Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...

Мнение от DigitalExile » 10 Ное 2022, 10:54

те тухлите са евтини, жИлязото и бИтона е скъп :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 10 Ное 2022, 10:57

vixx написа:Малко съм го сбъркал името, ето това е и седи при моцарелите и другите такива, а не при българските кашкавали:
Изображение

Намерих по-малка опаковка миналата седмица в кауфланд и взех за проба. Не ми хареса. Иначе няма калциев хлорид ли там тебешира, дето го слагат в нашенските.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 10 Ное 2022, 12:48

bum_bum написа:Не знам кога е ликвидацията на ТКЗС-така, нито съм мислител. Но фактите с бройката на говедата са това. Мляко няма и се купува от някъде или се замества със сухо и немлечни мазнини.
Поради една или друга причина малко хора имат желание да се занимават с животновъдство и земеделие.

И всички те смятат, че е напълно в реда на нещата говедовъда да кара 20 годишна баничарка, а търговеца S класа!

Видно от изкупните цени, причината за скъпите млечни храни не е единствено и основно в цената на млякото. ..

Но за да има за ония нагоре по веригата се изкупува на безценица и после производителите чакат за субсидии.

А тия субсидии ги плащаме пак ние. Та, хем купуваме сирена и кашкавали на двойни цени от тия в ЕС, хем ядем сухо мляко и палма (само преди 3-4 месеца имах фрапиращ случай с масло на което не пишеше истинския състав на сертификата), хем после си доплащаме и за млякото.

Много добре синтезиран анализ на ситуацията и състоянието на нещата! Няма как да се обобщи и опише по-точно! От тук нататък, кой каквото иска да си мисли!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 10 Ное 2022, 13:07

Не знам колко е точен анализа, ама познавам 3ма говедовъда и никой от тях не кара кола за под 150К :dunno: Говорим за хора с 500+ глави добитък, сега ако искаш и тоя с 10 крави да кара S класа, ми трудна работа.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 10 Ное 2022, 13:09

В земеделието субсидиите се отпускат за определени култури. Другото което ще се засява излиза на загуба щото няма планиране и разпределение на нуждите, дали държавно или със тия потрошени структури ТКЗС няма значение, управлението е скъсало връзката с производителя. Същото е и с животновъдството. Вярно това не е единствена причина, но пък е първа във веригата на собственото (на ниво държава) производство. Естествено така се приключва с независимост в определен отрасъл, за да почнем да плачем как сме супер зависими от някой друг в друг отрасъл като чиста самоцел и задоволяване на лични пристрастия и омрази.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 10 Ное 2022, 13:21

От крави се печели много добре всъщност (особено ако си затовриш кръга), но е трудно, мръсно, мирише, няма почивни дни, разболяват се, раждат, контузват се, имат характер, искат да си винаги на разположение... все неща, които създават доста неудобства и рядко могат да се вършат с ес класа, дори да имаш работници.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Ное 2022, 13:22

Не може ли хоум офис :dunno:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 10 Ное 2022, 13:26

Няма да се притеснявате. Още 3-4 десетилетия и ще измрат всички спомнящи си плановата икономика. Тогава, може би, ще се спре чакането някой нещо да даде, може би ще имаме нормални съдилища и нормална прокуратура и полиция. Населението ще се научило да се занимава с това в което го бива, а не да гони далаверата

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Ное 2022, 13:37

Имаш предвид това население, което е научено "да си крадне нещо от ТКЗС-то" ?? :dunno: Или това в западния свят, обичащо помощи :dunno: Още години ще имаме "дай да напечатаме, да раздадем" :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Ное 2022, 13:50

С всичко е така. Или нямаме родно, ако има е скъпо, ако е вносно пак е по-скъпо от повечето страни..

Млечни и кашкавали ясно, а защо на този тъп шоколад цената му такива у нас? Освен дежурното, че сме малък пазар, а макар Австрия и други страни
не са по-големи.
Това е голяма верига Auchan/Alcampo, не е намален в момента.

Изображение

У нас варира от 4,70лв, Фантастико е 5лв, има го и за повече дори.

Без да броим разходите за заплати у нас, които са по-ниски.
Най-алчните ли са и нас или просто народа купува, ако ще и 10лв да е.
Аз мисля точно това. И 10лв да е, няма да купят много по-малко хора.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 10 Ное 2022, 13:52

Petrolhead написа:Няма да се притеснявате. Още 3-4 десетилетия и ще измрат всички спомнящи си плановата икономика. Тогава, може би, ще се спре чакането някой нещо да даде, може би ще имаме нормални съдилища и нормална прокуратура и полиция. Населението ще се научило да се занимава с това в което го бива, а не да гони далаверата

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 10 Ное 2022, 14:12

Някой ден ако пуснат Amazon в България, очаквам фалирали ТехноПолиси,Маркети и миксове. Цените в Германия много често са в пъти по ниски на ел. уредите и техниката.
Аз рядко купувам от България техника, напоследък ДДС-то ми отива за Германия не за България, че само с посредници поръчвам и въпреки доставката на кило нещата пак са по евтини.

Като гледам в супермаркетите е същата история като с техниката. Богати сме си ние :ok:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Ное 2022, 14:26

Скоро освен техника, май и шоколади ще се взимат, а ? :lol: По заведенията цените със сигурност изравниха и подминаха европейските. Ама то нали тука сервитьорка под 4к евро не взима - високи са разходите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 10 Ное 2022, 14:55

DigitalExile написа:Някой ден ако пуснат Amazon в България, очаквам фалирали ТехноПолиси,Маркети и миксове. Цените в Германия много често са в пъти по ниски на ел. уредите и техниката.
Аз рядко купувам от България техника, напоследък ДДС-то ми отива за Германия не за България, че само с посредници поръчвам и въпреки доставката на кило нещата пак са по евтини.

Като гледам в супермаркетите е същата история като с техниката. Богати сме си ние :ok:
Перфоратор акумулаторен на фестуул тук на промоция 1350лв в германия 425€ + подарък органайзер на цена около 160лв в България. Става въпрос за еднаква окомплектовка.

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 10 Ное 2022, 14:59

То отдавна положението е "достатъчно по-евтино ли е, че да се поръчва от някъде".
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата