата поне с бутилка ракия и салата ? Ми то впечатленията ми са че свестна ракия под 15 лв май вече няма. Та за алкохола остави че струва пари ми и е вреден за здравето ако се прекалява повече от 2-3 пъти седмично.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата